Poezja smaku zamknięta w jednym serniku. Mocny kakaowy spód a na nim rozpływająca się masa serowa z śmietaną kremówką, kokosem, białą czekoladą i mlekiem w proszku. Kwintesencja przysłowiowej bajkowej chwili z ciastem i pyszną kawą! Spód: 258 g ciastek kakaowych Hit 75 g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg sera sernikowego (z wiaderka) 4 jajka 100 g białej czekolady(...)szklanki cukru 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki śmietany 30% 0,5 szklanki wiórków kokosowych Polewa: 100 g białej czekolady ¼ szklanki śmietany 30% Spód: Ciastka Hit umieszczamy w blenderze lub malakserze. Rozdrabniamy na gładki pył. Masło rozpuszczamy w garnku, ciepłe wlewamy do ciastek, miksujemy aby ciastka połączyły się z masłem. Mokrą masą ciastkową wykładamy
VioletoweKucharzenieKolejna propozycja ciasta, którego receptura ma odzwierciedlać w smaku popularny batonik Kinder Country. Czekolada mleczna i biała, prażona pszenica i herbatniki, to wszystko czego potrzebujecie aby wykonać ten przysmak:) 5 godzin 1 blaszka składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 250 g herbatników 2 mleczne czekolady 2 białe czekolady 3 szklanki prażonej pszenicy z miodem wykonanie: Białą czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej. 200 ml śmietany kremówki ubić. Dodać mascarpone i wystudzoną czekoladę. Wsypać 3 szklanki prażonej pszenicy i pomieszać łyżką. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostała kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej przestudzoną czekoladę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim herbatniki obok siebie. Nałożyć na nie masę białą, przykryć ponownie herbatnikami. Wylać masę z mleczną czekolada
Ania i Marcin gotująklasę mojego syna. Rodzice jak zwykle przygotowują halloweenowe wypieki i słodycze. Ja upiekłam kruche ciastka mumie. Są to czekoladowe ciastka , pieczone na maśle. Wystudzone ciastka dekoruję białą i ciemną czekoladą “bandażując” jak mumie. Moje dziecko było bardzo specyficzne. Musiałam koniecznie upiec ciastka mumie, aby pasowały do tematyki dyskoteki. Jak myślicie, ciastka mumie udały się? Synuś był bardzo zadowolony(...)pomagać innym. Ciastka mumie Składniki: 300 g pszennej mąki 200 g masła, z lodówki szczypta soli 40 g kakao miąższ z jednej laski wanilii 1 żółtko 30 g mlecznej czekolady, białej 2 kostki gorzkiej czekolady Do wyrobu ciasta użyłam kuchennego robota. Wszystkie składniki oprócz czekolad zmiksowałam na delikatne ciasto. Następnie uformowałam rulon, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki
codojedzeniaCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 500 g malin Dodatkowo: 50 g mlecznej + 25 g gorzkiej czekolady Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić w małym garnku z połamaną na kawałki czekoladą. Kakao wymieszać ze śmietaną i mlekiem. Jajka ubić z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać roztopione masło z czekoladą oraz masę
BullioAmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Tort czekoladowy, to pyszna propozycja na tort na wszelkie okazje. Idealny na pochmurne dni, na poprawę samopoczucia czy na wyjątkowe okazje. Co poprawia humor lepiej niż czekolada? Ogromny tort czekoladowy. Obłędnie czekoladowy, wilgotny i pyszny tort, któremu nie sposób się oprzeć. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 400 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)kakao gorzkiego 400 g brązowego cukru 2 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 250 ml śmietany kremówki 30% AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: 200 g czekolady łamiemy na kosteczkę i wrzucamy do rondelka. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło oraz rozpuszczoną w zimnej wodzie kawę (w 120 ml). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki zaczną się
