Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 9 jajek 35 dag maku 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 35 dag cukru 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 9 łyżek grysiku 60 dag jabłek- najlepiej szara reneta 1 szkl bakalii (skórka pomarańczy, rodzynki, inne orzechy niż włoskie) Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Mak należy sparzyć (zagotować, odcedzić – można przez pieluchę(...)Mak należy zemleć 3 razy. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru – nadal ubijamy. Do masy maślanej dodajemy zmielony mak, mieszamy, później jabłka, mieszamy, następnie dodajemy grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia, resztę cukru, bakalie i na końcu pianę z białek- delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
MojaQchnia.plmleka 1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych 70 g cukru 75 g oleju rzepakowego 500 g mąki pszennej szczypta soli Nadzienie makowe: 350 g suchego maku Targroch 50 g orzechów pekan Targroch 5 suszonych fig w mące ryżowej Targroch 150 g cukru Ponadto: 2 tabliczki białej czekolady Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem. Odstawiamy(...)takiej mikstury dodajemy mąkę wymieszaną z solą oraz olej. Z podanych składników wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Zakrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Mak zalewamy minimalną ilością wody. Tylko tak, aby całe ziarna były zamoczone. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mak wchłonie całą wodę. Figi zalewamy wrzątkiem. Ugotowany mak, miękkie figi, cukier
MamaOskarkajajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość mocno słodkimi blatami makowymi. Tort ma średnicę 21cm . Tort makowy Składniki: CIASTO MAKOWE 200g suchego maku 190g cukru pudru 6 jajek 50g bułki tartej 50g orzechów włoskich 1 łyżka miodu olejek migdałowy (do smaku) KREM KAWOWY 300g masła 3 jajka 100g cukru pudru 1 espresso(...)łyżeczki kawy zalane 30ml gorącej wody 60g orzechów włoskich + 10 połówek do dekoracji Wykonanie: CIASTO MAKOWE - mak zalać wrzątkiem, gotować przez około 30 minut, odcedzić, dobrze odsączyć - odsączony mak zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - przygotować rondelek z parującą wodą - do miski wbić jajka, dodać cukier, krótko zmiksować - miskę umieścić nad rondelkiem z parą tak, żeby para
Smakołyki Berenikiu0142at ciasta na papier do pieczenia.\r","Wycinamy kszta\u0142t choinki.\r","Nak\u0142adamy mas\u0119 makow\u0105 na ciasto.\r","K\u0142adziemy drugi p\u0142at ciasta na mak. \r","Dociskamy lekko brzegi i odkrawamy nadmiar ciasta no\u017cem.\r","No\u017cem nadkrawamy symetrycznie boki choinki - ga\u0142\u0105zki.\r","Wykr\u0119camy naci\u0119te ga\u0142\u0105zki.\r","Z pozosta(...)smarowania Sposób przygotowania Ciasto rozwijamy i rozwałkowujemy odrobinę. przenosimy jeden płat ciasta na papier do pieczenia. Wycinamy kształt choinki. Nakładamy masę makową na ciasto. Kładziemy drugi płat ciasta na mak. Dociskamy lekko brzegi i odkrawamy nadmiar ciasta nożem. Nożem nadkrawamy symetrycznie boki choinki - gałązki. Wykręcamy nacięte gałązki. Z pozostałej części ciasta wycinamy gwiazdkę, którą umieszczamy na górze. Całość smarujemy jajkiem
Mieszam w Garnkuwindow.adsbygoogle || []).push({}); Kutia wigilijna – tradycyjny przepis Kutia wigilijna to jedno z dwunastu tradycyjnych, wigilijnych potraw, której oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ten słodki deser na bazie pszenicy, maku, miodu, orzechów i bakalii wywodzi się z dawnej kuchni kresowej, ukraińskiej i białoruskiej, i w tamtych rejonach jest najczęściej przyrządzany. Kutia wigilijna Składniki (na 6 porcji) 1 szklanka pszenicy(...)około 230g (opcjonalnie pęczaku) 1 szklanka maku ok. 160g ½ szklanki płynnego miodu ½ szklanki rodzynek ok. 50g ½ szklanki orzechów włoskich ok. 50g ½ szklanki orzechów laskowych ok.50g 2 łyżki migdałów w płatkach Kutia wigilijna Przygotowanie: Pszenicę na kutię dokładnie, kilkukrotnie płuczemy, po czym zalewamy świeżą wodą kilka centymetrów ponad poziom pszenicy i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą
Księga-Smakusię ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci a ciasteczka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 całe jajko i 2 żółtka 100 g masła 2 łyżki gęstej śmietany Składniki na masę makową: 300 g mielonego maku 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek 20 g płatków migdałowych 2 białka 30 g roztopionego masła 3-4 łyżki miodu 1 jabłko 1 pomarańcza + cukier puder i sok z pomarańczy
CiastkozercyMakowa panienka to też nazwa przepysznego ciasta. To mój zdecydowany faworyt tegorocznych Świąt. Makowa panienka jest bezglutenowa – nie zawiera mąki i co ważne – nie wymaga żmudnego mielenia maku. Przepyszna waniliowa masa z kokosowym akcentem jest niesamowicie delikatna. Nie mogło zbraknąć też czerwonego akcentu – czerwony dżem nadaje odrobiny kwaskowatości, dzięki czemu wypiek jest idealnie zbalansowany. Aby uzyskać naturalny(...)wszystkich gości. Makowa panienka z kremem waniliowym – ciasto: 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 zużyjemy do kremu) 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (125 g) 150 g niebieskiego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera Makowa panienka z kremem waniliowym – krem: 3 szklanki mleka 1/3 szklanki
