całość dokładnie wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na kolejne 24 godziny. Powtarzaj tę czynność przez kolejne dwa dni. W piątym dniu zakwas jest gotowy, możesz na nim upiec domowy chleb. Zakwas ten zawsze się udaje i chyba nigdy nie wykipi, przynajmniej mi się to nie zdarzyło. P olecam ten przepis
Przepisy i porady kulinarneDawno zapomniane zsiadłe mleko :) Jak zrobić takie mleko w domu? Jeżeli nie mamy mleka prosto od krowy, to kupujemy mleko świeże w sklepie takie jakie
chleba naszegopachniała co najmniej dziwnie , jak .... (nie powiem jak). Nawet nie wiem jak smakowała, razem z młodszą kuzynką głodne i zawiedzione wyszłyśmy z kuchni z kromkami domowego chleba z masłem - były najpyszniejsze na świecie. Okrągły placek powrócił po kilku latach podczas nadmorskich wakacji z Rodzicami. Mała pizzeria kusiła nie tylko rzadko spotykaną jeszcze wówczas nazwą, ale przede(...)keczupem, a pyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu! Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile, gdy domową pizzę piekła dla mnie Mama. Kwadratową, na blasze. Na weekendowy powrót ze studiów, na poprawę humoru, na wspólne popołudnie. Na Dzień Dziecka . Uwielbiałam te chwile. Jedne z wielu cudownych wspomnień
KUCHARNIAaktywnego zakwasu żytniego 100 g ziaren słonecznika lub mieszanki ulubionych ziaren 20 g słodu żytniego lub jęczmiennego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 430 ml letniej wody Przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie Wszystkie składniki umieszczamy w dość dużej misce (ciasto chlebowe zwiększy objętość) i mieszamy ręcznie lub mikserem do połączenia składników. Nie ma potrzeby długiego wyrabiania ciasta, wystarczą(...)termoobiegu). Na samym dole piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą lub kostkami lodu - dzięki temu wytworzy się para i w efekcie otrzymamy pyszną, chrupiącą skórkę. Wstawiamy formę do piekarnika. Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczemy łącznie przez 55 do 60 minut. Przez pierwsze 20 minut w temperaturze 240 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest jak kompas wytyczający nowe szlaki. I tych smaków , które zabierają nas w podróż w czasie do babcinej kuchni, do stołu nakrytego przez mamę, do domu pachnącego ciastem i domowym chlebem. Lubię kulinarne wędrówki i poszukiwania. Są twórcze, fascynujące i podszyte tą cudowną i ekscytującą niepewnością - Co z tego wyjdzie? Czy będzie dobre? Czy będzie smakowało gościom(...)wypełniam lekkim malinowym nadzieniem. Schładzam i kroję na porcje, które znikają jedna po drugiej. A co ze środkiem? Cudownie puchaty środek kroję na mniejsze porcje, smaruję domową konfiturą z truskawek i czarnego bzu i powierzam pewnemu siedmioletniemu łasuchowi, który to "mięciutkie ciasto" uwielbia najbardziej ze wszystkich. Porcją tego ciasta, a później przepisem na biszkopt obdarowała mnie dobra
KUCHARNIAwylać... Teraz czeka mnie wyhodowanie kolejnego zakwasu od początku... chyba że znajdzie się dobra dusza i się podzieli ze mną swoim. Tak więc zakwasu brak, a żołądek pragnie domowego chleba. Sięgnęłam po przepis Ewy na owsiany chleb z ziarnami . I powiem z czystym sumieniem, że to był najlepszy chlebek na drożdżach, jakie ostatnio dane mi było skosztować. Mąż pytał, gdzie
Obiad gotowyZawsze dobra zupa, którą możemy serwować przez cały rok, a zwłaszcza jesienią. Potrzebujemy tylko zwykłe produkty jak do prawie każdej dobrej zupy i zakwas. Zakwas domowy robimy sami co najmniej 4 dni wcześniej kliknij tutaj , sklepowy w butelce kupimy w każdym warzywniaku, a w postaci proszku możemy mieć zawsze w szufladzie pod ręką. W niektórych regionach Polski żurek jest(...)także posiekany czosnek. Białą kiełbasę i cebulę wyławiamy, potem nalewamy zupę i serwujemy gorącą. Możemy podać żurek w chlebku... kliknij tutaj Również można serwować w misce z chlebem na osobnym talerzu. Zawsze podajemy z jajkiem, posypując roztartym w dłoniach majerankiem. ...z kiełbaską w zupie lub nie ;-) Smacznego
chleba naszegoZainspirowana TYM przepisem stworzyłam pyszne i baaaardzo zdrowe smarowidło do chleba. Zanim o nim to jeszcze kilka słów uznania dla kobiety, z której strony wzięłam inspirację. Autorka bloga AgaMaSmaka to osoba o dużej wiedzy na temat zdrowego żywienia. Do jej przepisów, dań, artykułów nie można się przyczepić. W jej kuchni całkowity brak niekorzystnych dla zdrowia składników. Podziwiam(...)takiej formie są najbardziej wartościowe, a poza tym w towarzystwie suszonych pomidorów smakują wyśmienicie. Nie sądziłam nawet, że aż tak dobrze. Uzależniłam się od tej pasty. Na kromce mojego domowego chleba ze skiełkowanej gryki i orkiszu smakuje nieziemsko! Polecam! Składniki: 1/2 szklanki pestek słonecznika, 1/2 szklanki pestek dyni, 12 kawałków suszonych pomidorów (u mnie takich z paczuszki, nie w oleju
