domowy chleb - 5671 przepisów (strona:65/379)

Chleb żytni jasny 111

Dawno nie piekłam czysto żytniego chleba na zakwasie. Ten powstał na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia".  Jest pyszny! Wilgotny, długo utrzymuje świeżość. Ciasto robi się bez problemu, wymaga jednak dużo czasu. Najlepiej zacząć szykować chleb wieczorem, tak aby zaczyn rósł w nocy. Rano mieszamy ciasto właściwe i odstawiamy do późnego popołudnia. Jeszcze tego samego

Stare Gary
chleb z kaszy gryczanej 132

składniki: 500 g kaszy gryczanej, nie palonej 700 ml letniej wody 2-3 łyżeczki soli opcjonalnie: nasiona słonecznika, siemienia lnianego… wykonanie: Kaszę płuczemy a następnie

Domowy Smak Jedzenia
Automat do wypieku chleba marki Unold 169

taką okazją jest nasza nowa zabawka czyli automat do chleba marki Unold. To solidna niemiecka marka sprzętów AGD. Taka chlebowa maszyna to idealna rzecz dla tych, którzy chcieliby jeść domowy chleb, a nie bardzo się na tym znają. Nie bardzo mają ochotę zgłębiać wszelkie tajniki pieczenia, albo w ogóle kulinaria ich nie kręcą. Tutaj nie trzeba się znać na niczym

Marder&Marder Manufacture
1483. Prosty chleb 205

Pierwszy raz robiłam chleb z dodatkiem suszonych drożdży..i szczerze mówiąc obawiałam się co z tego wyjdzie...a wyszedł piękny i smaczny chlebek..jest bardzo prosty

Moje domowe kucharzenie
698. Chleb czekoladowy w puddingu. 110

lekko kakaowy pudding chlebowy z domowego chleba czekoladowego podany z malinami, borówkami i tartą czekoladąDobrze mi tak jak jest teraz.5

More food, love and dreams
Chleb pełnoziarnisty 130

upiec już wiele razy, jednak za każdym razem lądował w karmniku dla ptaków. Winę zrzucałam albo na zakwas, albo na mąkę. Natknęłam się jednak ostatnio na sporo przepisów na domowy chleb na drożdżach. Postanowiłam dać sobie ostatnią szansę. I było warto! Z pewnością będę jeszcze kombinować z różnymi dodatkami i typami mąki. Tym razem użyłam gotowej mieszanki mąk pełnoziarnistych- pszennej(...)orkiszowej. Wypiek jest dość ciężki- zasługa mąki żytniej . Myślę, że z samej mąki pszennej pieczywo będzie dużo lżejsze i mniej zbite. Dodatkami były otręby, słonecznik i czarnuszka. Do wypieku domowego pieczywa polecam zwłaszcza tę ostatnią- nadaje niesamowitego aromatu. Zresztą, przekonajcie się sami! Składniki na 1 bochenek ok. 1kg: 600g mąki pełnoziarnistej 50g drożdży 1 łyżka soli 2 łyżeczki cukru

Wrzosowa Polana
Pszenny razowy chleb z orzechami i rodzynkami 124

mojemu zaskoczeniu podczas mojej weekendowej nieobecności najbardziej Miśkom brakowało domowego chleba, bo to żenie tęskna za mną a za moim jedzeniem nie jest dla mnie niczym nowym. W poniedziałek zabrałam się za pieczenie chleba. Tym razem upiekłam lekko słodki z sprawą rodzynek, orzechowy pszenny chleb. Wspaniale komponuje się z każdym mozliwym dżemem oraz masłem orzechowym. Składniki na dużą keksówkę

greenscarf
Bułki z serem feta... 348

Pyszne bułki z serem feta, salami, papryką, koperkiem... znikają momentalnie. Robimy ciasto drożdżowe jak na chleb: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody

chleba naszego
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 142

Jeśli boicie się rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem pysznych, domowych chlebów, to ten przepis jest dla Was. Co tu dużo pisać. Chleb pszenny- ideał. Pięknie wyrasta, pięknie pachnie podczas pieczenia. Doskonale smakuje. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Polecam potestować z różnymi dodatkami. Ja dziś piekłam z suszonymi pomidorami. Kolejny pewnie będzie z oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności

Mieszam w Garnku
Chleb żytni z kaszą gryczaną 111

Chleb żytni z kaszą gryczaną Kolejny z chlebów z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Ciężki i wilgotny  - wspaniały! ♡ Piekłam go wcześniej według oryginalnej receptury, kolejnym razem pominęłam orzechy - obie wersje godne są uwagi. Chleb pieczony jest wyłącznie z mąk żytnich - typ 2000 i 720 - jest więc bardzo syty.  Chleb żytni z kaszą gryczaną – przepis: Składniki

Moje Qulinaria
Tapenada, pasta z czarnych oliwek 147

Zdrowych dodatków do chleba ciąg dalszy!. Moja tapenada jest w najprostszym wydaniu, a wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem. Składniki: 15 dag czarnych drylowanych oliwek 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku garść orzechów włoskich pieprz czarny świeżo mielony sól 1. Oliwki odcedzić. Orzechy uprażyć na  suchej patelni

Apetyczna babeczka
Śledź w pomidorach z cebulą 333

Bardzo prosta propozycja podania śledzia solonego. Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem.Składniki:60 dag solonych płatów śledziowych 1 szklanka przecieru pomidorowego, ok 1 i 1/2 małego słoiczka, jeśli macie domowy przecier to będzie idealnie7 - 8 średniej wielkości cebul3 pełne łyżki dobrej jakości majonezuoliwa lub olejsólpieprz2

Apetyczna babeczka
Chleb włoski z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami 224

Jakiś czas temu koleżanka podsunęła mi pomysł, by podać jakąś recepturę na domowy chleb. Przyznaję, że dotąd chleba nie piekłam, stąd też z pewną taką nieśmiałością podjęłam wyzwanie...   Wertując stoisko z przyprawami natknęłam się na przyprawę do chleba włoskiego, na której zawarto też recepturę jego przygotowania - uznałam, że na początek może być:)Sama przyprawa

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb z mąki pełnoziarnistej 162

początku, czyli od pierwszego dnia stosowania Metody Montignac piekę domowy chleb. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb żytni codzienny (na zakwasie) 125

zakwasie :) Wczoraj pojawiła się szczegółowa notka na temat zakwasu, więc nie powinno być żadnych problemów! Ten chleb jest chyba najprostszym z możliwych do upieczenia. Jest to przepis podstawowy, więc każdy sobie z nim poradzi! Tak jak już milion razy pisałam- domowe pieczywo, w szczególności na zakwasie jest wyjątkowe! Ma kwaskowaty smak i zapach, dłużej zachowuje świeżość i jest bardzo(...)formy z ciastem wstawić do piekarnika. Piec ok. 45-50 minut. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!     Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia

Nastoletnie Wypiekanie