domowy chleb - 5671 przepisów (strona:45/379)

Domowy chleb i pasta z pieczonych warzyw. 183

DOMOWY CHLEB Z GOTOWEJ MIESZANKI DOBRY POCZĄTEK DLA DOMOWYCH PIEKARZY Domowy, ciepły i pachnący chleb to marzenie nie jednego domowego piekarza. Wiele z Was bardzo często pyta mnie o różne wskazówki przy pieczeniu chleba, staram Wam się podpowiadać jak tylko mogę i na ile mi pozwala moja wiedza w tym temacie. A temat głęboki i szeroki. Pieczenie chleba nie jest

SMYKWKUCHNI
PASTA Z PIECZONYCH WARZYW DO CHLEBA DOMOWEJ ROBOTY 147

DOMOWY CHLEB Z GOTOWEJ MIESZANKI DOBRY POCZĄTEK DLA DOMOWYCH PIEKARZY Domowy, ciepły i pachnący chleb to marzenie nie jednego domowego piekarza. Wiele z Was bardzo często pyta mnie o różne wskazówki przy pieczeniu chleba, staram Wam się podpowiadać jak tylko mogę i na ile mi pozwala moja wiedza w tym temacie. A temat głęboki i szeroki. Pieczenie chleba nie jest

SMYKWKUCHNI
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi 168

Dzisiaj przepis na naprawdę prosty a do tego szybki w wykonaniu chleb pszenny na drożdżach. Chleb wyjdzie nawet największemu laikowi kulinarnemu, zachęcam więc do rozpoczęcia swojej przygody z domowym wypiekiem chleba od tego przepisu. Wszak pierwszy dobry chlebek spod własnych rąk, doskonale zachęci Cię do dalszych chlebowych wypieków. Co jest plusem tego chleba? Jest niezwykle prosty(...)zrobienia. Zrobi go nawet dziecko. Wszystkie składniki wystarczy wsypać do miski i zamieszać. Nie trzeba chleba wyrabiać, więc nie napracujemy się przy jego robieniu. A zapach przy pieczeniu chleba domowego unoszący się w mieszkaniu, jest po prostu bezcenny. Jeśli boisz się chlebów na zakwasie, a nawet tych na drożdżach, to jest to przepis na chleb właśnie dla Ciebie. Chleb

Mieszam w Garnku
NAJPROSTSZY CHLEB DOMOWY 210

Pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych i otrębów pszennych to najprostszy domowy chleb, jaki tylko znam - bez wyrabianie i wyrastania. Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką, wykładamy do formy i do piekarnika - resztę zrobi piekarnik, a nam pozostaje tylko czekanie na pyszny, domowy chlebek 🍞 Jest to idealny chleb na osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne stanie(...)kuchni. Przy minimalnym nakładzie pracy można mieć domowe pieczywo... świeżutkie, pachnące, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, bez zbędnych dodatków. Sama jestem pod wielkim wrażenie tego przepisu, bo nie sądziłam, że w tak prosty sposób można otrzymać aż tak dobry chleb! P.S. Mój mąż cały czas myślał, że to kupny, dopóki mu nie zdradziłam tego sekretu😉 Składniki: 3 szklanki mąki

Kuchnia MagdaLeny
domowy chleb pszenno żytni z ziarnami 83

składniki: 620 g mąki orkiszowej lub pszennej 500 g mąki żytniej 80 g drożdży ok. 780 ml wody, letniej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ok

Domowy Smak Jedzenia
Pasta jajeczna bursztynowa 194

Pasta jajeczna na świeżym, domowym chlebie to jedno z moich ulubionych śniadań. W ogóle lubię jajka i jem je często, może nawet za często, ale co tam! Przecież nigdy nie słyszałam żeby ktoś umarł z powodu przejedzenia się jajami. Pasta jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Najbardziej lubię taką klasyczną, tylko z dodatkiem szczypiorku. Ale można ją przyrządzać(...)różnymi dodatkami - z żółtym serem, twarogiem, z pomidorami czy rybą. Będzie pyszna jeśli doprawicie ją swoimi ulubionymi ziołami. Do tego świeże bułeczki albo dobry, domowy razowy chleb i jest pysznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 194

chlebek bananowy", ale to nie to samo ;) Jakoś nigdy mnie do tego nie ciągnęło, poza tym na co dzień praktycznie nie jadam pieczywa. Zauważyłam jednak ostatnio, że domowy wypiek chleba staje się modny, Coraz więcej wpisów na ten temat pojawia się na blogach, coraz więcej książek o tej tematyce w ksiegarniach. Ponieważ rok 2015 jest dla mnie rokiem wyzwań(...)mnóstwem zdrowych ziaren, bez spulchniaczy i konserwantów, z produktów ekologicznych. Myślę, że było warto i że na tym jednym chlebie się u mnie nie skończy :) Przy okazji punkt "Domowy chleb" Wyzwania Kulinarnego uważam za zaliczony ;) Składniki na 2 bochenki chleba (2 keksówki): 500 g ekologicznej mąki orkiszowej chlebowej typ 750  Symbio 400 g ekologicznej mąki żytniej typu graham

