mak - 12131 przepisów (strona:106/809)

Mrowisko na chruście 97

Pomysł mrowisko na chruście pochodzi od Siostry Ani. Odrobina miodu, orzechów włoskich i maku sprawia, że zwykłe faworki zamieniają się w atrakcyjnie wyglądający smakołyk karnawałowy. Kalorii nieco więcej, ale któż by na to zwracał uwagę podczas ostatkowych zabaw, skoro mrowisko z ciasta na faworki tak świetnie smakuje. Udostępnij Składniki na mrowisko na chruście Chrust: 250 g mąki pszennej 4 żółtka(...)łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 400 g smalcu do smażenia Pozostałe składniki: 3 łyżki mielonego maku 100 ml mleka 1 garść posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki płynnego miodu opcjonalnie lukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Chrust: Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, posiekać

niecodziennikpary
Makowiec z jabłkami 105

wszystkim oczywiście smakowało, a co równie ważne dość długo nie wysychało i zachowywało świeżość. Udostępnij Składniki na makowiec z jabłkami 6 jajek 300 g cukru pudru 200 g maku 130 g margaryny w temperaturze pokojowej 400 g jabłek 6 łyżek kaszy manny 1 / 2 małego opakowania proszku do pieczenia 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1 szczypta soli(...)łyżka mąki Dodatkowo: 1 / 2 puszki masy krówkowej 50 g orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mak zalać gorącą wodą, tak aby był przykryty, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odsączyć na gęstym sitku, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o małych dziurkach. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, białka wstawić do lodówki. Margarynę utrzeć

niecodziennikpary
Makówki z kakao 83

pracy. Makówki z kakao były chętnie próbowane i znikały w oczach, co potwierdza, że warto sięgać po przepisy z innych regionów. Udostępnij Składniki na makówki z kakao 400 maku niebieskiego niemielonego 2 chałki (ok. 800 g) 150 g posiekanych orzechów włoskich 300 g rodzynek 100 g płatków migdałowych 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 50 g masła 1 litr mleka(...)miodu 16 g cukru wanilinowego 1 aromat migdałowy (4,5 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Chałki kupić dzień wcześniej i zostawić, żeby przeschły. Następnego dnia pokroić je w kromki. Mak zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę. Odcedzić, dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Mak przełożyć do dużego garnka, wlać mleko i wodę, dodać cukier, cukier wanilinowy

niecodziennikpary
Piegusek na białkach 78

szybkie ciasto, które jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić z białek pozostających po drożdżowych lub karnawałowych wypiekach. Ciasto makowe piegusek jest lekkie i puszyste, a przy jedzeniu ziarenka maku przyjemnie chrupią. Piegusek dobrze smakuje z gorzką herbatą lub mleczną kawą, a ponieważ jest on mało słodki można go zjeść również z ulubionym dżemem. Udostępnij Składniki na ciasto piegusek na białkach(...)szklanka białek (z ok. 6-7 jajek) 1 szklanka maku niebieskiego niemielonego 1 szklanka mąki pszennej 1 / 2 szklanki drobnego cukru 1 / 2 szklanki roztopionego masła (czyli ok. 120 g masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli

niecodziennikpary
Maślane, puszyste rogale z makiem, wg przedwojennego przepisu z 1933 roku 91

Pyszne, puszyste, rozpływające się w ustach maślane rogale z makiem. Idealne na śniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić – będziecie zachwyceni. A do tego możecie je przygotować na dwa sposoby – jak – zerknijcie niżej Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali – dodajcie więcej cukru do ciasta(...)przed pieczeniem – 50 g masła – 10 g świeżych drożdży – 1,5 łyżki cukru – 0,5 łyżeczki soli – 100 ml ciepłego mleka lub wody – mak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn – nie wiesz jak? Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn “ruszy”, połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum

CookYourself
Krakersy z kaszy jaglanej 121

wina dla dorosłych. Ciasteczka te robi się z kaszy jaglanej – można ugotować ją sobie dzień czy dwa wcześniej przed pieczeniem. Ja do swoich krakersów dodałam sól himalajską i mak a także gomasio, ale możecie dodać swoje ulubione przyprawy i zioła.     PRZEPIS NA KRAKERSY Z KASZY JAGLANEJ Składniki na krakersy: 3 szkl ugotowanej kaszy jaglanej – zobacz(...)ugotować kaszę 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 3 łyżeczki gomasio 2 łyżki maku suchego 2 łyżki masła roślinnego 4 czubate łyżki maki gryczanej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka czosnku granulowanego     Jak zrobić krakersy z kaszy jaglanej: Zaczynamy od przełożenia kaszy gryczanej do misy malaksera. Następnie do kaszy dodajemy masło i przyprawy: sól, gomasio, mak, czosnek. Potem siemię

Dorota Smakuje
Drożdżówka z makiem i kruszonką. 124

Miały być, bułeczki drożdżowe z makiem i kruszonką, ale z lenistwa powstało, takie oto, ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką :) Muszę przyznać, że to był eksperyment. Nigdy wcześniej, nie robiłam ciasta drożdżowego z makiem w takiej formie. Powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Rodzinka się zajadała. Na pewno to ciasto, zostanie u nas na stałe. Następnym razem, zrobię(...)mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 szklanka ciepłego mleka (moja szklanka ma 230 ml.) 50 g. drożdży 1/2 kostki masła 2 jajka 1 żółtko (białko zostawić do maku) 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka Kruszonka: 1/4 kostki masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: masa makowa w puszce 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać

