Ciasto Piegusek z makiem to banalnie prosty wypiek, który możecie przygotować do popołudniowej kawy. Nie wymaga wiele czasu ani pracy, więc sprawdzi się dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. To babkowe ciasto z dodatkiem maku wychodzi puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Jeśli nie lubicie ciast z kremem, to z pewnością coś dla was. Po upieczeniu(...)wystudzeniu, ciasto można polać polewą czekoladową albo lukrem. Można je też przekroić na pół i przełożyć konfiturami. Jak przygotować ciasto Piegusek z makiem? Wystarczy chwilę podgotować mak z mlekiem, cukrem i olejem. Następnie kiedy wystygnie wymieszać go z żółtkami, mąką i białkami ubitymi na sztywną pianę. Tak powstałe ciasto przekładamy na blaszkę, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez niecałą godzinę
e-PrzepisyKulinarneBułki z makiem to moje ukochane drożdżówki z dzieciństwa. Gdy miałam do wyboru nadzienie, to zawsze wybierałam te z makiem. W moim domu piekło się je rzadko, dlatego najlepiej smakowały w szkolnym sklepiku (oprócz drożdżówek były tam takie hity jak gumy Shock za 30 gr. – kto pamięta?). Obecnie przygotowanie domowych bułek z makiem jest łatwiejsze – w niemal każdym(...)sklepie dostaniemy suchy, ale już zmielony mak – dzięki temu odpada nam mielenie go w maszynce. Odradzam Wam gotowe masy w puszce – mają zazwyczaj kiepskie składy i małą ilość maku. Taka drożdżówka na drugie śniadanie to poezja, gwarantuję. Bułki z makiem – ciasto: 3 i ½ szklanki mąki pszennej (500 g) 1 szklanka mleka (250 ml) 25 g świeżych drożdży
Poezja smakuCiasto Makowa Fantazja czyli aksamitny sernik gotowany na puszystym biszkopcie z dodatkiem maku to pyszny przepis na fantastyczne ciasto, które można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Może zasmakować nawet osobom, które nie przepadają za makiem, gdyż nie dominuje od smaku ciasta, na pierwszym miejscu jest ser. Składniki na ciasto Makowa Fantazja: Biszkopt: 6 jajek rozmiar M szklanka(...)cukru (200 g) szklanka mąki pszennej (160 g) 1/2 szklanki maku suchego mielonego (70 g) łyżka oleju łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 200 g masła szklanka cukru (200 g) 200 ml mleka 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może też być z wiaderka) 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (takie na 0,5 l mleka) można również
e-PrzepisyKulinarneKolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Nic tylko czekać na święta! Piętrowiec z makiem i masą orzechową Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego (opakowanie(...)białka. Dodajemy do nich połowę cukru (1/2 szklanki) i ucieramy. W drugiej misce ucieramy żółtka z drugą połową cukru (1/2 szklanki) na jasną masę. Dodajemy do niej stopniowo zmielony mak (cały czas ucierając) i masło. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Makowiec pieczemy w 150°C z termoobiegiem przez godzinę. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta wystygną
PatiGotujeAromatyczna, wilgotna masa makowa, którą można użyć do makowca, babeczek, rogalików i wszelkich innych słodkich wypieków. Składniki: 200 g maku niebieskiego mleko do gotowania maku (około 0,5 litra) 2 płaskie łyżki cukru 120 ml płynnego miodu 20 g masła 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 30 g orzechów laskowych 60 g rodzynek 1 łyżeczka olejku migdałowego(...)łyżeczka olejku pomarańczowego --------------------------------------- 3 białka Wykonanie: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy i mielimy 2 razy w maszynce do mielenia mięsa. Możemy również użyć maku mielonego. Wówczas zalewamy go taką ilością mleka, aby mak je zaabsorbował (mleko dolewamy do maku powoli). Maku mielonego nie trzeba gotować. Jeśli daliśmy za dużo
Smak mojego domupuszki, ale według mnie to będzie profanacja prawdziwej kutii! Co może pojawić się na Wigilijnej kolacji? Zobaczcie przykładowe 12 potraw wigilijnych. Polecam też wykorzystać mak do przygotowania na Wigilię klusek z makiem! Jak przygotować tradycyjną kutię? Składniki: 100 g suchego maku (najlepiej mielonego 200 g ziarna pszenicy ok. 100-150 g miodu 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych (kilka(...)zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny aby napęczniała. Następnie gotujemy pszenicę do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Mielony mak parzymy we wrzątku, aby napęczniał, jeśli wykorzystaliśmy suchy mak to go parzymy i trzykrotnie mielemy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. Aromatyzujemy ekstraktem waniliowym mleko, dajemy ok. 1 łyżki. Mleko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto bardzo pracochłonne, ale naprawdę tego warte! Wszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU. Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku(...)twarogu 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Masa makowa: Przygotowanie zawsze zaczynamy od zrobienia masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem, aby był całkowicie pokryty i odstawiam na 2 godz, aby napęczniał. Po tym mak odciskamy dokładnie z nadmiaru wody, ja zazwyczaj sito wykładam gazą, przekładam na nią
Kuchnia Łukaszaszklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Beza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Krem: 1l mleka 5-6 łyżek cukru pudru 1 duże opakowanie(...)wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Beza z makiem: 6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką
Mała Cukierenkaprzypadku tortu makowego- nasz biszkopt dodatkowo wchłonie wilgoć z masy makowej! Wykonanie Tortu: MASA MAKOWA: Mak zalewamy zagotowaną wodą- tak aby cały znalazł się pod powierzchnią wody- i odstawiamy do wystygnięcia. Durszlak wykładamy lnianym ręczniczkiem i wlewamy do niego wystygniętą wodę z makiem. Pozwalamy odsączyć się wodzie, po czym jeszcze sami odciskamy jej nadmiar . Odkładamy trzy łyżki maku. Wykorzystamy(...)później do przygotowania biszkoptu. Roztapiamy masło. Do pozostałego maku dodajemy miód, roztopione masło, orzechy, migdały, aromat i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę makową możemy wykorzystać od razu lub przechowywać ją do tygodnia w lodówce. BISZKOPT MAKOWO-ORZECHOWO- MIGDAŁOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru
Domowe Tortyszklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Beza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Krem: 1l mleka 5-6 łyżek cukru pudru 1 duże opakowanie(...)wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Beza z makiem: 6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką
Mała CukierenkaWszyscy robią dzisiaj rogale marcińskie ale ja nie.. ja mam drożdżówki z makiem... bo takie drożdżówki to idealne rozpoczęcie dnia, uszczęśliwienie dzieci i ich kolegów, koleżanek w szkole lub utylizacja masy makowej jeśli taka wam zostanie po świątecznych wypiekach. Przepis i szczegółowy sposób wykonania znalazłam na blogu Z piekarnika . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjednak do tematu odnalezionej puszki makowej postanowiłam ją wykorzystać. Po ostatnim cieście zostały już tylko wspomnienia więc w sumie dlaczego by nie wykorzystać puszki i nie zrobić czegoś z makiem. Ostatnio cierpię na nadmiar wolnego czasu ale w sumie z drugiej strony to dobrze bo mam trochę spraw do załatwienia i mogę je zrobić w spokoju, po za tym trochę
ciastkarnia na kruchym spodzieużyłam orkiszowej, można pszennej lub razowej) 100 g masła 50 g drożdży 250 ml mleka 70 g cukru 2 jajka 1 kg masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany z bakaliami i miodem) Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy razem z cukrem i dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy
ciastkarnia na kruchym spodzie