szklanki 250 ml 4 jajka rozmiar L ½ łyżeczki proszku dopieczenia szczypta soli masło do posmarowania papieru do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta przed zwijaniem masa makowa: 150 g maku mielonego z torebki – około 1 ½ szklanki 250 ml ¾ szklanki 250 ml mleka – 180 g 1 jajko rozmiar L około 40 g masła około 4 łyżek z górką miodu – można dodać(...)kilka suszonych moreli (drobno pokrojone) otarta skórka z pomarańczy i cytryny – najlepiej wybrać BIO kilka kropli aromatu migdałowego Można użyć gotowej masy makowej. Link do przepisu na przygotowanie domowego maku mielonego: Mak mielony w domu Lukier: 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przygotowania: Makowiec zwijany
Uwaga Babcia Gotujechoć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy i pełna werwy(...)nazbyt biegłe. Misję odczarowania makowych wypieków uważam za udaną Polecam z ręką na sercu Składniki na formę o wymiarach 21 x 21 cm (lub zbliżonych): 250 g niebieskiego maku, 75 g oleju kokosowego, 1 średni bardzo dojrzały banan o wadze około 110 g (bez skóry), 2 niewielkie, nieobrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych o wadze około 200 g, 125 g suszonych
Even Better FoodWypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 2 chałki Przygotowanie 20 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 300 kcal Słodkie, drożdżowe chałki z maślaną kruszonką zaplecione w warkocze. Chałka drożdżowa z makiem i kruszonką, swojski wypiek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE NA CHAŁKĘ 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 20 g świeżych drożdży 80 g masła roztopionego, ostudzonego(...)łyżki zwykłego cukru MAŚLANA KRUSZONKA 30 g schłodzonego masła 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki cukru pudru 1 roztrzepane jajko 2 łyżki mleka 2 łyżki czarnego maku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO DROŻDŻOWE Przygotuj rozczyn drożdżowy: do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, pokrusz w palcach świeże drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj
ProstePesto.plteksturą ciasta kruchego. To chyba moje najlepsze kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów to najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików. Jak zrobiłam pierwszy(...)masę makową na bazie białego maku i migdałów to moje kubki smakowe poszybowały w jakiś kosmos, dzisiaj wiem, że choćby nie wiem co, nie kupię żadnej puszki z gotową masą makową, no chyba że nie będę mieć po prostu czasu na jej przygotowanie, ale prawda jest taka, że jak raz zjesz coś wyśmienitego nie potem nie chcesz jeść tylko smacznego
SMYKWKUCHNINa zakończenie sezonu grzybowego postanowiłam przygotować pyszny makaron z kurkami, wykorzystując ostatnie kurki. Nie da się ukryć, że w tym roku to było szaleństwo grzybowe. Każdy
Figa S-makiemDo tego przepisu zabierałam się dość długo. Pastę zdążyłam zrobić kilka i to nie tylko jako pastę z zielonego groszku. Letnia wersja to pasta z bobu
Figa S-makiemLato się powoli kończy, na pocieszenie zaczął się najwspanialszy okres roku, gdy wszystkie stragany wypchane są cudownymi warzywami i owocami. Kolorowo i smacznie.Moja przyszła teściowa ma
Figa S-makiemTłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram
Figa S-makiemNa zakończenie sezonu grzybowego postanowiłam przygotować pyszny obiad, wykorzystując ostatnie kurki. Nie da się ukryć, że w tym roku to było szaleństwo grzybowe. Każdy chwalił się
Figa S-makiemOd kilku tygodni objadam się głównie truskawkami i czereśniami. Jednak na wizytę gości postanowiłam upiec ciasto. Oczywiście ciasto z truskawkami. Ponieważ rzadko piekę więc strasu było
Figa S-makiemZainspirowana niedawno świętowanym World Plant Milk Day, który przypada 22 sierpnia, postanowiłam zrobić domowe mleko kokosowe. Od ponad roku bardzo mocno ograniczamy z
Figa S-makiemPo wspaniałym lecie przyszła piękna jesień. Nie będę ukrywać, że to moja ulubiona pora roku. Zawsze zachwyca mnie swoimi kolorami i zapachami. W tym roku nieprzyzwoicie
Figa S-makiemBoże Narodzenie co raz bliżej. Właściwie za nim się obejrzymy będą święta. Uwielbiam Boże Narodzenie, wiem nie jestem oryginalna, wcale mi to nie przeszkadza. W świąteczny
Figa S-makiemW okresie jesienno-zimowym, a także wczesną wiosną zawsze mam w domu imbir i kurkumę. Przygotowuję z nich napój kurkumowo-imbirowy, który wspaniale wzmacnia odporność i
