dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:63/571)

Domowy tort Hawana babci Basi ! 298

się ładnie zrumienią studzimy i obsypujemy boki tortu.   Na tak przygotowany tort wkładamy owoce, wg uznania ( nie kiwi, bo galaretka topnieje !) , ja dałam mrożone truskawki przekrojone na pól. Przygotowałam jedną galaretkę rozpuszczoną w półtorej szklance gorącej wody i tężejącą zalałam tryskawki. Tort włożyłam na kilka godzin do lodówki . Najlepiej smakuje następnego dnia I gotowe.   UWAGA ! Wszystkie torty kroimy

Pysznosci Babci Basi
Croissant z jajecznicą i chorizo 184

minut w piekarniku do zarumieniania. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulkę pokroić w kostkę lub półplasterki (wg. gustu) i zeszklić na maśle. Do dać jajka, doprawić sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem i smażyć do ścięcia. Gorącą jajecznice nałożyć do grillowanych rogalików. Dodać kilka plasterków kiełbasy i świeże gałązki tymianku

Pyry na Gaz
MARYNOWANE POMIDORKI 117

liście laurowe 2 ziarna ziela ang 2 ziarna pieprzu łyżeczka gorczycy Wykonanie: Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Pomidorki poukładać w słoiki, dać przyprawy do każdego słoika, włożyć po kawałku marchwi i kawałku czosnku. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem aż do zamknięcia słoików

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TUŃCZYKIEM 208

pyszna i wyrazista sałatka doskonale zastąpi danie obiadowe. Szczególnie teraz gdy na dworze upał i nie mamy ochoty na gorące potrawy. Całą gamę wiosennych smaków dopełnia ostro słodki sos. Kiedy sezon na szparagi się skończy , można zastąpić je zieloną fasolką . POLECAM ! Nie podaję dokładnej ilości składników, ponieważ wszystko zależy od naszych apetytów:)  POTRZEBUJEMY: kilka młodych ziemniaków szparagi

WYSPA SZCZĘSLIWA
Chłodnik rzodkiewkowy z koperkiem 155

wersji bardzo też przypadł do gustu mojej 2-latce - czasem jemy na kolację rzodkiewki z jogurtem, a koperek to generalnie do wszystkiego by dała, więc jej smaki ;) Chłodnik to banalna do wykonania "zupa", świetna propozycja na gorące dni, a takie się już u nas powoli zaczynają. Póki co cieszy mnie to, ale jak nadejdą upały to obym nie narzekała

Kolorowy Przepisownik
Tartaletki z lemon curdem i jagodami wg Aleex 143

Mamy pełnię lata. Upały trochę dokuczają, ale nie narzekam. Jestem wyjątkowo ciepłolubna, więc wolę, kiedy na zewnątrz jest gorąco. Staram się tak planować czas, aby w kuchni spędzać go niewiele, przygotowując dania, które nie wymagają wielu godzin przy piekarniku, ale wspaniale smakują. Dziś zrobiłam na obiad grillowane polędwiczki, a po południu podałam chłopakom przepyszny deser - tartaletki

W mojej kuchni
pyszne ciasto z mrożonej dyni... 182

posmarować śmietaną blat ciasta, nakryć drugim, też można go nasączyć, posmarować całe ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta na śmietanę, posypać posypką czerwoną, schować do lodówki - ciasto jest obłędnie pyszne i szybko się zjada....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczony marlin z sosem béarnaise 184

Jest to danie kuchni francuskiej. Marlin jest rybą bardzo delikatną i bardzo smaczną, dlatego polecam gorąco. Przepis kuchni francuskiej z ulotki Biedronki. Pieczony marlin z sosem béarnaise. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z grillowanymi warzywami 159

będzie miała intensywny dymny posmak, a sałaty z sokami z cytryny i pomarańczy, zapewnią znakomite orzeźwienie. Doskonała przystawka do głównego dania lub danie główne, które znakomicie sprawdza się w upalne dni. Zróbcie sami podczas kolejnego gorąco weekendu! Życzymy smacznego :) Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Kurczak po gospodarsku. 391

czas to zmienić. Przede wszystkim mięsa tego nie należy poddawać zbyt długiej obróbce cieplnej. Tak więc ma być szybko i bardzo gorąco, aby soki nadto nie wyciekały. Dość tych mądrości ludowych. Do przygotowania tego dania wykorzystałam Przyprawę gosposi bez glutaminianu sodu i soli od Rafex . W swoim składzie ma: pieprz czarny - grys, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra

