domowy chleb - 5671 przepisów (strona:52/379)

Chleb żytni razowy 163

Wyjąć chleb z piekarnika i foremki. Odstawić na kratkę do ostudzenia. 5. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. Pycha! Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia

Moja Galeria Smaku
Chleb miodowy 182

minut. 5. Wyjąć chleb z piekarnika i foremki. Odstawić na kratkę do ostudzenia. 6. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. Pycha! Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia

Moja Galeria Smaku
Chleb żytnio - pszenny 140

Trzy typy mąki żytniej plus mąka pszenna to oczywiście część składników na chleb. Dawno nie piekłam domowego chleba więc z ogromną przyjemnością go upiekłam. Zapach roznoszący się po domu podczas jego pieczenia był boski. A chleb bardzo smaczny i ta chrupiąca skórka. Chleb jest świeży przez kilka dni nie to co taki ze sklepu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Najłatwiejszy chleb drożdżowy 15641

swojski, domowy chleb. A najbardziej docenia się go na obczyźnie. Żaden chleb w Irlandii nie może się równać z naszym, zwykłym, najprostszym – powszednim. Szukałam przepisu, z którym poradzi sobie każda, nawet mniej wprawna w wypiekach gospodyni. I znalazłam, na forum CINCIN - barbi1 – najłatwiejszy chleb drożdżowy. Przepis z moimi zmianami.     Składniki: - 50g świeżych drożdży - 500g mąki pszennej luksusowej

mojewypiekiinietylko
50 przepisów na domowe pieczywo- bułeczki, chleby, drożdżówki 146

Uwielbiam cieszyć się zapachem świeżo upieczonego chleba w mojej kuchni. Plusem domowego pieczywa jest to, że pozostaje świeże przez około 3 dni w chłodnym miejscu, nawet tydzień w lodówce, i tak długo jak chcesz w zamrażarce. Lubię piec kilka na raz, bo to ta sama praca jak pieczenie jednego (jeden zamrażam, jeden trzymam w lodówce, a jeden jemy na bieżąco(...)prostu z pieca. Na blogu przez ostatnie kilka lat zgromadziłam wiele ciekawych i sprawdzonych przepisów :) Sama się zdziwiłam, że jest ich aż 50 :) Zapraszam na kulinarną wycieczkę wśród domowych chlebów, bułek i drożdżówek :) WSZYSTKIE PRZEPISY a wśród nich m.in. chlebek kukurydziany, jogurtowy, korzenny, dyniowy, otrębowy, słonecznikowy, maślankowy, maślany, białkowy i wiele wiele innych Znajdziecie też przepisy na bułeczki, rogaliki, drożdżówki

Tradycyjna Kuchnia
Chleb na drożdżach bez wyrabiania 113

Wypiek domowego chleba wcale nie musi kojarzyć się z kilkudniowym oczekiwaniem na zakwas, mozolnym wyrabianiem ciasta i jego dwukrotnym wyrastaniem. Okazuje się, że można wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać i.. upiec. Inspiracją był przepis Nigelli Lawson, jednak dałam więcej drożdży (przypadkiem za dużo mi wpadło do ciasta) i użyłam ziół do smaku. Chleb jest wilgotny z chrupiącą skórką(...)długo zachowuje świeżość. W smaku jest lekko słodkawy. Miłośnikom domowego pieczywa polecam również przepis na chleb pełnoziarnisty. Składniki: 325g mąki pełnoziarnistej (użyłam mieszanki mąk pszennej, żytniej i orkiszowej) 200g płatków owsianych 15g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250ml mleka 250ml wody 1 szczypta oregano 1 szczypta bazylii W misce łączymy drożdże, cukier, wodę i mleko. Dodajemy pozostałe składniki

Wrzosowa Polana
...100 935 odwiedzin bloga :) 152

Dziękuję wszystkim, za tak liczne wizyty na blogu, zapraszam ponownie :)  Poniżej przedstawiam dziesięć najpopularniejszych przepisów w/g odwiedzających :)  10. Żółty domowy ser 09.  Żurek z jajkiem i kiełbasą 08.  Grochówka 07.  Chleb powszedni... 06.  hot dog ? 05.  Zapiekanka 04.  Schab pieczony, na kanapki 03.  Zapiekanka brokułowa 02.  Bułki "gyros

chleba naszego
J. HAMELMAN- CHLEB NA ZAKWASIE 142

DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE ;-) CHLEB WEDŁUG RECEPTURY  J. HAMELMANA   Jeffrey Hamelman, to bezkonkurencyjny guru w zakresie wypieków chleba. Jego książka pt. "Chleb", jest określana jako biblia wypieków chleba. Książka to bestseller światowy, a przepisy na chleby według pana Hamelmana, biją rekordy popularności. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb - Pain au levain. Chleb jest chlebem z mąki

