dzień do kawki. Zbliża się koniec roku, a wraz z nim zaczyna się poszukiwanie czegoś nowego. Święta Bożego Narodzenia to czas dań, deserów i wypieków z makiem. Makówki, makiełki, kluski z makiem czy kutia z pyszną masą makową. Nie taką z handlu gotową, ale domową przygotowaną z mielonego maku. A przepis na masę makową z mielonego maku najdziesz na Blogu(...)makowe z kremem budyniowym Makowa góra lodowa to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto makowe z kremem karpatkowym. Takim ciastem zaskoczysz nie tylko domowników, ale i gości. Uwielbiam mak i wszystko co ma go w swoim składzie. Dlatego wśród starych przepisów postanowiłam sobie podarować coś nowego, coś czego jeszcze nie było. Pyszne ciasto z makiem i kremem, które jako
Dieta moja pasjaMoja mama znów szaleje w kuchni. Tym razem postawiła na ciacho z pysznym kremem jogurtowym i makiem. Dawno nie było tu takiego przepisu z makiem na blogu, a gwarantuję Wam, że zrobi furorę! Połączenie kruchego ciasta z jogurtowym kremem pełnym maku tworzy przepyszną całość, której nikt się nie oprze. Ciacho jest bardzo łatwe w przygotowaniu – zajmie to tylko kilkanaście(...)łyżeczki * esencja waniliowa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta MASA: * jogurt grecki – 800 g * budyń waniliowy – 40 g * mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki * mak mielony – 5 łyżek * cukier puder – 1,5 szkl * esencja waniliowa – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i 0,5 szklanki cukru – mieszamy
Ostra na Słodkociast w moim domu. Prosty przepis na ciasto, które idealnie sprawdza się zarówno na świątecznym stole, jak i wśród ciast na innych rodzinnych uroczystościach. Pyszne połączenie smaku kokosa z makiem za pomocą kremu budyniowego. Ciasto makowe z kokosem to sprawdzony deser na każdą okazję. Ciasto makowo-kokosowe z kremem za sprawą maku, może kojarzyć się typowo ze świętami. Zapewniam jednak(...)świetnie wszystkim smakuje. Przygotowując ciasto makowo-kokosowe, należy pilnować czasu pieczenia, gdyż zbyt mocno zapieczony placek będzie dość suchy. U mnie ciasto makowe robione było z suchym już zmielonym makiem, ale wiem, że niektórzy dodają mak bez mielenia i ciasto również jest pyszne, chociaż nieco cięższe. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie Forma o wymiarach
Kuchcik gotujeWigilia bez maku ? Nieeeeee….. Mak w polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny(...)maku 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek 3 opakowania cukru wanilinowego olejek migdałowy 200 g miodu 5 jaj 1 kg cukru 1 margaryna niecałe 0,5 kg mąki Mak należy zaparzyć. W tym celu wrzucamy go do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Od zagotowania jeszcze 10 minut na wolnym ogniu a następnie odstawiamy z kuchenki i pozostawiamy
Kulinarna Patilogiapodałam, każdy pytał o przepis. Teraz w tej lżejszej formie będzie u mnie hitem. Jabłka sprawiają, że nie wysycha i jest długo świeży. Odchudzony makowiec japoński: 400 g maku (najlepiej mielonego) 500 ml mleka migdałowego (lub zwykłego) 800 g kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) 4 łyżki masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu ½ szklanki ksylitolu, erytrolu lub cukru 6 łyżek(...)proszku do pieczenia 2 łyżki amaretto lub kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego 1 szklanka ulubionych bakalii polewa: 1 tabliczka ciemnej czekolady + łyżka miodu + 4 łyżki mleka + łyżka masła orzechowego Mak wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem migdałowym. Podgrzewamy i gotujemy, często mieszając – aż mak wchłonie całe mleko. Jeśli mamy mak niezmielony – mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa
Poezja smakuKluski z makiem goszczą w moim domu w Święta odkąd pamiętam. To nie jest trudne danie. To taki świąteczny deser Co nam trzeba? 400g makaronu( najczęściej używam grubej wstęgi, ale tym razem użyłam świątecznych kształtów) masa makowa: 250g maku 3 łyżki miodu po 2 łyżki: posiekanych orzechów włoskich, posiekanych migdałów, rodzynki 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Robimy! Mak zalewamy(...)wrzątkiem i zaparzamy około 20 minut. Odsączamy i mielimy. Można kupić gotowy mielony mak, wtedy jest łatwiej Na patelni rozpuszczamy miód, cukier, dorzucamy mak, bakalie i masło. Gotową masę mieszamy z makaronem. Można jeść na ciepło i na zimno. Za każdym razem smakuje wybornie! ps. można kupić gotową masę makową i tylko ją wzbogacić, jak komuś brak czasu. Smacznego! Share
LatosiowydomNastępny pokoleniowy przepis. Przepis jest bardzo stary i pochodzi z sekretnego zeszytu babci mojej synowej. Okazał się hitem, pyszne ciasto. Przygotowanie ciasta – mak wsypać do miski, zalać wrzącą wodą. Wlać tyle wody żeby mak był przykryty. Zostawić na 30 minut. Następnie umieść mak na sitku. Poczekać aż woda z maku wypłynie. Zmielić mak w maszynce do mięsa, dwukrotnie. Masło(...)utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać. Dodawać po łyżce maku i dokładnie wmieszać. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, posikane orzechy, migdały i sparzone wcześniej rodzynki, wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy makowej. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta
