mak - 12131 przepisów (strona:32/809)

Ciasto ucierane serowo-makowe Siostry Anastazji 154

Dzień dobry :-) Pyszne ciasto Siostry Anastazji, które pieczemy w całości. Pracy troszkę przy nim jest, ale wynagradza to smakiem, a smaków jest tu kilka. Jest ciasto ucierane, jest mak, ser i są biszkopty. Ja do ciasta używałam masła, ale jak ktoś woli margarynę to oczywiście może, bo w oryginalnym przepisie była właśnie ona. Ujęłam też trochę cukru, ciasto(...)było słodkie. Na pewno trzeba pamiętać, żeby wcześniej sparzyć sobie mak. Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka: 34x24 cm Składniki ciasto ucierane: 100 g masła 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem

kruche babeczki
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosowym 145

Makowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki(...)kwadrans w lodówce. Wylepiamy formę do pieczenia około 35 x 25 cm. Podpiekamy w piekarniku przez 8 minut, wykładamy masę makową i pieczemy dalej. MASA MAKOWA: - 700 g niebieskiego maku Mak wsyp do garnka, zalej szklanką mleka i dodaj resztę wody, tak aby płynów było 2 cm ponad powierzchnię maku. Wodę doprowadź do wrzenia ale nie gotuj maku

SMYKWKUCHNI
Domowa masa z białego maku do wypieków. 158

Grudzień już się rozpędził na dobre, Mikołajki już za nami a święta tuż przed...Czas organizować świąteczne przepisy. Dziś mam dla Was domową masę makową, tym razem z białego maku ale identycznie robię z niebieskiego. Więc kolor maku nie ma tu żadnego znaczenia!  Składniki; 60 dag białego maku   Skworcu 3 dag suszonych pomarańczy   Skworcu pół szklanki rodzynków(...)włoskich   Skworcu 2 łyżki olejku migdałowego  2 łyżki olejku arakowego lub rumowego pół łyżeczki skórki cytrynowej   Skworcu skórka otarta z jednej pomarańczy 15 dag masła Przygotowanie; Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem tak aby mak był pod wodą. Dorzucamy suszone pomarańcze. Gotujemy około 30 min.  Po tym czasie mak odcedzamy na sitku. Kiedy odcieknie ( po koło

Radość kipiąca uśmiechem.
Sero makowiec z frużeliną wiśniową w tarcie 164

Tarta pod gwiazdami z wiśniami, makiem, serem. Taki sero makowiec ale w innym wykonaniu. Sama nie wiem co jest w niej najlepsze, frużelina czy mak który uwielbiam. ciasto kruche: 250 g maki pszennej typ 500 125 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka szczypta soli frużelina wiśniowa: 300 g wiśni mrożonych 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mąki(...)serowa: 450 g sera twarogowego 300 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej startej masa makowa: 200 g maku 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 żółtko 3 białka 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 500 ml mleka 2 łyżki cukru trzcinowego dekoracja

wesoła kuchnia
Wieniec makowy 171

dobrze zawijamy i porządnie odciskamy masę nad zlewem. Jeśli mamy mak w całości, wówczas postępujemy , natomiast po odciśnięciu należy mak raz lub dwa razy zmielić w maszynce. Do gotowego maku dodajemy pozostałe składniki. Posiekane orzechy, miód i cukier, masło,  rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cytryny.  Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto: Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy(...)łącząc dwa brzegi razem. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy co 3 - 4 cm niedocinając do końca. Każdy nacięty kawałek okręcamy raz o 90 st makiem do góry.  Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy 50 minut w 180 stopniach,  ustawiając piekarnik góra - dół. Przestudzony wieniec lukrujemy i posypujemy bakaliami

Życie zaczyna się w kuchni
Euforia czekoladowo makowa 176

się jakoś przyjęło, że na każde święta musi być ciasto z makiem. Niekoniecznie jet to klasyczny makowiec, ale np. uwielbiany przeze mnie seromak, albo ciasto z kremem i makiem i tutaj dopiero można poszaleć z różnymi kombinacjami. Dziś taką właśnie propozycję mam dla Was - czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy i do tego makowiec pełen orzechów i rodzynek - istna euforia(...)bardzo wygodne rozwiązanie) i piekłam 30 minut w 180 st. C Możecie też upiec je w jednej blaszce a potem przekroić na pół. Makowiec: 200 g suchego maku 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100 g masła 4 jaja 100 g drobno posiekanych orzechów (użyłam włoskich) 100 g rodzynek Mak zalewamy mlekiem i dolewamy wody tak aby go przykryła

Cynamonowe szczęście
Seromakowiec na Kruchym Cieście 158

Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2/3 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżeczka śmietany (opcjonalnie) Masa makowa: ok. 75 g bakalii 125 g maku łyżka miodu ok. 1/4 szklanki cukru 30 g masła aromat migdałowy 2 białka Ser: 350 g tłustego twarogu 100 g cukr u 3 jajka 70 g masła budyń waniliowy cukier(...)ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, drugą troszkę większą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Masa Makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy i mielimy. (jeżeli używamy maku już zmielonego również zalewamy wrzątkiem tak aby jedynie zakrył mak i odstawiamy na 20 minut

