czekolada - 27946 przepisów (strona:82/1864)

Czekoladowe tulipany z nutką chilli 156

okazji Dnia Kobiet wszystkie Panie zapraszam na pyszny deser czekoladowy. Deser wspaniale się prezentuje i tak samo smakuje.  SKŁADNIKI: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, 200 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka chilli mielonego, kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: W okrągłych foremkach lub filiżankach zamrażam wodę. Czekolady (jedną gorzką i jedną białą) dzielę(...)kostki i rozpuszczam każdą z osobna na kąpieli wodnej. Na ciemną czekoladę wlewam czekoladę białą (nie mieszam). Zamrożony lód zawijam w foliowy woreczek. Boki zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie, tak aby powstały płatki tulipana. Czekam chwilę, aż czekolada stwardnieje i delikatnie zdejmuję czekoladowego tulipana. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję pozostałą rozpuszczoną na kąpieli wodnej czekoladę oraz chilli

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowe ptasie mleczko 3928

Puszysta, rozpływająca się w ustach mleczna pianka w kruchej czekoladzie.. Tak już czasem mam, że nie lubię gdy "nie umiem" czegoś zrobić... Jeśli coś mi lub moim bliskim zasmakuje, szukam sposobu odtworzenia smaku tej potrawy w domu. Takie moje małe wyzwanie. Ptasie mleczko czy też rajska lub niebiańska pianka, bo nazw tego deseru jest sporo, od bardzo dawna należy(...)sztuk: 5 białek 100 g masła 140 g mleka skondensowanego niesłodzonego 180 g cukru 20 g żelatyny lub agaru laska wanilii szczypta kwasku cytrynowego oraz: 300 g gorzkiej czekolady Szklaną, prostokątną  lub kwadratową formę wyłożyć folią spożywczą. Można użyć jednej dużej formy lub tak jak ja - dwóch mniejszych. Mleko wlać do rondelka, dodać masło. Lekko podgrzać by masło całkowicie

maniapieczenia
Czekoladowe serduszka 220

Zakupiłam 1 numer gazetki Domowe Słodkości, a do niej dołączona była foremka.  Wszystko za 5 zł, polecam. Tu więcej szczegółów .   Pomyślałam sobie, że sama zwykła mleczna czekolada będzie nudna więc wzięłam orzechową. W przepisie pisze o 3 tabliczkach (300g), ja natomiast rozpuściłam 2 tabliczki po 90 g (180g) i jeszcze trochę mi jej zostało (myślę że przynajmniej(...)serduszka). Przepis wydaje się wręcz banalny. Rozpuścić czekolade, wlać i ostudzić. No nie do końca bo: tą z kawałkami orzechów ciężko wyrównać nie mam termometru a czekoladę powinno się zahartować (czyli podgrzać do określonej temperatury ponad 40 stopni i ochładzać wolno, wtedy jest gładka, błyszcząca i nie topi się tak łatwo) Tak więc potrzebujemy: małego rondelka z wodą miskę

W kuchni bez szafek
Potrójnie czekoladowy sernik na zimno 394

składniki spód * 150 g herbatników kakaowych * 70 g masła lub margaryny * 2 łyżki nutelli masa * 500 g sera białego na serniki mielonego * 250 g śmietany 30% * 100 g czekolady gorzkiej * 100 g czekolady mlecznej * 100 g białej czekolady * 100 g cukru pudru * 6 i 1/2 łyżeczki żelatyny * 1 łyżka cukru pudru do śmietany Sposób wykonania Herbatniki pokruszyć ręcznie lub przy(...)gładko, dodać cukier puder i razem dokładnie zmiksować. Podzielić na 3 równe części. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru na sztywno i podzielić na 3 części. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie również w ten sam sposób rozpuścić 1 i 1/2 łyżeczki namoczonej żelatyny. Chłodną czekoladę wlać do sera i dokładnie zmiksować, nie przerywając dolewać po trochu letnią

Mix smaku
Pączki pieczone z ciemną czekoladą i polewą z białej czekolady 290

wprawdzie jakoś hucznie nie obchodzimy czasu karnawału ale zawsze można poszaleć zajadając coś pysznego. Nasza propozycja na dzisiaj to pyszne pączki pieczone, ale tym razem z nadzieniem z ciemnej czekolady i polewą z białej czekolady. Hmmm mniam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 70 minut + około 1,5 h na wyrośnięcie Pączki pieczone przygotowujemy dokładnie według tego(...)przepisu! Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (fajną promocję na czekoladę znajdziecie TUTAJ ) 1/3 tabliczki białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki Łyżeczka soku z cytryny Około 100g cukru pudru Nadzienie: Jako nadzienie dajemy po 1 kostce przekrojonej na pół gorzkiej czekolady ( można zastąpić mleczną jeśli ktoś woli:) Polewa: Około 1/3 tabliczki białej czekolady łamiemy i umieszczamy w misce do kąpieli wodnej

