mak - 12131 przepisów (strona:10/809)

Babka z makiem na białkach 633

polewą. Składniki: 4 białka (ja miałam 3 duże białka z dużych wiejskich jaj) 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 ml oleju 3-4 łyżki suchego maku olejek arakowy lub rumowy Sposób wykonania: 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. 2. Następnie dodajemy olej i olejek arakowy(...)rumowy i mieszamy na najmniejszych obrotach. 3. Na koniec partiami dodajemy mąkę oraz suchy mak i delikatnie mieszamy. 4. Blaszkę ( na babkę lub keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka). 5. Gotową wystudzaną babkę można polać polewą. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kruche babeczki z makiem 507

świątecznym stole nie może zabraknąć smakołyków z makiem. Makowe wypieki kojarzą się szczególnie świątecznie. Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem.  Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g margaryny 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Do nadzienia 200 g masy makowej z bakaliami Helio 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka

Ala piecze i gotuje
Bułeczki wrocławskie z makiem 144

kupicie,ale mozecie je upiec.Bulki sa pyszne i uniwersalne,bo pasuja do wszystkiego.Sa bardzo latwe,a ciasto bardzo wdzieczne do formowania.Polecam! Skladniki na 9 buleczek: 350 g maki pszennej 210 g mleka pol na pol z woda 1 plaska lyzeczka soli 1 lyzeczka miodu 1 lyzka oleju 2 lyzeczki suchych drozdzy dodatkowo: mak do posypania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka z makiem ( "braciszki" ) 178

przede wszystkim powrót do dzieciństwa.  Smakują wyśmienicie, choć dzieciństwo już dawno za nami.    Składniki: -3 jajka -6 łyżek cukru -6 łyżek mąki -dżem -mak    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy kilka minut ( cukier musi się dokładnie rozpuścić ).    Dodajemy żółtka i miksujemy.    Dosypujemy przesianą(...)mąkę i delikatnie mieszamy.    Ciasto przekładamy do rękawa lub rulonu, wykonanego z papieru do pieczenia. Na blaszkę z papierem do pieczenia wyciskamy małe ciasteczka.    Posypujemy makiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 7-10 minut. Kolejną porcję ciasteczek wyciskamy na blaszkę dopiero tuż przed pieczeniem.    Przygotowujemy dżem

Maminek kulinarny
Bloomer z makiem 164

rano. Składniki na dwa bochenki bloomera: 1350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 3 g drożdży 860 ml wody Do posmarowania i posypania: 4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki soli mak niebieski od sk worcu.com.pl Przesiać mąkę oraz sól do dużej miski i zrobić wgłębienie w środku. W dzbanku lub misce rozetrzeć drożdże ze szklanką wody. Dodać resztę wody i wymieszać(...)bardzo ostrym nożem i odstawić w foremkach do wyrośnięcia na 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Wymieszać wodę z solą i posmarować nią bochenek. Posypać ciasto makiem. Spryskać wnętrze piekarnika wodą, żeby skórka była chrupiąca, wstawić natychmiast i piec 20 minut, a następnie obniżyć tem. do 200 C i piec jeszcze 20 minut, aż chleb się przyrumieni

Apetyczna babeczka
Ciasto z makiem i bitą śmietaną 272

Każdy poradzi sobie ze zrobieniem biszkoptów, a masa wymaga kilku minut i gotowe :). Składniki na placek nr 1: 8 białek 1 szk cukru kryształu 1 szk mąki 3 łyżki maku sypkiego, znajdziecie go na stronie www.Skworcu.pl 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Całość lekko wymieszać. Piec

Apetyczna babeczka
Sushi. Maki z łososiem, gruszką, ogórkiem i czarnym sezamem. 231

tego całego sushi, jak dla mnie, potrzebna jest odpowiednia oprawa. Nie wspominając o podstawach jakimi są pałeczki czy odpowiednie naczynia po zielonej herbacie, bez której te małe, pyszne maki nie smakowały by tak samo... Oprócz oprawy wizualnej, jak i praktycznej należy się uzbroić w 3 podstawowe "przyprawy", dzięki którym każdy dopasuje sobie smak sushi do własnego podniebienia... Tak na prawdę(...)jakich proporcjach (i czy w ogóle) dodaje swoje "dodatki". A więc jest to: sos sojowy marynowany imbir wasabi sos teryiaki- opcjonalnie (słono-słodki, dość gęsty, sos) Jak zrobić maki z łososiem, gruszką, ogórkiem i czarnym sezamem? Składniki: 100 gram ryżu do sushi- każdy inny rodzaj odpada 3 łyżki sosu do ryżu- ja używam gotowego ale z pewnością następnym razem zrobię

