mak - 12131 przepisów (strona:39/809)

Pomarańczowy seromakowiec 300

pieczenia. Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć i wymieszać mak z cukrem i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać razem z makiem. Masę makową układać na podpieczonym spodzie w paski po skosie. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć(...)słodkości pomarańczy. Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami. Tężącą galaretkę wylać na seromakowiec. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: mak , pomarańcze , twaróg , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 321

Mak i bakalie to klasyczne świąteczne połączenie, nie potrzebuje reklamy. Niech przekona Was fakt, że to ciasto jest przepysznie wilgotne, lekkie i bardzo aromatyczne. Ten makowy keks zajmuje tylko pół godziny. Tyle czasu w przedświątecznej gorączce na pewno uda Wam się wygospodarować. Zanim zaczniecie – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę keksówkę (używam klasycznej o wymiarach 25/12cm) smarujemy margaryną(...)smaku też nie będzie odczuwalne. Sodę mieszamy z łyżką mleka. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, najlepiej dwukrotnie, następnie mieszamy ją w misce z makiem. Do tego ciasta mak nie musi być mielony. Bakalie – jeśli używamy tych kupnych, w gotowej mieszance, są one najczęściej już drobno pokrojone. Jeśli używacie własnych – pokrójcie je drobno. Bakalie dobrze

Karo in the Kitchen
Rogale Świętomarcińskie 583

listopada czyli dzień św. Marcina. Tradycyjnie wypiekane w Wielkopolskie, a w szczególności w Poznaniu. Robione są z ciasta półfrancuskiego, które ma 81 warstw i nadzienia z białego maku. Mięciutkie, maślane i bardzo wciągające ;) Przepis zaczerpnęłam z bloga Cynamonowy Pył. Serdecznie polecam! Składniki: (na około 25 dużych rogali) Ciasto półfrancuskie : 1 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 400 ml ciepłego(...)mleka 2 jajka + 1 żółtko 120g cukru 1/2 łyżeczki  soli 120 g masła 300 g zmrożonego masła do wałkowania Nadzienie z białego maku: 500 g białego maku 250 g miodu 250 g cukru 85 g masła 100 g migdałów, obranych ze skórki 85 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g  biszkoptów, pokruszonych 4-5 jajek  Lukier

Nastoletnie Wypiekanie
Makowiec zawijany 157

wyjąć i ułożyć na desce, by obciekło z wody. 2. Masa makowa: Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Masło rozpuścić, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz maku i białek) i dobrze wymieszać. Chwilkę podsmażyć, odstawić nie wystudzenia. Połączyć z makiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy makowej. 3. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt, wysmarować(...)minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. 4. Lukier: Składniki utrzeć ze sobą do powstania gęstego lukru. Ostudzone makowce polać lukrem i udekorować, np. wiórkami kokosowymi i makiem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 197

Pierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną, tradycyjne smaki w nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka(...)łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego Sos pomarańczowy: 2 pomarańcze 2 łyżki cukru 1 łyżeczka pokrojonej w paseczki skórki pomarańczowej suchy mak do posypania Sposób przygotowania 1. Farsz: Mak przepłukać na sicie pod bieżącą wodą zalać wrzącym mlekiem gotować około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając ponieważ ma tendencję

Wanilia i Kardamon
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 99

Pyszne, słodkie, lekko orzechowe rogale z nadzieniem z białego maku. Naprawdę warte spróbowania! Z poniższych składników przygotujecie 3 blachy rogalików. Niestety przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru(...)waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 duże jajka + 1 żółtko pół łyżeczki soli masło (120 g + 300 g) nadzienie 0,5 kg białego maku 1 czubata szklanka cukru 1/2 szklanki miodu 1 opakowanie obranych migdałów (100 g) 4 duże jajka 85 g masła  80 g rodzynek 280 g biszkoptów lukier 2-3 szklanki

Ugotować
Trzy po trzy, czyli cytrynowe gotowanie 167

upiec. Takie zadania poruszają kulinarną wyobraźnię, zmuszają do pewnej kreatywności - i mi się to ogromnie podoba! Gdy zobaczyłam, że w tym miesiącu obowiązkowymi składnikami są jajka, cytryny i mak, przed oczami zaczęły mi przelatywać obrazy pełne cytrynowych pyszności. Najpierw klasyczne cytrynowe muffinki z makiem - piekł je chyba każdy, nikt nie potrafi im się oprzeć - pięknie pachną, są delikatne i urocze(...)ciemnymi wieczorami. Znalazłam przepis na chałkę w  Scandilicious baking Signe Johansen, i już dawno chciałam ją przygotować. Dodałam skórkę z cytryny i sok cytrynowy do glazury, całość posypałam makiem - idealnie dopasowała się do wymagań jej postawionych. Wyszła pyszna - puszysta, aromatyczna, z przyjemnie chrupiącym między zębami makiem. Zajadaliśmy się nią w weekendowe śniadanie - pycha! Wyzwanie podjęli również:  Maggie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 199