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnełyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki kakao 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej Krem czekoladowy: 200 gram gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 36% 250 gram mascarpone Chrupiąca pralina orzechowo- czekoladowa: 3 łyżki rozpuszczonej czekolady ze śmietaną ze składników na krem** 150 gram orzechów włoskich 5-6 czubatych(...)łyżek cukru Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietany 36% 100 gram czekolady gorzkiej 100 gram białej czekolady Dodatkowo: ciastka rurki z kremem do dekoracji wierzchu tortu słoiczek kwaśnej konfitury malinowej Ciasto czekoladowe Składniki suche, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszam w jednej misce. Składniki mokre, czyli kawę, olej, kefir, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii mieszam w drugiej
Mango Papajapozycji , jak się wypiekał. – przeciąć na pól i wierzch upieczonego ciasta zdjąć. Produkty na krem : 0,75 l kremówki ( ubić bez cukru ) 2 śmietan fix -y , 1 czekolada gorzka, 1 czekolada mleczna, Sposób przygotowania kremu : Wylewamy śmietanę( pozostawiając ok. pół szklanki do roztopienia czekolad ) i miksujemy z śmietan fix – Przygotowujemy dwa garnuszki jeden trochę większy od drugiego(...)większy wlewamy trochę wody, w mniejszy wlewamy pół szklanki śmietany , którą odlewamy od wymierzonego 0,75 l. Wkładamy pokruszoną na kawałki czekoladę Garnuszek z czekoladami wkładamy do garnka z wodą ( czyli w kąpieli wodnej ) wkładamy garnki na źródło ciepła i podgrzewamy , żeby rozpuścić czekolady. Wiśnie odcedzamy , sok zostawiamy do skropienia przeciętego biszkoptu. Rozpuszczoną czekoladę , jeszcze ciepłą ( nie gorącą ) dodajemy
Pysznosci Babci Basiorzechowymi powidłami Orzechowe powidła możecie zastąpić zwykłymi lub wymieszać je z uprażonymi na suchej patelni, drobno posiekanymi orzechami Babeczki Red Velvet Czerwone babeczki z białym kremem. Babeczki z czekoladą i płatkami migdałowymi Czekolada i płatki migdałowe to doskonałe dodatki do babeczek. Bananowe babeczki z białą czekoladą W przepisie podana jest "Czekola blond" czyli krem z białej czekolady. Możecie zastąpić(...)białą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną słodkiej śmietanki. Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Muffinki troszkę inaczej, bo z drożdżowego ciasta. Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną Ciekawy pomysł na kolację. Muffiny kawowo-waniliowe z czereśniami Czereśnie można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami. Czekoladowe muffinki z czekoladą Coś dla wielbicieli czekolady. Kawowe muffinki z figami Pyszne połączenie kawowego smaku
Codzienna kuchnia niecodziennaLubimy muffinki - są takie szybke i bezproblemowe w przygotowaniu. Mięciutkie i pyszne, dodatkowo podane z aksamitnym i śmietankowym kremem, ze świeżymi owocami i wiórkami czekolady - czego tu nie lubić? Zdjęcia z przygotowania muffinek znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco , podajemy tam również TIPy z ich stylizacji! :) Pamiętajcie, że pomysły na wasze stylizacji takich muffinek mogą być nagrodzone pysznymi produktami od Tesco(...)KLIK - koniecznie weźcie udział w konkursie! Składniki: (12 sztuk) 100 g gorzkiej czekolady, 100 g masła, 2 jajka, pół szklanki maślanki, 150 g cukru trzcinowego, 140 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g malin dodatkowo: 250 g mascarpone, 250 g śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, świeże owoce - czerwone porzeczki, maliny
Plate of JoyPanna cotta jest uzależniająca! To jeden z najprostszych do przygotowania deserów dających efekt WOW. "Wow!" - mam nadzieję, że takie właśnie będą Wasze słowa po spróbowani panna cotty z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki. Bardzo słodki, śmietanowo-czekoladowy krem i arcykwaśny sos tworzą coś naprawdę wyjątkowego! Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze trzy przepisy na panna cottę - najbardziej klasyczną(...)śmietanowo-waniliową panna cottę z sosem malinowym , wegańską, kokosową panna cottę z sosem z pestek granatu , a także jogurtową panna cottę z sosem rabarbarowym . W panna cottcie z białą czekoladą powróciłam do korzeni, tzn. zrobiłam ją na bazie tłustej śmietany. Z uwagi na niejedzenie mięsa, nie używam także żelatyny, dlatego panna cottę przygotowałam z wykorzystanie agaru - roślinnej substancji żelującej . Ponieważ