Kuchnia Pokoleńpierwszy raz spróbowałam rogali świętomarcińskich, byłam absolutnie zachwycona ich smakiem. Może dlatego że lubię wszystko z makiem i lubię ciasto półfrancuskie. Ale najprawdopodobniej dlatego, że te dwie rzeczy połączone w jednym rogalu sprawiły, że wręcz je pokochałam. Jeszcze kilka lat temu rogale na Świętego Marcina można było kupić jedynie w Poznaniu, skąd właśnie pochodzą. Tradycja wypiekania rogali, jaką znamy dziś(...)certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, spełniając tym samym warunki specyfikacji. Idealny rogal świętomarciński ma kształt podkowy lub półksiężyca, waży 200-250g, nadziany jest masą z białego maku i bakalii, polany pomadą lub lukrem i posypany orzechami. Ciasto półfrancuskie musi być składać się z 81 warstw i stanowić 60% jego wagi, 30% to nadzienie, 8% lukier
Obiad gotowyposypkami. Jedynym ograniczenie tutaj jest wyobraźnia :) Podsumowanie Teraz, kiedy wiecie już jak przygotować idealne babeczki, nie pozostaje mi nic innego, jak podać Wam przepis na doskonale Babeczki Cytrynowe z Makiem, Lemon Curd i Kremem Śmietankowo – Cytrynowym. Babeczki są obłędne – idealnie mięciutkie i puszyste, pachną wspaniale, mają delikatny cytrynowy posmak, który doskonale łączy się z orzeźwiającym i wyraźnym smakiem lemon curd(...)niż krem, ale główną cytrynową nutą jest lemon curd. Zależało mi, aby smak cytrynowy nie zdominował całkowicie babeczek, lecz by idealnie przenikał przez wszystkie warstwy. Delikanty krem i drobinki maku zatopione w cieście oraz posypane po wierzchu, a także odrobina skórki cytrynowej koronują całość. Jestem pewna, że zakochacie się w nich bez pamięci... SKŁADNIKI NA BABECZKI (15 sztuk
Słodko-Słony Świat IlonyProste ciasto makowe z lukrem na pyszny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Pyszne ciasto z makiem przygotowuje się praktycznie w jednej misce. Makowiec to łatwe ciasto, zawsze wychodzi, jest delikatne i puszyste. Ciasto makowe z lukrem jest umiarkowanie słodkie, dlatego wielbiciele mocno słodkich wypieków powinni zwiększyć nieco ilość cukru. Przepis na makowiec jest bardzo łatwy do wykonania(...)mnie polany jest tylko lukrem, ale można go dodatkowo przełożyć kremem lub konfiturą, wtedy będzie bardziej odświętny i smaczniejszy. Do tej pory lubiłam ciasta z makiem , które były raczej ciężkie i zawierały dużo maku. Smak i struktura ciasta makowego z lukrem sprawiły, że przekonałam się do tych lżejszych i bardziej delikatnych. Dobre ciasto z makiem nie jest trudne do wykonania
Kuchcik gotujeCiasto Popapraniec Ciasto Popapraniec to pyszne warstwowe ciasto z makiem, kokosem, dżemem porzeczkowym i budyniem. To idealne ciasto na święta i inne okazje, ciekawie prezentuje się na stole i jest proste w przygotowaniu. Zobaczcie przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Popapraniec z makiem i kokosem doczekało się już(...)fantastycznie sprawdzą się też płatki migdałowe. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i budyniem smakuje zupełnie wyjątkowo, na pewno posmakuje Waszym gościom. Bardzo polecam, smacznego:) Ciasto Popapraniec z makiem i kokosem, składniki: na blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm (lub troszkę mniejszą): 5 dużych jajek, 150 g cukru, 75 ml oleju, czubata łyżeczka proszku
Lekcje w kuchniPyszny makowiec, którym zajadaliśmy się podczas ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Nie jest też trudny w wykonaniu, a jeśli użyjecie dostępnego w wielu sklepach maku już zmielonego, to i nie będzie pracochłonny ( taki zmielony mak to naprawdę duże uproszczenie, bardzo polecam tę opcję ). Makowiec jest bardzo wilgotny, aromatyczny, naprawdę bardzo nam smakował. Uważam, że nie trzeba czekać wcale na jakąś specjalną(...)mąki pszennej tortowej 40 g kakao 6 dużych jajek 180 g cukru 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 300 g maku 200 g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miodu 2 łyżki cukru 120 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g rodzynek kilka kropli aromatu migdałowego Nasączenie: 150 ml mleka
Opowieści z piekarnikawindow.adsbygoogle || []).push({}); Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 130g suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 krople aromatu migdałowego 190g cukru kryształu 100ml oleju Do nasączenia: około 200ml mleka 80-90ml rumu Krem: 300g białej czekolady 500ml(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem rozetki będą ładniej się trzymały) mak, wiórki kokosowe do posypania kokosowe czekoladki do ozdoby Przygotujemy masę czekoladową do kremu: 1. Do rondelka wlać 500ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miski
Mała Cukierenka