Jeść, by żyć w zdrowiuDoskonałe mięso, które może być serwowane: do obiadu, na przystawkę, na zimno i na ciepło. Potrzebujemy schab, śliwki suszone, smalec, przyprawy, naczynie i piekarnik. Duży kawałek
chleba naszegoDoskonały schab, który może być na święta, ale też na każdy smaczny dzień :) Pomysł wyszedł przypadkowo...po peklowaniu solą i cukrem na wędliny suszone. Jeden
chleba naszegogorącą michą podczas wycieczek dużych i małych. Ta wersja rydzów po Węgiersku nie jedno ma oblicze. Może to być potrawka robiona prosto nad ogniskiem i podawana z pajdą chleba, która będzie jedzona ze wspólnej patelni. Można też dobrodziejstwo sezonowych leśnych grzybów zamknąć do słoików i cieszyć się ich smakiem cały rok. Jeśli zdecydujecie się dodać ocet przygotujcie sobie słoiki(...)dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, na końcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli zamierzacie zjeść grzyby na świeżo nie dodajemy octu. 5. Rydze podajemy z pajdą domowego chleba, jeśli robicie przetwory należy gorącą masę grzybowo pomidorową przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut
Apetyczna babeczkajajka na miękko lub kaszkę manną z jabłkiem startym na tarce. Ale jest coś, co moje dziecko wręcz uwielbia - twarożek z kwaśną gęstą śmietaną, posypany cukrem. Do tego kawałek domowego chleba z masłem i kubek rumianku lub mięty. Twarożek, którym ostatnio się zachwycam, to twarożek śmietankowy ze Strzałkowa, dostępny w moim osiedlowym warzywniaku. Zapraszam na ulubioną kolację mojego syna :) Kolacja
Posadzone i zjedzonełyżeczka łagodnej musztardy świeży koper PRZYGOTOWANIE: Odsączone tofu miksujemy z sokiem z cytryny (lub octem) , następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Pasta najlepiej smakuje na 2 dzień koniecznie na świeżym domowym chlebie ! Gorąco zachęcam do wypróbowania SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaJest wilgotny, w środku mięciutki i pachnący z zewnątrz chrupiący, na drugi dzień też jest bardzo smaczny. Nic a nic nie sprawi Wam kłopotu, przepis zapożyczyłam z książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow . Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki co bardzo mi się ta mąka podoba :). Składniki na 1 bochenek: 20 gr świeżych drożdży(...)szklanego (ta głębsza) wypełniona była 1 litrem wrzątku. Bochenek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 5 min w 250 st. następnie temperaturę zmniejszyć i piec 25 min w 220 st. Chleb wyjąć z piekarnika, wyjąć z naczynia, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką, przechowywać zawinięty w lniany ręcznik, w szczelnej metalowej puszce lub chlebaku. *w oryginalnym przepisie
moj przepis namęskim odchudzaniu, kolejno o ulubionym przysmaku większości mężczyzn, czyli mięsie, następnie znajdziemy mnóstwo informacji typowo kulinarnych, jak np "nie taka sól straszna"/"czym zdrowo słodzić"/"zielone koktajle"/"pasty do chleba"/green power, czyli wielka moc w młodym jęczmieniu". Ostatnie dwa rozdziały dotyczą już prawidłowej diety. Początkowo omówione są zasady opisywanej diety, produkty, które należy wykluczyć a także włączyć do jadłospisu(...)zdobywają one coraz większą rzeszę zwolenników. W książce "Jak odchudzić swojego mężczyznę" poznamy kilka pomysłów na przygotowanie takiego zielonego "eliksiru" :D Mnóstwo przepisów na domowe wędliny, własnoręcznie wypiekane domowe chleby czy naturalne, pyszne pasty do pieczywa. Większość opatrzona apetycznymi zdjęciami :) Dieta dla Panów składa się z czterech posiłków, ponieważ jak tłumaczy autorka "zwykle Panowie nie mają na to czasu". Cała
Zdrowie na języku :Pdodać jogurt naturalny oraz Remuladę duńską . Wymieszać do dokładnego połączenia składników. Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła” . Zajadałam z domowym chlebem marchewkowym pieczonym pd przykryciem w naczyniu żaroodpornym - przepis na blogu wkrótce! Dodatkowo każd ą kanapkę można udekorować kapką Remulady duńskiej - dostępna w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie
Grunt to przepis!