domowy chleb - 5671 przepisów (strona:57/379)

Chleb na maślance. 193

dodałam maślankę. Chlebek upiekł się pięknie i smakował pysznie. W strukturze jest zwarty. Taki chleb jest też sycący i zdrowszy od zwykłego chleba pszenno-żytniego. Zachęcam Was do pieczenia domowego chleba i nie tylko na drożdżach, ale też na zakwasie. Ja jeszcze takiego na zakwasie nie piekłam, ale kiedyś na pewno spróbuję :-). Życzę Wam miłego wieczoru.   CHLEB NA MAŚLANCE

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chleb pszenny razowy z ziarnami 148

razu dwa. Jakoś zmieściły się na blaszce w piekarniku, ale z jednej strony, w trakcie pieczenia, zrosły się, więc musiałam je rozciąć. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Z poniższego przepisu wychodzi 1 bochenek chleba (robiłam porcję podwójną, dlatego też na zdjęciach są 2 chleby). SKŁADNIKI 400 ml letniej wody 10 g drożdży 500 g mąki pszennej

Passions hobbies life
Chleb piwno-cebulowy 136

hasłem Piekarnia w lutym, Amber z bloga  Kuchennymi drzwiami   zaprosiła nas do upieczenia chleba piwno-ceb ulowego według przepisu Piotrka Kucharskiego. Przepis pochodzi z jego książki "Chleb, domowa piekarnia", a wybrała go dla nas  Beata . Chleb piwno-cebulowy Czas przygotowania: 2 doby Proporcje na 2 foremki o wymiarach 20 x 11 cm Składniki Zaczyn: 200 g mąki

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno- żytni na maślance 95

właściwie rzadko zdarza się nam je kupować. Często hoduję żytni zakwas, czasem piekę chleb w piekarniku a w ostateczności sięgam po maszynę, kiedy nie mam czasu na kontrolowanie wypieku. Domowy chleb to jednak całkowicie co innego, takie pieczywo smakuje domem a zapach jaki się w nim unosi podczas pieczenia, świadczy o tym, że ktoś w nim mieszka. Składniki

Mango Papaja
III Targi Książki Kulinarnej 166

Kopik z Browaru Kigpin i Paweł Lachowicz z Kukbuk.  Ciekawe odkrycia tegorocznych Targów Książki Kulinarnej ;): Anima z Birrficio Belgrano i piwa z browaru Kingpin. Piotr Kucharski, autor książki "Chleb. Domowa piekarnia", opowiadał o tym jak udoskonalić pieczenie chleba naszego powszedniego, rozdawał autografy, uśmiechy, chleb z masłem i zakwas :) Jak pić prosecco i z czym je podawać na przykładzie

SzczyptaSmaQ
Chleb orkiszowy 161

Chleb orkiszowy ze słonecznikiem Dzień dobry  Domowy, zdrowy, pyszny chlebek. Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż domowy wypiek chleba, a wy jak myślicie? Domowe pieczywo jest na pewno zdrowsze i smaczniejsze, niż to sprzedawane w sklepach, a mi bardzo zależy, żeby dbać o swoich najbliższych.   Podczas przygotowania ciasta na chleb, odczuwam wielką radość, dbając o każdy(...)detal, aby podać na stół wszystko co najlepsze.  Uwielbiam zapach, który roznosi się po domu podczas pieczenia chleba. Czuję ciepło rodzinnego ogniska domowego, a uśmiech na twarzy męża kiedy zajada każdą kolejną kromkę jest najpiękniejszą nagrodą.  Zachęcam każdego do własnych wypieków, to na prawdę nie jest trudne - a zapewniam was że przyniesie wam to wiele radości

Mój pomysł na
Chleb 145

Wypiek chleba w domu, chętnym przedstawiam kilka przepisów. Pod każdym zdjęciem umieściłem  aktywne linki do wpisów. chleb-powszedni-chrupiąca-skórka-pomada chleb-szymanowski-z-mąki

chleba naszego
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 141

Uwielbiam domowy, pachnący chlebek,  jednak jego wypiek nie jest  moją mocną stroną :( Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś

