domowy chleb - 5671 przepisów (strona:46/379)

Chleb z ziemniakami – jak wykorzystać ziemniaczane resztki 105

chleba. W mojej kuchni nic się nie marnuje. Ziemniaczane resztki zawsze można wykorzystać nie tylko na chleb z ziemniakami ale do wyrobu kopytek , krokietów i warzyw pod ziemniaczaną pierzynką . Domowy chleb jest zawsze mile widziany zwłaszcza, że rodzinka lubi kanapki ze świeżego chleba. Zapraszam na kanapkę z irańską mortadelą i irańskimi ogórkami, które są nieco ostre ale bardzo smaczne

codojedzenia
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO 98

Domowy, ciepły drożdżowy bochenek, który obudzi z rana? To możliwe, bo dziś (nieleniwie, niecodziennie, niebanalnie) zapraszam na szybki chleb z suszonymi śliwkami posypany sezamem – wszystko z HELIO Natura – jest pysznie, rodzinnie to polecam! (udanego wypieku i atmosfery(...)Proste wyrabianie, szybkie pieczenie i jest. Gotowy studzę, kroję, smaruję masłem i podaję rodzinie z dodatkami (lub bez;) Szybko znika, dzielę się tym co mam. Pycha! Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO, domowo, smacznie, prosto!   SKŁADNIKI: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, przesianej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży szklanka pokrojonych na cztery suszonych

Zasmakuj Kuchni
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 179

pofolgować"  obdarowywałam lub byłam  obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące(...)odpowiednią ilość zakwasu zgodnie z recepturą i zużyć do pieczenie. Pozostały zakwas można przechowywać w lodówce dokarmiając go co kilkanaście dni, część oddać rodzinie lub znajomym, zachęcając do domowego wypieku chleba ;). * * Zakwas przechowywany w lodówce przed dokarmieniem trzeba ogrzać w temperaturze pokojowej przez ok. 2 godz., najlepiej zrobić to rano. Porcję zakwasu (4-5 łyżek) przełożyć do większej miski

SzczyptaSmaQ
Chleb z suszonymi śliwkami i żurawiną 134

Pyszny, domowy chleb na drożdżach o lekko słodkim posmaku za sprawą suszonych owoców. Składniki: 200 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego czy baltonowskiego) 500 ml wody ciepłej opakowanie świeżych drożdży (50 g) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok 150 g suszonej żurawiny

e-PrzepisyKulinarne
Chleb graham 117

robię to w moim tzw. „międzyczasie” i puszczam oko do rozmówcy. Bo ci, którzy mnie znają, wiedzą, że jeżeli ja coś chcę zrobić, to zrobię to! Upieczenie domowego chleba sprawia mi niesamowitą przyjemność. To coś więcej niż chleb. A gdy jeszcze dodatkowo słyszę: „ To mama zrobiła!”, to czuję się wspaniale! Nie będę się rozpisywać o cudownym

Raj dla Podniebienia
17 lutego – Domowa piekarnia – chleb na zakwasie – Wrocław 177

Podczas warsztatów Domowa piekarnia - chleb na zakwasie wrócicie do korzeni polskiej kuchni i nauczycie się wypiekać prawdziwy chleb na zakwasie! Artykuł 17 lutego – Domowa piekarnia – chleb na zakwasie – Wrocław pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Chleb z ziarnami pszenicy 94

Jeden z wielu domowych chlebów, ponieważ od kilku lat jemy tylko chleb z domowego wypieku. Tym razem z ziarnami pszenicy.     Składniki : -1 kg mąki pszennej 650 -2 szklanki mąki żytniej -10 dkg drożdży -1 l ciepłej wody -15 dkg pszenicy oczyszczonej -1 łyżka cukru -1 czubata łyżka soli -1 łyżka oleju lub 3 garści prażonej cebulki Pszenicę wsypujemy(...)cebulkę prażoną. Wyrabiamy ciasto. Dwie blaszki o wymiarach ok. 30 x 14 x 7 cm natłuszczamy, przekładamy do nich po połowie ciasta  i wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnię chleba. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez ok. 55 minut. Przygotowujemy krochmal z 1/2 łyżeczki

Maminek kulinarny
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 190

smakowej uczcie, nadal mam na podniebieniu cudowne wspomnienie po chrupkim, cytrusowym wężymordzie, któremu bardzo do twarzy z orzechową nutą pestek i rześkim powiewem ziół. Podany na kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine .  Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni i przesłany pocztą wężymord! Zajrzyjcie(...)gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wężymord odcedzić, wymieszać z ziołowym sosem i resztą prażonych pestek dyni. Podawać z wiórkami sera manchego. Idealnie smakuje na kromce domowego razowego chleba.  *** Przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni , którego organizatorką jest Bea .  *  *  * Dziękuję wszystkim za komentarze pod postem o "Paryskich smakach" . Wszystkie powody są wystarczająco ważne

KUCHARNIA
Chleb marchewkowy. 161

Doskonały domowy chlebek z marchewką, słonecznikiem, żurawiną, płatkami owsianymi. To taki chlebek rozmaitości gdzie główną rolę odgrywa utarta marchew. Przepis na 1 chleb  25x11 i 10 bułek. Kilogram mąki, paczka proszku, dwie marchewki, łyżka soli, dwie szklanki wody. Opcjonalnie można dodać po garści słonecznika, żurawiny, płatków owsianych. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy sól i dodajemy pozostałe składniki

chleba naszego
Chleb żytni jasny 81

Prawdziwy bochenek chleba na domowym zakwasie. Ciężki, zbity, lekko kwaśnawy i wilgotny w środku. Wystarczy kilka podstawowy składników takich jak mąka, woda, sól oraz zakwas chlebowy. Jak przygotować zakwas? Wszystko dokładnie opisałam tutaj- klik . Serdecznie polecam!     Składniki: (na 2 bochenki)   Zakwas: 60 g startera zakwasu (starterem nazywany zakwas będący w lodówce) 200 g mąki żytniej(...)miał chrupiącą skórkę).   Obydwie formy z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45-50 minut. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!   Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb mieszany z czarnuszką 154

już wcześniej pisałam, na blogu pojawiać się będzie sporo przepisów na różnego rodzaju chleby. Wypiekanie domowego pieczywa po prostu mnie odstresowuję. Wystarczy, że poczuję zapach wyrastającego ciasta drożdżowego i od razu humor mi się poprawia :) Dzisiaj kolejny smakowity chlebek, tym razem z dodatkiem czarnuszki i mąki graham. Miąższ ma puszysty, a dzięki pieczeniu w piekarniku z parą wodną(...)upieczony, po uderzeniu od spodu, wyda głuchy odgłos.   Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!     Przepis zaczerpnęłam z książki Piotr Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia

Nastoletnie Wypiekanie
Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem 154

Różnie nazywane, tak samo pyszne. Mowa o popularnych bułkach z przedziałkiem. Pokusiłam się o ich wykonanie, bo chleb nam już wyszedł, a śniadanie zjeść trzeba. Smaczne-go!!! 500 g mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła 2 łyżeczki(...)degrees, put the rolls for 15-20 min. and bake until golden brown. Ready allow to cool on a wire rack. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Bułki domowego wypieku Chleb domowy

bastalena
Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste 126

najprostsze do przestrzegania zasady "zero waste" prezentował podczas warsztatów Akademii Smaku Sokołów - Piotr Kucharski - zwycięzca programu "Gotuj o wszystko", autor książek kulinarnych w tym znanej wszystkim miłośnikom domowego pieczywa „Chleb. Domowa Piekarnia”. Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste proporcje dla 3-4 osób sos do ziemniaków w stylu zero waste kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek) obierki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Letni deser z kaszy mannny i truskawek 212

byłam i laktozowe też.  Ja i moje rodzeństwo wychowaliśmy się na kaszy manny na mleku od własnej krowy. Do tego był ryż na mleku, zacierki na mleku. Czasem domowy chleb z domowym dżemem i mlekiem do popicia, od tej samej krowy, albo ewentualnie od babcinej. Chyba tak miało większość dzieciaków, urodzonych i wychowywanych w latach osiemdziesiątych, no i mieszkających

Ale Pyszka!
Bułki z mąki Szymanowskiej 112

Uwielbiam domowy wypiek chleba i bułek, polecam mąkę Szymanowską, bo jest doskonała i bardzo dobrze wyrabia się z niej ciasto, bez żadnych dodatków wypieka się  super smaczne pieczywo. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, ~500 ml ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży,  1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem,... Z rozkruszonych drożdży

chleba naszego