cieście Dziś makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście - idealny nie tylko na Święta, ale również na Sylwestra i sezon karnawałowy. Dzisiejsze ciasto posmakuje wszystkim fanom makowców z dużą ilością maku . Ten makowiec z masą makową bez mielenia jest błyskawiczny do przygotowania. Kiedy korzystamy z maku mielonego, bardzo łatwo przyrządzić domową masę makową - całość przygotowań masy nie zajmie dłużej niż(...)przygotowania z dużym wyprzedzeniem, bo świetnie znosi mrożenie (masę zamrażamy oczywiście bez białek). Taka masa przyda się nie tylko do makowców, ale także do drożdżówek lub innych wypieków z makiem. Z podanych proporcji otrzymacie ok. 1270 g masy. Najprawdopodobniej po wycięciu gwiazdek zostanie Wam trochę ciasta - warto od razu upiec z nich ciasteczka gwiazdki - polukrowane lub oblane czekoladą
Lekcje w kuchniKutia to kolejna potrawa, której nie było na naszym stole w Wigilię. Poznałam ją w okresie liceum, bo wtedy serwowana była na szkolnym spotkaniu świątecznym. Połączenie maku, miodu, pszenicy i bakalii bardzo przypasowało mi wtedy do gustu. I w tym roku postanowiłam zrobić kutię na wigilijny stół - niezbyt słodką i silnie pachnącą migdałami. Moja wersja tradycyjnie nie zawiera alkoholu(...)jeśli ktoś w Wigilię go spożywa i nie będzie częstował kutią dzieci, może dolać rumu. Składniki : 100 ml pszenicy 250 ml maku 300 ml mleka 100 ml miodu 100 ml rodzynków 3 suszone figi 5 suszonych daktyli 6 suszonych moreli łyżka suszonej papai 2 łyżki zmielonych migdałów 3 krople olejku migdałowej Wieczorem namoczyć pszenicę. Następnego dnia pszenicę odcedzić i przepłukać
Weekendy w domu i ogrodzieroku w święta punktem obowiązkowy są świąteczne wypieki. Nie wyobrażam sobie ich bez makowca! W tym roku postawiłam na połączenie, które zawsze smakuje wybornie – mak, czekolada i kajmak. Makowe ciasto z kremem czekoladowym to kwintesencja świąt Uwielbiam to ciasto, i ten krem, i polewę z kajmaku… Mogłabym go jeść bez końca XD Makowe ciasto z kremem czekoladowym Składniki: Ciasto(...)maku 250 ml mleka około 250 ml wody 240 g cukru 10 jajek 230 g cukru pudru 80 g mąki Krem: 150 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 utrwalacz do śmietany Polewa: puszka masy kajmakowej (u mnie 510 g) 50 g masła w temperaturze pokojowej Wymiary formy 36 cm x 25 cm Na początku zaparzamy
PatiGotujenowego, pysznego makowca z orzechami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. W przygotowaniu jest prosty, tylko zajmuję trochę czasu, ponieważ trzeba zemleć mak. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kakaowy(...)białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju 180g cukru Do nasączenia: 150ml mleka 70ml likieru migdałowego Masa makowa: 300g maku 3 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150g naturalnego miodu 2 łyżki cukru 200g masła roztopionego 4-5 kropli aromatu migdałowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 120g posiekanych orzechów włoskich
Mała Cukierenkazrobienia powinno użyć się margaryny, a certyfikowany wypiek powinien pochodzić z Poznania lub niektórych części Wielkopolski. Nadzienie naszych pierwszych rogali marcińskich przygotowaliśmy, używając gotowej masy makowej z białego maku, którą można kupić np. w Lidlu. Skorzystanie z gotowego białego maku to dobra opcja, biorąc pod uwagę, że trudno znaleźć suchy biały mak w sklepach. My nie ustajemy w poszukiwaniach(...)mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 30 g masła 1 szczypta soli 200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie z białego maku: 1 puszka gotowej masy makowej z białego maku (400 g) 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g siekanych migdałów 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu Lukier
niecodziennikparykalendarz wygląda zupełnie inaczej i już na przełomie listopada i grudnia zabieramy się za przygotowanie świąt. Nasz skromny, jak na razie, katalog przepisów na święta uzupełniamy o kluski z makiem , które z pewnością podawane są podczas Wigilii w niejednym polskim domu. Kluski zrobiliśmy sami, gdyż wydaje się nam, że na każde święta oczekuje się dań niezwykłych, które smakują niecodziennie(...)zasiadających przy świątecznym stole. Masa makowa także domowej produkcji, od razu można przygotować jej większą ilość, bo z pewnością przyda się do kilku innych potraw. Składniki na kluski z makiem Domowy makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 / 2 łyżeczki soli Masa makowa: 200 g maku niebieskiego niemielonego 200 g miodu 200 g bakalii (posiekane migdały, orzechy włoskie
niecodziennikparyprzygotowania tegorocznych świątecznych smakołyków z makiem zostało nam trochę masy makowej, z której zrobiliśmy proste rogaliki z ciasta francuskiego z makiem . Są one także szybkie w wykonaniu i już po niespełna godzinie można zajadać się maślanymi i aromatycznymi rogalami z makiem . Jeżeli więc w gorącym przedświątecznym okresie nie macie czasu na szykowanie wigilijnych potraw z makiem, możecie sięgnąć po nasz(...)przepis na rogaliki z makiem z ciasta francuskiego . Udostępnij Składniki na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem 1 opakowanie ciasta francuskiego XL (300 g) 8 łyżek masy makowej z bakaliami 1 jajko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 10 minut przed robieniem rogalików. Rozwinąć je na blacie, podzielić na 4 równe prostokąty wzdłuż
