Ser Hispanico pochodzi z regionu La Mancha w Hiszpanii. Jest to jeden z najbardziej popularnych serów w Hiszpanii. Jest łagodny, ale jednocześnie aromatyczny. Hispanico jest
Przepisy na domowy ser i chlebChleb z mąki pszennej i żytniej razowej, na zakwasie żytnim, z sezamem. Zaczyn 4 łyżki zakwasu żytniego razowego 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 1/2
Przepisy na domowy ser i chlebChleb z mąki pszennej razowej i orkiszowej razowej, na zakwasie żytnim lub pszennym. Zaczyn 4 łyżki zakwasu żytniego razowego lub pszennego 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
Przepisy na domowy ser i chlebCo to jest skrzep serowy? Skrzep to połączone w galaretowatą masę (skoagulowane) białka mleka, które oddzielają się od serwatki po dodaniu podpuszczki, kwasów (cytrynowy, octowy
Przepisy na domowy ser i chlebSmaczny chleb pszenny na żytnim zaczynie z duża ilością ziaren słonecznika oraz siemieniem lnianym i sezamem. Bardzo łatwy do wykonania. Zaczyn 4 łyżki zakwasu żytniego razowego
Przepisy na domowy ser i chlebSer COLBY po tygodniu dojrzewania Źródło przepisu 4 litry mleka surowego lub mikrofiltrowanego 80 ml maślanki lub bakterie starterowe mezofilne (wg. wskazówek producenta) chlorek wapnia
Przepisy na domowy ser i chlebŹródło przepisu Zakwas: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 1,25 szklanki mąki żytniej 1150 150 ml wody Zostawić przykryty na 10-12 godzin w temp
Przepisy na domowy ser i chlebForma do prasowania sera wykonana z dwóch pudełek na płyty CD/DVD wg. pomysłu zamieszczonego na YouTube Пресс для домашнего сыра Do wykonania formy
Przepisy na domowy ser i chlebniesamowicie delikatny, a skórka jest tak chrupiąca, jak tylko może być:) Do tego jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, acz potrzebuje dość dużo czasu na wyrastanie. Książka Piotra Kucharskiego “Chleb. Domowa piekarnia” w którym poza powyższym, znajdziecie również ogrom innych rewelacyjnych przepisów na domowy chleb, dostępna jest w poniższych sklepach. // Nowy post Chleb na maślance pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcepomyślicie, że zwariowałam ale zapewniam Was, że paluszki solone świetnie nadają się do ciasta na pieczywo. Do składników wrzucamy rozdrobnione paluszki i wyrabiamy ciasto. Nie bójcie się dodatków do domowego chleba, często taki dziwny składnik miło Was zaskoczy. A nie ma nic lepszego od chleba domowego. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMarzenia się nie starzeją. Nawet teraz możesz zostać czarodziejem. Spełnić marzenie i zamienić kuchnię w domową fabrykę cukierków. Takie małe, niepozorne, a cieszą bardziej niż największy prezent. Domowy chleb. Domowy ser. Domowe konfitury. Domowe cukierki. Pomyśl ile szczęścia może pomieścić dom. Jak może pięknie pachnieć i jaka niezwykła historia może snuć się przez komin razem
KUCHARNIAPiekę domowe bułki, chleby, rogale. Nie ma to jak domowe pieczywo. A do tego jeśli można upiec rano i mieć świeżutkie na weekendowe śniadanie... to już pełnia szczęścia, prawda? Tak właśnie zrobiłam w ostatnią sobotę. Ale szukając nowych smaków, postanowiłam upiec chleb ze zmieszanymi dwoma rodzajami mąki, dodałam jeszcze otręby owsiane i ziarna słonecznika. Pomyślałam, że skoro robię coś nowego(...)piekarnika Następnie przełożyłam na kratkę, żeby odparował i pomału się studził Był jeszcze zbyt świeży, kiedy go przekroiłam, ale co tam. Już nie mogłam się doczekać, żeby spróbować Wspaniały, domowy chleb. Kolejny. Każdy następny jest inny od poprzedniego, które piekłam. Żeby się przekonać, który smakuje lepiej, inaczej... trzeba samemu zrobić. Życzę SMACZNEGO! Krys Inne przepisy na domowe pieczywo znajdziecie tutaj
Kuchnia u Krysi