Zniewalający smakiem deser w postaci malin wypełnionych musem z białej czekolady i oblanych polewą czekoladową. Maliny, w tym okresie, niestety nie należą do słodkich, a i wypełnienie z białej czekolady też nie jest przesłodzone więc spokojnie można pokusić się o polewę mleczną- no, chyba, że wolicie bardziej wytrawne smaki więc wybierzcie czekoladę gorzką. Trochę zabawy jest przy napełnianiu, potem oblewaniu(...)polewie, ale... ... co tu więcej pisać, po prostu trzeba je zrobić, bo są niesamowicie smaczne! :) * maliny- 300 g * biała czekolada- 50 g * mleczna czekolada- 100 g * kremówka- 100 g * kakao- do oprószenia (opcjonalnie) Białą czekoladę z 1 czubatą łyżką kremówki rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę (1 czubatą łyżkę odłożyć) ubić na sztywno i połączyć z roztopioną białą czekoladą
Kraina Miodem Płynącabędzie przepis? Tym razem nazwałabym to propozycją. W moim domu często przetapiamy zwykłe czekolady mleczne, gorzkie i białe, z których razem z synem tworzymy sobie własne tafle czekoladowe, wrzucamy do nich to co uwielbiamy. Nie ma wtedy problemu, że czekolada bakaliowa ma rodzynki, których nie lubimy, bo nasza bakaliowa rodzynek nie ma. Nie narzekamy, że w czekoladzie orzechowej jest(...)brazylijskie, bo są pyszne! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 200 g mlecznej czekolady 3 orzechy brazylijskie 5 orzechów macadamia 5 nerkowców 5 migdałów blanszowanych garść orzechów laskowych Wykonanie: Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Orzechy brazylijskie przekroiłam na trzy części, laskowe podpiekłam w piekarniku
Blondynka Gotujeznam przyjemniejszego doznania, niż ciepło płynnej, gęstej czekolady, rozchodzące się po organizmie. Poczynając od spragnionego gardła, przepływa wolnym, rozkosznym strumieniem przez pozostałe odcinku układu pokarmowego, aż do żołądka. I choć droga nie jest długa, uczucie błogostanu pozostaje ze mną na cały wieczór. Czekolada zawiera w sobie aż 300 substancji chemicznych, w tym serotoninę, która nakłania nasz układ hormonalny do produkcji(...)wszystko składa się w magiczną tabliczkę, powstałej z miazgi kakaowej. Niemniej dużą rolę w odczuwaniu przyjemności nie sprawia sama serotonina, a to, w jaki sposób nasze zmysły odbierają czekoladę. Jej zapach, słodki smak, ciekawa konsystencja... Kto, jako dziecko, nie kładł sobie kostki czekolady na język i czekał, aż z twardej, zwartej struktury, zmieni się w delikatną, płynną masę, oblepiającą podniebienie
W kuchni Karmel-itkiziemniaczanej. Mąki można dowolnie zmieniać, chodzi o zachowanie ich łącznej wagi, komponujemy wg własnego upodobania choć ich smak jest w efekcie końcowym niewyczuwalny. Nawet ja, nie przepadająca za czekoladą skusiłam się na kawałeczek. Zapach pieczonego ciasta jest wprost nieziemski, to chyba za sprawą połączenia czekolady i cukru trzcinowego (tym razem ciasto piekłam z jego dodatkiem, można oczywiście użyć ksylitolu). Polecam(...)bardzo gorąco to ciasto, wszyscy czekoladoholicy wręcz oszaleją na jego punkcie, jest przepyszne... :-) Masło można zastąpić olejem kokosowym, otrzymamy wówczas ciasto bez laktozy (i bez białka mleka - czekolady o dużej zawartości kakao nie zawierają mleka). Ja piekłam z masłem i z olejem, po połowie (zależało mi na maślanym smaku, olej nadaje z kolei większej wilgotności). Znalezione tutaj Piekłam w blaszce
Smaczne ZdroweSzwedzki torcik Daim to puszyste, migdałowe ciasto przełożone delikatnym, śmietankowym kremem z dodatkiem chrupiących karmelowo - migdałowych batoników Daim i mlecznej czekolady. Ten bezglutenowy torcik po prostu rozpływa się w ustach i chyba nie ma drugiego tak wyjątkowo pysznego ciasta... Odkąd pamiętam, każda, doprawdy każda wizyta w Ikea z moim mężem, prędzej czy później kończy się na kawie i właśnie(...)ciasta. Batoniki Daim można oczywiście kupić w szwedzkim sklepiku w Ikea, ale z tego co wiem są również dostępne w innych dobrze zaopatrzonych sklepach. Ostatnio pojawiła się również wersja czekolady Milka z dodatkiem Daim. Nie jest to do końca to samo co oryginalny batonik Daim, ale również nadaje się do wykonania ciasta. Możecie też sami zrobić batoniki Daim z mojego
