dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:73/571)

Wegańskie BUCHTY czyli kluski na parze 191

początek oczywiście robimy zaczyn drożdżowy: - 1/4 kostki drożdży (czyli 25g) - rozkruszamy do miski, - dolewamy  300 ml mleka lub nawet samej wody (płyn powinien być ciepły ale nie gorący!), - dodajemy  2 łyżeczki cukru i 1 dużą łyżkę mąki pszennej (jeśli chcecie słodsze ciasto, cukru może być więcej), -  mieszamy porządnie, przykrywamy np. talerzem i odstawiamy na chwilę (powiedzmy(...)wymienię jednak: - użyć starych drożdży i ciasto nie wyrośnie, - użyć zimnego mleka/ wody i jak wyżej albo zbyt gorącego mleka/wody i zabić drożdże, - dosypywać za dużo mąki i buchty wyjdą twarde, - rozwałkować ciasto zbyt cienko i buchty wyjdą płaskie, - nie dać wykrojonym kółkom wyrosnąć i jak wyżej, - nie podsypać blatu mąką i wykrojone kółka przykleją się do niego, - przykryć buchty

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Caldo verde - portugalska zielona zupa 196

sycąca. Na kolor wpływa długość gotowania kapusty - im krócej, tym ciemniejsza.   Składniki : cebula olej 1 l gorącej wody kawałek selera korzeniowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy 4 ziemniaki  100 g jarmużu lub kapusty włoskiej (w oryginale kapusty couve gallega); ja dałam cavolo nero (czarną kapustę toskańską) sól pieprz ewentualnie: ząbek czosnku i ok. 50g chorizo lub portugalska chouriço

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto kawowe z polewą śmietanową 335

stopniowo do ciasta, cały czas miskując - ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką ( na spód można dać papier do pieczenia) - piec w 180 stopniach przez 40-45 minut, po tym czasie śmietanę wymieszać z cukrem i rozprowadzić na gorącym wierzchu ciasta, wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut - gotowe ciasto studzić w formie, przy wyjmowaniu nożykiem lekko oddzielić

Smakołyki Bereniki
Tiramisu 145

podłużnych biszkoptów do tiramisu 1,5 szklanki mocnej świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej (ostudzonej) kilka łyżek (ja dałam 8) alkoholu, amaretto lub brandy (ilość zależy od tego, jak mocno lubicie czuć alkohol w deserze) kilka łyżek kakao WYKONANIE: Garnek z gorącą wodą ustaw na gazie, na niego połóż miskę z żółtkami i cukrem pudrem i ubij je na parze na puszystą

Słodko-Słony Świat Ilony
BULGUR Z POMIDORAMI, CUKINIĄ i CZOSNKIEM 149

użyć kaszy jaglanej, gryczanej lub kuskusu.    SKŁADNIKI / 4-6  porcji 1 szklanka kaszy bulgur 2 szklanki gorącego bulionu lub wody 20 g masła 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 1 cebula ¹⁄₂ małej cukinii ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej) 1 mała czerwona papryka 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)wyciśnięty z ćwiartki cytryny WYKONANIE KASZĘ wsypujemy do garnka(najlepiej z grubym dnem), podgrzewamy często mieszając przez około 1 minutę. Dodajemy masło i smażymy kolejne 2 minuty. Ostrożnie dolewamy gorącą wodę. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy bez mieszania przez około 12 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na 5-7 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę

cool and minty
Długo pieczona wieprzowina 206

Wolnowar sprawdza się w przypadku dań takich jak to, znakomicie. Nie trzeba się martwić, że coś się przypali, nie trzeba podlewać, obracać, a aromat  -  nie do osiągnięcia w tradycyjnym pieczeniu. Przepis znalazłam tutaj   składniki  1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu  1/4 łyżeczki pieprzu cayenne  1 łyżeczka chili w proszku  1 łyżeczka mielonego kminu(...)szklanki sosu barbecue, wymieszać. Podgrzewać  na programie low (80 - 90 st. C) 30-60 minut, aż będzie gorące. Podawać wieprzowinę z dodatkowym sosem barbecue, w razie potrzeby, ze świeżą bułką lub jako mięso w daniu głównym np z kaszą bulgur. Smacznego! Uwagi: Nie zużyłam całej mieszanki przypraw, była dosyć ostra. Warto

Stare Gary
Wegetariańska zupa szczawiowa 203

Zupa szczawiowa Na dworze chłodno, wietrznie i nie przyjemnie, dlatego w takie dni bardzo lubię zjeść taką gorącą zupę. Warzywa kupiłam już gotowe w porcje na zupkę, użyłam dwa takie pęczki gdzie był seler, por, marchewka i nać pietruszki. Jednak zazwyczaj do zupy używam korzeń pietruszki, ale i bez niego zupa była aromatyczna i na prawdę dobra(...)Warzyw ugotowanych w zupie, nigdy nie wyrzucam, marchewki zjadamy w zupie a resztę warzyw używam do innego dania, o tym niebawem na moim blogu.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: połowa selera 4 marchewki 4 białe części pora 2 nacie pietruszki 3 kostki warzywne BIO, lub zwykłe słoiczek szczawiu (315 ml)  5 ziemniaków

