domowy chleb - 5671 przepisów (strona:60/379)

Chleb orkiszowy z ziarnami 139

Polecam każdemu, bo to bardzo smaczny wypiek. -- Skład: 1 kg mąki orkiszowej, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody 400-500ml, 1 łyżka cukru, 

chleba naszego
Chleb z mąki Szymanowska-chlebowa typ 750 381

Super mąka Szymanowska i przepyszny chleb. Polecam każdemu i nie jest to reklama. -- Na 1 kg mąki potrzebujemy 50 g świeżych drożdży, ~500 ml ciepłej wody

chleba naszego
Chleb "Szymanowski" z mąki typu 480 158

Niezwykły chleb, ze zwykłej mąki szymanowskiej typ 480. Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki. Wszystko razem łączymy w

chleba naszego
Chleb paprykowy 299

Dobry paprykowo-pszenny chleb, to smaczny wypiek dla każdego, kto lubi swojskie pieczywo. 1kg mąki typ 650 przesiewamy do miski, dosypujemy 1 łyżkę soli i mieszamy

chleba naszego
Chleb upieczony z surowymi ziemniakami 212

Polecam wypiek tego smacznego chleba, który jest pulchny, świeży i chrupiący. Skład ciasta: mąka 650 1 kg, sól 1 łyżka, 2 średnie ziemniaki, zaczyn- 2 szklanki

chleba naszego
Zajączki drożdżowe 174

zajączków. -- Potrzebujemy zwykłe ciasto drożdżowe jak na chleb...np.   chleb-szymanowski  ,  które dzielimy na kulki :) małe jak 1 zł i duże prawie jak piłka do tenisa. Kulki łączymy ze sobą wykładając na blachę do pieczenia, a z kawałka zrolowanego ciasta wycinamy uszy wielkości domowych klusek do zupy i wykładamy je na zajączki. -- Potem smarujemy wszystko rozbitym

chleba naszego
bułki na rano 167

Dobrze jest zacząć nowy dzień w pachnącym chlebem domu :) Jak to zrobić ? Po prostu trzeba upiec chleb lub bułki. Wieczorem przygotowujemy ciasto i na rano jak

chleba naszego
Domowy chlebek pszenno - żytni. 195

domem :) Dzięki Młynomag mam zamiar to zmienić bo chleb wyszedł pyszny a dzieci się nim zajadały. Jak mi wyszedł oceńcie sami bo wiem że niektórzy pieką  dużo domowego chleba :) Zapraszam :) Składniki : 250 g mąki żytniej Młynomag typ 720 300 g  mąki pszennej Warmińskiej Młynomag typ 500   1 łyżeczka soli około 210 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej 111

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi 2019-08-14 12:57:25 Porcje 15 Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych(...)półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką

Wędrówki po kuchni
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ 158

chętni na wszelkie eksperymenty, zamieniliśmy pieczony od kilku lat chleb z kaszy gryczanej z ziarnami, na chleb bez ziaren. Choć na co dzień nie stronimy od glutenu (preferujemy raczej domowe chleby na zakwasie), to niekiedy nachodzi nas ochota na coś nowego. Ten chleb jest taką naszą nowinką. Piekliśmy go od stycznia już kilkukrotnie i co jakiś czas do niego wracamy

Smaczne Zdrowe
Pyszny chleb pszenny wiejski 190

tego złego, co by na dobre nie wyszło. Zmuszona byłam przez miesiąc do kupowania chleba i wiecie co, nawet mi smakował. Smakował, dopóki nie wróciłam do pieczenia domowych chlebów. Zapraszam na wiejski chleb, z dodatkiem siemienia lnianego. Na pewno następnym razem dodam kminku. Przepis pochodzi z książki Kena Forkisha „Mąka, Woda, Drożdże, Sól. Rzecz o pieczeniu chleba”. Przyznam

Mieszam w Garnku
Chleb ProBody - low carb 785

podzielić się z Wami produktem, którego poznałyśmy już bardzo dawno temu. Nie jesteśmy systematyczne w pieczeniu chleba, ponieważ nie zawsze chcemy jeść kanapki. Przebywając też w mieszkaniu bez piekarnika domowy chleb ma małe szanse zaistnieć, dlatego zdarza się, że chodzimy do pobliskiej piekarni aby kupić chleb ProBody . Ma on szereg właściwości a możecie przeczytać o nich tutaj (nie jest

