dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:60/571)

PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) 192

inni nienawidzą. Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią będą zachwycać, a nawet z przyjemnością sięgną po dokładkę. Takie pączki podane z gorącym czerwonym barszczykiem są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza

Ostra na Słodko
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM 279

inni nienawidzą. Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią będą zachwycać, a nawet z przyjemnością sięgną po dokładkę. Takie pączki podane z gorącym czerwonym barszczykiem są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza

Ostra na Słodko
Kurczak podwójnie zielony 167

zupełnie niesłuszne. Jeśli więc szukacie czegoś wyrafinowanego, zaskakującego, czegoś na szczególną okazję a przy tym niezwykle smacznego i nieskomplikowanego w wykonaniu, polecam gorąco ten przepis! Ponieważ poza podstawą, która wg autorki jest zupełnie innym daniem niż moje, postanowiłam to moje danie nazwać na jej cześć. ;) I tak oto zrodził się:  Kurczak à la Magrat Składniki

Kuchnia Prezydentowej
Grill- soczysty kurczak z warzywami. 157

tacce aluminiowej na grillu. Kurczaka zamarynuj przez min. 10 minut w przyprawach z kapką oleju. Czas grillowania zależy od rodzaju grilla. Danie będzie gotowe, gdy kurczak będzie złoty a warzywa miękkie. Podawaj na gorąco z ulubionym sosem lub bez. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
PERSKIE LODY SZAFRANOWE Z RÓŻĄ I PISTACJAMI (BASTANI AKBAR MASHTI) 218

uwierzcie, że kubki smakowe szaleją po zjedzeniu porcji takiego deseru . Jest on jakby bardziej orzeźwiający, intrygujący...taka jakby eksplozja na języku. Gorąco polecam! Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło

Przepisy Aleksandry
Jogurtowa panna cotta z sosem rabarbarowym na 2 urodziny bloga 151

użyć jogurtu o dużej zawartości tłuszczu. Chudy jogurt mógłby nam się zważyć. Dla bezpieczeństwa używamy jogurtu w temperaturze pokojowej i mieszamy z gorącym mlekiem stopniowo. Ja wykorzystałam jogurt grecki firmy Zott.  2 łyżeczki agaru dały mi delikatną konsystencję. Jeżeli wolicie, aby panna cotta lepiej się ścięła, dajcie go więcej. Ilość agaru należy dostosować do zaleceń producenta. Ja używałam agaru

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 185

kminkiem. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut. Podajemy gorące. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi, to danie jednogarnkowe, proste i bardzo pożywne. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. W zależności od użytego

mojewypiekiinietylko
Gołąbki w młodej kapuście + film 214

Gołąbki w młodej kapuście to smaczny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Podane na gorąco z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie i  mogą doskonale urozmaicić

Smakowite Dania
Przysmak Samuraja, czyli sajgonko - krokieciki z mięskiem i sezamową nutką :) 183

wymieszanej z sezamem. Na koniec smażymy obustronnie na oleju. Sajgonko - krokieciki podajemy jako dodatek do bulionu, barszczu, sałatek, ziemniaków, ale są też pysznym daniem samym w sobie :) No i oczywiście wskazówka: Sajgonko - krokieciki smażcie na gorącym tłuszczu by panierka nie odpadła i by delikatne płatki ryżowe nie przykleiły się do patelni. R E K L A M A google

Smakowy Raj
Rolada drobiowo - wieprzowa 240

Taką roladę możemy podawać na gorąco lub na zimno. Moja rodzinka uwielbia wędlinki które sama przygotowuje w domu, niż te sklepowe, a ja lubię eksperymentować

Kuchnia Danusi
Fondue czekoladowe 162

mogą być dowolne: owoce, bakalie, ciastka, żelki- co tylko lubicie i co można nadziać na metalowe szpikulce (które można zastąpić wykałaczkami). Można dać odrobinę wanilii, cynamonu, rumu lub ulubionego likieru, niech fantazja Was poniesie :) Gorąco polecam! :) * czekolada mleczna- 200 g * kremówka- 200 ml * skórka z pomarańczy- łyżeczka * likier pomarańczowy- 1 łyżka * dodatki- u mnie banan, pomarańcza i pianki

Kraina Miodem Płynąca
Risotto pomidorowe (Risotto al pomodoro) 353

dodatkiem pomidorów. Jeśli lubicie pomidorową z ryżem to danie na pewno Wam zasmakuje ;) Może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego. Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego 200 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki) 50 ml białego wina mała cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki

wyzwania kuchenne
Cebula faszerowana pęczakiem 188

powstał na konkurs z serkiem Apetina. Cebulę faszerowaną chciałam przygotować już od jakiegoś czasu, ale akurat teraz miałam dodatkową motywację. Przygotowanie tego dania nie jest zbyt trudne, trzeba tylko uważać, by nie poparzyć się gorącą cebulą.  Składniki: 3 duże cebule (białe lub czerwone)  1 łyżka serka Apetina Tapas 1/2 szklanki pęczaku 6-7 szt. pieczarek pieprz