Poezja smakugluten (chorych na celiakie). Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali: użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24cm 500 g maku sparzonego i zmielonego 500 g jabłek winnych 150 g cukru pudru 125 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 2 łyżki miodu 6 jajek rozdzielona żółtka od białek (jajka(...)kleiku kukurydzianego ( około 20 g) 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec bezglutenowy Przygotowanie: Mak przygotowałam według tego przepisu: Przepis na przygotowanie maku Przed przygotowaniem ciasta jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder
Uwaga Babcia GotujeZapraszam do upieczenia makowca z suchego maku według mojej bezglutenowej receptury. Ciasto w niczym nie odbiega od wersji glutenowej, ale dzięki zamiennikom mąki pszennej oszczędza przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Link do wersji wegańskiej -> klik * * * Składniki: kostka masła - 200 g 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej(...)ubijemy pianę) i miksujemy na najniższych obrotach. 3. Następnie po kolei dosypujemy mąki razem z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. 4. Gdy już wmiksowane są mąki, powoli dosypujemy mak i dalej miksujemy. 5. Gdy już wmiksowany jest mak, dodajemy zapach migdałowy, możemy też dodać garść sparzonych rodzynków. Z pozostałych białek ze szczyptą soli ubijamy pianę na sztywno i delikatnie
Kawa z mlekiemsię zmiesza mniej więcej, to dolewamy stopniowo olej i dalej mieszamy w mikserze. 5. Następnie dodajemy mak i dalej mieszamy. 6. Schłodzoną wodę po ciecierzycy z puszki ubijamy mikserem jak zwykłe białka jajek. Ubiją się na prawdziwą pianę :-) 7. Jeżeli ciasto z makiem okaże się za gęste, to można dolać trochę mleka roślinnego. Dodajemy zapach migdałowy, jeszcze trochę mieszamy
Kawa z mlekiemtego przepisu podchodziłam z dużym dystansem. Nie przepadam za ciastami typu „piegusek” w których mak „zgrzyta” pomiędzy zębami. Jednak kiedy zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w jednym z czasopism kulinarnych, urzekł mnie jego wygląd i postanowiłam zaryzykować. Jak najbardziej się opłacało! Makowa delicja jest wyjątkowo smaczna i wbrew moim obawą mak wcale nie przeszkadza Makowa delicja Składniki: Biszkopt: 4 jajka(...)cukru 70 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru wanilinowego płaskie pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maku Masa kawowa: 400 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze słodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny 3 łyżki adwokatu 1 porządna łyżka cukru pudru Dodatkowo: słoiczek 240 g konfitury truskawkowej (u mnie Łowicz
PatiGotujestało, że dziecko mam w czwartej klasie i zamiast kremem smarować kolejne warstwy placków, smarujemy zdania wielokrotnie złożone o stanie pogody, epokach i Pinokiach :) Składniki: 250 g suchego maku 5 jabłek 5 jajek 200 g cukru 150 g miękkiego masła 100 g kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1 szklanka bakalii (pokrojone orzechy(...)rodzynki, skórka pomarańczowa) Przygotowanie: Mak parzymy (zalewamy wrzątkiem do zakrycia), odstawiamy do wystygnięcia i dokładnie odcedzamy. Zimny mielimy dwukrotnie. Ja używam maku suchego mielonego (bardzo polecam, TAKIEGO ). M aku nie trzeba już mielić, wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia, wystudzić i ewentualnie odcisnąć z nadmiaru wody. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem
bistro mamałyżek) 3 żółtka (jajka L) 25 g drożdży świeżych 5 łyżek oleju 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na masę makową: 300 g sparzonego i zmielonego maku 40 g posiekanych orzechów włoskich 40 g rodzynek 3 białka 40 g roztopionego i przestudzonego masła 1 łyżka cukru pudru otarta skóra z 1 cytryny 4 łyżki miodu (płynnego(...)ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję masę makową: Mak należy wcześniej sparzyć i zmielić, ja przygotowałam mak według tego przepisu: Przygotowanie maku Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie białka ubijam na sztywną pianę i dodaję
Uwaga Babcia GotujeOdrywane drożdżowe bułeczki z makiem to makowiec w innej formie. Nie wiem jak Wam, ale mi to zdjęcie wyjątkowo się podoba. Wprowadza mnie w świąteczny klimat, a ja uwielbiam Święta! Lubię tą pozytywną nerwówkę, ciągle zastanawiam się czy prezenty się spodobają, czy potrawy przypadną do gustu gościom. Święta to magiczny czas, czas który niech płynie wolno. Cieszmy się(...)Wierzch posmarować białkiem. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min, aż do zarumienienia. (sprawdź drewnianym patyczkiem, przed wyjęciem z pieca) Artykuł Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkwrzącym zalać odważony mak. Dokładnie wymieszać i odczekać kilka minut, aż spęcznieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto wyłożyć na stolnicę, powtórnie zagnieść (odgazować) i rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować masę makową pozostawiając wolny rant bez nadzienia dookoła, następnie zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne przecięcie z makiem na wierzch. Ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!