mak - 12131 przepisów (strona:19/809)

SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE 224

Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy   sernika z makiem na kruchym cieście   już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej(...)twarogu śmietankowego np. President 9 żółtek 9 białek 1,5 szklanki cukru opakowanie śmietanki 30% opakowanie budyniu śmietankowego / waniliowego zapach pomarańczowy Składniki na masę makową: 1 szklanka maku 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 3 żółtka 3 białka zapach migdałowy bakalie  Zacznijmy od maku. Zalałam go wrzącą wodą. I odstawiłam na noc. Na drugi dzień

potrawyregionalne
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 223

dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać kuchnię, w której wszędzie pełno drobnych ziarenek. No cóż...przyznałam się do lenistwa własnie. Znalazłam(...)jednak sposób, żeby częściej piec makowiec, ale nie wyzywać przy sprzątaniu ;) Sposób prosty: suchy mielony mak. Nie żadna masa makowa z puszki, lecz zwyczajny mak zmielony wcześniej. Taki mak można kupić w sklepach, z tego co wiem to kosztuje podobnie jak mak niemielony. Wygoda jeśli chodzi o użycie go jest bezcenna :) No to co? robimy makowiec :) Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tradycyjna kutia świąteczna z szybkowaru 261

Cóż może nam bardziej osłodzić Święta od kutii?! Jest to jedyny w swoim rodzaju deser świąteczny, naprawdę wyjątkowy i słodki. Tradycyjną kutię robi się z obtłuczonych ziaren pszenicy oraz maku, z dodatkiem różnorodnych bakalii i miodu. Ja użyłam zwykłych ziaren pszenicy, które po ugotowaniu wymieszałam ze zmielonym makiem. Dodałam moje ulubione bakalie i osłodziłam miodem oraz syropem z młodych igieł(...)woli bardziej lub mniej słodką i bakaliową wersję. Tak samo, każdy z nas przygotowuje kutię w mniejszych lub większych ilościach. Aby kutia była smakowita i zbalansowana użyj pszenicę i mak w proporcjach 1 : 1 (na 1 szklankę suchych ziaren pszenicy weź 1 szklankę suchych nasion maku). Nie zapomnij o dużej ilości Twoich ulubionych bakalii i miodu! Pszenica z szybkowaru Ciśnienie

Szybko Szybkowar
Ciasto makowe z białek 462

Każdy powinien posiadać ten prosty przepis na ciasto makowe z białek. Idealne ciasto z makiem na świąteczny deser i nie tylko. Ciasto z białek to dobry sposób na wykorzystanie białek po zrobieniu pączków, faworków lub innych kruchych wypieków. Łatwy do zrobienia makowiec, który jest raczej jak piegusek. Ciasto makowe z tego przepisu wychodzi miękkie i delikatne, a do tego bardzo(...)smaczne. Ciasto makowe z białek robię dość często, i to nawet poza okresem świątecznym. Ciasto z makiem na białkach pozwala wykorzystać białka, które zostają mi po robieniu wypieków z dodatkiem samych żółtek. Białka zazwyczaj gromadzę przez jakiś czas i przechowuję w zamrażarce, dokładając je do szczelnie zamykanego pojemnika. Na pokrywce naklejam plasterek i zapisuję, ile akurat dokładam białek, aby później

Kuchcik gotuje
Kostka bratysławska przepis 107

jest kostka bratysławska i jak się ją robi? Przepis na węgierską zapiekankę makaronową na słodko. Kostka bratysławska czyli pozsonyi kocka to coś jak nasze wigilijne kluski z makiem. Łatwe w przygotowaniu ciasto z makiem i bakaliami, gdzie głównym składnikiem jest makaron. To także sposób na mak mielony. Kto był na Węgrzech pewnie zna ten przysmak, tam kostka bratysławska jest bardzo(...)popularna. Lubimy wszelakie zapiekanki makaronowe, ale makaron zapiekany na słodko jest mniej popularny. Moja dzisiejsza propozycja to makaron na słodko ze śmietaną, makiem i dżemem morelowym. To szybkie ciasto z makiem, które zawsze się udaje. Czasem warto zaskoczyć innych ciastem z makiem w innej formie. Jak zrobić kostkę bratysławską? Kluski z makiem pozsonyi kocka Kluski z makiem goszczą na wielu