Candy Pandas
Pszenno – żytni chleb razowy, wieloziarnisty na zakwasie 145

Dobrych chlebów nigdy za wiele. Z samym masłem, z miodem czy z serem. Taki domowy chleb miażdży wszystko Dzisiaj zapraszam na pszenno-żytni chleb razowy, pełen nasionek. Jeśli lubisz takie wzbogacane chlebki, ten na pewno Ci posmakuje. Mi najbardziej smakuje z serem białym, ale oczywiście to kwestia gustu. Chleb jest dość ciężki, jak to razowiec, ale długo pozostaje świeży

Mieszam w Garnku
Chleb na zakwasie 121

razem. Chleb wyszedł pyszny, pięknie urósł, skórka chrupiąca a miąższ niezwykle miękki. Mój P. powiedział, że chleb smakuje jak świeżo z piekarni, co mnie niezwykle ucieszyło. Polecam serdecznie wykonanie domowego chleba, ja oczywiście nie wytrzymałam i musiałam spróbować go jeszcze póki był ciepły. Z masełkiem i pomidorem… pycha. Chyba przestane kupować pieczywo, a na pewno będę eksperymentować dalej Składniki

dom-agi.pl
BUŁKI POSYPANE KMINKIEM 145

kilku dobrych lat moja Mama bardzo rzadko kupuje chleb. Praktycznie nigdy. Co dwa dni zamyka się w kuchni i piecze najlepszy domowy chleb pod słońcem. W domu roznosi się zapach ciepła, miłości i dobra. Z tymi trzema uczuciami kojarzy mi się ten wypiek. Tradycją mojej rodziny jest, że choćby chleb upiekł się i późno wieczorem, należy odkroić ciepłą piętkę

Przepisy Aleksandry
Worek lniany, część 1 124

antybakteryjnych i antyalergicznych właściwości. Właśnie dlatego używany był w gospodarstwach domowych już od wieków.Wykorzystanie naturalnego lnu, urokliwych i nowoczesnych ozdób ze starannym oraz indywidualnie dobranym wykończeniem, sprawiło, że trzymasz ulotkę prezentującą produkty marki aleWorek!  Im więcej otrąb i zdrowych ziaren oraz wysokiej klasy mąki, tym dłużej chleb zachowuje świeżość, ale tylko jeśli przechowuje się go w odpowiednich warunkach(...)bardzo obiektywny. A przy okazji sam sobie odpowiem na pytanie, które zadaję sobie od 4 lat i wciąż nie znam na nie odpowiedzi: ile właściwie dni zachowuje świeżość taki domowy chleb? Nigdy nie mogłem tego sprawdzić, bo chleb zawsze u nas znika już drugiego dnia. A teraz w końcu będę wiedział. Jedna rzecz już teraz jest pewna. Te worki

Marder&Marder Manufacture
Chleb z zakwasem żurkowym 172

Pyszny domowy chleb z dodatkiem zakwasu na żurek. Choć chleb jest na drożdżach to dodatek zakwasu na żurek dodaje mu kwaskowego posmaku charakterystycznego dla chleba pieczonego na zakwasie. Do chleba można dodać różne ziarna, u mnie ulubiony słonecznik. Zakwas na żurek oczywiście mój własny, domowy. składniki: 250 g mąki pszennej, u mnie typ 500 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut aż keksówka będzie pełna. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Chleb można sprawdzić czy jest upieczony - należy wyjąć go z foremki i postukać w jego spód, powinnien oddawać głuch odgłos. Po upieczeniu chleb ułożyć na kratce. Wierzch aby był miękki posmarować

Monia miesza i gotuje
Chleb słonecznikowy 206

Chleb słonecznikowy, a skąd taka nazwa ? ...ponieważ dodajemy aż  250 ml/ szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody

chleba naszego
Czosnkowe kotlety chlebowe. 146

Ciekawa propozycja na fajny obiad, kotlety z chleba. Chleb kroimy , czosnek i koperek drobno siekamy, jajka i mleko wlewamy do  naczyń. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania