dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:53/571)

pierogi z pieczarkami 196

naleśników. Zdecydowałam się zamknąć je w pierogach i wyszło super! Dodatek świeżej szałwii do smażonej cebulki jest fenomenalny - bardzo polecam; również do innych dań. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej jajko 1 szkl gorącej wody 3/4 łyżeczki soli łyżka oliwy farsz: 300 g pieczarek cebula 4 jaja na twardo sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy do podania: cebula

6niebo
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 166

czarny pieprz   Przygotowanie zupy z zielonych szparagów: W tym przepisie wykorzystujemy wodę, w której przez 2 minuty gotowaliśmy zielone szparagi (do innego dania) oraz odłamane, zdrewniałe końcówki, które najczęściej wyrzucamy do kosza. Gorącą wodą z gotowania zielonych szparagów zalewamy odłamane, zdrewniałe końcówki zielonych szparagów (proponuje tylko odciąć te szare, często zabrudzone ziemią fragmenty bez koloru na samym

Moja Delicja
Kotlety mielone z serkiem topionym 180

bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera , uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Zupa botwinkowa z fasolą, śmietaną i jajkiem! 196

sekret z kolorem barszczu ;-) heheh). Gotujemy aż buraki będą miękkie. Pod koniec dodajemy fasolę, zagotowujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną. Gorącą zupę podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego Kochani! I dajcie znać jak u Was się robi botwinkową jestem bardzo ciekawa, jak to wygląda w poszczególnych regionach Polski. ;-))) Zapraszam WAS na Faceebooka i Instagrama SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 208

czarny pieprz   Przygotowanie zupy z zielonych szparagów: W tym przepisie wykorzystujemy wodę, w której przez 2 minuty gotowaliśmy zielone szparagi (do innego dania) oraz odłamane, zdrewniałe końcówki, które najczęściej wyrzucamy do kosza. Gorącą wodą z gotowania zielonych szparagów zalewamy odłamane, zdrewniałe końcówki zielonych szparagów (proponuje tylko odciąć te szare fragmenty bez koloru na samym końcu) . Jeśli woda

Moja Delicja
Pieczeń z jajkiem + film 314

Pieczeń z jajkiem to smaczne i efektowne danie świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na zimno z sosem chrzanowym jako przystawkę.  składniki na formę do babki lub keksówkę   5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki

Smakowite Dania
10 pomysłów na świąteczne napoje 133

tylko pyszne ciasta goszczą na świątecznych stołach. Co podać do ulubionych słodkich czy słonych dań? Kawa i herbata, a może koktajle owocowe, czekoladę na gorąco, grzane wino? Specjalnie dla Was przygotowałam 10 najlepszych przepisów na świąteczne napoje, są i takie dla dorosłych i dla dzieci. Moim faworytem jest zdecydowanie koktajl ananasowy z płatkami owsianymi i pestkami z granatu

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 167

wodą wywar z gotowania gołąbków przecedź przez drobne sitko podgrzej wywar stopniowo dodawaj rozrobioną skrobię, aż osiągniesz odpowiednią gęstość sosu WYDANIE DANIA Gołąbki podsmaż na maśle klarowanym lub innym tłuszczu, polej gorącym sosem i udekoruj ulubionym ziołem

Szybko Szybkowar
Bezglutenowe wegańskie racuchy 123

mleku i jajkach. Ten przepis (jak większość zresztą) powstał w chwili, gdy poczułam w sobie ogromną chęć na delikatne, słodkie, pachnące placuszki prosto z gorącej patelni. Jak to w takich momentach bywa, im szybciej da się je przyrządzić, tym lepiej. A jeszcze lepiej, gdy wszystkie składniki są pod ręką. W mojej kuchni te składniki są praktycznie zawsze. Racuchowy głód więc

Smakuje zdrowo
Schab faszerowany - wiem, co jem 362

Moje kolejne domowe wyroby z kategorii - wiem, co jem. Dzisiaj polecam schab faszerowany mięsem mielonym z indyka. Danie, które możemy jeść na zimno jako przekąskę i na gorąco do obiadu, np. z sosem grzybowym. SKŁADNIKI ok 1,5 kg schabu 1 łyżka sosu sojowego zioła typu: majeranek, cząber, tymianek. 2 ząbki czosnku Na farsz: 40 dag mięsa mielonego

W kuchennym oknie Ewy
Lahmacun - turecka pizza 193

chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko .  Składniki :  Ciasto : 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

Codzienne Gotowanie
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 238

ostrego sosu chili 1 mocno czubata łyżka dobrego masła orzechowego sok wyciśnięty z limonki 3cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki brązowego cukru (biały też da radę) ½ kostki rosołowej z kurczaka rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody 8 pałek z kurczaka lub 4 duże udka 2 łyżki podprażonych nasion sezamu garść podprażonych orzeszków ziemnych ćwiartki limonki do pokropienia

