mąki 405 -3 dkg drożdży -220 ml ciepłego mleka -6 łyżek cukru -5 dkg masła -4 żółtka i jedno całe jajko -2 łyżki kakao -szczypta soli -wanilia -mak -wiórki kokosowe Z drożdży, łyżki cukru, 100 ml mleka i 6 dkg mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy szczyptę soli, wanilię, pozostały cukier i mleko, 4 żółtka, 22 dkg mąki(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto tniemy na paski. Układamy na przemian w natłuszczonej blaszce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy wiórkami i makiem. Układamy kolejne warstwy pasków. Każdą warstwę smarujemy jajkiem i posypujemy wiórkami i makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnyroku dzień 11. listopada się zbliża, więc, aby tradycji stało się za dość zapraszam Was na Rogale Marcińskie. Kto kocha mak biały? Ja, Ja, Ja...bo mak biały to główny składnik Rogali Marcińskich. Jest taki delikatny w smaku, wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem. A jeśli jesteście ciekawi legendy o rogalach kliknijcie(...)szklanka ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g miękkiego masła 25 g masła rozpuszczonego do ciasta Nadzienie: 300 g białego maku od Green Essence 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne
Życie zaczyna się w kuchnibabeczek użyłam gotowej masy makowej ( wybierałam jednak w pełni świadomie, czytając skład i biorąc to mniejsze zło ). Dzięki temu przygotowanie makowych babeczek trwało naprawdę bardzo krótko. Kruche babeczki z makiem sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole. Warto przygotować takie również poza sezonem świątecznym. Na pewno znajdą się łasuchy, którzy chętnie sięgną po taki smakołyk. Składniki: 200 g zimnego(...)pozostałego ciasta wykrawać kształty lub krążki i przykrywać nimi babeczki, dobrze dociskając do brzegów. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Upieczone kruche babeczki z makiem, ostrożnie wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Zimne oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowowodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostygnięciu miksujemy. Dodajemy pokrojone śliwki, mąkę, ugotowaną kaszę oraz proszek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 45minut/180stopni. Tosty z makiem Mak ma podobne znaczenie co grzyby. Oczywiście w naszym kraju można kupić tylko mak wyjałowiony ze smaku, dlatego ma on znaczenie tylko symboliczne, ale właśnie dlatego jest na każdym polskim świątecznym(...)innych postaciach jak ziarno, makaron, ciasto, chleb. Właśnie to ostatnie zainspirowało mnie do stworzenia tego dania. Taka makówkowa wariacja. Gdyby było po śląsku to musiałoby być przyozdobione mandarynką. Składniki: - mak - powidła śliwkowe - chleb tostowy Wykonanie: Mak gotujemy, (można też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto
Kryzysowa Książka Kucharskatego proponuję wersję bez cukru i nadprogramowej ilości tłuszczu. Obiecuję, że i tak będzie pysznie! A domową masę makową można spokojnie zrobić wcześniej i zamrozić albo użyć zmielonego maku, który dostępny jest w sklepach. Makowiec przygotowałam na bazie przepisu Róży z bloga ciastkozercy.pl . Troszkę go zmodyfikowałam i użyłam domowej masy makowej. Polecam zajrzeć do Róży, bo to świetna strona(...)której znaleźć możecie wiele wspaniałych inspiracji! Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie maku to kliknijcie tutaj -> klik ! Makowiec 16 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal) Składniki: mąka pszenna 410g mleko 45ml ksylitol lub cukier 15g masło 40g jajka 2 sztuki drożdże 45g domowa masa makowa
rabarbarowomaku 1 szkl. mleka 100 g miodu daktyle figi skórka pomarańczowa sok z cytryny orzechy laskowe aromat migdałowy łyżka masła kawałek pszennej słodkiej bułki ok 1 szklanka mleka do namaczania mandarynki bakalie do przybrania Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie i miód(...)Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy mak do odpowiedniej konsystencji i odstawiamy do wystudzenia. Bułkę kroimy w kostkę i podsuszamy w piekarniku lub na suchej patelni, po czym zalewamy przegotowanym mlekiem. W salaterce układamy mak i bułkę na przemian, dekorujemy cząstkami mandarynek i bakaliami
Gotowanie jest łatwedługości ok. 40 cm. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki mleka 15 dag masła Masa makowa: 40 dag maku 1 szklanka cukru 8 dag masła 2 białka 1 łyżka skórki pomarańczowej 10 dag bułki tartej 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 0,5 szklanki rodzynek szklanka orzechów włoskich Dodatkowo: kandyzowana(...)skórka pomarańczowa, lukier Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony mak zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego mielenia cukier. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać pianę, skórkę oraz bułkę tartą
