Prosta, smaczna zupa, kto by pomyślał, że cebula może tak słodko smakować :) Zupa do której prawie nic nie potrzeba, tylko trochę czasu i cebuli :) Gotujemy
chleba naszegoPrzepyszna zupa ogórkowa :) Gdybym nie ugotował i nie spróbował, to nikt by mnie nie przekonał:) Naprawdę polecam tą niesamowitą świeżą i smaczną zupę :) Ogórki
chleba naszegoMenu jest dwuczęściowe. Jego pierwsza część jest stała, natomiast druga jest sezonowa i zmienia się co miesiąc. Na początek dostajemy czekadełko, czyli masło z palonym porem w towarzystwie pachnących domowych chlebów. Zapowiada się pysznie! Jako przystawki na naszych talerzach pojawiło się najpierw wyborne pastrami z gęsi z marynowaną dynią i wędzonym twarogiem ( 34 zł) oraz śledź matias z wędzonym ziemniakiem
Kulinarne przygody GatityPewnie już to zauważyliście. Bardzo przypadła mi do gustu książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Piękna historia, trochę przyjemnie napisanej teorii. I co najważniejsze proste, przejrzyste przepisy, które naprawdę udają się za każdym razem. Przerobiłam już z tej książki większość pozycji ( ;) ), do każdej z nich wracałam kilkukrotnie. Wszystko okazuje się łatwe, proste, niezwykle przyjemnie. Kiedy więc dzieciaczkom zachciało
OliveandThymePieczywo to jeden z podstawowych elementów codziennej diety człowieka. Domowy chleb i bułki smakują nam wiele bardziej, niż pieczywo kupowane w sklepie. Kiedy sami robimy wypieki mamy pewność, co do składu pieczywa i że nie spotka nas przykra niespodzianka w postaci chemicznych polepszaczy. Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe bułki, idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka
Tradycyjna kuchnia KasiMamy już środek lata, wakacje, wyprawy :) ... Dla innych to jednak ciężka praca i żniwa, ... Dla mnie żniwa, to wspomnienia z dzieciństwa... Znalazłem oto taki
chleba naszegonaszych rodaków, którzy znaleźli się na tej spalonej słońcem ziemi bez swoich rodzin. To były cudowne chwile patrzeć na wracających z pustyni polskich geologów, którzy jedli jeszcze gorący, domowy chleb. Chleb z garnka ma szereg zalet. Upieczony w ten sposób będzie miał pięknie zrumienioną, chrupiącą i malowniczo popękaną skórkę, miękki, pyszny miąższ oraz idealny kształt. Garnek żeliwny działa jak miniaturowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataStefan ma się dobrze, ładnie rośnie i chętnie współpracuje. A ja staram się pamiętać o dokarmianiu go żeby był aktywny. Staram się też żeby w domu był domowy chleb. Mój ostatni wypiek to chleb z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy.Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą
Smaczna Pyzawypiekach. Któż nie lubi delikatnego sernika z odrobiną skórki cytrynowej i polanego gęstą czekoladową masą? Lubię też wykorzystywać biały ser do przygotowania kanapkowych past; wspaniale smakują, gdy posmarujemy nimi domowy chleb. A może będziecie mieli ochotę sami zrobić sobie w domu pyszny biały ser? Przepis na niego znajdziecie tutaj - klik . Zobaczcie jakie to proste! Ważne tylko, żeby kupić odpowiednie
Kulinarne przygody Gatitybyć wydana na papierze kukurydzianym i taka też książka trafiła do mnie. Inaczej pachnie, inną ma strukturę. Książka jest bezapelacyjnie piękna. Cała matowa. Cudowne zdjęcia, pełne ciepła bo i domowy chleb kojarzy się z ciepłem, i piękne słowa... Niestety odrobinę się rozczarowałam. Autorkę książki poznałam bowiem dzięki blogowi Pracownia wypieków . Jak się okazało spora część receptur chlebowych z książki była
Dzieje kuchennej WiewióryChablis, Christian Moreau, 2015. Cortis jak Cortis – znane mi wino, więc niespodzianki nie było, natomiast Chablis to po prostu średnio moja bajka. Zwyczajnie nijakie. Pate z zająca / chips z domowego chleba / konfitura z porzeczek – pyszna rzecz. Pasztet mógłby być może odrobinkę bardziej „puchaty”, jednak w smaku – perfecto! Bardzo mi smakowało i z pewnością jeszcze nie raz tą przystawkę zamówię
Kate's Kitchenobchodzimy, ale takie bułeczki można zrobić , na blogu są podobne bułeczki ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego.Ciasto robimy np.wieczorem i wkładamy do lodówki..tam w misce rośnie..potem tylko wyjmujemy z lodówki , zagniatamy i odstawiamy na 1,5 godziny , aby się ogrzało.Ciasto
Moje domowe kucharzenieDomowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sama ! Orzechowo jesienny serek z miodem75 g śmietankowego lub jogurtowego serkapo łyżce migdałów, orzechów laskowych i włoskichpół łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze tzw. cykaty1-2 łyżeczki miodu, do smakunajlepiej domowy chleb żytniOrzechy rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze. Łączymy z serkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórynikomu sprawić problemu, jednak warto poświęcić chlebkowi dużo czasu, bo im dłużej będzie trwał każdy proces wyrastania, tym pyszniejszy będzie nasz bochenek chleba. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mieszanych ziaren (np. słonecznik
Passions hobbies lifeRównego - kuchnia podkarpacka Proziaki to niewielkie placki pszenne, pieczone niegdyś na blasze kuchennego pieca, których historia na Podkarpaciu liczy podobno 150 lat. Pełniły one rolę pieczywa, kiedy kończył się domowy chleb. Do ich przygotowania podkarpackie gospodynie wykorzystywały dostępne składniki, dzięki którym szybko mogły przygotować domownikom namiastkę pieczywa. Proziaki nie wymagały wiele pracy, nie potrzebowały również czasu na wyrośnięcie
Trzeci talerzsumie staram się, żeby codziennie był jakiś wpis ,ale i tak ciągle dochodzi nowych , a zaległe też jeszcze są nieopisane..Przepis na te bułeczki znalazłam w książce Piotra Kucharskiego -Chleb Domowa piekarnia.....sporo tam fajnych przepisów , a ja nie mam kiedy ich wypróbować..ale w miarę możliwości będę korzystać z książki. Opis formowania bułek będzie pokazany na zdjęciu z książki
Moje domowe kucharzenie