czekolada - 27946 przepisów (strona:87/1864)

Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami 278

miłym upominkiem na walentynki dla ukochanej osoby. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami Składniki na około 22 sztuki: Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao bez cukru 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru(...)opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g szczypta soli 230g schłodzonego masła 120ml mleka Nadzienie: 120g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% połamanej na kawałeczki 130ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki zmielonych migdałów Dodatkowo: około 200g mlecznej czekolady (lub 100g mlecznej i 100g białej czekolady) 1 jajko roztrzepane widelcem Ciasto: 1. Na mąkę przesiać kakao, dodać cukier

Mała Cukierenka
Ganache z biszkoptem. 107

Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast, tortów czy deserów. W temperaturze pokojowej pasta do smarowania, lukier. Zaś schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem. Smak i jakość ganache zależy od użytej czekolady, powinna(...)być jak najlepsza gatunkowo, nie możemy używać czekolady która ma na liście składników tłuszcze roślinne. Ganache z taką czekolada może się zważyć. Można przygotować ganache z gorzkiej i białej czekolady. SKŁADNIKI: Z ciemnej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru ekstrat waniliowy na spirytusie kandyzowana skórka pomarańczy WYKONANIE: śmietankę wlać do garnka, dodać cukier

Kuchnia Beaty
Deser kokosowo czekoladowy z bakaliami i chrupiącym wafelkiem 260

Deser kokosowo czekoladowy 🍫 z bakaliami zapewne zachwyci Was smakami.  Pralinkowa masa z gorzkiej czekolady na dnie kieliszka została umieszczona, a na niej masa  na bazie mleczka kokosowego, wiórek kokosowych i białej czekolady dołożona.  Przełożona została prażonymi migdałami i pokrojonymi suszonymi daktylami.  Całość został schłodzona i przed podaniem wafelkami czekoladowymi wypełniona.  Deser o różnych smakach współgra(...)poprawienie humoru  💋 💓  działa idealnie. 😤☺ Składniki   4 szt. kieliszków 🍸   do martini  220 ml  lub na więcej mniejszych porcji: masa pralinkowa: 100 g gorzkiej czekolady ok. 70% cacao, 50 ml słodkiej śmietanki 30%, ½ łyżeczki masła, masa kokosowa: mleczka kokosowego, 100 g drobnych wiórek kokosowych, 4 kostki białej czekolady, ponadto: ok. 40 g całych migdałów

Moniki Smakołyki
Ciasto kinder country 315

które składniki. Gdyby było przygotowane wg przepisu to już raczej by była klapa.  Składniki: Warstwa biała: 250 ml zimnej kremówki 30% 150 g mascarpone 200 g białej czekolady 2 szkl pszenicy ekspandowanej Warstwa ciemna: 200 ml zimnej kremówki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Dodatkowo; 1 szkl pszenicy ekspandowanej herbatniki  Przygotowanie: Warstwa biała: Białe czekolady rozpuścić(...)kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. Czekolada powinna być zimna ale płynna. Ciepła w połączeniu z zimn ą kremówką się zważy. Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Wlewać powoli czekoladę i mieszać łyżką nie miksować. Wsypywać partiami pszenicę i wymieszać.  Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników i rozsmarować białą

Ala piecze i gotuje
TORT CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 211

Jeśli jesteś fanem czekolady, to ten tort będzie idealny. Nie za słodki, ale mocno czekoladowy. Zaskoczy smakiem każdego miłośnika tej słodkości. Ten tort powstał na urodziny męża- wielkiego fana czekoladowych łakoci.  Składniki: biszkopt: podane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao(...)Masa: 1 duży budyń na 3/4 l mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru nasączenie: szklanka przegotowanej wody łyżka cukru polewa czekoladowa: 150 ml śmietany 30% tabliczka gorzkiej czekolady dodatkowo: kilkanaście truskawek Wykonanie : biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy

Z Majeczką w kuchni
Sernik na Zimno z Masłem Orzechowym (bez żelatyny) 181

wlałam łyżkę śmietanki kremówki. Można dodatkowo dosłodzić masę, choć dla nas takie proporcje były idealne. Gotową masę wyłożyłam na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównałam i wstawiłam do lodówki. Zajęłam się czekoladą. Polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki Tu chciałam uzyskać efekt miękkiej czekolady, aby dobrze się kroiło, ale czysty smak czekolady pozostał, dlatego czekoladę rozpuściłam w kremówce(...)rondelku śmietankę doprowadziłam do wrzenia, zestawiłam z ognia, wrzuciłam czekoladę połamaną na kosteczki i rozpuściłam ją w śmietance. Lekko przestygniętą czekoladę wylałam na masę serową, posypałam drobinkami czekoladowymi i czekoladowymi kulkami z białej czekolady.  Sernik robiłam wieczorem, więc do lodówki trafił na całą noc, ale myślę, że czas chłodzenia może być krótszy, na przykład ok 4- 6 godzin. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Sernik "Śnieżka" 166

ciacha na stole :) Ten świąteczny deser jest troszkę pracochłonny, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej. Składniki na blaszkę ok. 36 x 23: spód ciasta: 20 dużych herbatników 1 biała czekolada (90g) 5 łyżek mleka margaryna do posmarowania foremki 1 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka mleka 350 g serka homogenizowanego (naturalnego) 5 łyżek cukru pudru(...)mascarpone 1 biała czekolada (90g) + 3 łyżki mleka 1 czekolada deserowa (90g) + 3 łyżki mleka  2 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1/2 szklanki gorącej wody 200 g serka homogenizowanego (naturalnego) 300 ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: "śnieżki" Dr Oetker do ozdoby Przygotowanie: Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem

Alutka-Gotuje
Bardzo słodki deser: konfitura wiśniowa z białą czekoladą 132

osłodę dnia serwuję Wam dzisiaj deser. Baaaaaardzo słodka propozycja! :) Konfitura wiśniowa oblana białą czekoladą. Jeśli ktoś chce, aby deser był mniej słodki to konfiturę można zastąpić świeżymi owocami i zmniejszyć warstwę białej czekolady, a zwiększyć ilość owoców. Składniki na deser: konfitura wiśniowa z białą czekoladą (1 porcja): 2 - 3 łyżki konfitury wiśniowej 4 - 5 rządków białej czekolady 1/2 lub cały(...)rządek czekolady mlecznej 2 listki mięty Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Nałożyć na spód naczynia konfiturę wiśniową, zalać przestudzoną białą czekoladą. Przyozdobić wiórkami mlecznej czekolady i dwoma listkami mięty

Karola gotuje
Owsiane ciasteczka – bez pieczenia 121

Pyszne owsiane ciasteczka, które możecie przygotować bez pieczenia. Robimy je na bazie płatków owsianych, czekolady i masła. Jest to mój pierwszy eksperyment, gdzie nie musiałam odpalać piekarnika. Mimo, że nie byłam do nich przekonana, efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył. Taki słodki dodatek do niedzieli :)     Składniki 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki musli 1 banan 120 g masła(...)łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Dodatkowo 1 tabliczka mlecznej czekolady włoskie lub laskowe orzechy – posiekane       Sposób przygotowania Połamaną czekoladę przełożyć do metalowej miski i postawić na garnuszku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody). Podgrzewać na małym ogniu, czekać do momentu rozpuszczenia się czekolady i wtedy zamieszać. W międzyczasie rozpuścić

Pink Envelope
Ciasto Kinder Country bez pieczenia 341

ciut za słodkie ale przecież nie zjadamy całego na raz a taka przyjemna dawka słodyczy czasem się przydaje. składniki: 350 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady białej 250 g herbatników 3-3,5 szklanki płatków typu Kangus ( pszenica w polewie miodowej) + do posypania na wierzchu Przygotować blaszkę o wymiarach 25x28. Blaszkę(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami i odstawić. Przygotować jasną warstwę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. 200 ml śmietanki ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i zmiksować na wolnych obrotach aby składniki się połączyły. Następnie dodać zimną ale płynną rozpuszczoną białą czekoladę. Czekolada musi być zimna ale nadal płynna

Monia miesza i gotuje
Zimowa gorąca czekolada z chili i mleczkiem kokosowym! 161

kuszą ;-))). Tak to już jest, że okres zimowy sprzyja dogadzaniu sobie i kosztowaniu wielu przyjemności. Ja cały rok czekam na to aby napić się gorącej czekolady, robię to tylko zimą, w okresie przed świątecznym. Uwielbiam ten smak i nie znam nikogo, kto nie lubi gorącej prawdziwej dobrej czekolady. Moja ulubiona i jedyna słuszna wersja to gorąca czekolada na bazie mleczka(...)rozgrzewająca! Gdy ją przygotowuje w swoim ukochanym czerwonym metalowym kubku, który dostałam od mojej babci mam wybitnie dobry humor! Koniecznie spróbujcie ten przepis! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 6 łyżek czekolady Deluxe dostępnej obecnie w sklepach LIDL - 1/2 puszki mleka kokosowego - 100 ml śmietanki - 100 ml mleka (ewentualnie woda) - 3-4 plasterki chili - 1 kieliszek rumu - szczypta kardamonu - szczypta cynamonu Mleko

