dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:82/571)

Szynka pieczona 248

   Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno. Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od

Maminek kulinarny
STEKI Z INDYKA W ŚMIETANOWYM SOSIE 186

Dziś coś dla miłośników "białego mięsa" :)  Steki z indyka.  Pyszne i niskokaloryczne danie.  Jeśli oszczędnie serwujemy sobie kalorie - pomijamy sosik, a jeśli nie, podkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem.  Polecam gorąco! Składniki: p ierś z indyka sól pieprz oregano czosnek olej do smażenia Na sos: 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia

Walijskie Pichcenie
marynowana w przyprawie do ryb flądra z patelni... 132

skórę nożem ostrym do filetowania flądry oczyściłam z wnętrzności - usunęłam głowy, nożyczkami odcięłam płetwy, ogon i dobrze opłukałam do marynaty dać flądry i dobrze je natrzeć, do lodówki na 3-4 godziny schować obsypane mąką flądry kłaść na gorącym oleju białą skórą smażyć flądry z każdej strony na rumiano i odkładać na ręcznik papierowy takie flądry prosto z patelni lubimy

W Mojej Kuchni Lubię
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 221

super przepis. Przepis , który zagościł u nas kilka lat temu i od tej pory kilka razy do roku, danie to pojawia się na naszym stole. Smak królika  przygotowanego według tego przepisu jest po prostu rewelacyjny. Baaardzo gorąco polecam, nie tylko na wielkanocny stół i nie tylko dla wielbicieli mięsa z królika. Zapewniam Was, że zasmakuje nie tylko

Smaczne Zdrowe
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola 228

Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego

Kolizje Smaków
Spaghetti alla carbonara 254

klasycznym przepisie na carbonarę (link) wbija się surowe, rozbełtane jajka na gorący jeszcze makaron. Tworzy się wtedy kremowo-jajeczny sos. Z jajek zrezygnowałam, bo akurat dodatek jaj w daniach zawsze bardzo wyraźnie wyczuwam i to niekoniecznie z zachwytem. ;) Kremowy charakter sosu myślę, że osiągnęłam, dzięki dodatkowi śmietany, której tutaj nie żałowałam. Swoją drogą śmietana również nie występuje w każdym

coolinarnastrefa.blogspot.com
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 164

także nadanie nowego smaku, konsystencji czy właściwości wyrobom, do których zostały dodane. W domowej kuchni z sukcesem możemy stosować wiele z nich jako część procentową mąki przeznaczonej do danego przepisu na chleb czy ciasto. Wzbogacą smak, nadadzą ciastu dodatkowego aromatu i prozdrowotnych właściwości. Zwiększą ilość przyswajalnego białka, nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów. Większość z powodzeniem można stosować do deserów(...)spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje potrawom lekko orzechowy smak. Przydatna do panierowania. Popping z amarantusa (amarantus ekspandowany, jak popcorn, pod wpływem gorącego powietrza) można wykorzystać do ciasteczek podobnych do szyszek z preparowanego ryżu i do panierowania, a także jako wypełniacz mas mięsnych

Karo in the Kitchen
Czy za 40 lat nie będzie ryb? 166

niebo w gębie!). Wszystkie dania były świetne, chociaż śledzie wypadły dla mnie najgorzej, jako te najpowszechniejsze. Wielu z uczestników jednak nie widziało nigdy podobnie przygotowanej ryby, więc było to danie potrzebne. Karp wypadł niesamowicie i postaram się go częściej wykorzystywać w swojej kuchni, ale intensywne w smaku curry w połączeniu z gorącem, sprawiło, że miałam ogromną ochotę(...)przepisy z zagrożonymi gatunkami już się na blogu nie pojawią :) A teraz zapraszam na kilka zdjęć! :) Wspomniany chłodnik. Mniam! Marynowane śledzie. Obłędny sposób podania. Marzę o takich talerzach. Moje danie - makrela, napoleonka z cukinii z chrzanowym twarożkiem i kawiorem z alg oraz sałatka z jabłka i marchewki z sojonezem. Całość wykończona dodatkowo marynowaną gorczycą. Czarniak na kaszy owsianej

Życie zamknięte w smaku
Młoda marchew z ziemniaczkami - dla niemowląt po 4 miesiącu 93

się to robić maksymalnie często i doprowadzić do tego, że przestanę gotowe zupki kupować. Zwłaszcza, że niedługo Jej dieta jeszcze się rozszerzy i obiadek będzie się składał z dwóch dań. Na pierwszy rzut prezentuję zupkę, którą można podawać dziecku już po 4 miesiącu. Oczywiście lepiej jest wprowadzić najpierw samą marchewkę, a dopiero potem zupki warzywne. Dla tak małego dziecka(...)tych proporcji (w zależności od wielkości warzyw) otrzymamy 2 porcje zupki dla Dziecka. Jedną należy jeszcze gorącą włożyć do słoiczka i wstawić do lodówki na następny dzień. (UWAGA - nie do słoiczka po gotowym obiadku, bo nie da się ich szczelnie zakręcić!) Takie danie to i ja lubię :) moja Mama niedawno zrobiła, ale w wersji dla dorosłych trzeba doprawić solą