Figa S-makiemSałatka z ciecierzycy to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub lunch do pracy. W poszukiwaniu kolejnych pomysłów na tę wspaniałą roślinę zadałam pytanie na Instagramie i
Figa S-makiemTaki wielkanocny królik to dekoracja, którą chciałam przygotować już w zeszłym roku, ale zabrakło mi czasu. W tym roku na szczęście zdążyłam i razem z dekoracjami
Figa S-makiemFarbowanie jajek wielkanocnych w moim rodzinnym domu to od zawsze farbowanie w łupinach ze zwykłej białej cebuli. Wychodzą piękne. W tym roku postanowiłam jednak poeksperymentować z
Figa S-makiemWidać już koniec sezonu szparagowego, dlatego korzystam ile się da. Postanowiłam przygotować prosty makaron ze szparagami, a inne przepisy na szparagi znajdziecie pod hasłem SZPARAGI . Moje
Figa S-makiemWidać już koniec sezonu szparagowego, dlatego korzystam ile się da. Postanowiłam przygotować prosty makaron ze szparagami, a inne przepisy na szparagi znajdziecie pod hasłem SZPARAGI . Moje
Figa S-makiemFarbowanie jajek wielkanocnych w moim rodzinnym domu to od zawsze farbowanie w łupinach ze zwykłej białej cebuli. Wychodzą piękne. W tym roku postanowiłam jednak poeksperymentować z
Figa S-makiemTaki wielkanocny królik to dekoracja, którą chciałam przygotować już w zeszłym roku, ale zabrakło mi czasu. W tym roku na szczęście zdążyłam i razem z dekoracjami
Figa S-makiemSałatka z ciecierzycy to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub lunch do pracy. W poszukiwaniu kolejnych pomysłów na tę wspaniałą roślinę zadałam pytanie na Instagramie i
Figa S-makiemrównież je upiec i nie żałuję. Wyszły pyszne. Miękkie, zrumienione z dużą ilością maku. Tak jak lubię. Przepis na paluchy jest bardzo prosty i nawet dziecko nie powinno mieć z nim problemu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Świeże, pachnące domowe pieczywo skusi niejednego niejadka. Paluchy drożdżowe z makiem 4 szkl mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka(...)szkl cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 1 jajko mak Drożdże wymieszać w ciepłym (nie gorącym) mleku i połączyć z resztą składników. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby zwiększyć ilość mleka lub mąki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i formować z niego wałeczki
Pieguskowa Kuchniamigdałami wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Moją ulubioną i najchętniej pieczoną wersją jest makowiec zawijany w formie drożdżowej rolady. Zwykle piekę go z niebieskiego maku z dodatkiem mnóstwa bakalii. W tym roku postanowiłem zrobić go z białym makiem i oprócz cynamonu przyprawiłem również kardamonem. Był to strzał w dziesiątkę, bo tak oto powstał najlepszy makowiec pod słońcem. Bardziej delikatny(...)najlepszej drożdżowej rolady jest duża ilość masła w cieście. Zachowuje ono wtedy dłużej świeżość i jest delikatniejsze. Gorąco polecam na tegoroczne Święta. * SKŁADNIKI na 3 duże rolady z makiem Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka 150 g masła 50 g świezych drożdży 2 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli Lukier: 200 cukru pudru
Food Squarerybę po grecku znajdziesz tutaj zdjęcie z http://www.se.pl/galerie/100443/195866/sledzie- wigilijne/ Makowiec i kluski z makiem Ziarna zbóż i maku to składniki, które muszą się pojawić w wigilijnych potrawach, może być to kutia, makowiec albo kluski z makiem . Ziarna są symbolem dostatku i płodności, ale i czegoś więcej – przypisywano im życiodajną moc, symbolizowały także nieśmiertelność(...)Mak ma zwiastować spokojny sen i odrodzenie, a także łączność z zaświatami. Symbolika maku jest jednak jeszcze szersza. W starożytności mak symbolizował płodność i urodzaj, dlatego też wczesnogreckie boginie nosiły na głowie wianki, uplecione z kwiatów maku. I z tych powodów mak od wieków jest składnikiem wigilijnych potraw. zdjęcie z http://uigi.blox.pl/2011/12/wigilijne-kluski-z- makiem.html Kutia ? miód i bakalie Miód
Oka w rosole czyli KaFka gotujechoć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy i pełna werwy(...)nazbyt biegłe. Misję odczarowania makowych wypieków uważam za udaną Polecam z ręką na sercu Składniki na formę o wymiarach 21 x 21 cm (lub zbliżonych): 250 g niebieskiego maku 75 g oleju kokosowego 1 średni bardzo dojrzały banan o wadze około 110 g (bez skóry) 2 niewielkie, nieobrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych o wadze około 200 g 125 g suszonych