Słodka Strona
Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie 123

słodka, puszysta, pachnąca wanilią. Najlepsza na weekendowe śniadanie, zwłaszcza z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem ( tutaj przepis na domowe masło ). Można ją posypać kruszonką, ale tak samo wyśmienita będzie z makiem. Z tego ciasta można też przygotować pyszne bułeczki z rodzynkami Smacznego :) Chałka krok po kroku Składniki 100 g masła 150 ml letniego mleka (półtorej MK mleka) 40 g drożdży(...)zapleść warkocz (końcówki warkocza podłożyć pod spód chałki). Uformowaną chałkę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką lub makiem. Piec przez 25–30 min, w temperaturze 180–200ºC. (grzałka góra i dół, bez termoobiegu) . Wariant użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez

Cztery Fajery
Pieguski, czyli pyszne babeczki z makiem 144

Babeczki są proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu, więc możecie je przygotować dosłownie na ostatnią chwilę. Jeśli lubicie słodkie małe wypieki pełne maku, to te babeczki będą dla Was idealne. Spróbujcie. Pieguski, czyli pyszne babeczki z makiem wzbogaciłam miodem wielokwiatowym. Jeśli tak jak my lubicie miód polecam Wam zajrzeć do pasieki Miodolandia . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)mleka 2 łyżki miodu wielokwiatowego – polecam od Miodolandia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 100 g masła 3/4 szklanki niebieskiego maku pomarańczowy aromat Przygotowanie: Rozpuszczam masło i odstawiam do przestudzenia. Do miski wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier i mieszam. Następnie dodaję rozpuszczone masło, wbijam jajko i wstępnie mieszam. Po czym dolewam pół

Słodkie okruszki
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 152

przykrywamy tą samą masą. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Powinno wystarczyć 15 minut. Bliny owsiane z makiem Bliny to jedna z najstarszych form pieczywa, a mak to też bardzo stara forma narkotyzowania się,  choć nie typowa dla Europy. Trafiła do nas z tego samego miejsca co chrześcijaństwo, czyli Bliskiego Wschodu. Jak już wspominałem wcześniej, trzeba było(...)niegdyś doprowadzić się do pewnego stanu, aby nawiązać kontakt z zaświatami. Stąd ten mak na wigilijnych stołach. Obecnie mak, w wyniku jakiejś paranoi jest pozbawiony "mocy", gdyż ustawodawca naiwnie myśli, że przy takiej dostępności do narkotyków, komuś się będzie chciało w domu robić heroinę. Nie byłoby to takim problemem, gdyby nie fakt, że stracił on też swoje walory smakowe. Składniki

Kryzysowa Książka Kucharska
Kruche mini rogaliki makowe 293

Małe, słodkie i pożywne. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Dwie łyżki maku zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Jeśli chcecie zrobić rogaliki w większym rozmiarze, nie dzielcie ciasta na 2 części. Wyjdzie wtedy 8 większych rogalików(...)kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko (+ dodatkowo 1 białko) 100 g margaryny (bez mleka)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Składniki na masę makową: 8 łyżek maku 2 łyżki miodu 25 g margaryny (1 kopiasta łyżka) ok. 15 orzechów laskowych Opcjonalnie do ozdoby: lukier (3 łyżki cukru pudru + łyżka wody) 6 suszonych moreli Zaczynamy od przygotowania ciasta

Dieta bez mleka
MAKOWA ROLADA 157

wyrośnięcia. MASA : Mak płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mak rozetrze nam się w palcach. Odstawiamy do wystudzenia (najlepiej to zrobić dzień wcześniej) Mielimy 2 lub nawet 3 razy.  Jajka ucieramy z cukrem oraz makiem, dodajemy również mąkę ziemniaczaną i olejek migdałowy do smaku. Jeśli lubimy nie żałujemy bakalii. Mak wychodzi(...)przykrywałam folią aluminiową. Pieczemy ok 30-40 minut. Góra i dół ma przybrać złotą barwę . Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) MAŁA RADA : Żeby wykorzystać całą puszkę maku możemy od razu zrobić ciasto z 1,5 porcji lub podzielić masę makową na pół

Pani na deser
Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie 648

słodka, puszysta, pachnąca wanilią. Najlepsza na weekendowe śniadanie, zwłaszcza z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem ( tutaj przepis na domowe mało ). Można ją posypać kruszonką, ale tak samo wyśmienita będzie z makiem. Z tego ciasta można też przygotować pyszne bułeczki z rodzynkami Smacznego :) Chałka krok po kroku Składniki 100 g masła 150 ml letniego mleka (półtorej MK mleka) 40 g drożdży(...)zapleść warkocz (końcówki warkocza podłożyć pod spód chałki). Uformowaną chałkę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką lub makiem. Piec przez 25–30 min, w temperaturze 180–200ºC. (grzałka góra i dół, bez termoobiegu) . Wariant użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata