dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:58/571)

Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem i jogurtem greckim 246

Aromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :) Marynata i mięso: 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny

Chocolate Muffin Blog
Schab w ziołach z szynkowara 337

OTWIERAĆ szynkowara! Włożyć go jak jest do lodówki, na dobę. Na drugi dzień zwolnić zaczep, ściągnąć sprężynę i odwrócić pojemnić dnem do góry, polewać gorącą wodą, szynka powinna się sama wysunąć z foremki. Zapachu nie da się opisać, ale jest piękny ! Polecam z czystym sumieniem, na sam początek przygód z własnymi szynkami, właśnie ten zestaw-  ZESTAW SINGLA  kompletny

Z Kuchni Do Kuchni
Potrawka wieprzowa 129

Potrawka wieprzowa – ten przepis wymyśliłam kilka lat temu i z powodzeniem stosuję do dzisiaj. Ciekawe połączenie smaków dało ostatecznie aromatyczną potrawę z wieprzowiny za którą przepadamy i którą gorąco polecam. Doskonale się spisuje na przykład podczas wszelkiego rodzaju świąt – szybko odgrzana zapewnia gościom doskonały obiad, a przygotowana odpowiednio wcześniej gwarantuje nam więcej wolnego czasu w świąteczne

UgotujmyTo.pl
galaretka z udek kurczaka... 200

dodać kucharka przestudzone udka obrać z kości, pokroić mięso na drobno, dodać pokrojone drobno ogórki konserwowe, jajka na twardo, szczypiorek, pieprz mielony do rosołu gorącego wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić, wlać do mięska, wymieszać, galaretkę dać do miseczek lub zostawić w jednej dużej i zostawić do stężenia w lodówce na kilka godzin smaczna lekka galaretka i na śniadanie

W Mojej Kuchni Lubię
Krem ze szparagów 144

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki: pęczek szparagów bulion wołowy lub drobiowy około 2 litry 2 duże ziemniaki cebula por oliwa masło sól, pieprz cukier śmietana lub jogurt natka pietruszki grzanki z bułki na maśle (opcjonalnie) Przygotowanie: Łodygi szparagów

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z wkładką serową 198

bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera żółtego, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 215

ząbków czosnku, 250 gram mąki, 3 jajek, 150 ml maślanki, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżek masła,  soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilku listków bazylii do dekoracji. Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast niego użyć sera wędzonego(...)stopni w włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim ciasto przez 15 - 20 minut, aż lekko wyrosło i stało się przyrumienione w wierzchu. Danie wyjąłem na talerze i udekorowałem kilkoma listkami bazylii. Podałem na gorąco z idealnie pasującą do niego  gruzińską sałatką

Wyprawy kulinarne
Limonkowo-czekoladowy sernik Nigelli Lawson 118

mnie stał całą noc, ale myślę, że godzina czy dwie w zupełności wystarczą. Sernik wyciągamy z lodówki około 15 minut przed podaniem, kroimy gorącym nożem. Wierzch posypałam czekoladą z młynka.   Jeśli go upieczecie koniecznie dajcie znać jak Wam smakował - bardzo jestem ciekawa Waszych opinii

Kraina Tysiąca Smaków
Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy 113

tradycyjny gesty sos używany w kuchnii indyjskiej, można go przygotowywać z owoców i warzyw, na pikantnie lub bardziej słodko. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. Moja wersja jest wersją nieco słodką, ale bardzo smaczną. Gorąco polecam Wam przygotowanie takiego przetworu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pumpkin spice czyli przyprawa do dań z dynią 81

niej przyprawa, która podkreśli jej smak, doda korzennego aromatu. W polskich sklepach trudno o taką przyprawę, ale nie mówię, że się nie da jej znaleźć :-). Jednak pewnie wiecie, że wolę domowe odpowiedniki, więc gorąco zachęcam do wykonania jej samodzielnie. Zapraszam! Za przepis dziękuję Magdzie i Adamowi z Crust&dust. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu

