czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory oraz część ziół. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Gotowy sos można zmiksować, wówczas danie będzie jeszcze bardziej kremowe - ja tak zrobiłam. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego i posypać go częścią tartego parmezanu. Ułożyć(...)sosu pomidorowego. Następne warstwy układać w tej samej kolejności. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Można podawać na gorąco lub na zimno, w obu wersjach równie pyszne, choć na tą drugą zwykle są mniejsze szanse, bo danie jest tak pyszne, że właściwie znika od razu. Polecam! Przepisów na Melanzane Parmigiana jest pewnie tyle
KUCHARNIAjest ostrym recenzentem. Był sport. Były zakupy. Tylko tradycyjnej niedzielnej drzemki w ogrodzie nie było- za zimno, żeby wieszać hamak. Po takim weekendzie nie chce się przyrządzać szalenie skomplikowanych dań na poniedziałkowy obiad. Nic nie szkodzi- w zanadrzu mam pomysł na cukinię! Czas spędzony w ogrodzie był bardzo owocny- wystarczy wspomnieć, że z zebranych rzeczy udało mi się już(...)wstążki (można wcześniej odsączyć) i smażymy aż cukinia zrobi się szklista i miękka. Solimy i pieprzymy do smaku, ucieramy gałki muszkatołowej. Do gorącej cukinii wrzucamy pokrojony w kostkę camembert i mieszamy. Podajemy od razu, inhalując się aromatem dania
les mirabellesjakieś przeziębienie :-( Nie podoba mi się to wcale więc walczę ile się da... Wczoraj znajomy polecił mi napój z imbiru i pomarańczy. Dodałam jeszcze cytrynę i miód i powiem Wam, że sposób genialny :-) Wspaniały orzeźwiający smak, rewelacyjnie rozgrzewa :-) polecam przed snem. SKŁADNIKI 200 ml gorącej wody kawałek imbiru (ok. 1,5 cm) 2 - 3 plasterki cytryny 1 - 2 plastry
Czary - gary w kuchnicukrem w szklance mleka rozpuścić budynie wlać do gotującego mleka mieszać aż zgęstnieje dać do ostygnięcia budyń przykryć folią nie będzie się robić kożuch - masło ucierać dodać stopniowo zimny budyń 3. Galaretka - jabłka obrać pokroić w małą kostkę zalać 1 l gorącej wody wsypać galaretki mieszać aż się rozpuszczą 4. Posypka - masło rozpuścić dodać cukier i kokos
W królestwie smaków BeatyDzisiejsze danie może stanowić zarówno samodzielny posiłek (np. na obiad) jak i dodatek. Można je podawać na gorąco lub na zimno. Czerwona fasola - bo ona jest dzisiaj główną bohaterką - to chyba mniej popularna siostra tradycyjnej białej fasoli. Najczęściej chyba sięgamy właśnie po białą, nie dostrzegając tej drugiej. W wielu sklepach można kupić czerwoną fasolę w puszkach, suchą widziałam(...)cukinię i również chwilę przesmażać. Na końcu dodać pomidory, posolić i całość udusić do miękkości. Uduszone warzywa przełożyć do fasoli. Wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku solą. Podawać jako samodzielne danie obficie posypane grubo posiekaną zieloną pietruszką. To danie może zastąpić tradycyjny mięsny posiłek. Fasola, poza tym, że jest smaczna, to bardzo dobry substytut mięsa, dostarcza białka
Codzienna kuchnia niecodziennanadmiaru panierki otrząsamy rybę. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. Podajemy gorącą rybę. Rady: W trakcie pieczenia warto rybę delikatnie odwrócić i położyć dodatkowo kilka wiórek masła. Będzie równomiernie chrupiąca. Smacznego
Wanilia i Kardamonpropozycja, czyli jogurt z pieczonymi śliwkami może być pysznym korzennym jesiennym deserem, albo pożywnym i sycącym śniadaniem. Ja wykorzystuję to danie na te właśnie dwa sposoby: część jogurtu zjadamy na bieżąco, póki śliwki są jeszcze gorące, a resztę zostawiamy na następny dzień i śniadanie mamy gotowe. Jogurt z pieczonymi śliwkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g śliwek