Dieta moja pasja
Drożdżowe cebularze lubelskie z cebulką i makiem 115

Drożdżówki z cebulką i makiem, mięciutkie drożdżowe ciasto z wytrawnym nadzieniem z karmelizowanej cebuli. Przepis pochodzący z Lubelszczyzny, pielęgnowany przez dziesiątki lat. Od 2007 roku tradycyjna receptura wypiekania cebularzy znajduje się na liście Produktów Tradycyjnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cebularze lubelskie – wytrawne drożdżówki z cebulą 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 130 kcal Wytrawne drożdżówki z karmelizowaną cebulką. Cebulowe drożdżówki z makiem na wzór tradycyjnych cebularzy lubelskich. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 25 g świeżych drożdży babuni 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli morskiej 1 jajko z chowu ekologicznego

ProstePesto.pl
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 122

Makowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę 🙂 Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło “piekę brioszki z makiem” moja rodzinka w mgnieniu oka zjeżdża(...)należą do gatunku wypieków, które są zjadane przez gości nawet wtedy, kiedy są pełni 😉 Gdybym miała listę TOP TEN najlepszych wypieków na blogu, to niewątpliwe te brioszki z makiem znalazłyby się na podium. Przygotowanie drożdżówek nie jest trudne wbrew pozorom, ale jest bardzo rozciągnięte w czasie. Należy zacząć je przygotowywać dzień wcześniej, gdyż ciasto przed rozwałkowaniem musi spędzić

Moja Delicja
Keto rolada makowa (Paleo, LowCarb) 227

Keto rolada podwójnie makowa Makowy zawrót głowy Moją drugą dzisiejszą słodką propozycją świąteczną jest keto rolada makowa. A nawet podwójnie makowa, bo mak znajdziecie nie tylko w nadzieniu, ale także w biszkoptowym cieście. Dla urozmaicenia do rolady dorzuciłam bowiem odrobinę suchego maku , który podczas konsumpcji śmiesznie chrupie. Mak do nadzienia został natomiast ugotowany i namoczony w mleku kokosowym , a także(...)jest on na bazie ciasta drożdżowego, lecz biszkoptowego. Prezentuje się jednak bardzo atrakcyjnie i smakuje wyśmienicie – reszta nie ma dla mnie specjalnego znaczenia… Keto rolada makowa Instrukcja obsługi maku do keto rolady makowej W przeciwieństwie do dzisiejszego konkurencyjnego bożonarodzeniowego wypieku, czyli piernika , keto rolada makowa nie jest już taka szybka i prosta w obsłudze. Nadzienie makowe należy przygotować

Modern Cave Girl
Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem 148

puszyste, świetnie komponujące się z dekadencką, przepyszną polewą czekoladową i super ekspresowe. W sam raz na okres świąteczny, to co, lecimy z przygotowanie?  Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem - przepis:  125 g masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 g kwaśnej śmietany(...)mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/4 szklanki suchego maku 2 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej, przepis TU ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50 g masła 4 łyżki kakao 3 łyżki cukru 5 łyżek mleka Jak zrobić wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem i polewą czekoladową? Najlepiej, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Kuchnia Łukasza
Cebularze z makiem 315

łyżki suchego maku (niezmielonego) 1 płaska łyżeczka soli Farsz z cebuli najlepszy jest, gdy odstoi przez 1-2 dni w lodówce. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 2-3 minuty. Cebula zmięknie i przestanie mieć “ostry smak”. Odlewamy wodę. Cebulę mieszamy z olejem, makiem i solą, a następnie(...)środek każdego placka. Zostawiamy na ok. 25 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 190-200°C przez 15-20 minut (najlepiej obserwować czy się rumienią). Post Cebularze z makiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Najlepsze Rogale Marcińskie 209

