łyżki cukru Składniki na farsz: · 5 dag masła · 250 dag maku · 2 łyżki miodu · Jajko · 100 g rodzynek · Olejek migdałowy Dodatkowo(...)Białko do posmarowania · Cukier do posypki Sposób przygotowania: 1. Mak sparzyć gorąco wodą i zmielić maszynką na drobnych oczach. 2. Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z cukrem. 3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, szczyptę soli, wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę, drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia
Kulinarna Chwilaświeżych drożdży 5 g herbaty matcha 20 g cukru 200 g mąki typ 500 30 g miękkiego masła szczypta soli Dodatkowo 1 jajko około 150 g niebieskiego maku Wykonanie Zaczyn poolish Zaczyn najlepiej przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie. Mleko wlewamy do miski, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez(...)porcji formujemy po 8 wałków. Długość wałków zależy od wymiarów keksówki. Użyłam foremki o wymiarach 25 x 14 cm, więc moje wałki miały długość 25 cm. Mak wysypujemy na płaski duży talerz. Każdy wałek spryskujemy delikatnie wodą i obtaczamy w maku. W foremce wyłożonej papierem do pieczenia układamy naprzemiennie zielone i białe wałki ciasta. Jajko roztrzepujemy widelcem
Tajemnice SmakuDrożdżowe paluchy z borowikowym farszem. Smaczne, chrupiące długie buły, obsypane makiem, idealne na przekąskę. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje się wielki gar czerwonego barszczu. W wigilię barszcz podajemy z uszkami, a w kolejne dni świąt z obsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami. Bardzo lubię chodzić na grzyby(...)pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 350 ml ciepłej wody 15 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO mąka do podsypania na stolnicę jajko do smarowania 3 łyżki suchego maku Wykonanie FARSZ Grzyby zalewamy wodą do przykrycia i moczymy, około godziny, a najlepiej przez noc. Następnie całość gotujemy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni
Tajemnice Smakuchwilę wracamy do Austrii i Waldviertel - krainy maku. Mak i powidła są wszechobecne w austriackiej kuchni, a w tym przepisie połączymy je z pampuchami, rumem i wanilią! Składniki (na 3-4 porcje): - 6-8 klusek na parze (pampuchów): warto zrobić samemu, ale my poszliśmy na łatwiznę - pół słoiczka powideł śliwkowych - pół łyżeczki(...)rumu - 2-3 łyżki maku -cukier puder Sos: - 3 żółtka 1.5 łyżki skrobi kukurydzianej - 2 łyżeczki cukru - 2 szklanki mleka - szklanka śmietanki 30% - pasta waniliowa/cukier z prawdziw ą wanili ą ( np. taka ) Przygotowanie: 1) W garnuszku mieszamy żółtka z cukrem, skrobi ą kukurydzian ą i past ą waniliow
Roślinożerni urlopowiczeodrobinę więcej oleju. Będę robić częściej, bo bardzo nam smakowały. Takie paluchy, to bardzo fajny dodatek do sałatek, dipów, lub różnego rodzaju przekąsek. Ja zrobiłam z sezamem i makiem, ale można posypać solą, ziołami, lub czym tylko chcecie. Składniki: 300 g. ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 10 g. drożdży 600 g. mąki pszennej 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki oleju Dodatkowo(...)jajko mak lub sezam do posypania Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę, sól i dodać olej. Wyrobić ręcznie, lub mikserem z hakami. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 9 - 10 części. Z każdej części, uformować cienki wałeczek długości
Agusiowe smakołykimakowe, takie "do góry nogami". Dlaczego? Po wyjęciu z piekarnika ciasto obracamy "do góry nogami", aby biszkopt był na spodzie. Składniki: (blaszka 24x30cm) Ciasto makowe: 30 dag maku 250 g margaryny 6 jajek 18 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy pół szklanki bakalii Biszkopt: 5 jajek 15 dag mąki pszennej(...)cukru Masa: 3/4 kostki masła 1 łyżka śmietany 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 7 dag orzechów włoskich Dodatkowo: bakalie nasączone alkoholem Ciasto makowe: Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak, a na koniec proszek do pieczenia