maniapieczeniawiem, że mogłoby być lepiej. Jeszcze nieraz go będę ulepszać. TORT SACHERA /źródło: "Historia Smaku" Bryan Bruce;/ ciasto: 100g miękkiego, niesolonego masła 60g cukru pudru 6 jajek 100g gorzkiej czekolady szczypta soli 100g drobnego cukru 100g mąki tortowej Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę o średnicy 23 cm smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczam(...)kąpieli wodnej. Ustawiam garnek z wodą i zagotowuję ją. Czekoladę łamię, przekładam do blaszanej miski, którą układam na garnek z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wrzątku!). Mieszam co jakiś czas. Po rozpuszczeniu odstawiam. Masło przekładam do miski, ucieram mikserem na puszystą masę, po czym dodaję cukier puder i miksuję jeszcze 2 minuty. Żółtka oddzielam
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj zaproponować chcę Wam klasyczne czekoladowe muffinki z kremem czekoladowym. Jeżeli chodzi o krem, który ja przygotowałam, to różnił on się od tego, który tutaj opiszę. Wykorzystałam zamiast ciemnej czekolady, czekoladę mleczną z orzechami. Był to eksperyment z mojej strony. Wizualnie muffinki ładnie się prezentowały, ale lepsze smakowo są z ciemnym kremem ;-) Przepis: Składniki na ciasto: 3 łyżki masła(...)gorzkiej czekolady 200 g. mąki 100 g. cukru opakowanie cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 150 ml mleka Składniki na krem czekoladowy: 2 łyżki kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formy do muffinek wysmarować tłuszczem
Passions hobbies lifeGanache to francuska nazwa określająca połączenie kremowej śmietanki i czekolady. Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób(...)dodać smak dymu do czekolady. Ganache idealnie pasuje do grillowanych owoców, lodów i praktycznie każdego deseru. Składniki: 360 ml śmietanki kremówki ¾ szklanki dobrej jakości czekolady (70% kakao)- (wiórek czekoladowych) 1 mała patelnia/rondelek 2 szklanki Wiór do wędzenia z jabłoni, wiśni lub drzewa klonowego Do przygotowania naszego Ganache najlepiej używać grilla węglowego lub wędzarni ale grill gazowy również doskonale sprawdzi się
naRuszcieZawsze, gdy wybieram się na zimowy spacer z eM. wstępujemy do jakiejś kawiarenki na gorącą czekoladę. Ale powiem Wam szczerze, że nigdy nie trafiłam na prawdziwą czekoladę. Tylko raz, jak byłam mała, Ciocia zabrała mnie do małej kawiarenki w Zakopanem na prawdziwą gęstą, gorącą czekoladę. Oj tak, nigdy nie zapomnę jak bardzo się cieszyłam z tego wyjścia. Podstawą tego gorącego(...)trunku jest oczywiście dobrej jakości gorzka czekolada. Najlepiej o dużej zawartości kakao. Aby była jeszcze lepsza, dodajemy śmietanki 30-36% ( a nie proszek!). Czasem bywa jednak tak, że nie mamy w domu śmietanki, dlatego bez problemu można ją zastąpić mlekiem, i właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Zapraszam na gorącą czekoladę z pistacjami i piankami marshmallow." Składniki
Słodkie Przyjemnościsłodyczą ma w sobie też trochę płatków owsianych, które powinny przekonać osoby dbające o linie, poza tym to tylko jeden dzień w roku! Słodko zapraszam na tartę z białej czekolady na owsianym spodzie!" Składniki : 200 g masła śmietankowego 80 g cukru 250 g mąki 50 g owsianych płatów 2 żółtka Masa czekoladowa(...)śmietany 30% 210 g czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: 100 ml śmietany 150 g gorzkiej i mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy żółtka. Dodajemy masło i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30 minut