Pora coś zjeść
Piersi z kurczaka grillowane z warzywami na parze z dodatkiem masła ziołowego 263

czasu postaram się wrzucić na bloga przepis z dokładnym wyliczeniem co ile czego i ile całe danie ma kalorii, a jeśli ktoś chce sam sobie obliczyć kalorie dania to zapraszam do korzystania z kalkulatora kalorii Składniki (dla 1 osoby) 120 g piersi (1 mała) 60 g brokuła (5 różyczek) 60 g marchewki (Baby Carrots z Tesco(...)powstały nam delikatne charakterystyczne paski od grilla. Przekładam piersi na talerz, obok układam warzywa, ziemniaki i przyprawiam solą i pieprzem. Puki wszystko jest gorące skrawam na wierzch masło ziołowe żeby się rozpuściło. I oto proszę danie dietetyczne według kalkulatora ma 421 kalorii, więkoszość pochodzi od masła ziołowego więc spokojnie możemy zastąpić masło jogurtem naturalnym i przygotować sobie więcej warzyw

Piekielna Kuchnia Pati
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 186

dania z jednego.        Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym . Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko cebula czosnek chleb/bułka 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę(...)wlewam do sosu i dobrze mieszam. Gdy się zagotuję dodaję znowu pulpeciki i chwilę gotuję. Na koniec dodaję świeżą bazylię. Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno

NA MOIM TALERZU
Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!! 173

Włocha "gotujemy makaron" to nic innego ni ż  wspólne biesiadowanie, rodzinny posiłek przy talerzu gorącego makaronu. Kiedyś usłyszałam od włoskiego kucharza,  ż e dla niego pasta to danie "od zawsze i na zawsze", które kocha za jego smak, uniwersalność i piękno. Trudno(...)zgodzić sie z jego słowami. Chyba wszyscy kochamy makaron za ten niepowtarzalny smak  i uniwersalność podania. Z makaronu możemy przygotowywać najrozmaitsze dania, od klasycznego makaronu z sosem pomidorowym po wyrafinowane zapiekanki, wykwintne lasagne lub cannelloni. Wszystkie dania  z makaronem s ą  tak piękne

La grande e la piccola cuoca
Przychodzi Duńczyk do lekarza... Czyli na chorobę najlepszy jest rum 150

Polsce rzadko kiedy pacjent wychodzi z gabinetu lekarskiego bez recepty, choćby jedyną dolegliwością go nękającą był najbanalniejszy z możliwych katar. W Danii sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Najczęściej można tutaj usłyszeć rady, takie jak: wietrzyć mieszkanie, pić dużo gorącej herbaty, nie przegrzewać się. Jeśli pacjent wyraźnie cierpi, wskazówką będzie kupno paracetamolu. Gdy delikwent jest niemal w stanie agonalnym, po potarciu wnętrza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lato zamknięte w słoiku - domowe dżemy truskawkowe 203

owoców, jakiej użyliśmy) i dokładnie mieszamy. 4. Dodajemy cukier (wedle uznania, zależy od ilości owoców i naszych upodobań smakowych) 5. Wszystko mieszamy i gotujemy do zaniku piany. 6.  Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki stawiamy na zakrętkach i zostawiamy na kilka godzin - same się zassą. 2. Truskawka na wakacjach  Składniki:  - truskawki - pomarańcza - grejpfrut(...)trzymamy na małym ogniu, aż truskawki zaczną puszczać sok. 3. Dodajemy żelfix i dokładnie mieszamy. 4. Dodajemy cukier (do tego dżemy trzeba dać go trochę więcej). 5. Wszystko mieszamy i gotujemy do zaniku piany. 6. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki stawiamy na zakrętkach i zostawiamy na kilka godzin. Tak opakowane i opisane dżemy trafią

two broke sisters