Kulinarne przygody Gatitygęsty, jak miód. oczywiście w garnku wciąż będzie lejący, po wystygnięciu zgęstnieje. Ja konsystencje sprawdzałam w ten sposób, że do szklanki dałam kilka łyżek i czekałam jak ostygnie , wtedy widziałam, czy mi odpowiada czy jeszcze gotuję :-) Gorący miodek należy przelać do słoików, i dokładnie je zakręcić UWAGA na ręce, żeby się nie poparzyć. Ustawiamy je do góry dnem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokulata bez placków z cukinii-to jedno z moich ulubionych warzyw z którego robię mnóstwo potraw,przetworów i dań, te placuszki są pyszne,koniecznie podane z sosikiem czosnkowym-są obłędne-polecam gorąco!! Składniki: 1 kg cukinii (bez nasion,skórka może zostać jak cukinia jest młoda, jak starsza lub trochę leżała to lepiej obrać) 4 jajka 1 szklanka mąki
Swojskie jedzonkoszklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie: bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, ja dałam wszystkiego po trochu Najpierw podgrzej mleko z masłem,cukrem i cukrem waniliowym, a następnie gorącym zalej wypłukany mak. Odstawiamy aż napęcznieje na jakieś pół godziny. Warto aby naczynie ,w którym mak będzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy
Z Kuchni Do KuchniDanie błyskawiczne. Przygotowanie zajmuje góra 3 minuty. Dla zabieganych i zapracowanych, idealne na obiad lub gorącą kolację. Potrzebujemy: filet z kurczaka kilka plasterków ulubionej szynki lub boczku ser mozzarella kilka pomidorków koktajlowych sól pieprz bazylia i ulubione zioła Na posmarowanej tłuszczem formie układamy plasterki szynki, na nich przyprawiony filet z kurczaka. Pokrojoną w plasterki mozzarellę układamy
WYSPA SZCZĘSLIWAwlewamy kolejną porcję bulionu oraz wino i tak do momentu aż ryż będzie miękki. Pod koniec wlewamy śmietankę doprawiamy danie do smaku sola oraz białym pieprzem, posypujemy przed podaniem startym serem oraz szczypiorem. Podajemy gorące. Rada: Ważne jest aby w tej potrawie nie rezygnować z dodania wina, ono nadaje cały smak
Wanilia i Kardamonbardziej je docenia. I to właśnie te domowe, sycące, pełne warzyw, a nie te z torebek czy kartonów. Zupa to idealnie danie, kiedy wracamy zmarznięci i głodni ze spaceru. Kilka minut i na stole ląduje talerz gorącej, pożywnej zupy. Zachęcam Was do gotowania o ile tylko możecie zup na wywarach – mięsnym lub warzywnym. Ich smak jest głębszy
Mieszam w Garnkumiseczki przełóż kilka łyżek gorącego sosu pomidorowego z patelni. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Do odłożonej wcześniej miseczki z gorącym sosem pomidorowym dodaj śmietanę i tapiokę. Bardzo dokładnie wymieszaj i całość szybko połącz z daniem na patelni. Dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu tak długo, aż sos osiągnie zadowalającą cię gęstość. Podawaj od razu. Kaloryczność: Cały obiad
Moja MichaDrób jest pyszny w każdej postaci, jako gorącą przekąskę przygotowałam te pyszne, chrupiące kąski w parmezanie. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka
Kuchnia Beatykaloryczne. Są bogatym źródłem białka, kwasów nienasyconych, witamin i mikroelementów. Śledzie po japońsku podane z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami będą pożywnym daniem obiadowym… i nie tylko. Skorzystałam z przepisu Grzegorza (z małymi zmianami) ze strony Mniammniam . Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Śledzie po japońsku appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkołyżki cukru 2 łyżki miodu 30 dkg posiekanych orzechów - tutaj laskowe ( rozgnieść lub rozbić na mniejsze kawałki) Masło pokroić w małą kosteczkę dać do rondelka z innymi składnikami doprowadzić do wrzątku i gotować około 2 minut , następnie gorące wylać na rozwałkowane ciasto i piec według wcześniejszych wskazówek. krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe gotować według przepisu na opakowaniu dodając 1/3 mniej
na gazieminuty, a następnie wrzucamy cebulę, paprykę i ogórki. Gotujemy przez chwilę i wyłączamy ogień. Rybę układamy w półmisku, a wierzch zalewamy gorącą zalewą z warzywami. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy na zimno jako przystawkę. Danie można udekorować np. pietruszką. Ryba najlepsza jest po 24 h od przygotowania. Przechowujemy ją do 4 dni w lodówce. Na zdjęciu ryba
Poezja smakuBułka tarta lub otręby do panierowania Przygotowanie: Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości, a nawet do lekkiego rozgotowania. Zdejmujemy z ognia, do gorącej dodajemy kaszę kukurydzianą lub mannę, w ilości takiej, aby zagęścić soczewicę na tyle, aby dało się z niej formować kotlety. Zostawiamy do ostygnięcia, dodajemy jajko (niekoniecznie, ale z jajkiem mniej się rozpadają przy smażeniu), w razie potrzeby
Kuchnia w szuwarachkremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon. Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże
Moja smaczna kuchniapomyłka . A do tego racuchy i sos paprykowy? Racuchy kojarzą nam się z deserem, tym razem jest inaczej, zobaczcie sami. Danie rewelacyjne, aromatyczne, racuchy z sera miękkie i puchate a sos aromatyczny i pikantny, polecam gorąco. Racuchy z sosem paprykowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepis jest idealny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować kaszę gryczaną specjalnie do tego dania ;) Kaszy w tym daniu towarzyszą papryka, szpinak i jajko sadzone. W sam raz na lekki obiad lub kolację. Gorąco polecam! Składniki na 2 porcje: przepis z bloga Chlebem i solą 1 woreczek kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 2 jajka
Moja Galeria SmakuMoja babcia Wandzia na Wigilię jako ostatnie danie podawała zupę z borówek. Latem zebrane owoce zagotowywała z cukrem, przelewała do słoików i pasteryzowała. Taka zupa
Czerwień i błękitktóre może stanowić samodzielny posiłek, bądź też jako dodatek do mięsa, ryby itp. Podałam ziemniaczki z sosem paprykowym i sosem czosnkowym . Danie to wygląda rewelacyjnie, smakuje równie dobrze, jest łatwe w przygotowaniu i oczywiście tanie. Polecam gorąco. Składniki: młode ziemniaki oliwa rozmaryn sól słodka papryka czosnek Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy, jeśli potrzeba szorujemy szczotką, aby pozbyć się
na moim stole...mój spóźniony prezent na Mikołajki:) Przepyszne ciasteczka - w środku miękkie, chrupkie na zewnątrz. Przepis znalazłam tutaj . Gorąco polecam:) Składniki (odmierzamy szklanką o poj. 250 ml): kostka masła 2 szklanki cukru (można dać trochę mniej) 4 jajka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka barwnika czerwonego w żelu 3 i 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki tradycyjnego kakao
Domowa Cookierenka Agisię rozpuścić ,a masa być jednolita. Pomadę wylać na podpieczone ciasto. Posypać wierzch bakaliami, chałwą, wiórkami i czekoladą. Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 15 minut. Nie kroić od razu, choć to trudne będzie! Lepiej dać mu zastygnąć dobrze. Jako, że ja nie mogłam wytrzymać, odkroiłam sobie brzeg- pierwszy pasek, by zobaczyć rzecz jasna, jak smakuje , jak się
Z Kuchni Do KuchniOstatnio jestem trochę zabiegana, dlatego jem szybko, smacznie, a przede wszystkim zdrowo. Dziś proponuje jajka w koszulkach, idealne danie na śniadanie (oczywiście do łóżka) oraz podwieczorek. Wykonuje się bardzo łatwo. W garnku z gorącą wodą oraz odrobiną octu robię łyżką "wir", do samego środka delikatnie wkładam rozbite jajko i gotuję 2,5 minuty (od czasu do czasu mieszając
Życie na widelcukominkiem i do lodówki do stężenia ser z wiaderka przełożyć do wyższego pojemnika, galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wlać do sera i pałką blendera zmiksować z 1 minutę na galaretkę malinową dać herbatniki kokosowe z czekoladą, dać połowę masy serowej, na wierzch herbatniki kokosowe i maliny dać resztę masy serowej i dać biszkopty lekko je wciskając
W Mojej Kuchni Lubię