MamaOskarka
Paprykarz domowy + film 142

Zamiast kupować gotowce w puszce polecam domowy paprykarz własnej roboty , danie proste w przygotowaniu, szybie i bardzo smaczne to moja propozycja śniadania lub gorącej kolacji, najlepiej smakuje z pieczywem. składniki na 2 porcje 1 makrela 1 czerwona cebula 1 papryka czerwona 1 marchewka 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego łyżka margaryny sól papryka słodka w proszku papryka chilli woreczek ryżu przepis

Smakowite Dania
Żółte kopytka z czosnkiem niedźwiedzim 157

całą passatę. Przyprawiamy, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, garść pestek z dyni i gotujemy do miękkości. Jeśli będzie potrzeba podlewamy lekko wodą. Danie jest gotowe i podajemy jako dodatek do wcześniej przygotowanych kopytek :) Życzymy smacznego :) Gorące pozdrowienia

vegetanie
Bezy matcha 121

60minut,-myślę ,że to zalezy od piekarnika.jak ktoś nie ma herbaty to można bez niej...ta herbatka nadaje ładny zielony kolor ..ja dałam cukier puder i mikserem ubijałam od początku ,a pod misą miksera była gorąca woda w tzw.płaszczu wodnym.Pozdrawiam.Jadzia....http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/bezy-matcha

w mojej kuchni
Bezy matcha 175

60minut,-myślę ,że to zalezy od piekarnika.jak ktoś nie ma herbaty to można bez niej...ta herbatka nadaje ładny zielony kolor ..ja dałam cukier puder i mikserem ubijałam od początku ,a pod misą miksera była gorąca woda w tzw.płaszczu wodnym.Pozdrawiam.Jadzia

w mojej kuchni
Sernik cytrynowy z lemon curd 415

rozpływa się wprost w ustach, a dodatek wyrazistego lemon curd nadaje mu charakteru. Jest on bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, trzeba dać mu tylko czas na schłodzenie w lodówce. Ale warto poczekać... Jest fantastyczny... Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 700 g serka śmietankowego z wiaderka (ja użyłam "Naturalnego" Delfiko, do kupienia np. w Netto) 250 g serka mascarpone

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT "SŁONECZNE LATO" 264

dzisiejszy przepis powstał trochę na przekór panującej w UK pogodzie :). "Słoneczne lato" łączy w sobie moje ulubione, orzeźwiające smaki lata. Gorąco polecam wypróbować, jak genialnie smakuje mascarpone z cytryną :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy

Przepisy Aleksandry
24.Deser na poniedziałek - czyli domowe i proste cytrusowe "lody" bezowe! 242

wiemy: jedni zimę kochają, a drudzy zagorzale jej nie nawidzą.  Ale za ten piękny biały widok za oknem zimę jednak da się lubić! Ludzie w taką zimową pogodę miewają przeróżne zachcianki. Większość preferuje gorącą czekoladę, aromatyczną herbatę, grzane piwo lub wino, ale są i tacy, którzy w zimę miewają ochotę na.. lody! Czyli tak jak my dziś. Nasza

Symfonia Smaków
PYSZNE CIASTECZKA JAGLANE, BEZ CUKRU, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU 245

glutenu a także bez jajek... Ale to wcale nie przeszkadza, a dla niektórych to wręcz zaleta. Polecam bardzo gorąco, są wyśmienite również dla dorosłych... :-) Przepis znaleziony tutaj ( klik ), tylko troszkę zmodyfikowany, w oryginale był bez substancji słodzących, ja choć dałam 2 łyżki ksylitolu, to i tak mogłyby mieć jeszcze conajmniej z 1 albo i 2. Składniki: - 1,5 szklanki

Smaczne Zdrowe
Makaron kokardki w kremowym sosie z gorgonzolą 285

. W dzisiejszym sosie wykorzystałam gotową  mieszankę serów gorgonzola i mascarpone, ale  można śmiało przygotować ja samodzielnie . Mak,  który użyłam  do makaronu pełni w tym daniu jedynie rolę dekoracyjną, choć nadaje mu jednak  ciekawego posmaku........... Składniki : /2  porcje/ 160-200 g makaronu  kokardki /motylki-farfalle/ 150 g sera gorgonzola z dodatkiem mascarpone /lub(...)mieszając  podgrzewać do  utworzenia gładkiego ,kremowego  sosu. -Ugotowany makaron  przecedzić  i wsypać do gorącego sosu , wymieszać  posypać  makiem  /jeśli wymaga doprawić do smaku/  i przełożyć na talerze. -Gotowe danie udekorować  zieloną  pietruszką