Mój pomysł na
Dworek Koper 173

elegancję wnętrz. Gościli tam wielokrotnie i za każdym razem byli zachwyceni. Po każdej swojej wizycie gorąco nas namawiali byśmy i my odwiedzili Dworek Grabowskich. W końcu ulegliśmy ich sugestiom i wybraliśmy się na rodzinny obiad. Byliśmy ciekawi czy podzielimy entuzjastyczne odczucia Teściów czy da o sobie znać tzw. „różnica pokoleń”. Okazało się, że Dworek Grabowskich łączy pokolenia(...)modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa ujęła mnie niezwykłą jakością, soczystością, rozpływała się w ustach, a wspaniały sos śliwkowy z podsmażanymi na maśle kopytkami sprawiał, że danie to można określić jednym słowem: poezja. Czerwona kapusta z wyraźnie wyczuwalnym aromatem goździków, zaskoczyła

Szybko Tanio Smacznie
z młodych ziemniaków chrupiące placki z sosem pieczarkowym... 810

pieprz mielony, wycisnąć ząbki czosnku, zetrzeć na tarce grubsze oczka cebule, wszystko dobrze wymieszać smażyć na gorącym oleju rumiane placki ziemniaczane, odkładać na ręcznik papierowy na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną cukrem, dodać pokrojone pieczarki i smażyć z 3 minuty, wlać wodę, dać kostkę rosołową grzybową i dusić bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, dodać gęstą śmietanę, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 185

stole słoik fasolki i obaj delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą i nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół na pół, po czym zamyka słoik i gotuje go w naczyniu z wrzącą wodą(...)octu 10% - nie dodaliśmy nasion selera - do każdego słoiczka włożyliśmy po 3 duże ząbki czosnku i 1 suszoną papryczkę chili, ale osoby które nie lubią zbyt pikantnych smaków mogą dać mniej Do fasolki w słonej zalewie także dołożyliśmy po jednaj papryczce chili na słoik. Przygotowaliśmy też inną wersję kiszonej fasolka szparagowej Składniki - proporcje na 2 słoiki o pojemności

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 354

eleganckie w formie.   Ciasto filo jest bardzo chrupiące (nie zapomnijcie więc podać gościom serwetki, gdyż cygara będą się kruszyć), a nadzienie przyjemnie słone, co tworzy z tego dania idealną przekąskę do piwa (nie jest to tradycyjne połączenie, ale jakże udane;) Jeszcze lepiej będą smakować, gdy podacie je z sosem z pieczonych pomidorów - subtelna gra smaku słonego, kwaśnego(...)zdrowszą metodę, czyli pieczenie. Sigara Böreği są przepyszne i myślę, że na stałe zagoszczą w moim imprezowym menu. Gorąco zachęcam Was do tego, abyście również spróbowali je przygotować. Co to jest Sigara Böreği? Sigara Böreği jest jednym z wariantów dania o nazwie börek lub burek. Börek to rodzina potraw składających się z  ciasta filo

Chilli Czosnek i Oliwa
bób z cukinią w miodowo sojowym sosie 163

Bób z cukinią Jest to typowe danie z rodzaju "lepiej smakuje niż wygląda". dlatego apeluję by nie zważać  na lekko "szrekowy" wygląd potrawy i gorąco zachęcam do przygotowania tej nie tylko zdrowej, lecz również niezwykle smacznej potrawy. składniki 500 g bobu dwie niewielkie cukinie 4 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego(...)patelni i przekładamy do miski.  Na tą samą patelnię wrzucamy bób, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy do cukinii, mieszamy i od razu podajemy  jako samodzielne danie, lub jako dodatek do  potraw z drobiu

Miód i pieprz
PILAW Z KURCZAKIEM 260

być danie przepyszne, bardzo aromatyczne i takie które można podać nawet gościom, warto zrobić pilaw. Posiada wszystkie te cechy wyżej wymienione! Składniki: 60 dag piersi z kurczaka 1 czerwona cebula czerwona papryka 2 torebki ryżu długoziarnistego łyżeczka kminku Kamis łyżeczka kolendry Kamis sól morska Kamis pieprz mielony Kamis garść rodzynek Bakalland 2 szklanki gorącej wody Wykonanie: Pierś kurczaka wkroimy(...)kostkę i tak samo pokrojoną cebulę. Po ok 4 minutach dosypujemy ryż, podsmażamy ok.3 minut, dodajemy 2 szklanki gorącej wody, dodajemy wszystkie przyprawy łącznie z rodzynkami, smażymy często mieszając aż ryż pochłonie cały płyn. Rodzynki Bakalland świetnie nadają się do tego dania, ponieważ nie są one zbytnio wysuszone i nawet krótkie podgotowanie sprawia że są fajnie mięciutkie

Z Majeczką w kuchni
Lasagne z kurczakiem i trzema serami. 182

Obie są bardzo smaczne i nie umiem powiedzieć, która mi posmakowała  bardziej, bo  to dwa zupełnie różne dania pomimo zbliżonych składników. To troszkę jak z rodzeństwem. Niby  podobne, a jednak  inne. Ja Was gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo zbliża się 25  października, czyli  Światowy Dzień Makaronu. Właśnie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka z selera z rodzynkami. 126

selera, wymieszaj. Teraz dodaj śmietanę i garść rodzynek ( jeśli są zbyt twarde możesz je najpierw namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie ), wymieszaj dokładnie wszystko razem. Jeśli chcesz możesz odrobinę posolić. Podawaj jako surówkę do drugiego dania z ziemniakami i mięsem. Pyszna i zdrowa surówka ! Polecam. :)  S eler pomaga nam schudnąć, ponieważ przyspiesza metabolizm w naszym organizmie

Przepisy i porady kulinarne