otoczeniu przyrody we wsi Potoczek w Sudetach. Miejscowe atrakcje to natura, kozy, konie, koty, pies i przepyszna kuchnia wegetariańska. Posiłki oparte są na autorskich przepisach, warzywach z przydomowego ogródka, chlebie na zakwasie, serach od szczęśliwych kóz i ekologicznych produktach od lokalnych dostawców miodu, jajek i kaszy gryczanej. Katarzyna Kędzior uważa, że w gotowaniu liczy się serce i ilość soli(...)konfitury, które przechowują smak lata, warzywne wędzonki, typowe dla krajów skandynawskich przyprawy jak cynamon i lokalne superfoods jak rokitnik czy jagody. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda domowy chleb, grzaniec z tarniny, tarta na ziemniaczanym spodzie, różyczki kalafiora w glazurze, sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem, skańska brązowa kapusta w wersji wege i oczywiście skandynawskie kanapki na bogato
Ugotowane pozamiatanemieszance przypraw. Polędwica pieczona na kanapki powinna być całkowicie wystudzona i dobrze schłodzona w lodówce. Zimne mięso da się łatwo pokroić na cieniutkie plasterki - idealne do domowej bułki lub domowego chleba. Polędwica na obiad najlepiej smakuje z sosem cebulowym, który łatwo przygotujemy z upieczonej z polędwicą cebuli. Jeśli wolicie, możecie podać mięso z innymi ulubionymi sosami, ciepłymi lub zimnymi
Lekcje w kuchnisamodzielne danie. Jeśli macie ochotę zaserwować ją solo i nie boicie się dodatkowych kalorii, możecie dodać do niej kawałeczki usmażonego na chrupko boczku. Idealnie podać ją wtedy z kromką domowego chleba. Ja zazwyczaj nie dodaję do niej żadnej wędliny, lubię ją samą, bez żadnych dodatków. Dzięki dodatkowi jabłka, miodu i cytryny zasmażona kapusta jest idealnie wyważona w smaku. To fantastyczny
Lekcje w kuchnichili i czosnku. Taki pachnący paprkowy słoiczek, to świetne wspomnienie końcówki lata. Podobno pandemia spowodowała, że Polacy ruszyli do swoich kuchni. W marcu wiele osób rozpoczęło przygodę z wypiekiem domowego chleba, a teraz jak słyszałam w radiu, aż 60% Polaków robi przetwory. Ja mam zawsze problem z przetworami. Najpierw trzeba dotargać te kilogramy warzyw czy owoców, które potem trzeba obrobić
Mieszam w Garnkuszybko i… zdrowo. Zwłaszcza jeśli dodamy do takiej sałatki dobrej jakości oliwę z oliwek. U mnie, to podstawa w kuchni. Uwielbiam oliwę z oliwek! Próbowaliście kiedyś polać nią domowy chleb? Coś wspaniałego <3 Oczywiście o ile sięgniecie po oliwę najlepszej jakości. Ja od jakiegoś czasu używam oliwy i innych produktów z Parku Cazorla, które wprowadzono jako rozszerzenie oliwnej
Słodkie okruszkiChleb domowy, smaczny zdrowy. Z mąki razowej przygotowany z chia i otrębami żytnimi zmieszany. Składniki na foremkę ok. 25/12 cm: 30 g świeżych drożdży, 400 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 400 g mąki pszennej razowej, 100 g otrębów żytnich, 60 g nasion chia, 1 łyżeczka soli. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Mieszamy z otrębami
Moniki SmakołykiSałatka makaronowa zawsze dobra, a z kiełbasą tym bardziej. -- -- Skład : makaron 250 g, kiełbasa żywiecka 250 g, fasola 250 g, kukurydza 250 g, olej
chleba naszegoSałatka dobra na każdą okazję, kto raz skosztuje będzie wracał zawsze... -- Skład: piersi z kurczaka z rożna pokrojone w kostkę (lub ugotowane), puszka pokrojonego
chleba naszegoPyszne śledzie z dodatkami, dobre na wiele okazji. -- Skład: płaty śledziowe, śmietana 18%, kolorowa papryka po 1/2 czerwona-żółta-zielona , czerwona cebula 1/2
chleba naszegopośpiechu, z rodziną czy też znajomymi. Wtedy również podaje się jakąś tradycyjną potrawę, w dużo większej ilości niż na obiad i przygotowana jeszcze bardziej na słodko. Może też być chleb domowej roboty z białym serem. Oczywiście wszytko zmienia się w okresie Ramadanu – jest to czas, kiedy w ciągu dnia nie je się i nie pije ( ale nie tylko! ). Kolacja
Ostra na SłodkoProsty i skutecznie smaczny sposób przygotowania ryby. -- Świeżą rybę myjemy w zimnej wodzie, nożem czyścimy łuski, potem nacinamy podbrzusze, usuwamy wnętrzności, znowu płuczemy
chleba naszego