dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:72/571)

Dyniowe bliny z serkiem, łososiem i truskawkami 185

bliny z dodatkiem dyni podane z kremowym serkiem z kolorowym pieprzem oraz z gotowanym na parze łososiem z truskawkową salsą. Pyszne danie które podałam na kolację dla czterech osób z powodzeniem może stanowić obiad dla dwóch. Gorąco polecam :) bliny (8 szt): 1,5 szklanki mąki gryczanej 200 ml ciepłego mleka 2 kopiaste łyżki puree z dyni jajko

Mienta blog
Zrazy mielone z pieczarkami 244

odrobinę bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem.Mięso wymieszać z jajkiem,  cebulą, doprawić.Mięso podzielić części, każdą  rozpłaszczyć, na środek dać łyżkę pieczarek, uformować kotlet okrągły lub podłużny. Panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z każdej strony[ ja smażyłam we frytkownicy

Moje domowe kucharzenie
Żółty kalafior pod serowym beszamelem 338

Kalafior w serowym sosie smakuje wyśmienicie. Kurkuma nie tylko wzbogaciła wizualnie danie, ale nadała specyficznego smaku. Żeby danie było bardziej pożywne na spód zapiekanki dałam ziemniaki. 1 kalafior 1 łyżeczka kurkumy SOS: 2 szklanki mleka 50g masła 1 łyżka mąki 200g sera żółtego szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz biały ok 500g ugotowanych ziemniaków Kalafior ugotować w osolonej wodzie(...)dodać starty ser. Wymieszać, aż ser się rozpuści. Można chwilę podgrzać na małym ogniu, aby ser się lepiej połączył. Wylać gorący sos na kalafior. Zapiekać 30min w 180*C bez przykrycia. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Zapiekanki Tagged: beszamel , kalafior , ser żółty , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
filety śledziowe w lekko ostrej papryce z warzywami.. 155

rzepakowy z 1/4 szklanki i wsypać marchew, paprykę, cebulę, podsmażać z 5 minut mieszając - wlać wodę, dać koncentrat pomidorowy, pokrojoną papryczkę chilli z pestkami, cukier, ocet, kucharka, przyprawę w płynie i gotować na mniejszym ogniu z 15 minut na usmażone filety wlać gorącą zalewę i zostawić najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły smaczne śledzie w lekko ostrej papryce

W Mojej Kuchni Lubię
Kapusta pekińska z patelni 162

naturalny słodki smak. Tak najczęściej jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Warto zatem czasem dla odmiany zrobić ją na gorąco. Podsmażona na oleju sezamowym z dodatkiem imbiru i czosnku jest pyszna. Najważniesze - przygotujesz ten smaczny dodatek do drugiego dania błyskawicznie. Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej olej sezamowy 1 ząbek czosnku kawałek imbiru 1 łyżka masła sok z cytryny(...)oleju sezamowym. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i pozostawić przykrytą przez kilka minut, aż zmięknie doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na sam koniec wmieszać łyżkę masła. Podawać na gorąco                                                    SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
pieczywo czosnkowe 225

nagrzanego piekarnika (200 st. C), pieczemy przez ok. 10 – 15 min., aż masło się roztopi a pieczywo będzie gorące. W ten sam sposób możemy takie pieczywo upiec również na grillu. Podajemy jako dodatek do różnych dań

Domowy Smak Jedzenia
Gözleme z halloumi, botwinką i chilli 236

nafaszerowałam serem halloumi oraz chilli, dodatkowo dodając od siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa porowa 155

jakiegoś czasu miałam ochotę na zupę. Gorącą, gęstą, rozgrzewającą. Zastanawiałam się tylko na jaką, a ponieważ w domu miałam pory, wybór był prosty - zupa porowa. Już od dawna nosiłam się z zamiarem ugotowania i spróbowania takiej zupy, ponieważ nigdy jeszcze takowej nie jadłam i w końcu nastał ten dzień! Kilkakrotnie widziałałam tę zupę w stołówce w pracy, ale nie wyglądała(...)jakiejś  wodnistej (na oko) zawiesinie. Ja przygotowałam zupę - krem, a jej smak przeszedł moje oczekiwania;) mimo, że to danie kuchni brytyjskiej jest godne polecenia:)  Zupa jesty banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje oczywiście wyśmienicie! Wszsytkim gorąco polecam, szczególnie tym zapracowanym, ponieważ to błyskawiczny sposób na ekspresowy i smakowity obiad. Aby obiad był bardziej sycący

