mak - 12131 przepisów (strona:14/809)

Kluski z makiem i bakaliami 204

Kluski z makiem i bakaliami... Domowej roboty makaronowe kluski o blepione pachnącą masą makową. W towarzystwie aromatycznych bakalii. Czar prawdziwie tradycyjnej Wigilii Bożego Narodzenia. Polecam!   Składniki: Kluski: 100 g mąki pszennej + 30 g do podsypywania; 1 żółtko; 50 ml ciepłej wody; 1 łyżeczka oleju; Szczypta soli. Masa makowo-bakaliowa: 250 g maku; 120 g miodu; 2 łyżki cukru pudru(...)masła; 50g rodzynek; 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zwartości tłuszczu 30%; 50 g posiekanych migdałów; Aromat migdałowy. Sposób przygotowania: Mak wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył mak) i pozostawić na noc. Następnego dnia mak gotować na małym ogniu, aż da się rozetrzeć między palcami (tj. będzie pozostawiał maź). Ugotowany mak odsączyć

Gospodyni Miejska
BABKA CYTRYNOWA Z JAGODAMI I MAKIEM 215

To ciasto łączy w sobie składniki, które uwielbiam: jagody i cytrynę. Polecam podać ciasto z owocami w syropie bergamotkowo-cytrynowym . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z

Przepisy Aleksandry
Ekspresowy makowiec zwijany na biszkopcie 183

szklanki 250 ml 4 jajka rozmiar L ½ łyżeczki proszku dopieczenia szczypta soli masło do posmarowania papieru do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta przed zwijaniem masa makowa: 150 g maku mielonego z torebki – około 1 ½ szklanki 250 ml ¾ szklanki 250 ml mleka – 180 g 1 jajko rozmiar L około 40 g masła około 4 łyżek z górką miodu – można dodać(...)kilka suszonych moreli (drobno pokrojone) otarta skórka z pomarańczy i cytryny – najlepiej wybrać BIO kilka kropli aromatu migdałowego Można użyć gotowej masy makowej. Link do przepisu na przygotowanie domowego maku mielonego: Mak mielony w domu Lukier: 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przygotowania: Makowiec zwijany

Uwaga Babcia Gotuje
Makowiec bez jajek i glutenu 110

choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy i pełna werwy(...)nazbyt biegłe. Misję odczarowania makowych wypieków uważam za udaną Polecam z ręką na sercu Składniki na formę o wymiarach 21 x 21 cm (lub zbliżonych): 250 g niebieskiego maku, 75 g oleju kokosowego, 1 średni bardzo dojrzały banan o wadze około 110 g (bez skóry), 2 niewielkie, nieobrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych o wadze około 200 g, 125 g suszonych

Even Better Food
Słodka chałka z maślaną kruszonką 104

Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 2 chałki Przygotowanie 20 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 300 kcal Słodkie, drożdżowe chałki z maślaną kruszonką zaplecione w warkocze. Chałka drożdżowa z makiem i kruszonką, swojski wypiek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE NA CHAŁKĘ 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 20 g świeżych drożdży 80 g masła roztopionego, ostudzonego(...)łyżki zwykłego cukru MAŚLANA KRUSZONKA 30 g schłodzonego masła 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki cukru pudru 1 roztrzepane jajko 2 łyżki mleka 2 łyżki czarnego maku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO DROŻDŻOWE Przygotuj rozczyn drożdżowy: do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, pokrusz w palcach świeże drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj

ProstePesto.pl
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 165

teksturą ciasta kruchego. To chyba moje najlepsze kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów to najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików.  Jak zrobiłam pierwszy(...)masę makową na bazie białego maku i migdałów to moje kubki smakowe poszybowały w jakiś kosmos, dzisiaj wiem, że choćby nie wiem co, nie kupię żadnej puszki z gotową masą makową, no chyba że nie będę mieć po prostu czasu na jej przygotowanie, ale prawda jest taka, że jak raz zjesz coś wyśmienitego nie potem nie chcesz jeść tylko smacznego

SMYKWKUCHNI
Makaron z kurkami 118

Na zakończenie sezonu grzybowego postanowiłam przygotować pyszny makaron z kurkami, wykorzystując ostatnie kurki. Nie da się ukryć, że w tym roku to było szaleństwo grzybowe. Każdy

Figa S-makiem
Pasta z zielonego groszku 119

Do tego przepisu zabierałam się dość długo. Pastę zdążyłam zrobić kilka i to nie tylko jako pastę z zielonego groszku. Letnia wersja to pasta z bobu

Figa S-makiem
Makaron z cukinią i miętą 118

Lato się powoli kończy, na pocieszenie zaczął się najwspanialszy okres roku, gdy wszystkie stragany wypchane są cudownymi warzywami i owocami. Kolorowo i smacznie.Moja przyszła teściowa ma

Figa S-makiem
Faworki – najlepszy przepis 142

Tłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram

Figa S-makiem
Kurki z makaronem ryżowym 132

Na zakończenie sezonu grzybowego postanowiłam przygotować pyszny obiad, wykorzystując ostatnie kurki. Nie da się ukryć, że w tym roku to było szaleństwo grzybowe. Każdy chwalił się

Figa S-makiem
Ciasto z truskawkami 106

Od kilku tygodni objadam się głównie truskawkami i czereśniami. Jednak na wizytę gości postanowiłam upiec ciasto. Oczywiście ciasto z truskawkami. Ponieważ rzadko piekę więc strasu było

Figa S-makiem
Domowe mleko kokosowe 136

  Zainspirowana niedawno świętowanym World Plant Milk Day, który przypada 22 sierpnia, postanowiłam zrobić domowe mleko kokosowe.     Od ponad roku bardzo mocno ograniczamy z

Figa S-makiem