mak - 12131 przepisów (strona:100/809)

DOMOWA MASA MAKOWA 169

Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce! Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa. Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej. Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka(...)Koniecznie zróbcie , a nie pożałujecie! SKŁADNIKI: * mielony mak – 200 g * cukier – 50 g * miód – 70 g * bakalie ( orzechy , morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g * mleko – 150 ml * cukier wanilinowy – 2 łyżeczki * przyprawa do piernika – 1 łyżeczka * whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy

Ostra na Słodko
Makowiec 287

mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa gotowa lub: 500 g niebieskiego maku kostka margaryny lub masła 100 g miodu 100 g cukru 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 150 g rodzynek 100 g daktyli 100 g fig suszonych cukier wanilinowy(...)Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy. Roztapiamy masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie

kuchcikownia
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 629

dwukrotnie zmielonego twarogu 120 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru) 2 jajka 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Ciasto Makowo-Kokosowe: 100 g zmielonego maku 100 g wiórków kokosowych 200 g cukru cukier waniliowy  6 jajek 2 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 600 ml mleka budyń waniliowy (całe opakowanie(...)tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.  Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Ciasto kokosowo-makowe: Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody. Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz

Słodka Strona
Słoneczne bułeczki 105

szyby dudnił deszcz. I nagle zatęskniłam za słońcem, najlepiej tym najcieplejszym - włoskim. Sięgnęłam więc po kurkumę, która nadała bułeczkom ślicznego, żółtego koloru. A potem w oczy wpadł mi mak, i pomyślałam o cytrynowych muffinach z makiem, które wyglądają tak uroczo. Niewiele więc myśląc, dosypałam dwie łyżki do ciasta. I tak powstały moje słoneczne bułeczki - idealne na szare, deszczowe poranki. Słoneczne(...)bułeczki z kurkumą i makiem Składniki: (na 10 bułek) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody 1 jajko 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki maku dodatkowo: 3 łyżki mleka Drożdże rozetrzeć z cukrem i 2 łyżkami wody. Dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić zaczyn

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 116

bułeczki upiekłam już jakiś czas temu, ale nadal pamiętam ich cudowny, maślany smak. Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie. Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy(...)pieczywo. U mnie do zdjęcia ocalały raptem dwie sztuki, reszta bowiem została bardzo szybko zjedzona. Jeszcze ciepłe, pachnące masłem, smakują wybornie. Nie można im się oprzeć. Maślane ślimaczki z makiem Składniki: (na 10 sztuk) 100 g masła 150 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo: 2 łyżki mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
738. Figa z makiem. 112

Jogurtowe placki z makiem,  podane z figą, jogurtem z mascarpone i miodem  Jakie było moje zdziwienie kiedy po otwarciu maku okazał się on... mielony. No, nic trudno mak, to mak. Nie było więc chrupiących ziarenek. Placki też tak do końca nie wyszły po myśli, ale zdarzają się i takie poranki

More food, love and dreams
Newellowe sushi bez glutenu i laktozy! 177

ramach konkursu "Gotuj z Newellą" , zapraszam Was na pyszne wegańskie sushi! Dzisiaj na stole lądują sushi maki z wędzoną newellą marynowaną w pesto, z dodatkiem czarnuszki i sushi maki z dużą ilością awokado, wasabi, kiełkami cebuli i wędzoną newellą marynowaną w oleju sezamowym! Takie sushi zachwyci Was i gości. Wspaniały i ciekawy smak, jak nietuzinkowe połączenie składników -a to już(...)łyżka pesto - ocet ryżowy - sól, cukier - olej sezamowy - imbir marynowany - sos sojowy - czarnuszka - nori - wasabi (chrzan japoński) Ryż: ugotowany ryż dopraw octem ryżowym, solą i cukrem do smaku SUSHI MAKI NEWELLA WĘDZONA Z CZARNUSZKĄ: - na arkuszu nori ułóż ryż i delikatnie dociśnij - przez środek wzdłuż rolki, posmaruj wasabi - newelle pokrój w długi pasek, zamocz w pesto - ułóż na środku posyp

SMYKWKUCHNI
Makowiec babuni 425

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru(...)kwaśnej śmietany, 4 dkg drożdży, 14 kropelek zapachu migdałowego, rdzeń z laski wanilii, Wykonanie: W mleku gotuj mak ok. 30 minut mieszajac.Miód roztop z połową masła.Dodaj do maku razem z zapachem, wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób

Anioły w kuchni
Cebularz lubelski 191

chyba nie są, ale, żeby już było całkiem na bogato,  to do części dodałam start żółty ser. Połączenie maku z cebulą uważam za fantastyczne. Cebularze wywodzą się z Lubelszczyzny, były wypiekane już za czasów Karola Wielkiego. W niektórych źródłach podaje się, że ich ojczyzną jest Zamojszczyzna(...)mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 4 cebule 60 g masła 3 łyżki maku masło do smażenia Wykonanie: Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarne przygody Gatity
Przedświąteczna strucla dla zniecierpliwionych smakoszy:) 149

sięgała za bardzo do brzegów. W ten sposób unikniecie wylania się masy makowej z ciasta podczas pieczenia. A właśnie masa makowa. Pamiętam jeszcze jak moja babcia parzyła mak do sernika z makiem. No aż takim zapalonym cukiernikiem amatorem nie jestem. Poszłam na łatwiznę, przyznaję się, kupiłam masę makową z biedronki i muszę powiedzieć, że była bardzo smaczna:) Przy kupie(...)dobrze jest zwrócić uwagę na składniki, niektóre masy zawierają około 20% maku,  trochę mniej rodzynek skórki z pomarańczy itp. Pytanie co z resztą składników? hmm lepiej nie pytać:D  tak się zastanawiam w sumie czy jednak się zdrowiej będzie sparzyć mak następnym razem.  Składniki: 50 g drożdży 0,5 szklanki mleka pół kostki margaryny

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piegusek białkowy 139

Niedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam(...)się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa bez tłuszczu Klasyczna Babka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec z papają 184

Makowiec to chyba jedno z najbardziej klasycznych ciast przy okazji polskich świąt, nie mogłoby go więc zabraknąć także i w mojej kuchni. Pachnący wanilią, wilgotny od maku i słodki dzięki... kandyzowanym owocom papai. Cudownie inny! Składniki: szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku(...)ściereczką i zostawiamy w cieple starając się nie spychać kotów z grzejników :) Czekamy aż masa urośnie dwukrotnie, co będzie trwało około godzinę.        W międzyczasie zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą

sama złodycz
Sernik na makowym spodzie 43

nieco bardziej pracochłonne jak np. przepis na sernik pomarańczowy . Dobrym sposobem na oszczędność czasu jest połączenie dwóch ciast w jedno. Jednym z takich przepisów jest seromak , połączenie sernika z makiem. Sernik na makowym spodzie to właśnie taki seromakowiec. Sernik na makowym spodzie 20 porcji, forma o średnicy 28 cm Składniki: Masa makowa 500 g białego maku po 50 g rodzynek(...)ziemniaczanej otarta skórka i sok z 1 pomarańczy 250 g cukru 3 jajka Galaretka z żurawiny 500 g żurawiny, u mnie mrożona 200 g cukru 2 łyżki kokosowych wiórków Mak gotować w wodzie przez 30 minut, odcedzić i zmielić. Można zmiksować w malakserze. Rozpuścić masło z miodem, dodać mak i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać cukier, rodzynki, pokrojone morel

codojedzenia
Mazowieckie pierogi z makiem 47

Zaciekawiony smakiem postanowiłem wypróbować przepis na pierogi z makiem. Powstały całkiem przy okazji, tzn. przy "magicznej" kutii oraz jednoczesnym lepieniu pierogów z kapustą i grzybami. No i jak nie zrobić, jak zrobić i spróbować.           Składniki:       400 g mąki 1 łyżka masła 300-350 ml wrzątku 2 szklanki maku 50 g rodzynek(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100 ml koniaku       Przygotowanie:       Mak mielimy , gotujemy w mleku przez kwadrans. Odciskamy. Rodzynki moczymy w koniaku (przez 20 minut), odcedzamy (z koniakiem wiecie co zrobić ;) ). Łączymy mak z rodzynkami, skórką pomarańczową, posiekanymi orzechami i miodem. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki

R'n'G Kitchen
Seromakowiec na kruchym 36

Zawsze chciałam upiec taki seromakowiec na kruchym cieście wg własnej fantazji. Marzył mi się smakowity i wilgotny mak, kremowy ser i odrobina kruchego ciasta dla przełamania tekstury. No i wyszło. Jest doskonały Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na kruchy spód: 1 ¼ szklanki mąki tortowej 80 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam(...)wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 15 minut. Ciasto odstawiam i mogę się zabrać za przygotowanie masy serowej i makowej. Składniki na masę makową: 400 g maku (u mnie suchy mielony , który wystarczy zalać 800 ml wrzącego mleka, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Zwykły mak należy zaparzyć i przemielić dwa razy) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu

Słodki sentyment