Walijskie Pichcenie
Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach 138

Chleb pszenny z pomidorami. Ci, którzy w miarę czytają bloga wiedzą, że baaaardzo rzadko jadamy pieczywo pszenne. Czasem mnie po prostu na niego nachodzi a czasem nachodzi mnie na domowy chleb, ale potrzebuję go szybko. Wtedy przepis na pszenny chleb na drożdżach jest idealny. Pieczywo na drożdżach nie musi wyrastać tak długo jak chleby robione na zakwasie. A dzięki temu(...)zagnieść i chwilę poczekać. Jeśli używacie drożdży świeżych, pamiętajcie aby wcześniej zrobić rozczyn. Chlebek zaczęłam robić ok. godziny 16. Chleb jedliśmy już na kolację. No dobra, nie był zupełnie zimny, ale kto by czekał i się tym przejmował. Wiadomo, domowe pieczywo najlepsze jest jeszcze ciepłe. Jeśli użyjecie do pieczenia, dużych suszonych pomidorów, warto je wcześniej namoczyć i pokroić. Ja użyłam

Mieszam w Garnku
Chleb żytni na zakwasie 125

dobry, domowy chleb. Bez dodatkowej chemii, spulchniaczy i konserwantów...😀 Czyli samo zdrowie😁 Składniki: 200g zakwasu żytniego  4 szkl. mąki żytniej typ 720  2 płaskie łyżeczki soli  około 1,5-2 szkl. wody letniej (ciasto musi być dosyć zwarte, ale nie rzadkie, ilość zależy też od wilgotności mąki)  2 łyżki oleju opcjonalnie można dodać ziarna (siemienia, czarnuszki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE 180

domowe pieczywo jest najlepsze, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Zapach domowego chleba jest po prostu nieziemski i uzależniający... Jak co roku (od kilku lat), w tym również, na zaproszenie Zorry dołączam swój przepis do Światowego Dnia Chleba . Z tej to właśnie okazji mam dla Was pyszny żytni chleb na zakwasie. Można zrobić go w wersji 100% żytniej, można również część

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 122

moje kolejne podejście do chleba - bardzo udane:). Czy może być coś lepszego niż domowy chleb, świeżo wyjęty z piekarnika? Najlepszy jest oczywiście na pierwszy dzień, ale kolejnego smakuje równie dobrze choć inaczej niż te, które znamy z piekarni.  250g mąki żytniej typ 720  300g mąki pszennej  400-450 ml letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży

Szefowa kuchni
KURS PIECZENIA CHLEBA-RECENZJA KSIĄŻKI 122

Chyba każdy zgodzi się z tym, że chleb to symbol ciężkiej pracy, szacunku i gościnności, zapach domowego chleba przywołuje wspomnienia dzieciństwa, przenoszę się do czasów, kiedy wakacje spędzałam na wsi u babci. Babcia była mistrzem w wypiekaniu chleba, chrupiąca skórka, mięciutki środek i piętka z masłem to coś co uwielbiałam :) Teraz pieczeniem chleba zajmuje się tato i zawsze kiedy wracam

Kukuleczki
Chlebek idealny na tosty 157

Zachęcam do przygotowania domowego chleba idealnego na tosty .Pewnie myślicie ,że upieczenie takiego chlebka jest trudne i pracochłonne, więc mówię wam nieeeeeeeeeeeee i zachęcam bo to sama przyjemność i nie ma nic trudnego w przygotowaniu.Wyrabiacie  ciasto i zostawiacie do wyrośnięcia,a potem tylko wystarczy upiec. Wbrew pozorom myślę, że każdy

Różowa kuchnia
Chleb żytni na zakwasie 129

Przerabiałem już niejeden przepis na chleb żytni na zakwasie, jednak ten z książki Piotra Kucharskiego “Chleb. Domowa piekarnia” jest stanowczo najlepszy. Już przy pierwszym podejściu chleb wychodzi idealny — chrupki, miękki, zwarty po prostu pyszny, o idealnie kwaśnym posmaku. (function() { var a4bstag = document.createElement('script'); a4bstag.type = "text/javascript"; a4bstag.async = true; a4bstag.src = 'http://www.a4b-tracking.com/pl/buybox/701/9788376424187/Chleb.%20Domowa%20piekarnia'; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(a4bstag); })(); Nowy post Chleb żytni

Wypieki i Rumieńce