mak - 12131 przepisów (strona:33/809)

Pieguski, czyli pyszne babeczki z makiem 122

Babeczki są proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu, więc możecie je przygotować dosłownie na ostatnią chwilę. Jeśli lubicie słodkie małe wypieki pełne maku, to te babeczki będą dla Was idealne. Spróbujcie. Pieguski, czyli pyszne babeczki z makiem wzbogaciłam miodem wielokwiatowym. Jeśli tak jak my lubicie miód polecam Wam zajrzeć do pasieki Miodolandia . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)mleka 2 łyżki miodu wielokwiatowego – polecam od Miodolandia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 100 g masła 3/4 szklanki niebieskiego maku pomarańczowy aromat Przygotowanie: Rozpuszczam masło i odstawiam do przestudzenia. Do miski wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier i mieszam. Następnie dodaję rozpuszczone masło, wbijam jajko i wstępnie mieszam. Po czym dolewam pół

Słodkie okruszki
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 135

przykrywamy tą samą masą. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Powinno wystarczyć 15 minut. Bliny owsiane z makiem Bliny to jedna z najstarszych form pieczywa, a mak to też bardzo stara forma narkotyzowania się,  choć nie typowa dla Europy. Trafiła do nas z tego samego miejsca co chrześcijaństwo, czyli Bliskiego Wschodu. Jak już wspominałem wcześniej, trzeba było(...)niegdyś doprowadzić się do pewnego stanu, aby nawiązać kontakt z zaświatami. Stąd ten mak na wigilijnych stołach. Obecnie mak, w wyniku jakiejś paranoi jest pozbawiony "mocy", gdyż ustawodawca naiwnie myśli, że przy takiej dostępności do narkotyków, komuś się będzie chciało w domu robić heroinę. Nie byłoby to takim problemem, gdyby nie fakt, że stracił on też swoje walory smakowe. Składniki

Kryzysowa Książka Kucharska
Kruche mini rogaliki makowe 237

Małe, słodkie i pożywne. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Dwie łyżki maku zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Jeśli chcecie zrobić rogaliki w większym rozmiarze, nie dzielcie ciasta na 2 części. Wyjdzie wtedy 8 większych rogalików(...)kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko (+ dodatkowo 1 białko) 100 g margaryny (bez mleka)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Składniki na masę makową: 8 łyżek maku 2 łyżki miodu 25 g margaryny (1 kopiasta łyżka) ok. 15 orzechów laskowych Opcjonalnie do ozdoby: lukier (3 łyżki cukru pudru + łyżka wody) 6 suszonych moreli Zaczynamy od przygotowania ciasta

Dieta bez mleka
MAKOWA ROLADA 137

wyrośnięcia. MASA : Mak płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mak rozetrze nam się w palcach. Odstawiamy do wystudzenia (najlepiej to zrobić dzień wcześniej) Mielimy 2 lub nawet 3 razy.  Jajka ucieramy z cukrem oraz makiem, dodajemy również mąkę ziemniaczaną i olejek migdałowy do smaku. Jeśli lubimy nie żałujemy bakalii. Mak wychodzi(...)przykrywałam folią aluminiową. Pieczemy ok 30-40 minut. Góra i dół ma przybrać złotą barwę . Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) MAŁA RADA : Żeby wykorzystać całą puszkę maku możemy od razu zrobić ciasto z 1,5 porcji lub podzielić masę makową na pół

Pani na deser
Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie 627

słodka, puszysta, pachnąca wanilią. Najlepsza na weekendowe śniadanie, zwłaszcza z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem ( tutaj przepis na domowe mało ). Można ją posypać kruszonką, ale tak samo wyśmienita będzie z makiem. Z tego ciasta można też przygotować pyszne bułeczki z rodzynkami Smacznego :) Chałka krok po kroku Składniki 100 g masła 150 ml letniego mleka (półtorej MK mleka) 40 g drożdży(...)zapleść warkocz (końcówki warkocza podłożyć pod spód chałki). Uformowaną chałkę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką lub makiem. Piec przez 25–30 min, w temperaturze 180–200ºC. (grzałka góra i dół, bez termoobiegu) . Wariant użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem 194

rodzinne uroczystości, jak i do codziennej kawy lub herbaty. To ciasto łączy w sobie moje ukochane smaki – a la murzynka, sernik i ciekawy, słodki dodatek figi z makiem. Spróbujcie, polecam Życzę Wam miłego i smacznego dnia. Składniki: (na prostokątną blaszkę) Na czekoladowy spód: 4 jajka M 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny(...)białego sera (u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty!) 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g) mała szczypta soli Dodatki: około pół słoiczka konfitury Carskiej Figa z Makiem Eterno (polecam!) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników

Słodkie okruszki
Kryzysowa wigilia 183

kładziemy na spodnią warstwę chleba. Przykrywamy kromkami również namoczonymi w wodzie z budyniem. Zapiekamy w piekarniku nastawionym na ok 170 Spaghetti w sosie makowo-herbacianym Kolejne danie kuchni fusion. Mak zajmuje obok grzybów miejsce w rzędzie substancji psychoaktywnych, pozwalających na kontakty z zaświatami. Choć może niekoniecznie ten mak, który mamy w polskich sklepach. Przyzwyczajeni jesteśmy do dań słodkich z jego(...)udziałem. Tutaj danie wytrawne. Według idei foodpairing mak doskonale komponuje się z herbatą i jabłkami. Poza tym jabłka są bardzo ważnym elementem wigilijnej tradycji, bo dekorowano nimi kiedyś pierwowzór choinki. Składniki: - makaron spaghetti  - mak mielony - herbata - jabłka - mąka Wykonanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Herbatę parzymy, aby uzyskać bardzo mocną. 2-3 torebki na szklankę

Kryzysowa Książka Kucharska
Makowiec z lekką budyniową pianką 4971

Miałam ciacho wystawić wczoraj, ale tak mam zabiegany tydzień, że nie wiem w co ręce włożyć :-(. Ciasto zobaczyłam na blogu moje wypieki . Jest przepyszne, tyle mogę podpowiedzieć. Ciasto kruchutkie, mak z bakaliami i pianka budyniowa, no dla mnie idealne. Na pewno zrobię na Święta. Polecam Wam bardzo :-). Blaszka 24x34 cm :-). Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki tortowej(...)lekko dłonią, tak żeby było w miarę równe i zapikamy w 180 stopniach przez około 15 minut (musi się lekko zarumienić). Wyjmujemy z piekarnika. Składniki nadzienie makowe: 400 g maku 2 duże jajka L 60 g masła w temp pokojowej 50 g miałkiego brązowego cukru 150 g płynnego miodu 50 g rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g posiekanych

kruche babeczki
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 536

mleka 60 gr cukru 60 gr masła roztopionego i ostudzonego 2 żółtka 10 gr świeżych drożdży szczypta soli 150 gr masła (zamrożonego) Na masę makową : 200-250 gr białego maku 120 gr cukru 100 gr miodu 50 gr migdałów 20-30 gr rodzynek 40 gr masła 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 białka 100 gr zmielonych biszkoptów parę kropel aromatu migdałowego(...)obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcja tarowania, gdyż będziemy jej często używać. 1. Najlepiej zacząć od zaparzenia i gotowania maku. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby wody było ponad mak i gotujemy na najmniejszym ogniu, czasami mieszając przez około 30 min. Następnie odsączamy go na sicie

Gotowanie...to proste !
Ciasto na łazanki 182

przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało się cieniutko i kroiło na małe kwadraciki. Po ugotowaniu mieszało ze słodką, bakaliową masą makową. Przeglądając stare czasopisma kulinarne, natknęłam się na grudniowe wydanie Soli i Pieprzu(...)wycinałam gwiazdek, tylko pokroiłam radełkiem do faworków na małe kwadraciki i ususzyłam. Szczelnie zamknięte w puszce czekają sobie teraz na wigilię, aby je podać ze słodkim od miodu makiem. Polecam wszystkim ten przepis na tegoroczną wigilię. Można go użyć na kilka sposobów: tak jak w gazecie - jako prezent, lub przygotować kluski z makiem albo łazanki z kapustą

Posadzone i zjedzone
Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem (na Drożdżach) 153

pieczywo. Bułeczki śniadaniowe są dziecinnie proste w przygotowaniu dzięki czemu każdy z nas może się cieszyć świeżym, jeszcze cieplutkim pieczywem bez wychodzenia z domu.   Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem - Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej(...)drożdży 300 ml mleka 40 g roztopionego i ostudzonego masła duże jajko łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli odrobina mleka do posmarowania bułeczek ok. łyżka maku  Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem - Sposób przygotowania: Do pół szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i ok. łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników

Słodka Strona
Masa makowa do rogalików i strucli z makiem 179

niego miód.            Do zmielonego maku dodałam wszystkie składniki, żółtko i dokładnie wymieszałam.   Do tak   przygotowanej bazy z masy makowej wystarczy dodać ubite białka i już   jest gotowa do nadziewania   rogalików, można upiec z nią struclę z makiem albo zrobić wspaniałe bułeczki. Taką masę bez dodania piany

Kuchnia u Krysi
Biszkopt makowy, doskonały do tortów 177

oparciu o te już sprawdzone. Dzisiaj mam dla Was wspaniały biszkopt makowy,   który jest idealny do makowych tortów :) (tortownica średnicy 28 cm)     Składniki: 500 g maku niebieskiego 40 dag cukru pudru 10 jaj 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego     Wykonanie: Mak zalałam wrzącą wodą. Po chwili dolałam jeszcze(...)wrzątku  aby mak był przykryty. Po przestudzeniu, przełożyłam mak na sitko, żeby odsączyć z nadmiaru wody. Zmieliłam dwa razy w maszynce do mielenia z bardzo drobnym sitkiem. Jeśli kupicie mak mielony, to będziecie mieć o połowę mniej pracy. Po prostu ominie Was mielenie maku. Wystarczy mak zalać wrzącą wodą, gotować na małym gazie około 15 minut. Odstawić. Za chwilę

Kuchnia u Krysi