dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:64/571)

Hete bliksem 177

Jest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę(...)nawet na smażonej kaczce kończąc. Ogólna nazwa tej mieszanki ziemniaków z jabłkami nosi nazwę hete bliksem [ ˈheɪtə ˈ blɪksəm ] , czyli dosł. „gorąca błyskawica”. Pochodzi ona podobno stąd, że z racji dużej zawartości wody w jabłkach i gruszkach danie długo utrzymuje wysoką temperaturę. Podpowiemy, że naprawdę „coś w tym jest”. Wśród innych znanych nazw (i możliwych wariacji) są hemel

Kulinarna Pokusa
Naleśniki ostro nadziane z kurczakiem 180

dedykacją dla mojego Męża, który lubi mięsko praktycznie pod każdą postacią :) Naleśniki z kurczakiem są idealnym daniem na obiad, kolację, ale również dobrze sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy. Można je przygotować wcześniej, a przed samym podaniem po prostu włożyć do gorącego piekarnika, by ser się rozpuścił i by się lekko podgrzały.  PS. Polecam zrobienie większej ilości(...)prowansalskimi, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, tak by ser się rozpuścił i od razu podajemy. Naleśniki Ostro Nadziane, smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także:' Koszt przyrządzenia dania dla 2 osób

Smakowy Raj
ZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI. 205

łączy w sobie wszystko co może zaczarować potrawę. Uwielbiamy to barwne połączenie, kuszące pięknym aromatem zaraz po otwarciu słoiczka. To bilet do świata mocnych smaków, których nie da się nie pokochać. Warto dać się uwieść. Ps. produkt bezglutenowy, sygnowany znaczkiem przekreślonego kłosa! :)) Kupisz je tutaj: KLIKNIJ PESTKI CIEMNOZIELONEJ DYNI POLSKIEJ OD FRESANO : Klasyka gatunku! Pestki dyni zna każdy(...)oszalał na punkcie czegoś co oszałamiające nie jest ani przez momencik. No cóż, widać bywamy opóźnione! :) Trzymając w dłoniach filiżankę z gorącą zupą zapraszamy Was na inne odsłony tego ogrzewającego (a więc idealnego na teraz) dania. Nasze pozostałe propozycje na zupy znajdziecie: TUTAJ . Nie zapomnajmy jednak, że za moment nadejdą święta! Po inspiracje zapraszamy  TUTAJ

Wypisz Wymaluj
Świąteczne pralinki piernikowe 154

starszego, zeschniętego piernika 90 g powideł śliwkowych Do obtoczenia: wiórki kokosowe drobno posiekane orzechy włoskie naturalne gorzkie kakao Przygotowanie: Pralinki: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie wraz z cukrem pudrem. Ostudzić. Piernik drobno pokruszyć do dużej miski, dać powidła i ostudzoną kawę, wymieszać łyżką do powstania gęstej i wilgotnej masy. Spróbować odrobinę i w razie potrzeby dosłodzić lub gdyby ciasto było

Nastoletnie Wypiekanie
Co wybrać na podłogę w kuchni? 140

który koncertowo rozchlapuje masę czekoladową po całej kuchni, niezapowiedziany przelew wody w zlewie lub pęknięta rura, aż po wypadki gdy kurczak razem z gorącą brytfanną ląduje na podłodze, a przygląda się temu przyszły mąż Całe szczęście dał mi drugą szansę A teraz przechodząc do pytania: co na podłogę w kuchni: 1. LINOLEUM Kiedyś kojarzyło się z latami 70 – tymi

Relaxtime
Domowy tort Hawana babci Basi ! 268

się ładnie zrumienią studzimy i obsypujemy boki tortu.   Na tak przygotowany tort wkładamy owoce, wg uznania ( nie kiwi, bo galaretka topnieje !) , ja dałam mrożone truskawki przekrojone na pól. Przygotowałam jedną galaretkę rozpuszczoną w półtorej szklance gorącej wody i tężejącą zalałam tryskawki. Tort włożyłam na kilka godzin do lodówki . Najlepiej smakuje następnego dnia I gotowe.   UWAGA ! Wszystkie torty kroimy

Pysznosci Babci Basi
Croissant z jajecznicą i chorizo 160

minut w piekarniku do zarumieniania. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulkę pokroić w kostkę lub półplasterki (wg. gustu) i zeszklić na maśle. Do dać jajka, doprawić sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem i smażyć do ścięcia. Gorącą jajecznice nałożyć do grillowanych rogalików. Dodać kilka plasterków kiełbasy i świeże gałązki tymianku

Pyry na Gaz
MARYNOWANE POMIDORKI 87

liście laurowe 2 ziarna ziela ang 2 ziarna pieprzu łyżeczka gorczycy Wykonanie: Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Pomidorki poukładać w słoiki, dać przyprawy do każdego słoika, włożyć po kawałku marchwi i kawałku czosnku. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem aż do zamknięcia słoików

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TUŃCZYKIEM 185

pyszna i wyrazista sałatka doskonale zastąpi danie obiadowe. Szczególnie teraz gdy na dworze upał i nie mamy ochoty na gorące potrawy. Całą gamę wiosennych smaków dopełnia ostro słodki sos. Kiedy sezon na szparagi się skończy , można zastąpić je zieloną fasolką . POLECAM ! Nie podaję dokładnej ilości składników, ponieważ wszystko zależy od naszych apetytów:)  POTRZEBUJEMY: kilka młodych ziemniaków szparagi

WYSPA SZCZĘSLIWA
Chłodnik rzodkiewkowy z koperkiem 130

wersji bardzo też przypadł do gustu mojej 2-latce - czasem jemy na kolację rzodkiewki z jogurtem, a koperek to generalnie do wszystkiego by dała, więc jej smaki ;) Chłodnik to banalna do wykonania "zupa", świetna propozycja na gorące dni, a takie się już u nas powoli zaczynają. Póki co cieszy mnie to, ale jak nadejdą upały to obym nie narzekała

Kolorowy Przepisownik
Tartaletki z lemon curdem i jagodami wg Aleex 120

Mamy pełnię lata. Upały trochę dokuczają, ale nie narzekam. Jestem wyjątkowo ciepłolubna, więc wolę, kiedy na zewnątrz jest gorąco. Staram się tak planować czas, aby w kuchni spędzać go niewiele, przygotowując dania, które nie wymagają wielu godzin przy piekarniku, ale wspaniale smakują. Dziś zrobiłam na obiad grillowane polędwiczki, a po południu podałam chłopakom przepyszny deser - tartaletki

W mojej kuchni
pyszne ciasto z mrożonej dyni... 163

posmarować śmietaną blat ciasta, nakryć drugim, też można go nasączyć, posmarować całe ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta na śmietanę, posypać posypką czerwoną, schować do lodówki - ciasto jest obłędnie pyszne i szybko się zjada....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczony marlin z sosem béarnaise 149

Jest to danie kuchni francuskiej. Marlin jest rybą bardzo delikatną i bardzo smaczną, dlatego polecam gorąco. Przepis kuchni francuskiej z ulotki Biedronki. Pieczony marlin z sosem béarnaise. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z grillowanymi warzywami 130

będzie miała intensywny dymny posmak, a sałaty z sokami z cytryny i pomarańczy, zapewnią znakomite orzeźwienie. Doskonała przystawka do głównego dania lub danie główne, które znakomicie sprawdza się w upalne dni. Zróbcie sami podczas kolejnego gorąco weekendu! Życzymy smacznego :) Maugo&Paszko

Bananowe Pole