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti Carbonara 184

trzeba robić tego w dużych ilościach aby się najeść :) Naprawdę gorąco polecam Carbonare wszystkim, którzy chcą spróbować czegoś nowego. :) Składniki (na 3 porcje): 300 g. boczku wędzonego (warto sprawdzić czy nie jest bardzo słony. Jeśli jest to należy odpuścić sobie późniejsze solenie sosu bo w efekcie danie będzie przesolone) 2 średnie cebule  3 ząbki czosnku(...)Kilka minut grzejemy do rozpuszczenia się serów. Voila! Spaghetti Carbonara gotowe :) Wystarczy wyłożyć na ugotowany makaron, na wierzch zetrzeć ser śmierdzący i można już jeść :) Czyż nie proste? :) Naprawdę gorąco polecam wszystkim sero-, makarono- oraz wszystko- jadaczom :)  Smacznego

Jedzeniomania
Gęsta pikantna zupa grzybowa 128

sycąca, o mocnym grzybowym aromacie w towarzystwie słodyczy papryki. Dodam też, że prosta w wykonaniu. Jeżeli nie masz czasu lub ochoty na przygotowanie domowego bulionu, równie dobrze możesz w gorącej wodzie rozpuścić ekologiczną kostkę lub mieszankę warzywną. Dodatek kilku suszonych grzybów dodatkowo zintensyfikuje smak zupy, jednak jeżeli nie masz ich pod ręką, nie musisz zaraz biec do sklepu. Pieczarki stają(...)zarumienionego i chrupiącego pieczywa również mile widziany. Przeważnie zupa służy nam jako pewien rodzaj przystawki, preludium do dania głównego. Ta jednak samodzielnie stanowi interesującą propozycję, choćby na niedzielną kolację. W taki dzień, jak dzisiaj, dobrze jest móc ogrzać dłonie talerzem gorącej, pysznej zupy. Potraktuj ją jako sposób na poprawę samopoczucia. Wydaje mi się, że właśnie tego najbardziej potrzeba

Roślinna - blog wegański
Krokiety z ruskim nadzieniem w waflu 204

ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Czerwony barszczyk do tego i szybkie danie obiadowe gotowe. To się nazywa recykling w kuchni! Składniki(...)bułka tarta – olej do smażenia   Wykonanie: – Farsz należy podgrzać, ja to zrobiłam w kuchence mikrofalowej. – Rozłożyć na stole wafle, kłaść łyżką gorący farsz i rozsmarować dokładnie na całej długości wafla. Przeciąć wzdłuż na dwa paski. – Po kilku minutach, kiedy wafel zmięknie, zwijać jak roladkę. – Roztrzepać jajka, posolić

To co kocham
Curry ze słodkimi ziemniakami i kalafiorem 143

Takie curry chodziło za mną dłuższy czas. Sama nie wiem czemu wcześniej nie zmobilizowałam się, do jego przygotowania. Obejrzałam niezliczoną ilość filmików na których przygotowywano to danie (bardziej chodziło o inspiracje smakowe niż o instruktaż) i nadal nie czułam do końca „bluesa”. Przede wszystkim jest szybkie do przygotowania, aromatyczne (świetnie sprawdzi się na zimowe obiady) i jest(...)ugotowaniem na ok 10 minut namoczyć ją w wodzie) aż będzie miękka, co trwa ok 10 minut. Do gotowego, gorącego curry dorzucamy soczewicę i całość podajemy. Wierzch posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i orzechami cashew. Życzę Wam wszystkiego dobrego. Dajcie znać czy przepis się u Was sprawdza

Szybko Tanio Smacznie
Placek ziemniaczany z jajkiem 99

jajkiem i koperkiem. Moim pierwszym skojarzeniem był najprostszy, ale jednocześnie bardzo smaczny i idealny na gorące dni - polski obiad - ziemniaczki oprószone koperkiem, jajko sadzone, a do picia kefir lub maślanka, choć w dzieciństwie najbardziej lubiłam prawdziwe zsiadłe mleko. Rozważałam zaprezentowanie takiego dania, ale ostatecznie postanowiłam pokazać coś innego, nowego i nieco bardziej wyrafinowanego ;) Przygotowałam placek ziemniaczany zapiekany

Codzienne Gotowanie
Pieczona papryka z burakami i kaszą bulgur 158

zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków i cynamonu i tak oto powstało to danie. Składniki na 4 porcje jako danie główne: 4-5 czerwonych papryk około pół kg pomidorów 50 g orzechów laskowych (oczywiście mogą być inne) 1-2 ugotowane buraki 3-4 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina(...)oliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku przez 30 minut w temp.180-190 C. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące włóż do foliowego woreczka i zostaw na minimum 10 minut, to znacznie ułatwi zdjęcie skórki. Ten dziwny kolor wynika z tego że danie robiłam wieczorem, na obiad następnego dnia :-) Obrane ze skórki papryki pokój na 2 cm kawałki, dodaj pokrojone

greenscarf