Agusiowe smakołyki
Makowe pierożki 87

łyżki cukru Składniki na farsz: ·        5 dag masła ·        250 dag maku ·        2 łyżki miodu ·        Jajko ·        100 g rodzynek ·        Olejek migdałowy Dodatkowo(...)Białko do posmarowania ·        Cukier do posypki Sposób przygotowania: 1.   Mak sparzyć gorąco wodą i zmielić maszynką na drobnych oczach. 2.   Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z cukrem. 3.   Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, szczyptę soli, wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę, drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarna Chwila
Chałka z zieloną herbatą matcha i makiem 71

świeżych drożdży 5 g herbaty matcha 20 g cukru 200 g mąki typ 500 30 g miękkiego masła szczypta soli Dodatkowo 1 jajko około 150 g niebieskiego maku Wykonanie Zaczyn poolish Zaczyn najlepiej przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie. Mleko wlewamy do miski, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej  przez(...)porcji formujemy po 8 wałków. Długość wałków zależy od wymiarów keksówki. Użyłam foremki o wymiarach 25 x 14 cm, więc moje wałki miały długość 25 cm.  Mak wysypujemy na płaski duży talerz.  Każdy wałek spryskujemy delikatnie wodą i obtaczamy w maku. W foremce wyłożonej papierem do pieczenia układamy naprzemiennie zielone i białe wałki ciasta. Jajko roztrzepujemy widelcem

Tajemnice Smaku
Paluchy drożdżowe z grzybami 72

Drożdżowe paluchy z borowikowym farszem. Smaczne, chrupiące długie buły, obsypane makiem, idealne na przekąskę. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje się wielki gar czerwonego barszczu. W wigilię barszcz podajemy z uszkami, a w kolejne dni świąt z obsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami. Bardzo lubię chodzić na grzyby(...)pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 350 ml ciepłej wody 15 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO mąka do podsypania na stolnicę jajko do smarowania 3 łyżki suchego maku Wykonanie FARSZ Grzyby zalewamy wodą do przykrycia i moczymy, około godziny, a najlepiej przez noc. Następnie całość gotujemy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni

Tajemnice Smaku
Austria - Germknödel (Pampuchy z powidłami i sosem waniliowym) 138

chwilę wracamy do Austrii i Waldviertel - krainy maku. Mak i powidła są wszechobecne w austriackiej kuchni, a w tym przepisie połączymy je z pampuchami, rumem i wanilią! Składniki (na 3-4 porcje): - 6-8 klusek na parze (pampuchów): warto zrobić samemu, ale my poszliśmy na  łatwiznę - pół słoiczka powideł śliwkowych - pół łyżeczki(...)rumu - 2-3 łyżki maku -cukier puder Sos: - 3 żółtka 1.5 łyżki skrobi kukurydzianej - 2 łyżeczki cukru - 2 szklanki mleka - szklanka śmietanki 30% - pasta waniliowa/cukier z prawdziw ą  wanili ą ( np.  taka ) Przygotowanie: 1) W garnuszku mieszamy żółtka z cukrem, skrobi ą  kukurydzian ą  i past ą  waniliow

Roślinożerni urlopowicze
Paluchy grissini. 115

odrobinę więcej oleju. Będę robić częściej, bo bardzo nam smakowały. Takie paluchy, to bardzo fajny dodatek do sałatek, dipów, lub różnego rodzaju przekąsek. Ja zrobiłam z sezamem i makiem, ale można posypać solą, ziołami, lub czym tylko chcecie. Składniki: 300 g. ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 10 g. drożdży 600 g. mąki pszennej 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki oleju Dodatkowo(...)jajko mak lub sezam do posypania Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę, sól i dodać olej. Wyrobić ręcznie, lub mikserem z hakami. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 9 - 10 części. Z każdej części, uformować cienki wałeczek długości

Agusiowe smakołyki
Świąteczne ciasto makowe 143

makowe, takie "do góry nogami". Dlaczego?  Po wyjęciu z piekarnika ciasto obracamy "do góry nogami",  aby biszkopt był na spodzie. Składniki: (blaszka 24x30cm) Ciasto makowe: 30 dag maku 250 g margaryny  6 jajek 18 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy pół szklanki bakalii   Biszkopt: 5 jajek  15 dag mąki pszennej(...)cukru Masa: 3/4 kostki masła  1 łyżka śmietany  2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 7 dag orzechów włoskich Dodatkowo: bakalie nasączone alkoholem   Ciasto makowe:  Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem,  po czym dodajemy żółtka.  Dokładnie ucieramy na puch.  Powoli dodajemy mak,  a na koniec proszek do pieczenia

Pyszności Słodkości
PROSTA ROLADA Z JABŁKAMI I MAKIEM 176

poprzednich wypieków została mi połowa puszki maku, więc trzeba było coś wymyślić żeby ją wykorzystać. Zrobiłam bardzo prostą i szybką a do tego mega smaczną roladkę biszkoptową. Polecam zwłaszcza dla osób zabieganych ;) BISZKOPT: 4 jajka 3-4 łyżki cukru szczypta proszku 4 łyżki mąki pszennej łyżka wody gazowanej łyżka oleju ORAZ: 0,5 puszki gotowej masy makowej 1 jajko(...)łyżce cukru i dobrze miksujemy. Dodajemy po żółtku, cały czas miksując oraz wodę i olej. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki. MAK: Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kaszę mannę i mak. Mieszamy i wykładamy pomiędzy jabłka. Na mak wlewamy ciasto biszkoptowe, najlepiej kupkami i potem rozsmarowujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Pani na deser
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą 103

Ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową, orzeźwiającą porzeczkową konfiturą i słodką czekoladą smakują rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem tegorocznych świąt. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 180g cukru 180g maki pszennej 120g suchego maku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Masa serowa(...)Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 25cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 2. Masa serowa: Żelatynę

Szalona Kuchnia Eweliny