Mango Papaja
Na deser. Tarta z makiem, figami i migdałami 203

Chyba stęskniłam się za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami , już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem. Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku tutaj brak

Smaczna Pyza
Naleśniki z maki ryżowej z nadzieniem bananowo- kokosowym i musem z kiwi 191

dwojga... Naleśniki z mąki bezglutenowej z nadzieniem z twarożku z dodatkiem wiórek kokosowych z bananem i orzeźwiającym musem z kiwi... Składnik na ciasto:(5 grubszych naleśników) 1, 1/2 szklanki maki ryżowej 1/2 szklanki maki kukurydzianej cukier waniliowy 1 jajko 1 szklanka mleka Składniki  na farsz: pół kostki twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 banany

NaKońcuJęzyka
Babka cytrynowa z makiem 158

Idealnie cytrynowa babka :) Od kiedy zobaczyłam u Skoraka te muffiny , ciągle za mną chodziło coś cytrynowego z makiem, a kiedy zobaczyłam to cytrusowe ciacho , wiedziałam, że już po mnie :) Od trzech tygodni nie miałam w ustach nic słodkiego, więc udzieliłam sobie małej dyspensy na dwa nieduże kawałeczki :) Ciacho było też z pomarańczami, ale ja przerobiłam je sobie na cytrynowe(...)upiekłam w formie do babki. Miękka i wilgotna, absolutnie pyszna, cytrynowa baba z makiem będzie idealna na Wielkanoc!! Muszę Wam się przyznać, że odwaliłam niezły numer piekąc to ciasto, bo wlałam sok z cytryn razem z pestkami :) Zorientowałam się, co zrobiłam, gdy zobaczyłam trzy pestki przyklejone do dna szklanki... Kolejne trzy wypatrzyłam miksując ciasto i na szczęście to był chyba

Kraina Tysiąca Smaków
Chałka z makiem 189

fajnymi ludźmi. Nazwa została zmieniona i teraz pieczemy pod nazwą "Wypiekanie na śniadanie" ale w dalszym ciągu organizatorką jest Małgosia z bloga Smaki Alzacji . Tym razem zaproponowała chałkę z makiem z bloga Tatter Piekarnia . Ja zrobiłam z mąki pszennej typ 550, i nie trzymałam się dokładnej wagi jajek i żółtek ale mimo to wyszły dwie ogromne chałki. Pachnące, puszyste(...)cukru 36 g żółtek (2 szt) 170 g jajek (3 szt) 75 g oleju rzepakowego Rapso 320 g wody 19 g soli 25g świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto Przygotowanie:   Wszystkie składniki odważyć i przełożyć do misy z miksera. Za pomocą haka do zagniatania miksować tak długo, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką

Ala piecze i gotuje
Nocne rogale z makiem 197

Zwijać je do środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawić na całą noc do lodówki. Glazura:  łyżka miodu, 2 łyżki wody,  mak (użyłam BackMit). Miód rozpuścić w wodzie, masą smarować rogale. Posypać makiem.  Piec około 15minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Rogaliki z makiem bez nadzienia 178

szklanki mąki pszennej,  150g serka homogenizowanego o smaku bananowym,  250g masła lub margaryny,  2 łyżki cukru waniliowego,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki maku niebieskiego (ja użyłam Kresto), jajko do posmarowania.   Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać serek homogenizowany oraz masło. Posiekać i szybko zagnieść. Następnie dodać cukier waniliowy oraz(...)mak. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Każde koło podzielić na 8 równych trójkątów. Zwijać do środka tworząc małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Pełnoziarniste bułeczki z makiem 103

letniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek maku do posypania Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut*. Po tym czasie do rozczynu dodać(...)ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez około 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec w temperaturze 220°C przez 25 minut  ( ja piekłam około 18 minut). Wystudzić na kratce. *drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i makiem 254

paluchy z ciasta francuskiego. Doskonałe jako dodatek do zup, sałatek ale również jako przekąska. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 9-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżeczka mielonego maku Back Mit do smaku sól wędzona Ciasto francuskie pokroić na 9-10 pasków. Na każdym pasku ułożyć szynkę ( plastry szynki przekroić wzdłuż na pół). Ciasto z szynką skręcić, ułożyć(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć makiem i odrobiną soli wędzonej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec aż ciasto ładnie się zarumieni ok 15minut. Zamiast szynki można też użyć chudego boczku

Monia miesza i gotuje