dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:77/571)

PYZY ZIEMNIACZANE 165

okresie jesienno-zimowym takie dania smakują najbardziej. Nigdy nie sądziłam, że przygotowanie samodzielnie pyz ziemniaczanych jest tak banalnie proste. To moje pierwsze pyzy i z pewnością nie ostatnie. Aż nie do wiary, że z samych ziemniaków (gotowanych i surowych startych), z niewielkim tylko dodatkiem skrobi ziemniaczanej stworzymy danie obiadowe, a jednak dało się. Pyzy (czy kluski(...)olej kokosowy (1-2 łyżki) bezzapachowy lub smalec - sól 1/3 ziemniaków , czyli 400g ugotować do miękkości, gorące (po odcedzeniu) przepuścić przez praskę lub podusić. 2/3 ziemniaków, czyli 800g zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć na gazie do miski (maksymalnie jak się da) z nadmiaru wody, dorzucić do miski z ugotowanymi, następnie wodę z miski wylać, a z dna zeskrobać

Smaczne Zdrowe
Penne z pesto z rukoli i słonecznika z łososiem na parze. 164

Postanowiłam zaszaleć, a czemu by nie ;) W końcu dzieci zasługują na wykwintne dania. To zajęło mi kilka chwil. Wydaje się pracochłonne, a tak na prawdę zrobiło się praktycznie samo :) Na porcję dla dziecka (u nas 8 i pół miesiąca) potrzebujemy: 50 g uparowanego łososia, u nas saute ;) garść makaronu penne duża szczypta rukoli łyżka ziaren słonecznika łyżka oliwy(...)makaron wg zaleceń producenta.  Do naczynia wkładamy rukolę, ziarna słonecznika i wlewamy oliwę, blendujemy aby uzyskać konsystencję pesto. Gorący makaron mieszamy z rukolowym pesto, wykładamy na talerzyk i posypujemy kawałkami łososia. Pomidorka kroimy na ćwiartki i układamy na środku dania :) Jak widzicie Oskarkowi bardzo smakowało :) Skomentuj

MamaOskarka
Grillowanie – porady 238

obróbka gorącym powietrzem na otwartym ruszcie. Z wszystkimi zastrzeżeniami z poprzednich akapitów, taka obróbka musi dość szybko doprowadzić do przesuszenia, a w końcu nawet przypalenia mięsa lub warzyw. Dlatego raczej nie grilluje się powyżej 30 minut bez zastosowania dodatkowych środków w rodzaju folii aluminiowej. Aktualny stan grillowanych produktów da się nieraz ocenić już na podstawie tego jak w danym momencie(...)dużo ciepła. Lekki wiatr przydaje się z kolei dlatego, że ułatwia rozpalenie węgla. Nie oznacza to jednak wcale, że nie da się zrobić grilla np. w czasie deszczu w temperaturze 18 stopni – przynajmniej pod warunkiem dostępności jakiegoś małego zadaszenia. Da się, zapewniam o tym, choć z opisanych wyżej powodów może być to utrudnione. Niektórzy potrafią zrobić grilla również w środku

Kulinarna Pokusa
Roladka z kurczaka na puree z dyni 176

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na danie, które było wykonane podczas kulinarnych rozgrywek blogerów czyli roladkę z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z jabłkiem i morelą na puree z dyni posypaną palonym porem Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 5 sztuk suszonych morel - pół małego jabłka - 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - 1 cebula - 1,5 cm korzenia imbiru - 500 g dyni(...)oliwą. Roladkę delikatnie podsmażamy. Wyciągając roladkę z wody należy uważać żeby się nie oparzyć ponieważ w środku może być gorąca woda. Jak roladkę podsmażymy to kroimy ją w plasterki (ok. 1,5-2 cm). Teraz składamy nasze danie – na talerzu dajemy puree z dyni, na nim układamy plasterki roladki i na wierzch dajemy naszego pora Smacznego

Kuchenne Wariacje
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowo - koperkowym 214

Pełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na  dodatek do obiadu  gorąco polecam tą surówkę. Składniki: 1 kapusta pekińska mała puszka kukurydzy 1 papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta) 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta cukru

kuchnia doski
Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem 153

miodem akacjowym oraz skrapiamy oliwą pomarańczową – mieszamy. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem będzie wyśmienitym uzupełnieniem dania obiadowego. Dodatek jagód goji i miodu akacjowego wzbogaci nie tylko jej walory zdrowotne ale i smakowe. Gorąco polecam osobom dbającym o zdrowie, diabetykom… i nie tylko. Smacznego i na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Surówka z kapusty

mojewypiekiinietylko
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 164

będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna do przygotowania farszu. Według mnie połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe, zaserwowałam to danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ekspresowa tarta z pomidorami i cukinią 143

pomidory od rana do wieczora, a właśnie wczoraj w późnych już godzinach wieczornych przygotowałam obiad na dziś. Tego typu dania smakują mi najbardziej na drugi dzień i to w temperaturze pokojowej, ale śmiało można wciągać jeszcze gorące, luz całkowicie zimne, prosto z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego około 50 g pasty z czarnych oliwek lub pesto 1 duża

greenscarf
Sernik z truskawkami i bezami 140

smaku truskawkowym (każda na 500 ml wody) 250 ml serka z wiaderka, może być serek homogenizowany 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej) truskawki okrągłe mini biszkopty Mini bezy do dekoracji Przygotowanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce, sprawdzamy aby galaretka nie stężała, tylko osiągnęła gęstość niezbyt gęstej śmietany. Truskawki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nutella z daktyli 132

suszonych daktyli 4 łyżki gorzkiego kakao łyżeczka kopiata cynamonu (można bez, ale nam lepiej smakowała z ) mleko u mnie 2% ja dałam na oko, żeby krem nie była ani za rzadki, ani za gęsty szczypta soli Daktyle zalewamy gorącą wodą, mogą stać tak całą noc, u mnie stały jakieś 3 godziny i były już mięciutkie. Po tym czasie wodę zlewamy

kruche babeczki
Łazanki z dorszem i szpinakiem 184

minut się tego dania nie uda zrobić, ale nie jest trudne. Mąż uznał, że za dużo szpinaku, ale dla mnie było ok. No może jednak ciutkę mniej go mogło być. :) Przygotowując dla siebie, możesz zredukować ilość szpinaku, wedle potrzeb. Jednak bardzo mi smakowało. Użyłam dorsza, więc w ogóle nie było czuć smaku ryby, tzn. danie nie śmierdziało(...)byłoby pewnikiem przy większości ryb, które kiedyś jadałam. Zuzi bardzo smakowało. Z uwagi na nią ne doprawiałam zbyt intensywnie, więc danie było łagodne. Jednak spora doza pieprzu i ewentualnie szczypta ostrej papryki mielonej dodałaby jeszcze więcej smaku. Gorąco polecam! Składniki na 3 porcje: ok 250-300 g filetów z dorsza bez skóry, ja miałam atlantyckiego

Anioszek w kuchni
Orkiszowe pierogi z serem i malinami 167

Orkiszowe pierogi z białym serem i malinami (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 100g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych malin Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko

Moja Micha
Ryba po grecku + film 551

Ryba po grecku to jedno z wielu tradycyjnych dań wigilijnych, smakuje równie dobrze przez cały rok. Rybę po grecku można podać jako zimną przystawkę lub gorący, pożywny obiad z dodatkiem ziemniaków. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. składniki na 4 porcje 500 g filetów rybnych 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kilka

Smakowite Dania
Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym 167

Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 150g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych truskawek Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko

Moja Micha
Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 182

brrr... pada deszcz... mało optymistycznie... a poranek był nawet słoneczny! Przede mną wyprawa po Córcię do szkoły a potem gorąca czekolada na rozgrzewkę (taki jest plan) i dokańczanie bajecznie świątecznej kapusty na obiad. Do skonstruowania tego dania zmotywowała mnie grudniowa KUCHNIA i kapusta własnego kiszu czekająca w zamrażarce. Dla Małżona słodka, dla mnie wcale. Bardzo ciesze się

Dzieje kuchennej Wiewióry