szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody szczypta soli Ponadto: 2 łyżki kakao 1 czerwony kisiel bez cukru 1/3 szklanki suchego maku 1/3 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła i całość miksować(...)keksową o wymiarach (14 x 32), nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Następnie wlewamy do foremki kolejno warstwami: jasną z kokosem, z kakaem, z kisielem i na koniec ciasto z makiem. Wziąć nóż i przekroić wzdłuż surowego ciasta, trzymając go pionowo. Piec w piekarniku na 180 st. C, przez ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto się upiekło
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię o powtórkę. Prezentuje się i smakuję równie idealnie. Nie jest trudne do wykonania. A znika bardzo szybko.... Gorąco polecam! Składniki: 200 g margaryny/masła 150 g maku 100 g mielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka 100-150 g cukru sok wyciśnięty(...)cytryny 4 żółtka Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier stale miksując. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy
Malinowe Pocałunkiproszku do pieczenia 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia Sos miodowy. 1 kostka masła 60 g miodu 1-2 szkl cukru suchy mak rodzynki Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje np w foli(...)umieszczamy w garnku, podpalamy gaz i mieszamy do momentu połaczenia się składników. Gotowe usmażone faworki układamy dowolnie, ale warstwowo na talerzu. Każdą z warstw obficie polewjąc sosem i posypując makiem i rodzynkami. Gotowe mrowisko odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż sos delikatnie stwardnieje
Malinowe Pocałunkizagościły śliwki i dynia, i u mnie w kuchni też…zmykam do pracy a Was zostawiam z moim makowym ze śliwkami… Składniki: 60 dag śliwek, 20 dag masła, szklanka maku, szklanka cukru, szklanka mąki, 4 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, masło i mąka do formy, W garnku zagotować masło z makiem i cukrem. Ostudzić. Dodać jajka i mąkę
Anioły w kuchnimiękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych 26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka sezam , mak do posypania bułek Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia. [ ciasto robiłam w misce Tupperware(...)ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnem sezamu lub makiem. Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić. U mnie były zjedzone z wędliną ..a także były i hamburgery
Moje domowe kucharzeniejajka cukier do posypania PRZYGOTOWANIE Rozwijamy płaty ciasta francuskiego . Jeden z nich smarujemy częścią roztrzepanego białka. Na drugim rozprowadzamy równomiernie masę makową. Przykrywamy ciasto z makiem drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Dociskami do siebie ciasta. Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek chwytamy z dwóch stron i zwijamy
Moje Kuchenne Rewelacjekolację..mięciutkie... pyszne...pomysł na takie rogaliki podpatrzyłam u Klementyki ..na jej blogu są dwa takie przepisy [ tutaj i tutaj ]..Ja z połowy ciasta zrobiłam większe rogale posypane makiem, czarnuszką i mielonymi migdałami...a z reszty ciasta zrobiłam mniejsze rogaliki nadziane pyszną konfiturą z truskawek z cynamonem .. Młodsza córka już prosiła o powtórkę..Ona [ mąż zresztą też ]dobrze(...)miodowej lawendy ] 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży 100 mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru jajko do posmarowania mak, czarnuszka, mielone migdały konfitura z truskawek z cynamonem Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut
Moje domowe kucharzenieskwarek (zmielonych) 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szkl.cukru pudru 3/4 szkl. kwaśnej śmietany lub 1/3 kostki masła dodatkowo -ale niekoniecznie mak cynamon przyprawa do piernika Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto.Uformować z ciasta kulę .Można podzielić na kilka części i do każdej z osobna dodać mak, cynamon, przyprawę do piernika.W
Moje domowe kucharzeniemąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Na wierzch: 1 jajko mak Kresto Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia(...)placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Razem ze mną rogale piekły: Małgosia z blogu Smaki Alzacji Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie Dorota z blogu
Moje domowe kucharzenieszkl. cukru 1 cukier waniliowy 1,5 szkl.mąki + 2 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl.oleju rzepakowego 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego Masa z galaretek i jabłek 2 galaretki 3 szkl.wody 5-6 jabłek 5 dkg rodzynek Masa ze śnieżki 1 op.śnieżki 200 ml+ 50 ml wody 5 łyżek(...)równe części i do każdej z nich dodać kolejno: I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki II - 1 łyżkę kakao III - kisiel wiśniowy IV - 3 łyżki suchego maku Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi. Piec 40 - 45 minut
Moje domowe kucharzeniełyżki prawdziwego masła (będą miały lepszy smak niż na margarynie) 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki cukru Do dekoracji: 1 jajko łyżka mleka sezam, mak, pestki dyni W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie.Masło, mleko, cukier i sól podgrzać w garnku (nie gotować).Mąkę wsypać do miski z drożdżami, dodać podgrzane mleko(...)ściereczką i odstawić do odpoczęcia na 15 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C.Przed pieczeniem każdą bułeczkę można posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać np. sezamem lub makiem. Ten krok można pominąć, ale dzięki jajku bułeczki będą miały ładną, błyszczącą skórkę. Bułeczki możesz naciąć od góry, ale nie trzeba
Moje domowe kucharzenieciasta lub podzielić na babeczki - moim zdaniem w tej drugiej odsłonie prezentują się znacznie bardziej uroczo :) Składniki: pół opakowania masła szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pół szklanki zmielonego maku 3 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 2 nektarynki Masło z cukrem rozpuszczamy na wolnym ogniu aż do chwili otrzymania gładkiej konsystencji, zostawiamy(...)przestygnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy mak, żółtka oraz pastę waniliową, mieszamy. Białka ubijamy z odrobiną soli, łączymy z resztą ciasta. Nektarynki kroimy na mniejsze kawałeczki i delikatnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Babeczki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem - nie są bardzo słodkie, więc dla łakomczuchów trzeba
sama złodyczrozpuszczonego masła (ok. 2/3 szklanki) 2 jajka 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej szczyptę soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki maku 3 łyżki soku z cytryny skórkę otartą z 2 cytryn W sporej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mak i skórkę cytrynową. Jajka
Ratunku obiadprzygotowywała... Ciocia natomiast robiła: Cycuszki Iwonki... Idąc za tym przykładem niech będzie: Cycuszki miksturownika... No dobra!!! Patrycji :) Ciasto cycuszki.... Składniki: Ciasto: 9 białek; 200 g cukru; 200 g maku; 200 g kokosu; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka soli. Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżki mąki pszennej; 4 żółtka(...)cukier waniliowy; Do dekoracji: okrągłe biszkopty; rodzynki; 1/2 szkl. naparu herbaty; wódka; polewa czekoladowa - przepis tutaj. Białka ubijamy z solą i z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy kokos, mak, proszek do pieczenia i mieszamy. Wylewamy na przygotowaną formę. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut. 1 1/2 szklanki mleka gotujemy z cukrami. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy żółtka
Miksturownikwielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto(...)wykładamy na 4 małe foremki do tart lub jedną dużą formę (26-28 cm), nasmarowane tłuszczem. Masę makową przygotowujemy za pomocą miksera - ubijamy do białości żółtka z cukrem. Dodajemy mak i miękkie masło, dalej ubijamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Napełniamy nią foremki wyłożone ciastem. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę razem
Przysmaki Karolki