Karo in the Kitchen
Gazpacho 158

momencie przygotować dzisiejszy obiad. Ani się przy tym nie zmęczycie, ani nie nagrzejecie kuchni. Wystarczy sięgnąć po kilka warzyw i przypraw. Dzisiaj gorąco zachęcam do przygotowania orzeźwiającego, zimnego chłodnika hiszpańskiego gazpacho. Szybkie danie, a jakże smaczne! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Letnia sałatka makaronowa z bobem 159

byłoby ich nie wykorzystywać na co dzień w kuchni. Główny cel - ma być lekko i pożywnie zarazem - został w pełni osiągnięty. Taką sałatkę gorąco polecam solo zamiast obiadu czy kolacji, jak i do dań z grilla - jako dodatek do posiłku na świeżym powietrzu będzie jak znalazł. Składniki  ( na dużą michę ) : 300 g ulubionego makaronu (u mnie casarecce

Food Square
Kaczka pieczona 161

Kaczkę podzielić na kawałki posypać przyprawami dodać  troszkę oleju z przyprawami natrzeć kaczkę zostawić najlepiej  na noc 2. - Na rozgrzaną patelnię dać o drobinę oleju położyć mięso  podsmażyć na rumiano zalać gorącą wodą Dusić mięso aż  zmięknie i się ładnie przysmaży

W królestwie smaków Beaty
Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi 152

Moje ulubione wiosenne warzywa w jednej pysznej sałatce. Tuńczyk sprawia, że danie jest bardziej sycące a warzywne chipsy dodają mu wyrazistości. Gorąco polecam :) puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 ugotowane na twardo jaja kilka rzodkiewek zielony ogórek pół pęczka cienkich szparagów łyżka pikantnej oliwy limonka sól, pieprz do smaku   mały burak i mała marchew

Mienta blog
Szpinakowy sos na gęsto 153

bardzo go polubiłam i teraz używam go, gdy tylko mogę do różnego rodzaju sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść szpinakowe listki pod każdą postacią :) Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami, kaszą, czy pieczywem. Składniki: 400g szpinaku 1-2 ząbki czosnku 200 - 300ml śmietany

Smakowy Raj
Kwiaty z konfiturą 132

wypełniamy go konfiturą. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-18minut. Przy zdejmowaniu z blachy należy uważać ponieważ gorące ciasteczka są bardzo kruche i delikatnie wilgotne. Dlatego lepiej dać im chwile odpocząć przed przełożeniem ich na talerz. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
ROGALIKI BUDYNIOWE 192

smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień smakują rewelacyjnie, wg mnie nawet nabierają dodatkowego smaku :) Polecam gorąco!  Składniki: 220g m ąki pszennej 110g miękkiego masła (ja dałam roztopione) 95g cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy bez cukru (35g) 2 łyżki mleka 1 op. cukru wanilinowego Dodatkowo: 1 białko cukier wymieszany

Walijskie Pichcenie
Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 133

każdym odgrzaniu on staje się jeszcze lepszy. Gorąco go Wam polecam. Przepis wydawał mi się niepozorny, ale danie naprawdę smakowało pysznie. Sama zastanawiam się w czym tkwi sekret. Musicie przygotować się natomiast na to, że mięso piecze się w tym przepisie przez 3 godziny. Niestety krócej się nie da. Najlepiej wstawić go w wolny dzień przed południem(...)zagęszczenia sosu do podania śmietana 18% skórka z połowy cytryny natka pietruszki ugotowany ryż Sposób przygotowania: Na początek uwaga, że smażyć można w tym samym garnku, w którym zapiekamy danie w piekarniku. Do garnka, w którym będziemy piec mięso w całości wlać krojone pomidory.  Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cały kawał mięsa do zrumienia z obu strony

W kuchni wieczorem
Calzone z mięsem mielonym 206

Dziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki

W poszukiwaniu inspiracji
kotlety mielone z dorsza... 133

bułka tarta napęcznieje i masa będzie zwarta formować dłonią posmarowaną olejem - nie klei się do rąk - kotlety mielone i obsypać je mąką na bardzo gorącym oleju smażyć z obu stron rumiane kotlety usmażone kotlety dać wszystkie na patelnię i pod przykryciem dusić z 5 minut - będą puszyste i delikatne można podać na obiad z kapustą kiszoną z ziemniakami

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka czekoladowe z melasą 195

jajka cukier waniliowy lub domowy cukier z laską wanilii tabliczka mlecznej czekolady 10 dag rodzynek   1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach

Apetyczna babeczka
Jesienna chrupiąca tarta 204

tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu, a skórka lekko pomarszczyła się. Ja dałam na 5-7 minut. Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży talerz,odstaw do ostygnięcia, nie przykrywaj, bo spód

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z pesto z orzechów , kaparów i zielonej pietruszki 231

Składniki: 2 ząbki czosnku, posiekane 80 g włoskich orzechów, posiekanych 2 łyżki solonych kaparów, przepłukanych i posiekanych 50 g świeżej natki pietruszki, posiekanej 180 ml oliwy

