dotychczas, ale mimo ciężkiej sytuacji uważam, że należy je świętować i przygotować coś pysznego. Babeczki serowo - makowe będą idealne na świąteczny stół. Składniki: masa makowa - 3 szklanki maku - 1 szklanka cukru pudru - 2 jajka - 1 białko - 2 łyżki bułki tartej masa serowa - 1 kg białego sera ( dwukrotnie zmielonego) - 1 szklanka cukru pudru - 125 g masła - 5 jajek - garść rodzynek(...)Przygotowanie: Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy, odsączamy i dwukrotnie mielimy. Mak ucieramy z cukrem, żółtkami i bułką tartą. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gdy mak gotowy możemy przygotować masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy zmielony ser, rodzynki oraz ubitą pianę z białek. Foremki na babeczki smarujemy masłem
Zainspirowana w kuchniporządny deser, ale też jest pomysłem na kolację czy śniadanie. Nie trzeba mieć robota kuchennego czy specjalnej formy na tartę – i tak się uda! Tartę przygotowałam z mieszanki maki jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! PRZEPIS KRYZYSOWA TARTA Z DŻEMEM Składniki kryzysowa tarta z dżemem: ciasto: 200g mąki jasnej 100g(...)mąki pełnoziarnistej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 2 łyżki suchego maku – opcjonalnie 0,5 szkl wody nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe powidła śliwkowe 1 łyżeczka cynamonu – opcjonalnie Jak zrobić kryzysowa tarta z dżemem: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy maki, proszek do pieczenia, cukier, mak
Dorota SmakujePokusiłam się o zrobienie ich. Nie wiedziałam czy wyjdą takie dobre jak z cukierni, ale wydaje mi się że udało mi się zbliżyć w smaku. Spody ciastek zrobiłam z maku białego, można zrobić je także z migdałów. Krem musi być na maśle no i spirytus. Bez niego rożki nie będą tak dobre. Oczywiście wszystko zależy też od tego jaką czekoladę(...)użyjecie. Tutaj nie oszczędzajcie, ja dałam dobrą gorzką. ciastka spód: 150 g maku białego 75 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 białka 75 g migdałów szczypta soli krem: 100 g czekolady mlecznej 150 g masła 2 jajka 70 g cukru trzcinowego 4 łyżki spirytusu polewa: 200 g czekolady gorzkiej 30 g masła 40 ml mleka Ciasteczkowy spód
wesoła kuchnianakładał sobie solidną porcję śląskich makówek , żeby zwiększyć swoje szanse. Udostępnij Składniki na makówki 1 bułka weka (lub 400-450 g bułek paryskich, bułek wrocławskich) 1 / 2 kg maku mielonego 1 / 2 kg cukru 250 g rodzynek 100 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 4-5 ml olejku migdałowego 3 litry wody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Bułki najlepiej(...)kupić dzień wcześniej i zostawić je do lekkiego wysuszenia. Następnego dnia przygotowanie makówek rozpocząć od pokrojenia bułek na kromki. Zagotować 3 litry wody, dodać do niej mak, cukier, rodzynki, masło, cukier wanilinowy, olejek migdałowy i szczyptę soli. Ponownie zagotować. W misce lub innym dużym naczyniu ułożyć pierwszą warstwę bułek, zalać je gorącą mieszanką makową, wyłożyć ponownie bułki, które także zalać
niecodziennikparyzasmakowała również Mojemu Bartkowi, być może w tym roku pojawi się ona na śląskim stole obok makówek . Udostępnij Wigilijna kutia – składniki 200 g pszenicy na kutię 100 g maku mielonego 1 szklanka mleka 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 8-10 łyżek miodu 3 krople olejku migdałowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pszenicę namoczyć na noc w dużej ilości(...)wodzie, może to potrwać nawet 2 godziny, należy uważać, aby pszenica się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewać wody. Ugotowaną odcedzić, przepłukać i zostawić na sitku do ostygnięcia. Mielony mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i na wolnym ogniu gotować, aż mleko wyparuje. Wystudzić. Jeśli nie mamy mielonego maku należy ziarenka zalać mlekiem, gotować je do miękkości, przestudzić, zmielić trzykrotnie
niecodziennikparyPomysł mrowisko na chruście pochodzi od Siostry Ani. Odrobina miodu, orzechów włoskich i maku sprawia, że zwykłe faworki zamieniają się w atrakcyjnie wyglądający smakołyk karnawałowy. Kalorii nieco więcej, ale któż by na to zwracał uwagę podczas ostatkowych zabaw, skoro mrowisko z ciasta na faworki tak świetnie smakuje. Udostępnij Składniki na mrowisko na chruście Chrust: 250 g mąki pszennej 4 żółtka(...)łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 400 g smalcu do smażenia Pozostałe składniki: 3 łyżki mielonego maku 100 ml mleka 1 garść posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki płynnego miodu opcjonalnie lukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Chrust: Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, posiekać
niecodziennikparywszystkim oczywiście smakowało, a co równie ważne dość długo nie wysychało i zachowywało świeżość. Udostępnij Składniki na makowiec z jabłkami 6 jajek 300 g cukru pudru 200 g maku 130 g margaryny w temperaturze pokojowej 400 g jabłek 6 łyżek kaszy manny 1 / 2 małego opakowania proszku do pieczenia 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1 szczypta soli(...)łyżka mąki Dodatkowo: 1 / 2 puszki masy krówkowej 50 g orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mak zalać gorącą wodą, tak aby był przykryty, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odsączyć na gęstym sitku, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o małych dziurkach. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, białka wstawić do lodówki. Margarynę utrzeć