Bullio, które na pewno będzie dużą konkurencją dla klasycznych makowców czy strucli. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) Składniki: CIASTO 250g suchego maku 4 jabłka (300g startych i odciśniętych z soku) 5 jajek 150g cukru pudru 130g masła 100g (ok. 8 łyżek) kaszy manny 150g suszonych owoców (u mnie morele, daktyle, rodzynki(...)wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady gorzkiej 40g czekolady mlecznej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 30-40 minut, dobrze odcedzić, zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - bakalie sparzyć, ostudzić, posiekać na drobne kawałki - jabłka obrać, pozbawić gniazd
Smakołyki Berenikikupienia mamy gotowe masy makowe jednak są one przesłodzone. Nie zawierają prawie w ogóle bakalii, maja mało maku i pełno różnych wypełniaczy. Masę makową można łatwo przygotować w domu tym bardziej, że nie musimy mielić maku bo do kupienia jest już gotowy mak mielony. składniki: 600 g suchego maku mielonego 700 ml mleka 80 g masła 50 g płatków migdałowych(...)alkoholem aby napęczniały, najlepiej rumem ale ja akurat nie miałam więc dałam nalewkę wiśniową. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło i zagotować. Następnie do mleka dodać mielony mak. Garnek cały czas trzymać na ogniu i mieszać aby mak napęczniał. Następnie dodać mielone orzechy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny i aromat. Dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujemnie w domu nie ma wigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął(...)danie sto razy lepiej smakuje niż wygląda ;) Ciekawa jestem bez jakiej potrawy Wy sobie nie wyobrażacie wigilijnej kolacji? Składniki: makaron kokardki Lubella 50 g suchego maku 50 g masła 100 g miodu 100 g cukru 5 żółtek kandyzowana skórka z pomarańczy garść ulubionych orzechów garść rodzynek, lub suszonej żurawiny Jak już wspominałam
Cynamonowe szczęścieOdstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: · 500 g maku · 170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna(...)masła, w temperaturze pokojowej · pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej · 6 białek Mak zalać wrzącą wodą (tak by był całkowicie zanurzony) odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. (Mak można też
Proste PotrawyZapewne o tym wiecie, więc tylko Wam przypomnę, że mak robimy sami, bo ten z puszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta(...)dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni... Przepis podaje na dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia
Apetyczna babeczkawigilijny wyglądał pięknie, a serwowane dania miały również znaczenie kulturowe. Wśród potraw powinny znaleźć się przede wszystkim dania z płodów ziemi. Dlatego przygotowane potrawy zawierają ziarna zbóż, miód, grzyby, mak, mające zapewnić dostatek w nadchodzącym roku. Ryby Ryba jest symbolem chrześcijaństwa, chrztu i odradzania. Wierzenie kulturowe natomiast przypisują im symbol płodności i rodzącego się życia. Zjedzenie ryby na wigilii(...)kapusta z grochem może uchronić przed chorobami. 8. Gołąbki Przepisy na: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty 9. Pierogi Przepisy na: Pierogi z kapustą Pierogi z makiem 10. Groch Przepisy na: Groch z kapustą Grochówka z suszonymi śliwkami Grochówka ze śledziem Suszone owoce Główną rolę w kompocie odgrywają śliwki, które miały odpędzać złe moce, zapewniając pomyślność
Tradycyjna Kuchniafantastycznie pachnące ciasto wiśniowe, dobrze nasączone, wilgotne, z makiem. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Łatwe w przygotowaniu, tak więc zachęcam do pieczenia. Mak, mak, mak... Większości z Nas kojarzy się z Świętami i bardzo dobrze, bo ja nie wyobrażam sobie Świąt bez makowca :) lubię ciasta makowe w każdej postaci, a to ciasto jest jednym z moich ulubionych, gdyż cały(...)cała moja rodzina, gdyż zawsze pierwsze znika z talerzyka :D Składniki powinny być w temperaturze pokojowej (blacha 24cm): 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki soku z wiśni 4 jajka Dodatkowo: 1 szklanka soku z wiśni 100 g gorzkiej czekolady posypka DECORADA maczek
Kulinarna (nie)codziennośćtradycyjne i wypróbowane czy spróbować czegoś nowego? Makowiec to chyba tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta soli masa makowa: 2,5 szkl . maku 100 g masła 5 jajek 1,5 szkl. cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej aromat migdałowy bakalie(orzechy,rodzynki,figi) Zimne masło posiekać z mąką,pudrem cukrem i proszkiem do pieczenia,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. W tym czasie
Kolorowa kuchnia Elki