Marcińskie – Zapraszam na pyszne, chrupiące Rogale Marcińskie z ciasta półfrancuskiego. Cudownie pachną, są z dużą ilością masła, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna. Nadzienie przygotowane jest z białego maku, bakali, miodu. Rogale przed pieczeniem posypujemy obficie migdałami, które ładnie się uprażą podczas pieczenia. Przepis na Rogale Marcińskie jest czasochłonny i wymaga sporo pracy, ale uważam, że warto! To najsmaczniejsze(...)masła – roztopionego 300g masła do wałkowania 50g świeżych drożdży 420ml ciepłego mleka 100g cukru kryształu 2 jajka o wielkości M 2 żółtka szczypta soli Masa makowa: 400g białego maku 500ml mleka około 400ml wody 200g zmielonych biszkoptów (lub suchego biszkoptu) 200g cukru pudru 100g masła 200g naturalnego miodu 50g rodzynek 140g suszonych fig (lub innych suszonych owoców) 100g blanszowanych

Mała Cukierenka
Tort Makowo – Orzechowy Bez Laktozy 272

osób, u których występuje nietolerancja na laktozę, mogą spożywać ją weganie oraz wegetarianie. Tort udał się wspaniale i fantastycznie smakuje. Jest wilgotny, nie za słodki i kremowy. Pachnie makiem, migdałami i orzechami. Zamiast alkoholu możemy dodać więcej wody i delikatnie ją posłodzić. Bardzo polecam… Upiecz bliskim radość z Kasią, na Święta. Tort makowo – orzechowy bez laktozy Składniki: Biszkopt(...)jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 200g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego Krem: 700ml mleka migdałowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200g orzechów włoskich 100g orzechów laskowych 1 kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna

Mała Cukierenka
Ciasto makowo-serowe 6552

termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika tak, aby góra i dół równomiernie się zapiekały. Ciasto makowo-serowe jest aromatyczne, delikatnie wilgotne, o zwartej strukturze i wyraźnym smaku sera i maku. Składniki: (forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko Masa makowa(...)suchego mielonego maku  1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka + białko, które zostało od spodu 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej 3 krople aromatu migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej Masa serowa: 1 kg białego mielonego sera twarogowego (ma być prawdziwy

Kuchcik gotuje
Makowiec Japoński 2746

trzech razy sztuka;) I wiecie co? Tym razem wyszło doskonale! Przepis jest co prawda – jak to się mówi – na bogato, bo mamy tu dość dużą ilość maku, jajek i cukru, choć te dwa ostatnie składniki i tak z lekka „okroiłam”. Wykonanie ciasta jest proste, i jedynie osączanie maku może lekko zniechęcać;) Powiem Wam jednak, że warto(...)się skusić i zamiast masy makowej kupić do tego ciasta mak mielony. 500 g mielonego maku (może być też zwykły mak, jednak po sparzeniu mlekiem i odsączeniu, należy go zmielić – polecam kupić od razu mak mielony) 350-400 g cukru pudru (w oryginale 500g) 10 jajek (w oryginale 12 jajek) 110-120 g kaszy manny 4 większe jabłka (około

Smaki Na Talerzu
Terrina z łososia w maku 183

kajzerki (namoczone w wodzie) - 2 duże cebule (lub 3 średnie) - 4 jajka - 2 – 3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu - 2 łyżeczki wędzonej soli morskiej (cypryjska) - masło do wysmarowania formy - mak do oprószenia formy i terriny Łososia i cebulę kroimy w dużą kostkę. Odkładamy trochę ładnych „kostek” do ułożenia w całości. Pozostałą rybę, z cebulą przekładamy do malaksera. Dodajemy startą skórkę(...)miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy zielony pieprz marynowany – mieszamy łyżką (pieprz ma pozostać w całości). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyciągnąć gotową terrinę), smarujemy masłem i oprószamy suchym makiem. Wkładamy masę, układamy kostki łososia – równamy powierzchnię, ponownie – masa – kostki łososia – aż do wyczerpania składników (u mnie były trzy warstwy). Wierzch stanowi masa. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy makiem

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania