30cm, 24 x 24 cm. Biszkopt makowy: 8 białek (najlepiej z dość dużych jajek, klasa L) pół szklanki cukru 75 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 75 g maki pszennej 100 g suchego maku 75 g wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa kostka masła 200g (ciepłe) 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 1 łyżka cukru(...)sposób wykonania krok po kroku. Wykonanie ciasta Makowa Panienka zaczynam oczywiście od upieczenia biszkoptu makowego. Krok 1. Przygotowuję i mieszam składniki na biszkopt makowy. Do miski wsypuję mąkę pszenną, mak, wiórki kokosowe i mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Całość mieszam ze sobą tak aby składniki rozłożyły się dość równomiernie. Piekarnik nastawiam na 180 stopni (góra-dół), tortownicę wyścielam papierem
Ania gotujePlacuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym Już dawno nie miałem okazji publikować śniadaniowych placków na łamach bloga. Ostatnie były marchewkowe placuszki , które bardzo Wam przypadły do gustu, a tym razem poszedłem w owocową stronę mocy. Ukręciłem placuszki z borówkami i makiem , które ozdobiłem lukrem bazyliowym… To się nazywa śniadanie na bogato ! Przyrządzenie placków wbrew pozorom nie zajmuje dużo(...)przez cały dzień… Zrób je i przekonaj się na własnej skórze, jaka moc drzemie w plackach z borówkami. Placuszki z borówkami – KĄCIK PORAD Do przygotowania placuszków użyłem maku niebieskiego mielonego, bo akurat taki miałem. Jeśli masz nie mielony, to możesz go śmiało użyć! Z podanych proporcji wyszło mi 8 niedużych placuszków. Jest to ilość idealna dla jednego łakomczucha
Blendmanmąki 25 g świeżych drożdży 125 g masła 1/4 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka szczypta soli Masa makowa: 250 g maku 2 jajka 25 g orzechów włoskich 25 g rodzynek 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 1 białko (do smarowania ciasta) masło (do smarowania papieru do pieczenia) lukier kandyzowana(...)skórka pomarańczowa (do ozdoby) Ponieważ ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia, to na początku należy przygotować masę makową. Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem. Dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku. Do zmielonego maku dodać bardzo drobno posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z masą
Świat CiastaCiasto z makiem bardzo często pojawia się u mnie w domu, dlatego ze wszyscy je uwielbiają, najczęściej jest to ciasto zwijane, dziś trochę inna wersja cytrynowo makowa. Przepis na formę 26cm SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ: 850g maku z puszki firmy HELIO 100g żurawiny suszonej 3 łyżki kaszy manny 2 jajka 1/3 szkl cukru pudru SKŁADNIKI NA CIASTO CYTRYNOWE
Dziś Ja gotujewspaniałe śniadanie każdego dnia. Delikatna, maślana, rozpływająca się w ustach. Moja córka nigdy nie może się doczekać aż ostygnie (zwłaszcza tej malutkiej – specjalnie dla niej). Wykonana bez maku nadaje się idealnie do chleba w jajku na następny dzień lub w jajku i soku pomarańczowym…. Pychota! Składniki: 550g mąki pszennej 100g masła 30g świeżych drożdży 350 ml mleka(...)temperaturze 40 stopni 1 łyżka soli 20g cukru mak do posypania 1 jajko Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Całość przykryć folią lub ściereczką i odstawić na około 10 minut aż pojawi się piana. Do spienionych drożdży dodać przesianą mąkę, sól i masło. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Następnie wsadzić do miski, przykryć ściereczką i oodstawić
Mohiellaciasto zrobiłam już po raz trzeci. Uwielbiam go, bo ma wszystko co świąteczny wypiek powinien mieć. Ser, mak, bezę, kruche ciasto, owoce. Wcześniej nie udało mi się sfotografować. Ciasto robi się dość długo. Ale warto. Przepis oryginalny wzięłam z bloga Moje wypieki. Ale podążałam za swoimi smakami. Np. zamieniłam mąkę -na orkiszową, bo jestem jej wielką zwolenniczką. Dałam więcej(...)sera twarogowego, bo nie lubię ricotty oraz dałam mniej maku do bezy, bo dla mnie było go za dużo. Polecam to ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto kruche kakaowo piernikowe: 400 g mąki orkiszowej lub krupczatki 220 g zimnego masła 4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam trzcinowy) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
AZgotuj!masła szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 4-5 łyżek cukru 2 łyżki wody 1 łyżka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 1 i 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 50 g rodzynek 50 g orzechów 1-2 łyżki skórki pomarańczowej 4 białka szczypta soli Masa budyniowa: 3 szklanki mleka(...)wódki (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (około 220 g) 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe kasza manna Wykonanie: Masa makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie
Kuchnia MagdaLenymasła szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 4-5 łyżek cukru 2 łyżki wody 1 łyżka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 1 i 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 50 g rodzynek 50 g orzechów 1-2 łyżki skórki pomarańczowej 4 białka szczypta soli Masa budyniowa: 3 szklanki mleka(...)wódki (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (około 220 g) 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe kasza manna Wykonanie: Masa makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie
Kuchnia MagdaLenywilgotne. Na blogu jest już jeden przepis na makowiec japoński, ale jest to porcja na dużą blachę. Tutaj mamy składniki wymierzone odpowiednio na małą keksówkę. Jeśli lubicie ciasta z makiem, musicie przygotować ten makowiec. Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast Polecam nie tylko na Święta. 90 g miękkiego masła 140 g cukru pudru 4 jajka 2 jabłka(...)mielonego maku 100 g mąki pszennej 50 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub kilka kropel olejku) szczypta soli Miękkie masło ucieramy wraz cukrem pudrem do białości. Pod koniec dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksujemy aż żółtko wkręci się w masło. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy ekstrakt migdałowy oraz stopniowo dodajemy
Smaki Na TalerzuCiasto drożdżowe z makiem Pomarańczowe ciasto piernikowe Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową Sernik z rodzynkami Sernik gotowany z pierniczkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie(...)Ciasto Kubanka Ciasto Kilimandżaro Kostka Alpejska Ciasto Popapraniec Ciasto z rurkami Ciasto bałagan Czekoladowo - brzoskwiowa krówka bez pieczenia Ciasto krówka na biszkopcie Deser mascarpone z rumem i makiem
Lena Gotujewysycha. To bez wątpienia pyszne ciasto które posmakuje każdemu. Jeszcze jedna ważna uwaga. Gotowa masa makowa nie sprawdzi się tak bardzo jak masa przygotowana domowym sposobem z mielonego maku. Wynika to z faktu, że masa makowa gotowa jest wypełniona zbędnymi dodatkami, które nie dodają wypiekom atrakcyjności. Doskonały przepis na domową masę makową znajdziesz TU . Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych(...)przepisów na wykorzystanie maku. Min. pomysłu na pyszny seromakowiec na herbatnikach , wyjątkowe ciasto Wonder Poppy , oraz makiełki z makaronem. Makowiec japoński w płaszczyku Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej 120/130 ml ciepłego mleka 3 jajka 4 łyżki cukru kilka kropli wanilii szczypta soli 4 – 5 łyżek roztopionego masła 1 saszetka suchych drożdży Masa makowa: mak mielony
Kuchnia Na Wypasielubiłam placek ze śliwkami i kruszonką i rogaliki z powidłami śliwkowymi. No i makowiec na Święta Bożego Narodzenia – nie ma Gwiazdki bez pysznej rolady drożdżowej z samodzielnie ukręconym makiem . Drożdżówki z makiem Moje pierwsze ciasto drożdżowe Gdy sama zaczęłam swoją przygodę z wypiekami, było dla mnie oczywiste, że na pierwszy ogień pójdzie właśnie ciasto drożdżowe. Co jednak
Na-talerzu.plkakaowy: 40 g mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 2 jajka 60 g cukru Biszkopt makowy: 40 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 30 g suchego maku 2 jajka 60 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowo-maślany: 300 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)czasie nożem oddzielić biszkopt od boków formy. Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać suchy mak, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu
Opowieści z piekarnikaPierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Piernik piwosz Piernikowy smaczek Piernik pomarańczowy Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Muffiny z kremem piernikowym Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Kruche babeczki z makiem Makowe babeczki z kremem Serniki: Sernik
Cynamonowe szczęścieróżnych regionach Polski są podawane w odmienny sposób: z bułką, drożdżówką, sucharkami, kluskami lub makaronem. Każdy z tych zestawów jest jak najbardziej właściwy, ponieważ podstawą tej potrawy jest mak i bakalie. Mak, czyli symbol rodziny, dobrobytu, obfitości i dobrego samopoczucia w nadchodzącym roku. Tradycja mówi, że każdy podczas wieczerzy musiał skosztować chociaż odrobinę tej potrawy . W porównaniu z makówkami(...)mleku szybciej się psuły. W grę wchodziły również względy ekonomiczne. Zapraszamy na przepis na makiełki . MAKIEŁKI Z MAKARONEM Składniki: gruby makaron: 600 g rodzynki: 100 g mielony mak: 200 g orzechy włoskie: 100 g skórka pomarańczowa: 3 łyżki miód mleko masło: 1 łyżka MAKIEŁKI Z MAKARONEM Wykonanie: 1. Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem. Zostawiamy na ok 1 godzinę
Kuchnia Na Wypasie