Even Better Foodsobie w pobliskiej cukierni, gdy wracałam ze szkoły i takie same bułeczki maślane piekła moja babcia, gdy do niej przyjeżdżałam na weekend. A przepis na te mleczne bułki z makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne jak te mleczne(...)mleka 60 g masła 1 jajko 7 łyżek cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki soli Rozkłócone 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułek do posypania mak Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru waniliowego, drożdże i mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, łączymy i czekamy aż zaczyn ruszy i zacznie się pienić. Rozpuszczamy w rondelku masło i studzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części. Jedną część pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Drugą, surową wykładamy do blaszki, a następnie przykrywamy makiem i jabłkami. Składniki [MAK]: 200 g suchego maku 3 jajka 100 g cukru garść orzechów włoskich krojonych 3 łyżki miodu 50 g masła Wykonanie: Mak parzymy i następnie mielimy(...)wykładamy na mak i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Składniki [JABŁKA]: 1 kg jabłek 100 g cukru 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie: Jabłka obieramy z ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem
psgotujemymleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych dwóch szklanek), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości(...)Piec w rozgrzanym piekarniku 15-20 min do zarumienienia. Wyjąć, ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przełożyć do szczelnego opakowania, na następny dzień są również bardzo smaczne. Smacznego! Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki dynie z makiem bez jajek
moj przepis naZobaczyłam w sklepie takie śliczne figi i nie mogłam się oprzeć! No a to plus jeszcze trochę dobroci i śniadanie gotowe :) Składniki (na 2 kanapki): 1
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki na ciasto: - 250 g mąki - 120 g margaryny - 1 żółtko - 2 łyżki cukru pudru - szczypta soli Wszystkie składniki połącz ze sobą, uformuj kulę i
Zdrowie na języku :PMuffinki robione na szybko. Szukałam przepisu na takie babeczki, na które składniki będę miała w domu i nie będę musiała wysyłać o 20 męża na zakupy
bistro mama"Ostatni dzień przed świętami który będę spędzać na uczelni. Szkoda, że nie oznacza to, że będzie to lajtowy dzień. Niestety, aby było miło trzeba
Słodkie PrzyjemnościMam zachwiane poczucie rzeczywistości. Co i rusz zestawiam ze sobą pogodę i inne czynniki, i nie wierze, że to już, za chwilkę... Mamy truskawki, wczoraj Małżon
Dzieje kuchennej WiewióryNa śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania
Smaczna PyzaLubicie sushi? A co powiecie na wersję z twistem, czyli lekko podkręcone, tradycyjne sushi w nowej, niekonwencjonalnej odsłonie, z nutą polskiej kuchni? Dzisiaj taką właśnie wersje
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 3 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 400 gram gotowa masa
W Mojej Kuchni LubięSałatka łatwa ,lekka ,łagodna ,tchnąca świeżością i radością .Prażony czarny sezam dodaje tajemniczego uroku i wprowadza nutkę oryginalnego smaku. Składniki na 2 porcje: 2 świeże dojrzałe
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 500g ryżu do sushi 400g solonego łososia 2 łyżki octu ryżowy 10 listów nori sól Przygotowanie: Ryż do sushi przemywamy pięć razy w zimnej
Kuchnia ŁukaszaSuper paluchy w sam raz na piknik czy grilla, na które to imprezy właśnie sezon się zaczyna:) Zaczęłam robić wg przepisu z jakiejś gazetki, ale w
Zdrowa Kuchnia SowySeromakowiec to rozwiązanie dla leniwych :) Dla tych, którym się nie chce albo po prostu nie mają już czasu, żeby np. na Święta upiec sernik i makowiec
Kraina Tysiąca SmakówNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Symfonia SmakówZapraszam na sushi- uwielbiam , mogę jeść codziennie :) Do sushi możemy dodawać niemal wszystko- ograniczyć nas może tylko wyobrażnia :) Zaczynamy: Składniki: 1,5 szkl ryżu do
Smaki EdytyCześć :) Kilka dni temu proponowałam Wam tropikalną mannę na śniadanie. Dzisiaj z kolei lekka modyfikacja tamtego przepisu, ale w formie deseru na zimno. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćDawno nie robiłam nic z mojego ulubionego ciasta krucho drożdżowego a jest takie wdzięczne. Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Czasami kombinuję i