Codzienne Gotowanie
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką 154

wędzoną papryką pimenton , o unikalnym aromacie dymu wędzarniczego. Dzięki tej przyprawie gulasz smakuje niesamowicie! Aromatu wędzonej papryki nie da się niczym zastąpić. Jednak bez problemu kupicie ją w sklepach typu kuchnie świata, a także w lepiej zaopatrzonych supermarketach, dlatego gorąco zachęcam Was do jej spróbowania :) Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką Składniki (na 4 porcje(...)kuminu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól oliwa 1 cebula 1 marchewka 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 1 łyżka wędzonej papryki 400 g ugotowanej białej fasoli (można dać 2 puszki białej fasoli lub zastąpić ja fasolą czerwoną) sól 4 garście świeżego szpinaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Dynię pokrój na duże kawałki (nie trzeba jej obierać

Chilli Czosnek i Oliwa
duszony kurczak na pikantnie "chimichurri"... 147

smaku, woda 2 szklanki kurczak nieduży ok. 1,2 kg podzielić na porcje, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym na gorącym oleju delikatnie zrumienić kurczaka, posypać wymieszanymi przyprawami, vegetą i z 5 minut podsmażać następnie wlać wodę, do smaku można dać maggi i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa można podać z ryżem, ziemniakami..............SMACZNEGO!!! argentyńska przyprawa "chimichurri" Royal Brand

W Mojej Kuchni Lubię
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 148

gorące i duszne. Nic dziwnego, że w ciągu dnia nikomu nie chce się jeść ciężkich posiłków. Za to po zachodzie słońca, Włosi tłumnie wychodzą z domów do ulubionych knajpek, gdzie spożywają najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Sama nie wiem, czy nazwać to obiadem, czy kolacją… Pewne jest, że jego charakterystycznymi elementami są całkowity brak pośpiechu, ogromna ilość dań(...)Dusimy aż składniki się połączą. Wykładamy na gorący, ugotowany „al dente” makaron, posypujemy posiekaną bazylią i świeżym, tartym serem pecorino. Uwaga: makaron jemy w takiej ilości, żeby za kilka chwil z przyjemnością zająć się: SECONDO PIATTO Ze wzgledu na to, że Włochy to kraj z trzech stron otoczony morzem, jedynym daniem które dla mnie ma sens jest

Patchwork
Kurczak w sosie pieczarkowym z brokułami i pieczonymi ziemniakami 352

papryka - 1/2 kg ziemniaków - masło - tymianek - mąka   Sos: - 300 gr pieczarek - 2 łyżki oliwy - kostka rosołowa - 1/2 szklanki gorącej wody - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 1 łyżka mąki   Moje danie rozpoczęłam od ziemniaków. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w większe kawałki jak na frytki które wrzuciłam do garnka i lekko podgotowałam

Kuchenne Wariacje
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 172

się ukisić, a i zawitał w nasze progi pewien znany redaktor, któremu od niedawna zawsze przygotowuję chilli con carne, powstała dzięki temu taka oto wariacja. To połączenie wyjątkowo prostego dania, jakim jest meksykańskie chilli z mięsem i chyba najbardziej słowiańskiego ze wszystkich przetworów. Efekt jest zaskakująco pozytywny. 0,5kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża(...)mięsną masą wylądować powinna fasola. Po wymieszaniu wszystkiego po raz ostatni, faszerujemy mięsem kiszone ogórki. Posypujemy tartym serem i podajemy gorące. Gdy podamy je samoistnie mogą służyć za przystawkę, z frytkami, czy innym dodatkiem, swobodnie spełnią rolę dania głównego

Kuchenna Kontrrewolucya
Tort kuskus z golonką, groszkiem pod pesto z rukoli 169

można danie w 10 min przygotować, a potem się w nim rozsmakować? Pierwsze składniki przygotowujemy, w czajniku wodę zagotowujemy, kuskus z koperkiem mieszamy, wrzątkiem na 5 min zalewamy, groszek również w gorącej wodzie parzymy, a w tym czasie pesto z rukoli robimy. Pozostaje tylko warstwami, kuskus połączyć z innymi składnikami. Tort ten z pewnością do deserów nie zaliczymy(...)pewno nim się nie przesłodzimy, bo nie dość, że jest ekspresowy, to jest bardzo zdrowy. Słodkiego tortu nie da się zjeść na raz całego, ale tego mojego, należy w całości zjadać i nawet jeszcze jedną porcję dokładać. Składniki: pesto: ·                   3 garście rukoli

Moniki Smakołyki