mak - 12131 przepisów (strona:43/809)

Kluski z makiem 128

Podobno maku nie może zabraknąć na świątecznym stole,ponieważ bez niego może nam zabraknąć szczęścia w przyszłym roku. W świątecznych potrawach najczęściej pojawia się postaci słodkiego makowca albo w kutii, w niektórych regionach zwanej po prostu kluskami z makiem. KLUSKI Z MAKIEM (kutia) Składniki: makaron (najlepiej mały w formie zacierki, ja użyłam kokardek) 250 g maku 750 ml mleka(...)miodu 50 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek namoczonych w rumie 50 g skórki pomarańczowej (najlepiej kandyzowanej) opcjonalnie suszone morele, daktyle Przygotowanie: Mak opłukujemy, odcedzamy a następnie gotujemy na mleku przez około 15 minut. Odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa (opcja mniej skomplikowana używamy gotowego maku z puszki).  Zmielony mak ucieramy z miodem, a następnie dodajemy

Bon appetit mon amie
Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) 324

Rewelacyjn e ciasto z makiem i jabłkami na puszystym biszkopcie . Słodycz maku złamana warstwą jabłkową nadaje całości niepowtarzalnego i wyjątkowego smaku - c iasto idealne na święta. Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki(...)maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego garść rodzynek (opcjonalnie) Warstwa j abłkow a : ok. 1 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) 1/2 łyżeczki cynamonu cukier Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki

Słodka Strona
Strucla makowo - marcepanowa 139

czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Mak zalewamy wrzątkiem (powinno go być 1 - 1,5 cm nad powierzchnię maku), zostawiamy na 20 - 30 minut i odsączamy. Następnie mieszamy mak z cukrem, skórką i pokrojonymi figami, dodajemy pokruszoną masę marcepanową i dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, aromat i wyrabiamy jednolitą masę.  Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Jedną z nich(...)czasie pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą, a następnie rozprowadzamy na wystudzonych struclach. Posypujemy skórką, migdałami lub makiem

Czary - gary w kuchni
Sernik z makiem wg Aleex 155

ciasto. 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem dno i boki formy. Tortownicę wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Przygotować masę makową: Mak wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kaszą, utrzeć z jajkami, masłem i cukrem waniliowym. 4. Masa serowa: masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajka. Ucierać do otrzymania puszystej(...)stopni C. Zostawić na 20 minut w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. 7. Wyjąć i ostudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z mlekiem. Czekoladą ozdobić wierzch sernika z makiem. 9. Podawać z filiżanką aromatycznej kawy. Smacznego

W mojej kuchni
Ciasto makowe na pianie z białek 183

białek powstało poniekąd przez przypadek. Z ostatnich wypieków zostało nam kilka białek i nie bardzo mieliśmy pomysł co z nimi zrobić.  A ponieważ bardzo lubimy wszelkie słodkości z makiem, to postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Z wrodzonego lenistwa zamiast mielić mak postanowiliśmy go zblendować, co przy 700 W mocy naszego robota kuchennego  poszło  bardzo sprawnie. Nadal nie mogę się(...)białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli do ubijania piany z białek  masa makowa z podanego niżej przepisu Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru  około 1 l mleka lub wody 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 ml rumu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makowiec na kruchym spodzie 392

minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka(...)gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny  Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą tak,aby mak zakryć w całości. W moim przypadku mak moczył się całą noc, gdyż zalałam wodą już późną nocą :) Odcedzamy mak w sicie wyłożonym ściereczką. Następnie mielimy 3 razy. Żółtka ubijamy

Słodkości i nie tylko
Makowiec japoński 204

makowcem japońskim.  U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2-3  żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 g maku(...)kruche należy dodać odrobinę śmietany.  Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.  Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec na kruchym spodzie 1341

założenia. Jeśli wolicie niższe ciasta, użyjcie 2/3 składników podanych na masę makową. Ja chciałam mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :) Do wykonania makowca użyłam maku mielonego (można kupić suchy mielony mak), dzięki czemu zaoszczędziłam sobie mielenia. Jeśli go nie macie, to również żaden problem, jednak po namoczeniu mak trzeba będzie zmielić 3 razy. Składniki na ciasto(...)łyżka smalcu (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 żółtek Składniki na masę makową: 600 g maku 1 litr mleka 150 g masła 75 g mąki tortowej 7 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki miodu 1,5 łyżki kakao 2 łyżeczki olejku rumowego 2 łyżeczki olejku migdałowego bakalie