Smaczna Pyzasłyszał kiedyś, że dostanie figę z makiem czyli nic? Smok proponuje coś! Owsianka figa z makiem na pewno Wam się spodoba. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10\/owsianka-figa-z-makiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10\/owsianka-figa-z-makiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10\/owsianka-figa-z-makiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 szklanka mleka,\r","0,5 szklanki owsianki zwyk\u0142ej(...)figa,\r","\u0142y\u017cka maku"],"name":"Owsianka figa z makiem","recipeCategory":"\u015bniadania","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Zagrza\u0107 mleko z p\u0142atkami owsianymi ok 5-6 minut od czasu do czasu mieszaj\u0105c.\r","W mi\u0119dzyczasie pokroi\u0107 fig\u0119 na kawa\u0142ki.\r","Przela\u0107 mleko z owsiank\u0105 do miski. Wsypa\u0107 mak. Wymiesza\u0107
Bardzo Gruby Smokjabłkami posmakuje Wam, ale także zachwyci Waszych gości w te święta. PRZEPIS NA MAKOWIEC JAPOŃSKI Składniki Forma 24×24 cm 8 jajek 2 szklanki mleka 400 g maku 200 g masła 250 g cukru pudru 200 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka olejek migdałowy 2 garście rodzynek Polewa 100 g czekolady mlecznej 50 ml mleka(...)masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka przesypujemy mak, dodajemy do niego 2 szklanki mleka, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 30 minut. Po upływie czasu mak odcedzamy z nadmiaru mleka na sitku, delikatnie dociskając. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Ciągle miksując
Przepiski.plzawijany, który mam już od wielu lat. Zobacz, jak zrobić makowca, z którego nie wypada masa makowa, który pięknie się kroi i do tego świetnie smakuje. Ciasto drożdżowe z makiem odpowiednie na co dzień i od święta. Ile było prób, aby powstał idealny przepis na makowiec zawijany to już i sama nie pamiętam. W końcu jednak odkryłam, jak zrobić makowiec(...)ciasta, gdyż delikatne ciasto nie utrzyma zbyt dużej jej ilości i się rozerwie. Mam nadzieję, że moje uwagi pomogą i będzie to Twój ulubiony przepis na ciasto z makiem , którym zachwycisz swoich bliskich i gości 😊 Liczba porcji: 2 - 3 makowce o długości około 25 cm Czas przygotowania: 50 minut + wyrastanie i pieczenie Forma: duża blacha z piekarnika Przepis
Kuchcik gotujeświeżych 1 jajko kl L (odrobina białka do posmarowania ciasta) 1 żółtko 40 g masła 50 g cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 18 % esencja waniliowa Masa z białego maku: 200 g białego maku 1 białko 1 łyżka masła 80 g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mielonych drobno migdałów (może być mąka migdałowa) skórka pomarańczowa namoczone rodzynki z żurawiną(...)aromat migdałowy Masa z maku 1. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby wody było ponad mak i gotujemy na najmniejszym ogniu, czasami mieszając przez około 30 min. Następnie odsączamy go na sicie wyłożonym gazą. Na czas przygotowania ciasta odstawiamy mak na bok aby mógł swobodnie odsączyć się. 2. Odsączony mak, mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach
Gotowanie...to proste !Mak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki z makiem i orzechami włoskimi. Ciasteczka polałam gorzką czekoladą, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się lukier, dzięki niemu rogaliki zyskają bardziej świeży smak – wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną soku(...)cytryny Orzechowe rogaliki z makiem Via Gusto Mak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki… Drukuj Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia/gotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto
Via GustoMak jest bogatym źródłem białka, witamin (A, D, E, B3) oraz składników mineralnych - głównie wapnia, który stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów. Zawiera także cenny błonnik, który usprawnia procesy trawienia i obniża poziom cholesterolu. Jest bardzo popularny i chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko(...)puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: - 500 g mielonego maku - 800 ml mleka (do zaparzenia maku) - 850 g jabłek - 250 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 10 jaj (o temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny - 60 g mąki tortowej