Zakamarki mojej kuchni
PIECZONE JABŁKA NADZIEWANE PIKANTNĄ KASZANKĄ 208

sceptycznie podchodzicie do tematu kaszanki, to gwarantuje Wam, ze tej wersji po prostu musicie spróbować:) Danie przygotowuje się błyskawicznie, jest ono świetnym rozwiązaniem na grilla bądź domowe przyjęcie. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 sztuki): 500 g dobrej jakości kaszanki 4 duże kruche słodkie jabłka(...)jabłka 20-25 minut , sprawdzając po tym czasie czy są gotowe poprzez lekkie  nakłucie z boku.  Możesz podawać je z pieczonymi ziemniaczkami lub jako osobne danie. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Potrójnie orzechowy piernik! 135

masła orzechowego. Nie znam również takiej, która nie przepadałaby za piernikiem i wszelkimi korzennymi aromatami. Jako że sama uwielbiam zarówno jedno i drugie, postanowiłam połączyć oba smaki w jednym daniu. I tak powstał intensywnie orzechowy (z ciekawym dodatkiem) piernik z migdałami. Koniecznie spróbujcie! *** INTENSYWNIE OWOCOWY PIERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM /przepis własny/ 150 g obranej, dużej i mocno dojrzałej persymony(...)przygotowania piernika użyłam masła kremowego, które dzięki delikatnej konsystencji doskonale połączyło się z pozostałymi składnikami. Osobiście uwielbiam je jeść rozsmarowane na gorącym toście. Świetnie smakuje również bezpośrednio ze słoika, a także... jako dodatek do wytrawnych dań, w szczególności makaronu. A Wy z jakimi produktami najbardziej lubicie łączyć masło orzechowe? * Artykuł sponsorowany

Poranek na słodko
SAŁATKA GRECKA 645

lodową. Ta dzisiejsza jest bez sałaty ale jest równie smaczna, co niektórzy stwierdzili nawet, że jest jeszcze lepsza... Polecam bardzo gorąco, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Idealna zarówno jako dodatek do grilla jak i jako samodzielne danie, np. na kolację. Zawsze podaję ogórki ze skórą, w sumie to nie wiem dlaczego u nas niektórzy podają ogórki obrane

Smaczne Zdrowe
Frużelina z owoców leśnych i gruszek 246

frużelina wyszła dość gęsta, nie sprawdzałam jeszcze, jak wygląda po schłodzeniu. W zależności od przeznaczenia i rodzaju użytych owoców możesz dać mniej żelatyny. Gdy jednak wyjdzie za gęsta, dodaj nieco wrzącej wody i wymieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorącą frużelinę możesz przełożyć do słoików, zakręcić pokrywkę i odwrócić do góry dnem, aby zawekować. Zagotowywanie nie wchodzi tu w grę

Anioszek w kuchni
łatwy i pyszny sernik na zimno bez jajek... 156

krótko, tortownica 24 cm - na dnie rozłożyć biszkopty i dać połowę sernika do sernika wcisnąć całe truskawki i dać resztę sernika na serniku ułożyć gęsto plastry truskawek i schować do lodówki na do stężenia galaretki truskawkowe rozmieszać w 800 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na truskawki, schować do lodówki najlepiej na całą noc sernik jest tak pyszny

W Mojej Kuchni Lubię
BEZGLUTENOWE GOFRY OWSIANE – POMARAŃCZOWO – CYNAMONOWE: 208

razem miksujemy i odstawiamy – ilość mąki zależy od konsystencji jaka nam wychodzi (każda mąka bezglutenowa zachowuje się inaczej + trzeba mieć na uwadze to, że po czasie pęcznieje, więc musimy dać jej chwilkę), - ilość cukru zależy od naszych smakowych preferencji, my zawsze dajemy na oko, do uzyskania pożądanego smaku. Konsystencja jaką powinniśmy uzyskać ma być kleista, ciągnąca się. Po zrobieniu próbnych(...)cukru itd. Przy tych gofrach dobrze jest przed każdą kolejną wlewaną porcją masy natłuścić gofrownicę olejem za pomocą pędzelka. Gofry, jeszcze gorące, świeżo po wyjęciu z gofrownicy wydają się być wiotkie. Po chwili stają się chrupiące, więc warto dać im sekundę na ogarnięcie się, zanim trafią do naszych żołądków! Można rzec, że są jak kobiety – potrzebują chwilki dla siebie

Wypisz Wymaluj