Słodkie Przyjemnościmasła z kakao nie rokował dla mnie zbyt dobrze. Postanowiłam zrobić swoją propozycję. Skoro miał być to przepis na blok CZEKOLADOWY, to postanowiłam użyć do sporządzenia mojej receptury owej czekolady. Wiem, że w takim wypadku, zmienia to całą historię z PRL w tle, ale musiałam. Dlatego dziś zaprezentuje Wam Blok prawdziwie czekoladowy z białą czekoladą i wiśniami. Bardzo słodki(...)również zadowalający moje podniebienie. Może Wam też przypadnie do gustu?" Składniki : 180 g masła 200 g gorzkiej czekolady 150 g pokruszonych herbatników 50 g suszonych wiśni 25 g ryżu preparowanego 130 g białej czekolady Sposób przygotowania: Do rondelka wrzucamy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pokruszona deserową czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Do lekko ostudzonej
Słodkie PrzyjemnościJeżeli nie lubisz czekolady, to nie czytaj dalej tego wpisu. Bo dziś przygotowałam coś specjalnego dla wszystkich czokoholików. Sama należę do tej grupy, więc wiem, że Wam się to spodoba. A mianowicie Tort Czekoladowy, przygotowany z okazji urodzin mojego brata. Facet, jak to facet zjeść lubi, to oczywiste, ale sądzę, że i nie jedna kobietka na jednym kawałku nie poprzestanie(...)Tort bowiem przygotowany jest z 9 tabliczek gorzkiej czekolady. Kusi Was? I o to chodzi! Zapraszam na Tort mocno czekoladowy, idealny nie tylko od święta. Składniki : 6 żółtek 6 białek 180 g cukru 85 g mąki pszennej 70 g mąki ziemnaiczanej 4 łyżki kakao dodatkowo 9 tabliczek czekolady gorzkiej (70% kakao) 500 ml śmietanki 30 % 80 g cukru pudru
Słodkie Przyjemnościrzeczywiście tak będzie, obiecać nie mogę. Za to mogę obiecać, ze dzisiejszy przepis jest obłędny! No bo czego tu nie lubić? Bezy? Bitej Śmietany? Jagód? A może czekolady? Ja uwielbiam wszystko! Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :) Zapraszam na Jagodowy torcik bezowy. Składnika : 6 białek 250 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)śmietanki 30% łyżeczka cukru pudru 1/2 szklanki jagód 1 tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Na samym początku ubijamy białka na pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie zwarta dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczana, lekko mieszamy, tak aby połączyć wszystkie składniki. Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, a następnie na środek wylewamy białka, tworząc koło - masę możecie
Słodkie PrzyjemnościJestem pewna, że większość z Was lubi co jakiś czas zjeść dobrą czekoladę. Ja czasem wręcz muszę po nią sięgnąć! Jednak gdy mam więcej czasu, z mojej ulubionej czekolady tworzę smaczne wypieki, którymi mogę się trochę dłużej delektować. Dzisiejszy wypiek był przygotowany z myślą o przedłużeniu właśnie takiej słodkiej chwili. Nie jest to tradycyjne brownies, nie oddzielam w nim żółtek(...)ciasto wychodzi bardzo czekoladowe, puszyste i smaczne. Jak zwykle stworzone eksperymentalnie. Oj, jak ja lubię te moje eksperymenty! Składniki : 5 jaj 2 białka 200 g cukru 150 g czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła łyżka kakao 140 g mąki 70 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka 3 łyżki masy kajmakowej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy białka
Słodkie PrzyjemnościTorcik idealny na święta, z ogromną ilością czekolady. Korzenny smak z nutą pomarańczy, przełożony kwaśnymi powidłami. Tort jest mięciutki, w smaku od razu kojarzy się ze świętami. Jak dla mnie idealny. Zdecydowanie wspaniała alternatywa dla tradycyjnych pierniczków. Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą Składniki: 130 g masła 150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 100 g cukru, najlepiej(...)pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę) Do przełożenia: 3/4 szklanki powideł śliwowych około 10 suszonych śliwek skórka z połowy pomarańczy Ganache czekoladowy: 1 szklanka śmietany 32% 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i przyprawę korzenną przesiewamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy aby przestygła. Białka oddzielamy od żółtek. Masło
Mania Gotowania