chce się Nam czegoś słodkiego. Pyszne, wilgotne, z mnóstwem bakalii. Składniki: 125 g masła 4 jajka 150 g cukru 300 g mąki pszennej 250 g suchego maku 1 łyżka octu 10% łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 300 g śmietany kwaśnej 18% 80 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 50 g żurawiny(...)przestudzenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z octem i przestudzone masło. Następnie delikatnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i makiem. Na końcu dodać śmietanę i bakalie wymieszane w mące ziemniaczanej. Ciasto wyłożyć do formy keksowej i piec ok 50 min w 180. st. C . Gdy ciasto przestygnie
Niespełnione zdolności kulinarnemąki pszennej 1 kostka margaryny (250 g.) 100 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 4 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików mak lub sezam do posypania Farsz: 700 g. mięsa drobiowego, miałam ćwiartki (waga po ugotowaniu i obraniu z kości) 500 g. kiszonej kapusty 1 cebula 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 ząbek(...)Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Brzeg nasmarować jajkiem to lepiej się sklei. Gotowe paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać makiem, lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 30 minut
Agusiowe smakołykipopijane mlekiem:) Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką Bułeczki z jabłkami i kruszonką Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Watruszki - rosyjskie buleczki z serem Składniki na 16 sztuk: ciasto(...)masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej nadzienie: 400g twarogu 50g śmietany (lub jogurtu greckiego) 50g cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 jajko 20g maki 20g masła opcjonalnie: garść rodzynków lub 2 łyżki skórki pomarańczowej dodatkowo: 1 małe jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę
Obiad gotowycukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 140g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na warstwę makową: 500g suchego maku, 150g cukru, 3 łyżki miodu, kandyzowana skórka pomarańczowa, 100g rodzynek, 50g płatków migdałowych, 50g posiekanych orzechów włoskich, 6 białek. Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki(...)mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na pergamin o takich samych wymiarach co kruchy blat. Bezę piec przez 40 minut w 130ºC. Upieczoną wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Masa makowa : Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wyłozyć
Słodki Zakątekmąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 250 g masła 1/2 litra mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania do dekoracji: siemię lniane, czarnuszka, sezam, mak wykonanie: Cebulę posiekałam i zeszkliłam na oleju. Dodałam dość drobno pokrojone pieczarki i smażyłam, aż puściły sok. Kapustę odcisnęłam z nadmiaru soku i również drobno pokroiłam, następnie dodałam(...)farszu. Ciasto sklejałam tak, jak pierogi. Ulepione pierogi układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika pierożki posmarowałam rozmąconym jajkiem i posypałam czarnuszką, sezamem, siemieniem i makiem. Piekłam około 20 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formieLubelszczyzna, Podkarpacie. Pyszne danie robione jeszcze na Mazowszu i Podlasiu. Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. pszenica 250 g mak 250 g Bakalie 300 g miód 250 g rum 25 ml mleko 250 ml Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty(...)mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem. Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutia im starsza, tym lepsza
Smaczne mojeŚwiąteczne ślimaczki makowiec Drożdżówka, z makiem która zawsze wychodzi jest wilgotna i bardzo długa świeża. Forma 35 cm x 25 cm Czas przygotowania 2 godziny z wyrośnięciem Porcja na 2 blaszki Składniki: · 1 ½ kg maki pszennej · 1 kostka drożdży świeżych
