Mak jest jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku, a to wydłuża czas przygotowania takiego ciasta. Postanowiłam upiec szybkie ciasto z makiem, a że do pieczonych niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek. Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek(...)maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku makowym ), różnica jest taka, że w składnikach nie ma całych jajek, a jedynie białka, a także masło i proszek do pieczenia, który nie jest obowiązkowy przy pieczeniu biszkoptu. Piegusek nie jest też suchy jak niektóre biszkopty i nie wymaga dodatku ponczu. Przepis można
Smakołyki Berenikisprawą Jana Sobieskiego III, a dziś, jako ciasto wilgotne, aromatyczne, z dodatkiem np. skórki pomarańczowej, z powodzeniem króluje na wigilijnym stole. Szczególnie pyszne jest w połączeniu z makiem i orzechami. Jeśli nie próbowałeś nigdy sero-makowca, koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu. Sero-makowiec Do wykonania ciasta potrzebne będą: Warstwa makowa: 20 dag maku (musimy go sparzyć i trzykrotnie zmielić(...)pudru 3 dag rodzynek Wykonanie: Rozpocznij od przygotowania warstwy makowej. Oddziel białka od żółtek, a następnie żółtka utrzyj przy pomocy miksera z cukrem oraz miodem. Dodaj przekręcony przez maszynkę mak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą i łyżkę mąki pszennej. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek i wymieszaj z masą makową. Delikatnie wylej na blachę wyłożoną
Słodkie okruszkianiołów i dusz przodków. Przygotowują 12 postnych potraw wigilijnych . Na stole królują ryby – karp, szczupak i śledzie na różne sposoby. Jada się też pierogi z kapustą i grzybami, makiem oraz śliżyki, czyli pierożki lepione z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku. Nie może zabraknąć kisielu z żurawin i z płatków owsianych. Posiłek popija się kompotem z suszu. Znany jest też(...)gotowaną kiełbasę, ćwikłę z chrzanem oraz knedle z bryndzą. Spożywa się też pieczone ryby m.in. karpia z sałatką ziemniaczaną. Słowacy zajadają się również słodyczami m.in. ciastami np. struclą z makiem, ciastkami, orzechami, owocami, haluszkami z makiem i piją kompot z suszu. Po posiłku rodziny kolędują. Na stole ustawia się naczynie z ziarnami zbóż i monetami. Pozostawia się
ProstePesto.plNajbardziej propopularny jest oczywiście makowiec japoński, który w wielu domach jest świąteczną tradycją. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie przygotowałam pyszne ciasto makowe z musem jabłkowym. Moim zdaniem połączenie maku i jabłek z dodatkiem cynamonu to idealny pomysł. Jest bardzo smaczny, zbity, treściwy i co najważniejsze łatwy do zrobienia. Na pewno uda mi się kogoś skusić na pysznego makowca(...)obranych jabłek (bez gniazd nasiennych) 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu POLEWA 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka przesypujemy mak, wlewamy 500 ml mleka, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 minut, by mak napęczniał. Po upływie czasu dokładnie odcedzamy mak z nadmiaru mleka. Najlepiej zrobić
Przepiski.plbyłem małym brzdącem, bardzo chętnie latałem do budki nieopodal mojego domu, w której sprzedawali klasyczne drożdżówki. Jedną z moich ulubionych była drożdżówka z makiem ! Polana lukrem, obsypana orzechami… Coś wspaniałego. Dzisiaj postanowiłem odtworzyć sobie tamte wspomnienia w zaciszu własnej kuchni. Ukręcić własnoręcznie drożdżówki z makiem i powiem Wam, że dla mnie to jest SZTOS! Drożdżówki z makiem Puszyste, idealnie(...)słodkie, z delikatną nutą wanilii i cytryny oraz chrupiące orzechy na wierzchu… Kosztując dzisiejszego wypieku, naprawdę ciężko nie mieć uśmiechu od ucha do ucha. Do przygotowania drożdżówek z makiem oczywiście niezbędna jest masa makowa. Możecie zrobić ją samodzielnie lub po prostu kupić gotową w sklepie. Przyznaję się bez bicia, że ja najczęściej sięgam po kupną, ponieważ jest to mega
Blendmanroztopionego i ostudzonego masła lub margaryny -3 żółtka (białka odkładamy do masy makowej) -40g świeżych drożdży -pół szklanki cukru MASA MAKOWA -350g suchego maku -0,5 szkl cukru pudru -3 białka -0,5 szkl drobno zmielonych orzechów włoskich (można też dodać dowolne bakalie) LUKIER -sok z połowy cytryny -łyżka wody -cukier puder Wieczorem(...)przed przygotowaniem makowca wsypujemy do garnka mak, zalewamy wrzątkiem tak by przykrył mak. Przykrywamy pokrywką lub talerzykiem i tak zostawiamy na całą noc. CIASTO Do miski dajemy drożdże, łyżkę cukru, trochę maki i ciepłe mleko-wszystko mieszamy, odkładamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy resztę cukru, 3 żółtka-wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione i przestudzone masło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto się udaje, dlatego w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie makowiec japoński. Jest to ciasto, które smakuje niemal identycznie jak strucla. Makowiec japoński za sprawą jabłek, które dodajemy do maku, jest wilgotny i miękki. Bakalie, które dodajemy do tego ciasta możemy zmieniać według własnego uznania. Makowiec japoński jest pysznym i bardzo łatwym ciastem do zrobienia. Polecam wypróbować na zbliżające się(...)święta Bożego Narodzenia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. Składniki na Makowiec japoński: 250 g maku 1 i 1/2 litra mleka 3 jabłka (400 g) 6 łyżek kaszy manny (90 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 5 dużych jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 3/4 szklanki bakalii (suszone śliwki, rodzynki, żurawina, morele
Danka Pichciłyżek 1 jajko (rozmiar L) 1 łyżka śmietany 12% lub 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli masa makowa: 200 g maku mielonego z torebki 1 litr mleka 120 g – 150 g cukru (ilość cukru zależy jak słodkie lubimy ciasta) – może być miód 180 g kaszy manny – niepełna szklanka(...)blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków, duży kawałek wkładam do lodówki na czas przygotowania maku, a mały do zamrażalnika. Przygotowanie maku: Do rondelka przelewam mleko, dodaję cukier i zagotowuję. Gdy mleko się zagotuje to dodaję kaszkę i mak, cały czas mieszając. Całość jeszcze gotuję około
Uwaga Babcia Gotuje