Zawsze głodna!
Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym 133

Ostatnio eksperymentuję sobie z pieczeniem domowego chleba. Lubię, domowy o niebo lepszy od tych sklepowych, no i zdrowszy. Ten jest bardzo smaczny. Przepis znalazłam tutaj - klik . Wersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej

kruche babeczki
Zakwas chlebowy- krok po kroku 178

mieć :) Dlatego postaram się dzisiaj w jasny sposób opisać Wam krok po kroku jak w domowych warunkach wyhodować taki zakwas. Tę recepturę oparłam na książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia", który zawarł w niej chyba wszystkie przydatne wskazówki dla początkującego "piekarza". Zapraszam do lektury!       Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest ten zakwas... Zakwas to rodzaj(...)bardzo nie znudziłam?? :) Szczerze zachęcam do wyhodowania własnego zakwasu chlebowego, gdyż chleby z niego pieczone są nieporównywalne z żadnymi innymi! Ja od kilku lat jestem nałogowych wypiekaczem chlebów, a domowe pieczywo uważam za jedno z najsmaczniejszych rzeczy, które mogą się człowiekowi przytrafić z samego rana ;)    Udanych wypieków

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem 183

Breni . Brenia jest mistrzynią jeśli chodzi o pieczenie chleba, więc nie miałam żadnych obaw korzystając z jej przepisu. Zapraszam Was na pyszny chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem. Domowy chleb najlepszy! Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na chleby na zakwasie: Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym wg. Piotra Kucharskiego 129

znów wróciłam do pieczenia domowego chleba na zakwasie! Mój zakwas niestety zamordowałam, ale dobra dusza, czyli Brenia z bloga  Kuchnia Breni  mnie podratowała i podarowała super zakwas, który ma już ponad dziesięć lat. Chleb rośnie na nim rewelacyjnie, obiecałam więc sobie, że tym razem będę dbała o mój nowy zakwas. Przepis, który Wam dziś prezentuję jest autorstwa

Kulinarne przygody Gatity
Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej 141

Oczywiście jak to zwykle z takimi imprezami bywa, obowiązek przygotowania potraw od klasy mojej siostry spadł na mnie i moją mamę W naszym menu znalazł się rzecz jasna domowy, świeżutki chleb (przepis na niego pojawi się już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane bundzem i oscypkiem. Całość(...)dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego ogrodu. Oprócz niego na stole pojawił się ajwar (w końcu papryka to jedno

PatiGotuje
Pierwszy chleb 195

Pierwszy chleb robiłam wg przepisu Pana Dyrektora Piekarni :) Bardzo prosty, moim zdaniem, idealny dla pioniera pieczenia domowych chlebów na zakwasie, bo oprócz cierpliwości i własnego zakwasu nie wymaga praktycznie żadnych innych nakładów. Trzeba wziąć 500g zakwasu żytniego, 500g mąki żytniej (tej samej co do zakwasu użyliśmy), płaską łyżkę soli i do 200 g wody, bo dodajemy stopniowo. Krótko się wyrabia(...)został już pierwszego dnia do połowy skrojony. ;) Dziękuję Mojej Piekarni i Fabryce Przepisów - zachęciliście mnie do pieczenia, Dyrektor rzeczowością opisów i zawartą w  nich prawdziwą pasją domowego pieczenia chleba bez drożdży, Kasia wyczerpującą merytoryką opisów możliwych błędów, dzięki temu udało się ich praktycznie uniknąć, a temat przecież nie jak rzeka, ale jak ocean

Kuchnia Prezydentowej
Łatwy chleb pszenny na drożdżach 264

Dzisiaj pachnący, świeżutki chleb domowego wypieku. Bochenek jest mięciutki i jasny w środku z chrupiącą, pyszną skórką. Zachęcam Was do upieczenia takiego swojego chleba bo jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu. Do wypieku potrzebne będą tym razem zwykłe drożdże - świeże albo suszone. Mówię Wam - taki świeży chleb z domowym masłem to coś pysznego! Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnej zabawy

Smaczna Pyza
Chleb na zakwasie: przepis na razowy chleb żytni 190

powietrza, chleb będzie miękki nawet 10 dni po upieczeniu. 🙂 Chleb na bazie mąki pszennej i żytniej (57% żyto) Chleb 100% żyto Polecam także: Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis Trudność Zaawansowany Czas przygotowania 18 godzin Czas gotowania 40 min. Całkowity czas 18 godzin

A to pestka