Pyszności Słodkościpoprzednich wypieków została mi połowa puszki maku, więc trzeba było coś wymyślić żeby ją wykorzystać. Zrobiłam bardzo prostą i szybką a do tego mega smaczną roladkę biszkoptową. Polecam zwłaszcza dla osób zabieganych ;) BISZKOPT: 4 jajka 3-4 łyżki cukru szczypta proszku 4 łyżki mąki pszennej łyżka wody gazowanej łyżka oleju ORAZ: 0,5 puszki gotowej masy makowej 1 jajko(...)łyżce cukru i dobrze miksujemy. Dodajemy po żółtku, cały czas miksując oraz wodę i olej. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki. MAK: Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kaszę mannę i mak. Mieszamy i wykładamy pomiędzy jabłka. Na mak wlewamy ciasto biszkoptowe, najlepiej kupkami i potem rozsmarowujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Pani na deserCiasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową, orzeźwiającą porzeczkową konfiturą i słodką czekoladą smakują rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem tegorocznych świąt. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 180g cukru 180g maki pszennej 120g suchego maku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Masa serowa(...)Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 25cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 2. Masa serowa: Żelatynę
Szalona Kuchnia EwelinyIdealne kruche ciasteczka o maślanym posmaku, z kompozycją maku, miodu i orzechów włoskich. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki 125 g masła 70 g cukru 1 szczypta soli 2 żółtka 3 - 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opak. cukru wanilinowego (16 g) Masa makowa: 300 g maku 200 g cukru 50 g miodu(...)pieczenia i cukier wanilinowy wsypać do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na około 1 godzinę do lodówki, do schłodzenia. Teraz czas na masę makową. Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zmielić 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut, aż składniki dobrze
Świat Ciastajuż moja ostatnia świąteczna propozycja delikatne ciasto z dodatkiem maku, galaretka malinowa i krem budyniowy, a na wierzchu chrupiące płatki migdałów. Czyż to nie brzmi pysznie? Ciasto: 4 jajka 2 białka ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku szczypta soli Białka ubijamy z odrobiną solą, gdy piana będzie(...)gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i mak. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: słoik dżemu malinowego 2 czerwone galaretki Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody, gdy ostygną mieszamy
Cynamonowe szczęścieDomowe pierogi nadziane słodkim farszem z dużą ilości maku, chrupiących orzechów, zdrowego miodu i cytrusowej skórki z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość oblana aromatycznym, mocno waniliowym sosem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 280g maku 500ml mleka 4 łyżki masła(...)rodzynek 8 łyżek orzechów włoskich 2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej 1 żółtko Sos waniliowy: 200ml śmietany 30% 2 łyżki brązowego cukru 2 żółtka 1 laska wanilii Wykonanie: 1. Farsz: Mak wypłukać, odcedzić, przełożyć do rondelka, zalać gorącym mlekiem i gotować około 30 minut. Po tym czasie wystudzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia o drobnych oczkach. Rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową
Szalona Kuchnia EwelinyWyśmienity tort, który doskonale sprawdza się jako uwiecznienie kolacji wigilijnej. Dużo maku, masa śmietanowo-czekoladowa przełamana orzeźwiającymi brzoskwiniami tworzą rewelacyjny Bożonarodzeniowy deser. Składniki: Ciasto makowe: 8 jaj 300g suchego maku 1i 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 1 olejek migdałowy(...)czekolady 1 puszka brzoskwiń Bita śmietana: 400ml śmietany 36% 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru barwnik zielony Dodatkowo: kolorowe perełki cukrowe białe wiórki kokosowe Wykonanie: 1. Ciasto makowe Mak dokładnie wypłukać w wodzie, sparzyć a następnie zmielić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo zmielony mak, miód, olejek migdałowy oraz mąkę wymieszaną z kaszą
Szalona Kuchnia Ewelinyśledzie z rodzynkami Doroty , „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogi z makiem Joanny , barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz tort marchewkowy Julianny, a ja natomiast przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami. Miłą niespodzianką okazały się prezenty od firm
Życie zaczyna się w kuchnizbiór 35 przepisów na Świąteczne wypieki: makowiec, pierniki, serniki, ciasta przekładane oraz mały deser z rumem, które mam nadzieję, będą Waszą inspiracją w tworzeniu pysznych wypieków! Ciasto drożdżowe z makiem Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik z rodzynkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą(...)Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto Kubanka Ciasto Kilimandżaro Kostka Alpejska (HIT!) Ciasto Popapraniec (HIT!) Ciasto z rurkami Czekoladowo - brzoskwiowa krówka bez pieczenia Deser mascarpone z rumem i makiem
Lena Gotuje