Kolizje Smaków
Kawa. Czekolada. Sernik. 222

Czekolada i kawa. Te dwa produkty mają niezliczone rzesze zwolenników. Ja sama bardziej gustuję w czekoladzie, ale dobrą kawą też nie pogardzę. To też z wielką przyjemnością prezentuję dziś sernik, który jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest(...)delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła składniki na masę serową: 600 g twarogu śmietankowego 5 jajek 150 g brązowego cukru 6 łyżek mocnej czarnej kawy składniki na polewę: 150 ml śmietany 18% 100 g gorzkiej czekolady wykonanie: Czekoladę

Przysmaki Karolki
Domowa kawa MOKKA 228

Jedna z najlepiej pobudzających kaw i nawet lepsza od latte czy cappuccino. Jest to połączenie kawy i czekolady z dodatkiem bitej śmietany posypanej płatkami czekolady. W przeciwieństwie do latte czy cappuccino możemy ją przygotować bez żadnego dodatkowego sprzętu. Pobudzające działanie w postaci kofeiny z kawy łączy się z teobrominą z czekolady przez co efekt może być lepszy od espresso. Mile(...)widziana kawiarka w której można przygotować przyzwoitą kawę, a najlepiej ekspres ciśnieniowy. Zapraszam do wypróbowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 25g czekolady mlecznej 25ml śmietany kremówki 30% tł + 50ml na bitą śmietanę 50ml mleka 3,2% tł 10 g białej czekolady Ksylitol 150ml mocnego naparu kawowego Przygotowanie: 1/ Ubijamy śmietanę mikserem słodząc ją przy końcu ksylitolem

Kuchnia PROzdrowotna
Petit pots au chocolat. Deser ze słów. 170

perełki. Pierwszą jest PETIT . Uwielbiam to słowo. Jest małe jak jego znaczenie. Drobne i figlarne. Podoba mi się kształt jaki przybierają usta wypowiadając to słowo: PETIT .  Drugie to CZEKOLADA . Nie tylko za ukojenie, jakie daje jej smak, ale za dźwięk. Czy Wy też mówiąc to słowo słyszycie to rozkoszne łamanie kostki czekolady i czujecie jak powoli topi się(...)podniebieniu? A może połączymy te słowa i nadamy im kształt i smak cudownego, aksamitnego deseru.  Z czekolady . W petit pots , czyli małych naczynkach.  Zapraszam Was na petit pots au chocolat , tradycyjny francuski deser z czekolady, podawany w charakterystycznych petit pots , od których pochodzi jego nazwa.  Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc z łatwością zaprowadzi Was w krainę

KUCHARNIA
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 162

wystarczą na wypróbowanie wielu z nich. Chciałam początkowo skorzystać z przepisu KUCHARZA , jednak nie do końca odpowiadał temu na co miałam ochotę. A miałam ochotę na połączenie dyni z czekoladą, na inną niż znane mi dotąd tarty, bardziej wyrazistą i z charakterem. I znalazłam taki przepis, który po dokonaniu drobnych zmian idealnie się sprawdził. Zapraszam na dyniowe tartaletki z rumem(...)czekoladą , do których dodałam też prezentowany ostatnio krokant z pestek dyni (klik) . Dynia, z natury dość mdła w smaku, dzięki dodatkowi przypraw korzennych i sporej ilości rumu:) nabiera charakteru i świetnie kontrastuje z gorzką czekoladą. A tym z Was, którzy mają ochotę na jeszcze coś innego, pozostawiam taki oto przepis KUCHARZA na banię w syropie : Wziąść banię nie zupełnie dojrzałą

KUCHARNIA
Księga piasku i pudełko czekoladek 176

Księga Piasku - dokładnie nieskończone. Szkoda, że żadna czekoladka nie jest pierwsza, że żadne nie jest ostatnia.  CHRUPIĄCE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM /na 30 sztuk/  120 g ciemnej czekolady dobrej jakości 30g + 20 g czekolady mlecznej dobrej jakości 11-12 ciasteczek Digestive lub innych, podobnych kilka łyżek masła orzechowego  Posiekać drobno 20 g mlecznej czekolady. Ciasteczka drobno pokruszyć(...)połączyć z posiekaną czekoladą. Dodać kilka łyżek masła orzechowego (ilość zależy od tego jakich użyliście ciasteczek - niektóre mogą wchłaniać więcej, inne mniej - trzeba działać "na oko"). Zagniatać razem, aż do uzyskania spójnej masy, która da się formować w małe kuleczki. Jeśli masa jest za sucha, trzeba dodać więcej masła orzechowego.  Z gotowej masy formować kuleczki, układać na papierze