mojewypiekiinietylkoMak jest bogatym źródłem białka, witamin (A, D, E, B3) oraz składników mineralnych - głównie wapnia, który stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów. Zawiera także cenny błonnik, który usprawnia procesy trawienia i obniża poziom cholesterolu. Jest bardzo popularny i chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko(...)puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: - 500 g mielonego maku - 800 ml mleka (do zaparzenia maku) - 850 g jabłek - 250 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 10 jaj (o temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny - 60 g mąki tortowej
mojewypiekiinietylkomakiem. Postanowiłam jednak, że w tym roku przygotuję je, bo przecież to jest jedna z tradycyjnych, bożonarodzeniowych potraw. Podobna jest do kutii, czyli pszenicy z bakaliami i makiem. W przypadku makiełek, pszenicę zastępuje makaron. Przepisów na makiełki jest tyle, ile przepisów na masę makowa. To własnie ona nadaje charakter temu daniu. Nie ma potrzeby trzymać się ściśle proporcjom(...)wrzątkiem, ale nie siekać ich. Na patelni rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie ze skórką cytrusową i na średnim ogniu smażyć je przez 2-3 minut mieszając ciągle. Dodać mak, wymieszać i zdjąć z ognia. Taką masę można uatrakcyjnić dodatkiem soku z cytryny, limonki lub pomarańczy, rumem, likierem migdałowym lub brandy. Dla dzieci - oczywiście - bez alkoholu. Masę można przygotować
Codzienna kuchnia niecodziennasztuk): 1 szklanka mleka 25g drożdży 50g masła 2 jaja 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżka oleju nadzienie: 200g maku 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej 1 białko łyżeczka esencji migdałowej Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z połowy(...)wyrobić jednolite miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Przygotować mak: wsypać mak do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin. Następnie odcisnąć w lnianej ściereczce i zmielić na maszynce 3 razy. Można również przygotować nadzienie
Obiad gotowyprzez 5-6 dni w lodówce, a przed samym pieczeniem dodać ubite na sztywno białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę. Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony suszony mak, wtedy omijacie oczywiście jego mielenie. A już jutro zapraszam Was na cudowne makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra! SKŁADNIKI(...)suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego
Słodko-Słony Świat Ilonysuchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie z tym przepisem . Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich lub laskowych
moj przepis naLepszego makowca nigdzie nie jadłam niż u Babci. Kocham ten przepis! Ja w makowcu mogłabym praktycznie nie mieć ciasta, a dla mnie mógłby być sam mak :-) Tak prawie jest tutaj. Ciasto służy temu, żeby kawałki ciasta się nie rozpadły. Mak jest bardzo intensywny, migdałowy z mnóstwem bakalii ... mmm pycha. Zapraszam do wypróbowania przepisu :-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki(...)szklanki cukru 1/4 kostki tłuszczu 5 dag drożdży (pół standardowej kostki) 3 żółtka 1 szklanka mleka Mak: 1/2 kg maku 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu 1/4 kostki masła 1 białko orzechy włoskie 5-7 dag migdały całe 5-7 dag rodzynki 5-7 dag skórka pomarańczowa 5-7 dag 2 buteleczki olejku migdałowego Wykonanie: Najpierw zajmujemy się makiem: Dnia
Anielska Kuchnia Anizreszta pochodzi) oraz Austrii.Nie znam nikogo kto ich by nie lubil.Bo wlasnie te ze sliwkami sa najsmaczniejsze.Moja rodzinka je uwielbia.Ja lubie je i jesc i robic. Zrobilam je z maki orkiszowej 630,ale ten sam efekt uzyskacie uzywajac zwyklej maki pszennej.Tym razem mala odmiana ,zamiast bulki tartej z maslem do polania proponuje maselko makowe.Chrupiacy slodki mak z nuta cynamonu(...)jest pyszne!Koniecznie sprobujcie! Skladniki na 18 knedli: 1 kg ziemniakow 30 dkg maki 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 lyzka oleju 1 jajko 18 sliwek Maselko makowe: 2 lyzki zmielonego maku 4 lyzki masla 1 lyzka cukru-uzylam brazowego Wykonanie: Sliwki umyc,wypestkowac,ale nacinajac sliwke tylko do polowy. Ziemniaki ugotowac.Rozgniesc w prasce do ziemniakow.Dodac make,jajko, lyzke oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!