Kulinarna Chwilajajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 ml oleju szczypta soli Warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek 110 g cukru 1 op. galaretki cytrynowej Warstwa makowa: 250 g mielonego maku 200 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 150 g cukru 3 łyżki masła 2 jajka 200 g bakalii Warstwa orzechowa: 125 ml mleka 130 g cukru(...)prażymy dość długo, aż do otrzymania jabłkowego musu. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Studzimy. Następnie wykładamy na ciasto. W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, mleko, obie mąki, mak oraz cukier. Podgrzewamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajka oraz bakalie. Cały czas mieszając, gotujemy jeszcze kilka minut. Gorącą masę rozprowadzamy na warstwie jabłkowej (masa jest dosyć gęsta, warto wykładać
Smaki Na Talerzułyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g) 1½ szklanki mąki + 3 łyżki (ok 250g) 1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy (duży- 58g) 1 łyżka kakao czarnego (10g) ½ szklanka maku mielonego (40g) 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki puree z dyni (50g) Polewa czekoladowa: 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g) 50ml mleka Cukrowa posypka Sposób przygotowania: Białka przekładamy(...)powolnymi ruchami. Ciasto dzielimy na 4 części. Pierwszą łączymy z kakao i wylewamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównujemy. Drugą część łączymy z olejem z pestek dyni, makiem i 1 łyżką mąki. Wylewamy na warstwę kakaową. Trzecią część mieszamy z kisielem- wylewamy na poprzednią warstwę, a ostatnią łączymy z puree z dyni i 2 łyżkami mąki. Przelewamy
Kuchnia w czekoladzieZielone figi Dzisiaj mam dla Was ciasteczka w kształcie fig. Każdy znajdzie w nich coś dobrego dla siebie. Jest tu mak, kokos, sezam i pyszny dżem ( u mnie daktylowy ). Wbrew pozorom ciasteczka są dość proste w wykonaniu. Ciasto : mąka tortowa 200 g mąka krupczatka 100 g smalec, lub olej kokosowy 50 g masło lub margaryna 50 g świeże(...)listki rukoli 45 g ( lub zielony barwnik ) proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukier waniliowy-migdałowy 1 łyżeczka cukier puder 100 g 1 jajko suchy mak 2,5-3 łyżki wiórki kokosowe 2,5 łyżki mleko kwaśne, kefir lub jogurt 4-5 łyżek Nadzienie : dżem daktylowy, figowy lub inny ok.100 g prażony sezam ok.50 g ew. mąka kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa
Smaczne mojekolację i deser. twaróg półtłusty 250 g 1 jajko mąka pszenna typ 500 -550 70 g kasza manna 80 g szczypta soli Do posypania : ugotowany zmielony mak z cukrem ( 3 do 1 ) miód, orzechy włoskie ewentualnie 40 g masła do polania Porcja dla 3-4 osób. Twaróg rozgnieść w misce łyżką lub widelcem. Dodać jajko(...)Możemy podsypać max 10 g mąki. Walce kroić na długość 3-4 cm. Gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać ciepłe posypane makiem, orzechami i polane miodem. Można polać też roztopionym masłem
Smaczne mojePrzepyszne rogale z marmoladą lub innym ulubionym nadzieniem, świetnie smakują posypane makiem, po prostu pychaaaaa, przepis z książki „Domowe ciasta i ciasteczka
RAROSSAnikomu nie zaszkodziła. Wracam powoli, za to z nową świeżością, energią i przepisami. Pierwszy wpis dedykuję rogalikom, w moim przepadku a'la marcińskie gdyż z masą z białego maku, z tym że ciasto drożdżowe, a nie półfrancuskie. Ciasto jest świetne, szybkie w przygotowaniu i extra się z nim pracuje. Testowałam dla was 3 razy z różnymi zawartościami bułeczek, były(...)zawijańce z serem, rogale z marmoladą i rogaliki z białym makiem. Za każdym razem ciasto wychodziło takie samo, śmiało łapcie przepis i testujcie. Składniki: 1 kg mąki 80 gram drożdży 3/4 szklanki oleju czyli ok 190 ml 2 szklanki mleka czyli 500 ml 3 żółtka 1/2 szklanki cukru szczypta soli Przygotowanie: W rondelku który zmieści
Życie zaczyna się w kuchniSerowo-makowe lub inaczej mówiąc sernik z makiem to naprawdę przepyszne ciasto, idealne na czas świąt Bożego Narodzenia choć nie tylko. Z podanej porcji zrobicie naprawdę dużą porcję na prostokątną blachę lub duży okrągły sernik w blaszce 26 lub 28 cm. Szukasz innych pysznych ciast? Zobacz też przepisy: – sernik pomarańczowy – tort piernikowy – sernik tradycyjny – sernik z rodzynkami(...)serowej aby później nie opadła. Odstaw. MASA MAKOWA: W jednej misce wymieszaj masę makową i żółtka. W drugiej ubij białka na sztywną pianę. Bardzo delikatnie łyżką wymieszaj białka i mak z sobą. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 170 st C. Nakładaj do blaszki obie warstwy. Możesz dodać najpierw jedną później drugą lub naprzemiennie, trochę jednej, trochę
nietylkopasta.pl