SMYKWKUCHNI
Domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie (zdrowe kanapki) 150

Domowy chleb - pomimo dość długiego czasu potrzebnego do zrobienia tego chlebka, naprawdę warto. A do tego ten zapach... bezcenne. Zakwas najlepiej robić z mąki żytniej, ponieważ najłatwiej ją zakwasić. Przepis na ten chleb pochodzi z bloga "mojewypieki". Zakwas żytni: Czas przygotowania 3 dni: Dzień 1: Do litrowego słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki żytniej (typ 750 lub 720) i 1/2 szklanki

IMPRESJA SMAKU
DOMOWY CHLEB ŻYTNIO PSZENNY NA ZAKWASIE 195

Smak upieczonego  domowego chleba na zakwasie   jest niepowtarzalny. Najbardziej popularny jest zakwas z mąki żytniej. Najważniejsze aby stosunek mąki do wody był 1:1. Dodatek ulubionych ziaren zapewni mu niepowtarzalny smak. Wyszedł lepki, puszysty i wilgotny. Polecam! Przepis na zakwas: 1/4 szklanki mąki żytniej  1/4 szklanki wody przegotowanej Wymieszać w słoiku litrowym. Odstawić w ciepłe miejsce. Wieczorem

potrawyregionalne
Węgierski chleb farmerski 166

Chrupiący, świeży, domowy chleb...marzenie...Nasza kolejna propozycja na chlebowe pieczenie:) Składniki; 450g mąki pszennej /może być chlebowa/, 1 łyżka cukru, 20g świeżych drożdży, 275g ciepłej wody, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki soli, kminek, suszony koperek, 1 jajko, sól do posmarowania wierzchu, Wykonanie;Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 2/3 mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy

Anioły w kuchni
Chleb z garnka - najprostszy przepis na chleb!!! 122

Zawsze myślałam, że zrobienie domowego chleba jest trudniejsze, dopiero teraz wiem, jak bardzo się myliłam :D Aby zrobić pyszny domowy bochen wystarczy  10 minut roboty i godzina czekania pod piecem... a w efekcie otrzymujemy chlebek z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem <3 MNIAM!!!! Składniki: 3/4 kg mąki (dowolna mąka: pszenna, żytnia, itd., można też pomieszać mąki) 1 łyżeczka(...)spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia (miska, w której wyrasta ciasto musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość). Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb, uformować bochenek, nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Do zimnego piekarnika wstawić garnek/naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220*C. Przełożyć wyrośnięte ciasto

Malinowo w kuchni
Domowy smalec z wolnowaru 344

Wiem, że za oknem wiosna (podobno) i  należy jeść lekkie i zielone, ale ponieważ dużo chlebów ostatnio piekę, a do nich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze się sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie(...)pracy zmieliłam słoninę i boczek w maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. To bardzo duża porcja, można spokojnie robić z połowy. Polecam - pyszny z pajdą domowego chleba!składniki500 g słoniny bez skóry500 g boczku bez skóry  1 duża cebula 3 ząbki czosnku4 - 5 łyżki mlekasól do smakuduża łyżka majerankuprzygotowanieSłoninę i boczek zmielić

Stare Gary
Chleb pszenny z oliwkami i estragonem 181

Chleb pszenny z oliwkami i estragonem...Pyszny domowy chleb o miękkim środku i chrupiącej skórce.O pięknym aromacie suszonego estragonu.Z dodatkiem zielonych oliwek.Smakowity wyrób domowej piekarni! Składniki:650 g mąki pszennej;50 g zielonych oliwek (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia;1 czubata łyżeczka estragonu.2 łyżeczki soli;2 łyżki oliwy/oleju;425 ml ciepłej wody;7 g suchych(...)podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty) i umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.Tak przygotowany chleb posypać mąką po wierzchu i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół, 3 półka) w przypadku piekarnika elektrycznego

Gospodyni Miejska
Bajgle. Czas wolny. 134

Chyba, że grają nasi siatkarze, to wtedy patrz pkt. 4. Czasami lubię po prostu zdrzemnąć się po południu :) Kiedy mam czas wolny, najbardziej lubię... Przepis pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" Inspiracja pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html#sthash.qVkWRruH.dpuf Składniki: na ok.12 sztuk 450 g g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli

bistro mama