Chilli Czosnek i Oliwasezonie letnim :) Maliny, jeżyny i borówki aż się proszą by wylądować na tym cieście, więc po prostu nie można odmówić im tej przyjemności :) Do tego pyszny tkrem z białej czekolady o konsystencji trufli z dodatkiem wanilii i alkoholu oraz intensywne w smaku, kakaowe kruche ciasto. Poezja! SKŁADNIKI ciasto: 1 szklanka mąki 100g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego krem 250g serka mascarpone 200g dobrej białej czekolady 1 łyżka ekstraktu waniliowego 40ml wódki lub białego rumu 1-2 łyżki cukru pudru lub mleka w proszku (opcjonalnie) dodatkowo ulubione owoce - u mnie maliny, jeżyny i borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy na stolnicę. Po środku
DefinicjaSmakufettuccine z sosem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wstążki zrobiłam ze śmietany kremówki z dodatkiem serka naturalnego „Apetina”, mleka, żelatyny i odrobiny gorzkiej czekolady (aby uzyskać kolor zbliżony do makaronu). Sos to zmiksowane truskawki z odrobiną świeżej mięty i cukru pudru. Całość posypałam startą białą czekoladą, która udaje ser " class="wp-smiley" style="height(...)Składniki (na 4-5 porcji): Fettuccine: 200 g śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki mleka 1/2 serka naturalnego „Apetina” 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru 1/3 kostki gorzkiej czekolady Sos: 1/2 kg truskawek (kilka zostawić do dekoracji) cukier puder do smaku świeża mięta biała czekolada Przygotowanie: Fettuccine: Do rondelka wlać śmietankę i mleko, wsypać żelatynę i wymieszać. Odstawić
Oryginalny smakznalazłam na stronie Mniammniam i zmieniłam tylko sposób przygotowywania kremu, gdyż z wielu opinii tych, którzy ciasto już robili wynikało, że warzyła się dość często kremówka z białą czekoladą. Dlatego tez proponuję wieczór wcześniej roztopić czekoladę osobno w lekko podgrzanej kremówce i następnego dnia tylko krótko ubić - wtedy będziecie mieli pewność, że krem się nie zważy. A wracając(...)mnie Kinder Country, choć przepyszne, nie detronizuje króla :DDD SKŁADNIKI : 150 g herbatników 3,5 szklanki pszenicy preparowanej w miodzie (użyłam płatków śniadaniowych "Kanguski") 2 tabliczki białej czekolady (2 x 100 g) 2 tabliczki mlecznej czekolady (2 x 100 g) 400 g śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone WYKONANIE: Wieczór wcześniej podgrzej lekko kremówkę, rozlej ją do dwóch miseczek
Słodko-Słony Świat IlonyLatem często przygotowuję przeróżne desery, ale takie bez pieczenia. Szybkie, konkretne w smaku, pozostają długo w pamięci i chętnie do nich wracam. Królową deseru jest tym razem czekolada mleczna, której smak dominuje w musie. Wystarczy godzina przechowywania w lodówce i jest gotowy. Jeśli lubisz czekoladę, koniecznie musisz wypróbować ten przepis! Świetnym dodatkiem będą świeże maliny lub truskawki i czereśnie, można(...)także dodać płatki chilli czy sól morską do musu czekoladowego. Czekolada to afrydyzjak, podobnie jak ostre papryczki chilli. Do musu czekoladowego polecam wino Monte Santi Original. Mus czekoladowy Składniki: 50 g mlecznej czekolady plus do dekoracji 1 jajko 1 łyżka cukru szczypta soli listki świeżej mięty do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia. Białko oddzielamy
Moja smaczna kuchniaopakowania serka mascarpone (2x250g) 3 łyżki cukru pudru 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 100g wiórek kokosowych 1opakowanie śmietan fix 50ml likieru o smaku toffi Ponadto: 1 mleczna czekolada 30ml mleka 2 garści orzechów ziemnych 30g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotowaną formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę herbatników. Śmietankę ubijamy na sztywno z opakowaniem śmietan(...)warstwę herbatników. Drugą warstwę herbatników przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek. 2. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Ciasto równie dobrze możemy włożyć
Kuchnia w czekoladzie