( Recipe in English ) Uwielbiam serniki-torty na bazie mascarpone! Podoba mi się, że choć są proste w wykonaniu, to bardzo ładnie się prezentują. Mój dzisiejszy przepis powstał trochę na przekór panującej w UK pogodzie :). "Słoneczne lato" łączy w sobie moje ulubione, orzeźwiające smaki lata. Gorąco polecam wypróbować, jak genialnie smakuje mascarpone z cytryną :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Wspaniale się prezentuje,z malinami uwielbiam i jeszcze te pokruszone bezy,pozdrawiam
Mimo , że za oknem u mnie jest prawdziwie "angielska" pogoda , moja dusza znów się cieszy ciekawym " znaleziskiem" pt. tort słoneczne lato .Choć nie zrobię go dziś ( bo w misce wyrasta ciasto na "małpi chleb") to wiem , że będzie kolejnym moim wypiekiem będzie w/w tort właśnie .Pozdrawiam .
Zachwycil mnie Twoj torcik! :DWidze, ze ostatnio blogerzy czesto wykorzystuja warstwe z galaretki do tortow. I ja musze tego sprobowac :D
Pięknie! Od razu mi sam widok humor poprawił, bo u nas pogoda też do kitu. Zimno i leje.Pozdrawiam cieplutko, Agata
Pięknie wygląda!Nie jestem biegła w ciastach na zimno ponieważ nie lubię żelatyny..niedawno zaczęłam używać agar, ale nie wiem ile tu bym musiała zastosować? :)
Wyglada przepysznie ..Uwielbiam tez mascarpone na slono czy slodko :)
po takim torcie to nawet najbrzydsza pogoda wydaje się bajką - ekstra torcik :)
Wygląda cudownie! W takiej wersji to mogłabym zjeść kawałeczek tego pysznego ciacha :>Zapraszam do siebie :)
Bardzo ciekawy pomysł!!!!!Nominowałam twój blog, więcej na stronie: http://pysznosc.blogspot.com/2013/06/11-pytan-nominacja-ostaam-nominowana.html
Minęło 3 tygodnie i parę innych upieczonych słodkości od mojego poprzedniego wpisu i chcę oznajmić , że na jutrzejszy "Babski wieczór" chłodzi się właśnie w lodówce krążek galaretki z soku pomarańczowego z truskawkami. Tak wiem , że w przepisie są maliny ale ja mam truskawkowy szał i dlatego te truskawki. Po powrocie z pracy zrobię spód z ciasteczek i masę z bitej śmietany i mascarpone.Jutro podzielę się z Wami zdjęciem mojej "produkcji".Mam nadzieję "nie splamić honoru" słonecznego tortu Aleksandry .
Droga Elasz będę wdzięczna, jeśli przyślesz mi zdjęcie swojego ciasta na maila a.rybinska@gmail.com lub może dodasz je na facebooku? Wierzę, że ciasto wyjdzie Tobie świetnie i mam dużą nadzieję, że będzie Ci smakować. U mnie dzisiaj też pieczeniowy szał - zapraszam jutro po przepis na tort warstwowy (wałkowany ;)) o nazwie "Plaster miodu" :)Pozdrowienia i koniecznie daj znać czy słoneczne ciasto smakowało :).
Trochę się pospieszyłam z tym jutro (czyli dziś) odnośnie zdjęć , bo zdjęcia będą dopiero jutro lub pojutrze ze względu na w/w "Babski wieczór"(mam tylko cichą nadzieję , że zdążę zrobić dokumentację zdjęciową. Właśnie skończyłam składać to cudo i opierając się na smaku wylizanej z miski masy śmietankowo-serowej ciasto będzie bardzo orzeźwiające w smaku , a podobnie jak Ty Aleksandro galaretki z soku pomarańczowego nie posłodziłam , do masy serowej dałam sok z cytryny.Spód z ciastek podpiekłam dlatego , że bardzo lubię ten smaczek , który wydobywa z nich pieczenie.Podobnie jak w Twoim przepisie wykorzystałam tortownicę o średnicy 20cm , i muszę powiedzieć , że proporcje składników są idealne do jej objętości.Oczywiście , że prześlę zdjęcia .Pozdrawiam.
A co to są listki żelatyny??? znam tylko taką w proszku, jak wtedy postąpić? (początkująca:-)
Listki/płatki żelatyny wyglądają tak: http://www.modernistpantry.com/assets/images/gelatin-sheets.png Wiem, że taka żelatyna jest trudniej dostępna w Polsce, ale jest zdecydowanie lepsza od tej w proszku (przede wszystkim ma bardziej neutralny zapach). Czytałam, że jeden listek odpowiada 1 łyżeczce żelatyny w proszku, ale nie jestem pewna.
Na zdjęciu powyżej tort "Słoneczne lato" w wykonaniu Pani Elżbiety Mareckiej-Szydło. Dziękuję za wiadomość ze zdjęciami
Torcik "Słoneczne Lato" w wykonaniu Pani Agnieszki Naruszewicz-Pydyn. Jestem zachwycona zdjęciem i deserem