dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:51/571)

Bezglutenowe wegańskie racuchy 132

mleku i jajkach. Ten przepis (jak większość zresztą) powstał w chwili, gdy poczułam w sobie ogromną chęć na delikatne, słodkie, pachnące placuszki prosto z gorącej patelni. Jak to w takich momentach bywa, im szybciej da się je przyrządzić, tym lepiej. A jeszcze lepiej, gdy wszystkie składniki są pod ręką. W mojej kuchni te składniki są praktycznie zawsze. Racuchowy głód więc

Smakuje zdrowo
Schab faszerowany - wiem, co jem 368

Moje kolejne domowe wyroby z kategorii - wiem, co jem. Dzisiaj polecam schab faszerowany mięsem mielonym z indyka. Danie, które możemy jeść na zimno jako przekąskę i na gorąco do obiadu, np. z sosem grzybowym. SKŁADNIKI ok 1,5 kg schabu 1 łyżka sosu sojowego zioła typu: majeranek, cząber, tymianek. 2 ząbki czosnku Na farsz: 40 dag mięsa mielonego

W kuchennym oknie Ewy
Lahmacun - turecka pizza 207

chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko .  Składniki :  Ciasto : 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

Codzienne Gotowanie
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 248

ostrego sosu chili 1 mocno czubata łyżka dobrego masła orzechowego sok wyciśnięty z limonki 3cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki brązowego cukru (biały też da radę) ½ kostki rosołowej z kurczaka rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody 8 pałek z kurczaka lub 4 duże udka 2 łyżki podprażonych nasion sezamu garść podprażonych orzeszków ziemnych ćwiartki limonki do pokropienia

Karo in the Kitchen
Gazpacho 167

momencie przygotować dzisiejszy obiad. Ani się przy tym nie zmęczycie, ani nie nagrzejecie kuchni. Wystarczy sięgnąć po kilka warzyw i przypraw. Dzisiaj gorąco zachęcam do przygotowania orzeźwiającego, zimnego chłodnika hiszpańskiego gazpacho. Szybkie danie, a jakże smaczne! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Letnia sałatka makaronowa z bobem 168

byłoby ich nie wykorzystywać na co dzień w kuchni. Główny cel - ma być lekko i pożywnie zarazem - został w pełni osiągnięty. Taką sałatkę gorąco polecam solo zamiast obiadu czy kolacji, jak i do dań z grilla - jako dodatek do posiłku na świeżym powietrzu będzie jak znalazł. Składniki  ( na dużą michę ) : 300 g ulubionego makaronu (u mnie casarecce

Food Square
Kaczka pieczona 166

Kaczkę podzielić na kawałki posypać przyprawami dodać  troszkę oleju z przyprawami natrzeć kaczkę zostawić najlepiej  na noc 2. - Na rozgrzaną patelnię dać o drobinę oleju położyć mięso  podsmażyć na rumiano zalać gorącą wodą Dusić mięso aż  zmięknie i się ładnie przysmaży

W królestwie smaków Beaty
Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi 157

Moje ulubione wiosenne warzywa w jednej pysznej sałatce. Tuńczyk sprawia, że danie jest bardziej sycące a warzywne chipsy dodają mu wyrazistości. Gorąco polecam :) puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 ugotowane na twardo jaja kilka rzodkiewek zielony ogórek pół pęczka cienkich szparagów łyżka pikantnej oliwy limonka sól, pieprz do smaku   mały burak i mała marchew

Mienta blog
Szpinakowy sos na gęsto 163

bardzo go polubiłam i teraz używam go, gdy tylko mogę do różnego rodzaju sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść szpinakowe listki pod każdą postacią :) Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami, kaszą, czy pieczywem. Składniki: 400g szpinaku 1-2 ząbki czosnku 200 - 300ml śmietany

Smakowy Raj
Kwiaty z konfiturą 144

wypełniamy go konfiturą. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-18minut. Przy zdejmowaniu z blachy należy uważać ponieważ gorące ciasteczka są bardzo kruche i delikatnie wilgotne. Dlatego lepiej dać im chwile odpocząć przed przełożeniem ich na talerz. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
ROGALIKI BUDYNIOWE 200

smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień smakują rewelacyjnie, wg mnie nawet nabierają dodatkowego smaku :) Polecam gorąco!  Składniki: 220g m ąki pszennej 110g miękkiego masła (ja dałam roztopione) 95g cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy bez cukru (35g) 2 łyżki mleka 1 op. cukru wanilinowego Dodatkowo: 1 białko cukier wymieszany

Walijskie Pichcenie
Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 144

każdym odgrzaniu on staje się jeszcze lepszy. Gorąco go Wam polecam. Przepis wydawał mi się niepozorny, ale danie naprawdę smakowało pysznie. Sama zastanawiam się w czym tkwi sekret. Musicie przygotować się natomiast na to, że mięso piecze się w tym przepisie przez 3 godziny. Niestety krócej się nie da. Najlepiej wstawić go w wolny dzień przed południem(...)zagęszczenia sosu do podania śmietana 18% skórka z połowy cytryny natka pietruszki ugotowany ryż Sposób przygotowania: Na początek uwaga, że smażyć można w tym samym garnku, w którym zapiekamy danie w piekarniku. Do garnka, w którym będziemy piec mięso w całości wlać krojone pomidory.  Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cały kawał mięsa do zrumienia z obu strony

W kuchni wieczorem
Calzone z mięsem mielonym 215

Dziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki

W poszukiwaniu inspiracji
kotlety mielone z dorsza... 146

bułka tarta napęcznieje i masa będzie zwarta formować dłonią posmarowaną olejem - nie klei się do rąk - kotlety mielone i obsypać je mąką na bardzo gorącym oleju smażyć z obu stron rumiane kotlety usmażone kotlety dać wszystkie na patelnię i pod przykryciem dusić z 5 minut - będą puszyste i delikatne można podać na obiad z kapustą kiszoną z ziemniakami

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka czekoladowe z melasą 203

jajka cukier waniliowy lub domowy cukier z laską wanilii tabliczka mlecznej czekolady 10 dag rodzynek   1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach

Apetyczna babeczka