Pasja Smaku
Chrupiąca pomarańczowa zupa! 159

możesz polać grzanki oliwą z oliwek) - pietruszkę posiekaj - śliwki kroimy na kosteczkę Na talerz wlewamy gorącą zupę, posypujemy grzankami, śliwką i pietruszką. Jemy gorące ;-) Dodatkowo zupę możecie też posypać pestkami z dyni! Przepyszne i rozgrzewające danie! Polecam

SMYKWKUCHNI
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 215

blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące bardzo nam smakują tak podane chrupiące placki ze śledziami

W Mojej Kuchni Lubię
Cytrynowy łosoś z piekarnika. 184

oven. Często podaję w ten sposób łososia. Można go przygotować wcześniej, wstawić do piekarnika  20 minut przed podaniem. Jest to danie proste w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i  soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni. Składniki na 6 osób. 6 filet z łososia 1 cytryna 1 kulka mozzarella

Kulinarny karnet Christophera
Kokosowe babeczki z jagodami ( lub bez ) 207

Babeczki - muffinki kokosowe sprawdzają się w roli przekąski do gorącej herbaty, w ponury jesienny dzień. Warto zabrać jedną do pracy lub dać dziecku do szkoły.  Moja córa zabrała więcej, po to, by częstować koleżanki :) Babeczki możecie zrobić z owocami lub bez. Ja mam mrożone jagody i już zaczynam z nich korzystać. Warto było zrobić zapasy. Składniki: ( na 12 sztuk

kolorowotorcikowo
Rosół z drobiowymi klopsikami podany z kaszą kuskus 214

szybko według mnie to rosół! Uwielbiam ten smak lekko słony z warzywami. Dodatkiem specjalnym były drobiowe klopsiki, które podkradłam mamie przygotowująca inne danie. Wykorzystałam nadmiar kaszy kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco polecam! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody Klopsiki drobiowe

Truskawkowa Fiesta
FISH & CHIPS Z GROSZKOWYM PUREE 189

Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). Fish & Chips w The Pumphouse w Liverpoolu. Postanowiłam przygotować danie w swoim domu. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, Pozdrawiam Was gorąco! Ewa R. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA l 211

Idealny na gorące, letnie dni. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej,żeby zdążył się schłodzić- bo taki jest najlepszy. Ilości składników oczywiście dowolne i dowolnie można je

Smaczne Zdrowe
Grillowanie - czas grillowania 439

Przede wszystkim kochani- nie da się rozpalić grilla w 2 min :) Dajmy sobie czas przynajmniej 30- 40 min by grill był dobrze rozpalony. Mięsa- dobrze jest zamarynować dzień wcześniej i dać do lodówki. Wołowina: Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony o wysokiej temperaturze. Stek ok 2-2,5 cm grubości-   Krwisty(...)Dobrze  wypieczony -12 min Najwazniejsze: Podczas  grillowania wołowiny pamiętajmy że- grill musi być dobrze nagrzany - gorący.                            Mięsa nie przekładamy co chwilę, ale grillujemy połowę żadanego czasu z  jednej strony

Smaki Edyty
Makaron penne z chorizo i jarmużem 217

zaaranżowałam kulinarny romans pomiędzy jarmużem, chorizo i makaronem penne, taki włosko-hiszpański mezalians ;) Wyszło naprawdę dobre, a przy tym proste do przygotowania danie. Sycące i zdrowe. Może Wasi Panowie przełkną więcej zielonego w takim wydaniu? Gorąco polecam! A Wy co robicie z jarmużu? Chętnie poczytam o Waszych patentach w komentarzach.  Makaron penne z chorizo i jarmużem przepis(...)czasie zdejmij pokrywkę. Dobrze wymieszaj, dorzuć posiekany czosnek i gotuj jeszcze 5 minut. Przed odlaniem makaronu zachowaj ok. 1/2 szklanki wody. Przełóż ugotowany makaron na patelnię i jeśli danie wydaje się suche, dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze minutę lub dwie. Gotowy makaron podawaj posypany startym parmezanem. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis

Chilli Czosnek i Oliwa
Szyszki 188

łyżki wody 1 ½ opakowania ryżu preparowanego Przygotowanie: Krówki (obrane z papierków ;)) włożyć do garnka, dodać masło i wodę, rozpuścić.Do gorących krówek wsypać ryż preparowany, wymieszać dużą, drewnianą łyżką. Odstawić do przestygnięcia (muszę ostygnąć na tyle, aby dało się włożyć w masę dłonie). Rękami (koniecznie zwilżonymi wodą) formować wrzecionka lub kulki

Cakes By Kejt