Najbardziej propopularny jest oczywiście makowiec japoński, który w wielu domach jest świąteczną tradycją. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie przygotowałam pyszne ciasto makowe z musem jabłkowym. Moim zdaniem połączenie maku i jabłek z dodatkiem cynamonu to idealny pomysł. Jest bardzo smaczny, zbity, treściwy i co najważniejsze łatwy do zrobienia. Na pewno uda mi się kogoś skusić na pysznego makowca(...)obranych jabłek (bez gniazd nasiennych) 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu POLEWA 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka przesypujemy mak, wlewamy 500 ml mleka, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 minut, by mak napęczniał. Po upływie czasu dokładnie odcedzamy mak z nadmiaru mleka. Najlepiej zrobić
Przepiski.plbyłem małym brzdącem, bardzo chętnie latałem do budki nieopodal mojego domu, w której sprzedawali klasyczne drożdżówki. Jedną z moich ulubionych była drożdżówka z makiem ! Polana lukrem, obsypana orzechami… Coś wspaniałego. Dzisiaj postanowiłem odtworzyć sobie tamte wspomnienia w zaciszu własnej kuchni. Ukręcić własnoręcznie drożdżówki z makiem i powiem Wam, że dla mnie to jest SZTOS! Drożdżówki z makiem Puszyste, idealnie(...)słodkie, z delikatną nutą wanilii i cytryny oraz chrupiące orzechy na wierzchu… Kosztując dzisiejszego wypieku, naprawdę ciężko nie mieć uśmiechu od ucha do ucha. Do przygotowania drożdżówek z makiem oczywiście niezbędna jest masa makowa. Możecie zrobić ją samodzielnie lub po prostu kupić gotową w sklepie. Przyznaję się bez bicia, że ja najczęściej sięgam po kupną, ponieważ jest to mega
Blendmanroztopionego i ostudzonego masła lub margaryny -3 żółtka (białka odkładamy do masy makowej) -40g świeżych drożdży -pół szklanki cukru MASA MAKOWA -350g suchego maku -0,5 szkl cukru pudru -3 białka -0,5 szkl drobno zmielonych orzechów włoskich (można też dodać dowolne bakalie) LUKIER -sok z połowy cytryny -łyżka wody -cukier puder Wieczorem(...)przed przygotowaniem makowca wsypujemy do garnka mak, zalewamy wrzątkiem tak by przykrył mak. Przykrywamy pokrywką lub talerzykiem i tak zostawiamy na całą noc. CIASTO Do miski dajemy drożdże, łyżkę cukru, trochę maki i ciepłe mleko-wszystko mieszamy, odkładamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy resztę cukru, 3 żółtka-wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione i przestudzone masło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto się udaje, dlatego w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie makowiec japoński. Jest to ciasto, które smakuje niemal identycznie jak strucla. Makowiec japoński za sprawą jabłek, które dodajemy do maku, jest wilgotny i miękki. Bakalie, które dodajemy do tego ciasta możemy zmieniać według własnego uznania. Makowiec japoński jest pysznym i bardzo łatwym ciastem do zrobienia. Polecam wypróbować na zbliżające się(...)święta Bożego Narodzenia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. Składniki na Makowiec japoński: 250 g maku 1 i 1/2 litra mleka 3 jabłka (400 g) 6 łyżek kaszy manny (90 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 5 dużych jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 3/4 szklanki bakalii (suszone śliwki, rodzynki, żurawina, morele
Danka Pichciłyżek 1 jajko (rozmiar L) 1 łyżka śmietany 12% lub 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli masa makowa: 200 g maku mielonego z torebki 1 litr mleka 120 g – 150 g cukru (ilość cukru zależy jak słodkie lubimy ciasta) – może być miód 180 g kaszy manny – niepełna szklanka(...)blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków, duży kawałek wkładam do lodówki na czas przygotowania maku, a mały do zamrażalnika. Przygotowanie maku: Do rondelka przelewam mleko, dodaję cukier i zagotowuję. Gdy mleko się zagotuje to dodaję kaszkę i mak, cały czas mieszając. Całość jeszcze gotuję około
Uwaga Babcia Gotujewięc w mojej wersji sernika właśnie to połączenie wybrałam. No i co? My już jesteśmy gotowi na jutrzejsze świętowanie. A Wy? Składniki: Spód ciasta: • 250 g białego maku • 240 g biszkoptów po 100 g: • masła • drobnego cukru • orzeszków ziemnych • rodzynek • skórki pomarańczowej • 2 łyżki amaretto Masa serowa(...)łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: • 100 g czekolady deserowej • 50 ml śmietanki 30% • 40 g orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: 1. Przygotować wszystkie składniki. Biały mak dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. 2. Następnie mak zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę. 3. Po tym czasie mak bardzo dokładnie odsączyć i zemleć dwukrotnie przez maszynkę. Można także
W mojej kuchniRogale Świętomarcińskie. Są to rogal z pysznym nadzieniem z białego maku . Jest on bardzo popularny w Poznaniu i w niektórych częściach Wielkopolski. Te rogale są głównie wypiekane podczas obchodów dnia Niepodległości. Wypiek ten jest wykonany z ciasta półfrancuskiego, które jest delikatne i bardzo smaczne. Pyszne nadzienie z białego maku, bakalii i orzechów sprawia, że ciężko się oprzeć tym pysznościom(...)erytrytolu – 2 jajka – żółtko – 400 ml ciepłego mleka – 25 g świeżych drożdży – szczypta soli – ½ łyżeczki esencji z wanilii Nadzienie: – 300 g białego maku – 100 g orzechów włoskich – 100 g zblendowanych migdałów – 50 g rodzynek – 200 g miodu – 100 g masy marcepanowej – kilka kropel aromatu migdałowego
Zdrowy Styl Joanny