niecodziennikparypieczonego w formie wieńca. To tradycja, która przywędrowała do nas z Hiszpanii. W tym roku przygotowałam wieniec orkiszowy z masą makową domowej roboty. Składniki : Masa makowa 200 g niebieskiego maku 200 g wrzątku łyżka masła 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 60 g suszonych fig 2 łyżki miodu odrobina olejku migdałowego 2 białka Zaczyn drożdżowy 5 g świeżych drożdży(...)cynamonu oraz startymi skórkami z pomarańczy i limonki. Po wystudzeniu przykryć i wstawić do lodówki na noc. Rano wyjąć z lodówki mleko i zaczyn. Z mleka wyjąć laskę cynamonu. Mak zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Do maku dodać masło w dwóch kawałkach. Mak z masłem zmielić za pomocą maszynki do mielenia. Do maku dodać figi pokrojone
Weekendy w domu i ogrodziesię gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę, dodać mak i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić(...)Śmietankę przełożyłam do rękawa cukierniczego (foliowego woreczka) z tylką 1M i na wierzchu zrobiłam ozdobne rozetki. Śmietankę można też rozsmarować łyżką. Na wierzchu tortu poukładać wisienki, ciasteczka i posypać makiem. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkawłożyć do miski, zalać wrzątkiem, odłożyć na 30 minut. Po 30-u minutach obrać ze skórki. Mak włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowany odlać z wody, wystudzić i przemielić dwa razy w maszynce. Wraz z makiem zmielić orzechy włoskie i migdały. Do miski włożyć cukier puder i dodać marcepan. Rozetrzeć. Następnie dodać(...)jajko. Rozcierać przez chwilę. Do utartych składników włożyć przemielony z orzechami i migdałami mak, nie na raz a w mniejszych ilościach. Na koniec dodać pokruszone biszkopty i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dodatkowo : w miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Użyjemy mieszanki do posmarowania rogali. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Uprażone posiekać. Lukier : cukier puder przesiać do miski, dodać
mecooksPyszne i lekkie ciasto z ananasem. Lubicie takie? U mnie zniknęło bardzo szybko – zwłaszcza przypadło do gustu mojemu Smykowi (który z reguły za ciastami z makiem czy ananasem nie przepada). Przepis na małą blaszkę. Biszkopt makowy: 8 białek 1 szkl. cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżek suchego maku szczypta soli Masa: 500 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2 op. cytrynowej galaretki 1 puszka ananasa Dodatkowo – opcjonalnie: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych około 50 g czekolady Składniki na ciasto dzielimy na połowę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy ocet. Obie mąki mieszamy razem z makiem, delikatnie mieszając szpatułką
Smaki Na Talerzupieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki margaryny do wysmarowania formy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maku 1/2 łyżeczka sody dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Jak przygotować marmurkową babkę z makiem i kakao . Do miski włożyć żółtka jajek, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy po czym ubić, najlepiej mikserem, na puszystą całość. Kiedy(...)tego drewnianej łyżki. Ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą część pozostawić taką jaka jest, do drugiej dodać mak a do trzeciej kakao. Dużą formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy wkładać na przemian warstwy raz ciasta z makiem, raz z kakao, raz ciasta bez dodatków. Powtórzyłam tę czynność trzy razy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
mecookslodówki. Słodko-kwaśny lukier pasuje do niego idealnie, ale piegusek jest tak smaczny, że może nie doczekać lukrowania – u mnie pierwsze kawałki poszły jeszcze gorące. Cytrynek z makiem: 1 i ½ szklanki mąki 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka miękkiego masła (200 g) 4 duże jajka (w temp. pokojowej lub przelane ciepłą wodą) ½ szklanki niebieskiego maku (suchego(...)połączenia. Na końcu dodajemy mak i ostatni raz mieszamy. Keksówkę (o dł. 27cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 170ºC (lub 160ºC z termoobiegiem), a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Post Cytrynek z makiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuProste Muffiny Pomarańczowe z Makiem – Zapraszam na nowe, pyszne, proste w przygotowaniu babeczki z marmoladą pomarańczową i makiem. Są bardzo wilgotne, aromatyczne, dosyć gęste i wyglądają apetycznie. Wspaniały dodatek do śniadania. Lubię mieć taką babeczkę do śniadania :). W przygotowaniu są proste i szybkie. Można z nich przygotować również wersję cytrynową, polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „baking a commonsense(...)guide”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem Składniki na około 16 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 310g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 40g suchego maku
Mała Cukierenka