KUCHARNIA
Cukierek czy pastylka? Czujecie miętę? 148

też dorosłym. Są większe i często nie da się ich przepędzić dropsem z babcinego fartucha. Ten tajemniczy Ktoś zamienił dropsy w rozpływające się w ustach miętowe pastylki . Oblał je czekoladą. A na koniec owinął w śliczne zielone sreberko. Słodkie, gorzkie, miętowe. Idealne!  Dziękuję Ci Tajemniczy Cukierniku ! Pastylki miętowe od lat zajmują czołowe miejsce w moim cukierkowym rankingu. Ich pozycja(...)fartucha, sama szukam sposobu, by zaleczyć smutki. Po raz kolejny przekonuję się, że nie trzeba wiele, że im prościej, tym lepiej. Znajduję dziecinnie proste lekarstwo - cukierek. Miętowa pastylka w czekoladzie . Okrągła, płaska, cudownie rześka.  I słodka i gorzka.  I naprawdę działa!  I mogę zrobić ją sama w domu!  Mieszam , chłodzę, oblewam, wycinam papierki, zawijam w sreberka

KUCHARNIA
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 201

zawsze czuć Waszą wyjątkową obecność.  I Twoją Karolko też... MAZURKI CZEKOLADOWE Z CHLEBA RAZOWEGO  /cytuję wersję oryginalną - piekłam z 1/3 porcji/  Wziąć 3 kubki tartej czekolady, 3 kubki miałkiego cukru, 1 kubek słodkich siekanych migdałów, 4 kubki przesianej mąki z ususzonego chleba razowego i 6 całych jaj. Wszystko to dobrze utrzeć w donicy, nałożyć na opłatki(...)ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane.  Myślę, że dłuższe pieczenie nie jest absolutnie wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny z pigwą i czekoladą, i okrągły różano-czekoladowy.  Na mazurek pigwowo-czekoladowy:  kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową) nalewka pigwowa 85 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany kremówki   Czekoladę wraz

KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 246

Płatki jak zwiewne fałdy hiszpańskiej spódnicy. Wyjątkowy. Kwitnie tylko jeden dzień. Świeży wepnij we włosy - symbolizuje wierność.  Suszony zachowaj na specjalną okazję. Pamiętaj, by mieć także zapas dobrej czekolady. To jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Potrzebna jeszcze będzie odrobina kuchennej magii. Połączy czekoladę z hibiskusem tworząc niezwykle ekscytujący duet. Jego moc  niesie z sobą dreszcz prawdziwej rozkoszy(...)trufle hibiskusowe miałam w głowie od dawna, ale jakoś się nie składało. Powrócił po grudniowych warsztatach z Jadalnych Prezentów, podczas których robiłyśmy pyszny syrop hibiskusowy. Początkowo planowałam oblać je czekoladą, ale tym razem powróciło wspomnienie różanego cukru pudru, który kiedyś robiłam i który absolutnie mnie oczarował. Pomyślałam, że hibiskusowy puder doda truflom tajemniczości i magii, kolor będzie intrygował, a smak

KUCHARNIA
Czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem 229

Miałam ochotę na coś czekoladowego.. Wybrałam u  Doroty ekstremalnie czekoladowe ciasto. Z taką ilością czekolady i kakao nie piekłam jeszcze nigdy. Ciasto wydaje się być pracochłonne, lecz tak nie jest. Jedynym utrudnieniem może być tylko upieczenie dwóch części ciasta, każdej osobno. tak jak myślałam ciasto wyszło wspaniałe.. Puszyste, z delikatnym kremem i baardzo czekoladowe.. Dokładnie takie(...)stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy, ciasto należy wyjąc z piekarnika. Składniki na krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki) 5 łyżek wody 2 duże jajka 1 łyżka rumu lub wódki 1 łyżka cukru 1 szklanka śmietany kremówki 30% - 36 % szczypta soli

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z mascarpone i białą czekoladą 266

zając ... A mam dla Was coś obłędnie pysznego. Sernik, oczywiście. Znaleziony u Doroty , wykonany na serku mascarpone, dzięki czemu jest obłędnie kremowy, a konsystencją przypomina truflę. Słodki od białej czekolady, którą równoważy frużelina z porzeczek, które jeszcze latem zamknęłam w słoiczkach. Wyszedł bajeczny, i choć może nie wygląda specjalnie widowiskowo, po pierwszym kęsie nikt już o tym pamiętał nie będzie(...)Sernik z mascarpone i białą czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 80 g ciastek digestive 45 g mielonych migdałów 40 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze