marchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (dałam sporo, ma być ostro), zagotowujemy. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego. Zupa z porów zaskakuje całym bogactwem smaków. Początkowo wydaje się
mojewypiekiinietylkostraganie), gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki, wystarczy dobrze wyszorować pod wodą. Frytki z dyni smakują znakomicie jako osobne danie, ale możecie je również z powodzeniem podać zamiast tradycyjnych frytek do steku lub innych mięs. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI na około 4 porcje: 500 g dyni (najlepiej odmiana Hokkaido) 0,5 malej cebuli 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Słodko-Słony Świat Ilonywielkanocnymi sakiewkami . Postanowiłam jej pomysł wykorzystać do zrobienia mojej sałatki. Składniki sałatki: sałata lodowa , groszek zielony konserwowy , ogórek konserwowy (ja dałam miniaturki marynowane z chili), boczek wędzony , zielona pietruszka , jajka . Boczek pokroić w paseczki i na średnio gorącej patelni wytopić tłuszcz tak, aby te paseczki boczku stały się zrumienione i chrupkie. Wyłożyć je na papierowy ręcznik
Codzienna kuchnia niecodziennadnia takie cuda :) jednak same jajka na bekonie nie są złe i serwuję je od czasu do czasu oczywiście jako ... danie obiadowe :) Składniki: 2 jajka 2 plastry bekonu odrobina soli pieprz Wykonanie: Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Na gorącą patelnię (bez tłuszczu) kładziemy plasterki bekonu i mocno rumienimy je z obu stron. Wysmażone odkładamy na talerz, a na tłuszczu wytopionych
Walijskie Pichcenienajprostsze. Ja i mama jesteśmy minimalistkami - im mniej składników, tym bardziej nam smakuje :) a czas wykonania i ile z danym ciachem będzie zabawy, to pojęcie względne. Babka smakowała nawet babci, a to już wyczyn, więc polecam gorąco! ;-) Składniki: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 150 ml oleju 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku
Czarnawisienkanaprawdę dobrą i nie można narzekać, to w dalszym ciągu jest przeszywająco zimno. Najlepsze na zimno są cięższe i bardzo gorące zupy. Kasza gryczana ma właściwości rozgrzewające, więc to dodatkowy plus mojej pieczarkowej :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście
Przepisy Aleksandrychochlą gorącego wywaru. Zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Natkę pietruszki drobno siekamy. Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Artykuł Zupa pieczarkowa + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaWażne, żeby to na czym będą leżały, posmarować dobrze olejem, bo się przykleją. Nie mogą też bezpośrednio dotykać wody. Gorące pampuchy można podać z rozpuszczonym, prawdziwym masłem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dla dzieci , Mięsa , Obiad Tagged: drożdże , kukurydza , pieczarki , wołowina
https:KKuchniaMniamkilka innych jabłek, żeby ograniczyć ilość cukru. Jeżeli chcecie oczywiście cukru można dać więcej lub posypać cukrem pudrem po upieczeniu. Często szarlotkę podaje się na ciepło, ale ja bardzo lubię tez zimną. A ta jest naprawdę pyszna na ciepło i na zimno. I do tego zdrowa. Gorąco polecam! Ciasto: 300 g drobnej mąki pełnoziarnistej (typ 2000 lub graham(...)dodać tylko tyle kefiru, aby dało się połączyć ciasto w kulę. Szybko zagnieść, spłaszczyć i podzielić na 2 części. Jedną część odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Drugą włożyć do zamrażarki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto schłodzone w lodówce wyjąć. Rozwałkować, przełożyć na dno blachy. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 13-15 minut
Pełny talerzWyborna przystawka lub szybka przekąska dla miłośników serów pleśniowych. Aksamitny i miękki w środku, chrupiący na zewnątrz najlepiej smakuje podany na gorąco z sałatą. Dla
Smakowite DaniaBłyskawiczna, prosta w wykonaniu, z delikatnie słodko- kwaśną nutą, zupa krem z pomidorów z dodatkiem serka mascarpone to znakomita propozycja na gorącą kolację. Podana z grzankami
Smakowite DaniaBardzo aromatyczna, smaczna,o oryginalnym smaku zupa z boczniaków z ziemniakami i serkiem topionym będzie smaczną propozycją na szybki obiad lub gorącą kolację. To prosta i
Smakowite DaniaPyszne, chrupiące ciasto francuskie uszlachetnione domowym pesto z suszonych pomidorów, gorącymi serami i świeżymi pomidorami. Do tego czarne oliwki, bazylia, oregano i dużo rukoli. :) Tartę przygotowuje się błyskawicznie i smak jest naprawdę niezapomniany! ;) Ja podaję tartę na kilka sposobów, żonglując dodatkami :) Oto jedna z moich propozycji. Składniki na tartę (na 6 porcji): jedna rolka ciasta francuskiego light (ja używam(...)skórki garść świeżych listków bazylii 4 ząbki czosnku sok z połówki cytryny sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Bonus: jeśli pominiecie szynkę - tarta stanie się wspaniałym daniem wegetariańskim :) (z tego miejsca pozdrowienia dla Panny Balke :)) Do dzieła: Zaczynamy od pesto. Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika blendera lub melaksera i miksujemy na gęste, ziarniste pesto
Spektrum Smakukońcu wykonałam swój plan i przyrządziłam własnego kurczaka tikka masala. Jest to brytyjskie danie, oparte na kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Nie istnieje jedyny słuszny przepis na tikka masala, zawsze jednak znajdziemy tam kurczaka, a najczęściej przyprawiony jest gotową mieszanką garam masala ( w dosłownym tłumaczeniu "gorąca mieszanka"). W skład tej przyprawy najczęściej wchodzą: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon(...)liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Ja garam masala najczęściej używam do przyprawienia ryb, zabija nieprzyjemny zapach. Wracając do tikka, bardzo rozgrzało mnie to danie, koniecznie spróbujcie go w chłodny dzień. Składniki ( 3 porcje): - ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka - 1 cebula - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
Corner With Recipeslekkostrawne, niskokaloryczne i dietetyczne. Przyrządza się go szybko, nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz nadziewania. Dzisiaj prezentuje kurczaka w połączeniu z ryżem i warzywami. Jest to danie delikatne, ale można nadać mu pikanterii dodając papryczkę chili w postaci świeżej lub sproszkowanej. Ja ją pominęłam ze względu na delikatne kubki smakowe mojej rodziny ☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)składniki. Odłożone ćwiartki kurczaka wkładamy do garnka z ryżem, skórką do góry. Przykrywamy i wstawiamy do gorącego piekarnika na 40-45 minut. Po 30 minutach odkrywamy garnek i pieczemy dalej do zrumienienia się mięsa. Potrawę można podawać jako samodzielne danie lub z dowolną surówką, np. z marchewki i jabłka
Kulinarne przemyslenia