Gorący kąsek
Najlepszy makaron z serami 232

Cz ęsto znajduję się w sytuacji, w której nie wiem co ugotowac dla moich dzieci.Wtedy poniższa potrawa jest najlepszym wyjściem . Przygotowując tę potrawę , można użyć dowolnego

Gorący kąsek
Bułeczki pszenno -żytnie 144

Dzisiaj postanowiłam podzielić się opinią na temat jednego z przepisów, który został odnaleziony w sieci ;)  Przepis pochodzi ze strony Słodkiej Babeczki , którą btw. gorąco pozdrawiam! Składniki: 400g mąki pszennej 100g mąki żytniej (ja dałam aż 300g) 250 ml mleka  30g świeżych drożdży 50g masła 100ml śmietany (18%)  3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli

Emcia Pichci
Przepis na PSTRĄGA w sosie pomarańczowym 185

Kochani dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem pstrąga w sosie pomarańczowym z limonką. Bardzo aromatyczne danie, smaczne i łatwe w wykonaniu. Przyjemne doznania smakowe. Zachęcam gorąco do wypróbowania nowego sposobu na pstrąga. Składniki: 2 pstrągi 1/3 szklanki soku pomarańczowego, można wycisnąć świeży, można użyć z kartonu (tylko nie dosładzany zbyt mocno) 1/2 limonki pokrojonej

SMYKWKUCHNI
PIECZONE JABŁKA Z ORZECHAMI I BAKALIAMI 215

konkretnego przepisu, a jedynie zdjęcia, jak zrobić takie jabłuszka krok po kroku i czym można je nadziać. Osoby lubiące lody będą zadowolone, bo gorące jabłka smakują z nimi wyśmienicie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ

Przepisy Aleksandry
Amur na kaszy jaglanej z batatem 267

wtedy odwracamy na drugą stronę. Idealnie się usmaży na patelni Ambition :) Gorącą sałatkę z kaszy jaglanej wykładamy na talerz i kładziemy kawałek ryby, dekorując ją chipsami z czosnku. Można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki. To danie rewelacyjnie będzie wyglądać na porcelanie od #Ambition . Wtedy wiemy, że danie jest przygotowane i podane z dbałością o najmniejszy szczegół. Wszystkich czytelników(...)zapraszam do sklepu Dajar czeka tam rabat na produkty #Ambition Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania wegetariańskie , Dania z kaszą , Dania z rybą , Dla dzieci , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: bataty , kasza jaglana , suszone pomidory

https:KKuchniaMniam
Makaron z serem 173

jest u mnie w domu ;-)  Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie mieszamy z olejem lub oliwą i jeszcze gorący posypujemy serami (jak dla mnie to im jest ich więcej, tym lepiej). I całe danie gotowe ;-) A na deser kawa i biscotti

Czary - gary w kuchni
Malinowa panna cotta z kokosem 209

kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki  na 30 minut. Maliny, cukier i sok z cytryny dać do rondelka. Zagotować, maliny przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kremówkę i mleko przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z palnika. Dodać maliny

Moja Galeria Smaku
Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu 193

kubek jogurtu naturalnego (370g.) 5 ząbków czosnku 10 listków świeżej bazylii szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu Bonus: ja do sosu dodałam pokrojoną w cienkie talaki kiełbaskę śląską, aby danie było bardziej treściwe :) Możecie ten składnik zastąpić dowolnym mięsem - poza mielonym, lub pominąć. Do dzieła: Cukinię dokładnie szorujemy i przecieramy przez tarkę o dużych oczkach. Ważne, aby warzywa(...)oraz odrobina syropu malinowego i listek mięty. Ta da! MOJA WIELKA PROŚBA! :) Kochani, jeśli podoba Wam się mój blog, zaglądacie tu czasem, a już tym bardziej - jeśli skorzystaliście z któregoś z moim przepisów - gorąco proszę Was o komentarze! Napiszcie mi czy Wam smakowało lub zostawcie propozycję - co można zmienić aby danie było lepsze :)) To naprawdę zajmuje dwie minutki

Spektrum Smaku
Etykietki. Sezon Ogórkowy #3. OGÓRKI W MUSZTARDZIE. 223

Ogórki umyć, obrać ( pominęłam ) i pokroić wzdłuż na ósemki ( pokroiłam w cienkie plastry ) i ułożyć pionowo ( siłą rzeczy plasterków się tak nie da ) w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć przyprawy.   Składniki zalewy zagotować, gorącą wlać do wypełnionych słoików ( w przypadku plasterków trzeba trochę podziałać widelcem, ponieważ zalewa nie chce przelecieć na dół ). Słoiki zakręcić i pasteryzować 10 minut(...)stopniach ). Wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem, wystudzić, znów odwrócić i wstawić w chłodne miejsce. Smacznego! ********************************************************************************* Zapraszam teraz na część drugą. Lubie wiedzieć, co mam w danym słoiku. A jeśli wiem, co to, chcę mieć pewność, co do roku produkcji. Dzięki temu z łatwością mogę utrzymać porządek w wekach i na bieżąco kontrolować ich wiek. Poszukiwałam uparcie sposobu, jakby

W kuchni Karmel-itki