niecodziennikparypracy. Makówki z kakao były chętnie próbowane i znikały w oczach, co potwierdza, że warto sięgać po przepisy z innych regionów. Udostępnij Składniki na makówki z kakao 400 maku niebieskiego niemielonego 2 chałki (ok. 800 g) 150 g posiekanych orzechów włoskich 300 g rodzynek 100 g płatków migdałowych 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 50 g masła 1 litr mleka(...)miodu 16 g cukru wanilinowego 1 aromat migdałowy (4,5 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Chałki kupić dzień wcześniej i zostawić, żeby przeschły. Następnego dnia pokroić je w kromki. Mak zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę. Odcedzić, dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Mak przełożyć do dużego garnka, wlać mleko i wodę, dodać cukier, cukier wanilinowy
niecodziennikparyszybkie ciasto, które jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić z białek pozostających po drożdżowych lub karnawałowych wypiekach. Ciasto makowe piegusek jest lekkie i puszyste, a przy jedzeniu ziarenka maku przyjemnie chrupią. Piegusek dobrze smakuje z gorzką herbatą lub mleczną kawą, a ponieważ jest on mało słodki można go zjeść również z ulubionym dżemem. Udostępnij Składniki na ciasto piegusek na białkach(...)szklanka białek (z ok. 6-7 jajek) 1 szklanka maku niebieskiego niemielonego 1 szklanka mąki pszennej 1 / 2 szklanki drobnego cukru 1 / 2 szklanki roztopionego masła (czyli ok. 120 g masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli
niecodziennikparyPyszne, puszyste, rozpływające się w ustach maślane rogale z makiem. Idealne na śniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić – będziecie zachwyceni. A do tego możecie je przygotować na dwa sposoby – jak – zerknijcie niżej Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali – dodajcie więcej cukru do ciasta(...)przed pieczeniem – 50 g masła – 10 g świeżych drożdży – 1,5 łyżki cukru – 0,5 łyżeczki soli – 100 ml ciepłego mleka lub wody – mak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn – nie wiesz jak? Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn “ruszy”, połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum
CookYourselfwina dla dorosłych. Ciasteczka te robi się z kaszy jaglanej – można ugotować ją sobie dzień czy dwa wcześniej przed pieczeniem. Ja do swoich krakersów dodałam sól himalajską i mak a także gomasio, ale możecie dodać swoje ulubione przyprawy i zioła. PRZEPIS NA KRAKERSY Z KASZY JAGLANEJ Składniki na krakersy: 3 szkl ugotowanej kaszy jaglanej – zobacz(...)ugotować kaszę 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 3 łyżeczki gomasio 2 łyżki maku suchego 2 łyżki masła roślinnego 4 czubate łyżki maki gryczanej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka czosnku granulowanego Jak zrobić krakersy z kaszy jaglanej: Zaczynamy od przełożenia kaszy gryczanej do misy malaksera. Następnie do kaszy dodajemy masło i przyprawy: sól, gomasio, mak, czosnek. Potem siemię
Dorota SmakujeMiały być, bułeczki drożdżowe z makiem i kruszonką, ale z lenistwa powstało, takie oto, ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką :) Muszę przyznać, że to był eksperyment. Nigdy wcześniej, nie robiłam ciasta drożdżowego z makiem w takiej formie. Powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Rodzinka się zajadała. Na pewno to ciasto, zostanie u nas na stałe. Następnym razem, zrobię(...)mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 szklanka ciepłego mleka (moja szklanka ma 230 ml.) 50 g. drożdży 1/2 kostki masła 2 jajka 1 żółtko (białko zostawić do maku) 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka Kruszonka: 1/4 kostki masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: masa makowa w puszce 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać
Agusiowe smakołykiłyżki cukru Składniki na farsz: · 5 dag masła · 250 dag maku · 2 łyżki miodu · Jajko · 100 g rodzynek · Olejek migdałowy Dodatkowo(...)Białko do posmarowania · Cukier do posypki Sposób przygotowania: 1. Mak sparzyć gorąco wodą i zmielić maszynką na drobnych oczach. 2. Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z cukrem. 3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, szczyptę soli, wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę, drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia
Kulinarna Chwilaświeżych drożdży 5 g herbaty matcha 20 g cukru 200 g mąki typ 500 30 g miękkiego masła szczypta soli Dodatkowo 1 jajko około 150 g niebieskiego maku Wykonanie Zaczyn poolish Zaczyn najlepiej przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie. Mleko wlewamy do miski, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez(...)porcji formujemy po 8 wałków. Długość wałków zależy od wymiarów keksówki. Użyłam foremki o wymiarach 25 x 14 cm, więc moje wałki miały długość 25 cm. Mak wysypujemy na płaski duży talerz. Każdy wałek spryskujemy delikatnie wodą i obtaczamy w maku. W foremce wyłożonej papierem do pieczenia układamy naprzemiennie zielone i białe wałki ciasta. Jajko roztrzepujemy widelcem
Tajemnice SmakuDrożdżowe paluchy z borowikowym farszem. Smaczne, chrupiące długie buły, obsypane makiem, idealne na przekąskę. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje się wielki gar czerwonego barszczu. W wigilię barszcz podajemy z uszkami, a w kolejne dni świąt z obsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami. Bardzo lubię chodzić na grzyby(...)pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 350 ml ciepłej wody 15 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO mąka do podsypania na stolnicę jajko do smarowania 3 łyżki suchego maku Wykonanie FARSZ Grzyby zalewamy wodą do przykrycia i moczymy, około godziny, a najlepiej przez noc. Następnie całość gotujemy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni
Tajemnice Smaku