Tęsknota za świętami osiągnęła najwyższy poziom! Czas wytoczyć ciężki kaliber. Tajna broń pt. "Najlepszy Makowiec" w pełnej gotowości. I nagle wiesz, że "figa z makiem" to wcale nie tak mało. I nagle wiesz, że magię świąt możesz przywołać. Nam się udało. W całym domu pachnie tak, że można pomyśleć, że faktycznie nadeszły święta. Dobrze, że nie nucimy jeszcze kolęd(...)byłybyśmy sobą, gdybyśmy wszystko zrobiły normalnie. Opracowałyśmy już przepis na mak idealny, więc tym razem mogło nas ponieść z ciastem. Tak też się stało i obok TRADYCYJNEGO MAKOWCA wylądował przepyszny (najlepszy z najlepszych!) MAKOWIEC Z CIASTA OWSIANEGO (mąka owsiana bezglutenowa!). Mamy więc przepyszne, szybko znikające makowce w dwóch odmianach. Makowiec owsiany: To jest poezja. Smak tego ciasta stworzony jest chyba

Wypisz Wymaluj
Rogale świętomarcińskie 347

Rogale świętomarcińskie to tradycyjne rogale z nadzieniem z białego maku i bakalii , wypiekane na dzień św. Marcina, który pokrywa się ze Świętem Niepodległości Polski. Najbardziej znane w Poznaniu i okolicach – w innych częściach kraju często trudno je kupić, ponieważ zarejestrowane są jako wyrób regionalny. Bardzo podoba mi się świętowanie odzyskania niepodległości takim niepowtarzalnym wypiekiem. A jak to się zaczęło(...)chce spędzić pół dnia na wypiekaniu rogali to serdecznie zachęcam i uprzedzam, że jest to wypiek dla entuzjastów – lecz kto spróbuje jak wyjątkowe jest nadzienie z białego maku, nie będzie żałował i zrobi je także za rok. Ciasto drożdżowe francuskie: 1 kg mąki pszennej 400 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 100 g masła (1/2 kostki

Poezja smaku
Rogale marcinskie 280

albo jak ja nie ma innego wyjscia to moze te pyszne rogale zrobic sobie sam. Tradycyjny rogal marcinski powinien byc zrobiony z ciasta drozdzowego polfrancuskiego z nadzieniem z balego maku, orzechow i migdalow. Do tego jego waga powinna byc miedzy 200g a 250g. Ja niestety nie dysponuje bialym makem i nie mam co szukac go w sklepach. Trudno. Swoje rogale(...)zrobilam wiec z niebieskiego maku, ale cala reszta jest jak byc powinna. Przyznaje, ze jest troche pracy, ale za to ten cudowny smak wynagradza czas spedzony w kuchni. skladniki na ciasto: 3,5 szklanki maki 3 lyzki cukru 2 zoltka + 1 jajko 1,5 szklanki letniego mleka 3 dkg drozdzy 1 lyzka stopionego tluszczu 150g masla Masa makowo-orzechowa: 100g

Przysmaki Karolki
Kruche ciasto z makiem i jabłkami 32

Przepyszne kruche ciasto z makiem i jabłkami, które w zasadzie powstało z resztek, jakie miałam w lodówce. Po jednej z sesji dla Klienta został mi słoik prażonych jabłek, a po pieczeniu drożdżówek, pyszna domowa masa makowa. Postanowiłam połączyć wszystko w całość i było warto :) ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła(...)jajka masa makowa: 200 ml wody 100 ml mleka 100 g zmielonego maku (kupuję już zmielony mak, ponieważ nie posiadam maszynki) 3 łyżki miodu 1 łyżka konfitury z pomarańczy 1 łyżka masła skórka starta z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 3-4 duże jabłka 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie słoik prażonych

Mienta blog
Cebularz lubelski z kuchni żydowskiej 72

Cebularz pochodzi z kuchni żydowskiej i jest to tradycyjny produkt najbardziej popularny w województwie lubelskim. Jest to placek pszenny pokryty pokrojoną cebulą, która jest wymieszana z makiem i ma średnicę od 15-20 cm. Ich historia sięga przełomu XIX wieku, kiedy Żydzi zamieszkiwali lubelskie Stare Miasto. Cebularze są łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne i aromatyczne. Najlepiej smakują podawane(...)placek: 400 g mąki pszennej 200 ml wody 20 g drożdży świeżych 20 g masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Na farsz: 300 g cebuli 3 łyżeczki maku niebieskiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy przygotować zaczyn, czyli do kubka wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej łyżeczkę

ProstePesto.pl
Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą 89

Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą – Zapraszam na wspaniałe ciasto z dużą ilością maku i puszystą masą serową. Właściwie jest to dla mnie sernik z makiem. Wygląda apetycznie, jest wysokie, sernik jest delikatny, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna. Ciekawego akcentu dodaje warstwa jabłek z polewą czekoladową. Ciasto idealne na Święta. Jest z nim trochę zachodu, więc radzę(...)200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g schłodzonego masła lub margaryny 80g cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 350g suchego maku, niemielonego 200g cukru 3 żółtka 50g posiekanych orzechów włoskich 50g masła w temperaturze pokojowej parę kropli aromatu migdałowego 5 białek Masa serowa – dobrze jak składniki będą w temperaturze pokojowej

Mała Cukierenka