Trzeci talerz
pyszne makowce 177

domykając drzwiczek . Jak podrosną ( 25 -30 min.) zwiększyć płomień do 180 stopni,  zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 minut.   Masa makowa Składniki 0,5 kg niebieskiego polskiego maku 1l. mleka t łustego 1 laska wanilii 200 gr drobnych rodzynek 60 gr rumu szklank ę czarnej zaparzonej herbaty kieliszek amaretto 1 kropla zapachu migdałowego 1 szkl. s kórki(...)żółtek - cukru szklanka ( kogiel-mogiel ) 8 bia łek na końcu ubitych z odrobiną soli 1 k ostka mas ła 1 szkl. miodu Wykonanie Do wrz ącego mleka wsypujemy cały mak,dodajemy środek laski wanilii . Zaparzamy 1 szkl.herbaty ,dodajemy rum i zalewamy rodzynki. Kiedy mak b ędzie rozcierał się w palcach, przecedzamy go przez gęste sito. W garnku rozpuszczamy

w mojej kuchni
TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 170

Propozycja dla osób które lubią dużo maku w cieście. Miałam już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania makowca, ale brakowało mi czasu.  Wiadomo ciasto drożdżowe musi urosnąć a potem to zwijanie makowcy, myślenie czy nie popękają, czy maku wystarczająco w nich dużo. Kochani polecam błyskawiczną tartę na kruchym spodzie  z gruuubą warstwą maku. Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem(...)słodkim syropie! Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca. Jeśli nie macie czasu gotować i mielić maku, kupcie gotową masę makową.     Składniki: na kruchy spód: 1 jajko 150 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową: 500 g maku 1 litr wody

potrawyregionalne
Śliżyki wileńskie 148

odcedzić. Pozostawić do czasu aż woda dobrze osiąknie. Odsączony mak dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem.  Utrzeć mak z cukrem i miodem dodać opłukane rodzynki i posiekane drobno bakalie i wymieszać dolewając przed samym podaniem mleko. tak przygotowanym makiem zalać śliżyki i odstawić przed podaniem na ok 2 godziny by trochę wciągnęły mleka

Gotowanie jest łatwe
Kluski z makiem 108

pomarańczy włożyć  do rondelka wlać 1 szklankę  wody,dodać cukier, gotować  około 15 minut. Sparzony mak odcedzić . Do makutry wkładamy miód i mak ucieramy pałką, aż miód połączy się z makiem dodajemy orzechy, rodzynki, pokrojoną w kosteczkę ugotowaną skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny dokładnie wszystko mieszamy, przekładamy do dużej miski. Zagnieść  ciasto z podanych(...)produktów,  rozwałkować  ciasto jak  na makaron pokroić w grubsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie odcedzić  przepłukać letnią wodą. Ugotowany makaron dodajemy do maku delikatnie mieszamy. Smacznego

kgwjanczewo
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofucznik z makiem 207

domu. Tofu ma tę niekłamaną zaletę, że pasuje do większości dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, tym razem serwujemy go na słodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie! Sernik na bazie tofu z makiem (tortownica ok 26 cm) 150 g potrawy: Energia – 350g, Białko – 15g, Tłuszcz – 27g,Węglowodany – 23g, IG – 28 Masa serowa: 750 tofu naturalnego(...)150g 1 łyżka oliwy  lub sposobem domowym 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka oliwy 2 -3 łyżki cukru kokosowego ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki wody Masa makowa:   250g maku ¼ szklanki erytrytolu 2 łyżki przemielonego siemienia lnianego 1 zapach migdałowy 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy (może być sucha) 2 łyżki mleka sojowego/migdałowego itp Mak namaczamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wegańska tarta makowa z gruszkami 149

Zaczynam już za serio gotowanie świątecznie, co prawda dziś tylko testy smakowe, tak żeby domowników wporwadzić w stan świąt makiem, ale taka tarta to ciekawa odmiana dla makowców. Składniki na formę o średnicy około 30 cm: ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła kokosowego 100 g daktyli 100 ml gorącej wody do namoczenia daktyli(...)późniejszego zblendowania masa : 200 g maku 150 ml syropu daktylowego/z agawy lub czegoś podobnego 150 ml wody po gotowanej ciecierzycy 100 g orzechów włoskich 250 ml mleka roślinnego 50 g kaszki kukurydzianej lub manny 2-3 gruszki Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą tak aby przykryła mak 2 cm ponad poziom i gotuj aż do odparowanie wody (w tym czasie przygotujesz

greenscarf