SMYKWKUCHNI
Fabryka Czekolady i Torcik Wedlowski 235

Fabryka Czekolady zapewne każdemu z Was kojarzy się z kultowym filmem, jakim jest Charlie i fabryka czekolady, prawda? Muszę Wam powiedzieć, że w fabryce E.Wedel rzeczywiście czekolada leje się strumieniami, a zapach jej jest… niesamowicie czekoladowy, sycący, słodki! Są nawet w tej fabryce dobre elfy – kobiety, które dekorują Torciki Wedlowskie Miałam okazję odwiedzić linię produkcyjną tradycyjnych torcików(...)zachwyca podniebienia Polaków! Został on doceniony nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie! W skład torciku wchodzi kruchy wafel przełożony orzechowym kremem oraz oblany wedlowską czekoladą, udekorowany ręcznie. A teraz trochę historii… Marka E.Wedel jest jedną z najstarszych polskich marek. Jej historia liczy około 160 lat. Wszystko zaczęło się od małej cukierni, kiedy to Karol Ernest Wedel

Kuchnia Bazylii
Kawa, która łączy pokolenia 152

zdjęciu ;) Składniki na 1 kawę: 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka 200 ml mleka 2% 1 łyżeczka syropu klonowego ½ op. bitej śmietany w proszku (2 pełne łyżki) 5 kostek czekolady gorzkiej 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% ewent. 2 rurki waflowe  Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy i odmierzone 3 łyżeczki kawy. Mieszamy z dodatkiem syropu klonowego i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej wraz ze słodką śmietanką. 2/3 wylewamy na spód wysokiego kielicha i rozlewamy po ściankach tworząc nieregularne kształty. Możemy kieliszek całkowicie odwrócić i poczekać aż czekolada zastygnie, a następnie napełniamy połową przygotowanej kawy. Do drugiej części dodajemy ok. 2 łyżki śmietany w proszku oraz łyżeczkę kawy zbożowej i ubijamy. Napełniamy przygotowaną pianką już do pełna, a wierzch zdobimy pozostałą

Kuchnia w czekoladzie
Kinder Country z ganache, na dużą blaszkę. 202

byłabym sobą gdybym zerżnęła słowo w słowo przepis) i mogę Wam powiedzieć, że ciasto smakuje bardzo podobnie do Szyszkowca , którego wymyśliłam w zeszłym roku. Jest kremowe, delikatne, i czuć czekoladę. Czy jest smaczne? Skłamałabym, gdybym powiedziała "nie" :-)  Czy smakuje podobnie do batonika? Troszkę z pewnością, jednak wybieram ciasto. Mus czekladowy lubię zdecydowanie bardziej :-) Podaję przepis na większą blaszkę(...)typową 27x35 (około). Składniki: herbatniki na dwie warstwy - około 300 g 200 g dobrej mlecznej czekolady 300 g białej czekolady 1 litr śmietany kremówki 500 g serka mascarpone dwie łyżki miodu zboża preparowane - 70 g żelatyna 4 łyżeczki Wykonanie: Na spodzie blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników.  Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, w proporcji 4 łyżeczki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Banany w czekoladzie 304

niewiadomoco. Chciałem, żeby to wyglądało tak, jakby wyszło spod ręki Gordona Ramsaya. Ponieważ czasu było mało (opis dania głównego z tego wieczoru znajdziesz tu ), wybór padł na banany w czekoladzie. Prosty deser, a daje świetne pole do popisu. Efekty zobaczysz na zdjęciu, a poniżej możesz obczaić przepis. Składniki (dla dwóch osób): 8 biszkoptów (takich dla dzieci z paczki) 1 banan(...)Tabliczka gorzkiej czekolady Sok z 1 cytryny Przyrządzanie deseru zacznij od wyjęcia niedużego garnka i wlania do niego wody. Tak z połowę. Dobierz go tak, aby pokrywał większą część powierzchni głębokiego talerza. Wstaw go na ogień – niech woda się zagotuje. W tym czasie, pokrój banana na osiem równych plastrów (końcówk wywal do śmieci albo zjedz). Plastry powinny mieć około

manslogblog