czekolada - 27946 przepisów (strona:102/1864)

Tort imieninowy 182

pure z malin.  Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną- tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Czekoladowe ganache do posmarowania tortu. 250 ml śmietany kremówki  500g czekolady drobno pokruszonej (użyłam czekolady deserowej) 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie  Śmietanę podgrzać i do bardzo gorącej dodajcie czekoladę.  Nie gotujcie. Odstawcie na 5 minut a następnie wymieszajcie(...)całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzicie, ale uwaga nie pozwólcie aby czekolada stężała. Ma być konsystencji nutelli . Nasączyłam likierem malinowym. Wykonanie. Wystudzony biszkopt przekroicie na trzy równej wielkości blaty.  Mus podzielcie na dwie porcje. Pierwszy blat połóżcie na podstawce i nasączcie (dobrze jest składać tort w wysokiej formie, lub tortownicy aby mus nie wylatywał bokami.)  Posmarujcie częścią musu przykryjcie kolejnym

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Leśny tort czekoladdowy 182

mascarpone 3 łyżki cukru pudru Masa jagodowa: 250ml słodkiej śmietanki 30% 2 opakowania mrożonych jagód leśnych ½ szklanki cukru kryształu 2 galaretki o smaku owoców leśnych Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60 ml mleka Ponadto: 1 słoiczek dżemu np. wiśniowego/ czereśniowego Wiórki czekoladowe do obtoczenia tortu Czekoladowe wafelki, batony, jajeczka do dekoracji wierzchu tortu Wiórki czekoladowe do obtoczenia tortu Sposób przygotowania(...)owoców dodajemy do śmietanki, a następnie całość wlewamy do garnka z masą. Dokładnie mieszamy i chłodzimy. Tort przekładamy dopiero kiedy masa zaczyna nam tężeć. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dolewamy mleko. Przełożenie Biszkopt- masa śmietankowa- masa jagodowa- biszkopt-masa śmietankowa- masa jagodowa- biszkopt- tort obkładamy pozostałą masą śmietankową, boki obsypujemy wiórkami czekolady i dekorujemy polewą. Normal 0 21 false

Kuchnia w czekoladzie
Gorąca czekolada z pomarańczą 154

Wiecie, że dziś jest Dzień Czekolady? Świetnie się składa, bo mam ochotę na coś słodkiego. I żeby było szybko. I z pomarańczą. I na ciepło. Nie za dużo wymagam???:) Nie, ponieważ gorąca czekolada z pomarańczą spełnia te wszystkie moje zachcianki. Składniki (na 2 filiżanki): 1 szklanka mleka 40g gorzkiej czekolady 1 płaska łyżka kakao skórka otarta z połowy pomarańczy Kakao(...)wymieszać posiekaną czekoladą i skórką. Mleko zagotować, do mleka wsypać czekoladę z kakao, mieszać rózgą, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy jednolity gładki płyn. Czekoladę przelać do kubka, udekorować starta skórką. Czekoladowego dnia

Obiad gotowy
Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą 122

domu wiem, że nie skończą się ona na kupnie tylko tych produktów, które mam na liście. Nie inaczej było i tym razem Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Dzisiaj w oko wpadły mi czerwone, cudnie wyglądające truskawki. Mimo, iż sezon na truskawki jeszcze się nie rozpoczął, te pachniały tak jakby były zbierane w samym jego szczycie. I co było(...)mąki 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 10 dkg białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 30 dkg truskawek 4 łyżki wody Zaczynamy od biszkoptu. Do białek dodajemy szczyptę soli po czym całość ubijamy na sztywną pianę. Do tak ubitej piany dodajemy

mecooks
Tort wiśniówka 205

Mocno czekoladowy , mocno alkoholowy Od jakiegoś już czasu chodził za mną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy.   Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady.  Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada  i wiśniówka- tego będziecie potrzebować. Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga  Moje wypieki Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt(...)porządnie przestudzony, ostrym nożykiem oddzielić boki ciasta od formy... przeciąć na trzy części. Będzie potrzebować jeszcze:  1 (około) szklanki  wiśniówki (mocny likier wiśniowy) Polewa czekoladowa: 400 g czekolady (użyłam 200 g czekolady delikatesowej i 200 g gorzkiej 73%)  70 g masła 3 łyżki wiśniówki 1 galaretkę wiśniową- galaretkę zrobić kilka godzin wcześniej. Do formy o podobnej wielkością

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą 320

Libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą pieczone jest bez mąki, za to przy użyciu całych (!) pomarańczy. Dzięki temu, że nie używamy do niego mąki jest bardzo lekkie, pomarańcze nadają mu cudownej wilgotności, a zmielone migdały chrupkości. Całość jest przełamana gorzką czekoladą i nie za słodka. W libańskim cieście pomarańczowym wykorzystujemy mąkę migdałową – możecie kupić gotową, albo po prostu zmielić zblanszowane(...)wrzątkiem i gdy ostygną skórka bardzo łatwo z nich schodzi (zrobicie to nawet jedną ręką). Orzechy laskowe lepiej jest uprażyć, żeby pozbawić ich skórki. Smak libańskiego ciasta pomarańczowego z czekoladą jest niezwykły – podobnie jak innych libańskich potraw. Pomarańcze i migdały możecie przygotować dzień wcześniej. Składniki: 2 średnie pomarańcze – najlepiej te z cienką skórką 250 g zmielonych migdałów

Pociąg Do Kuchni
Czekoladowy deser z tapioki 179

Skusicie się na podwójnie czekoladowy deser z tapioką ? Dwie warstwy, obie niezwykle kuszące i smaczne. Ciemna warstwa to mocno kakaowy pudding z tapioki, warstwa jasna to ganasz z białej czekolady. Obie warstwy równoważą siebie nawzajem, niczym yig i yang. Czym jest tapioka i jak ją przygotować ? Tapioka to granulki/kuleczki wyrabiane z manioku, czyli mąki z kłącza rośliny pochodzącej z Ameryki(...)napoju/mleka roślinnego ( u mnie kokosowy ) 1/3 szklanki drobnych kuleczek tapioki 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki cukru trzcinowego 70 ml wiśniówki/wódki wiśniowej ( można pominąć ) Ganasz z białej czekolady: 100g białej czekolady 100 g śmietanki kremówki 30% Wykonanie: Kuleczki tapioki zalać kokosowym napojem roślinnym i odstawić na minimum 2 godziny. Po tym czasie do garnka z namoczoną tapioką dodać

kolorowotorcikowo
Ciasteczka z czekoladą (bez proszku do pieczenia) 286

Uwielbiam ciasteczka. Po długim intensywnym dniu należy się słodka nagroda. Dlatego upiekłam dziś pyszne ciasteczka z czekoladą . Są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie potrzebujemy do nich proszku do pieczenia. Kilka składników, chwila zagniatania, chwila w lodówce i… można formować i piec A potem pozostaje już tylko słodkie smakowanie domowych ciasteczek z czekoladą. Spróbujcie(...)mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 65 g cukru pudru (u mnie trzcinowy) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 żółtko 1 czubata łyżeczka śmietany 18% około 1/2 czekolady mlecznej z migdałami (u mnie Torras ze ZdrowyMarket24) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę

Słodkie okruszki
Tort czekoladowo-miętowy 181

rzepakowego 2 małe jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka mąki 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka proszku 125ml mocnej gorącej kawy krem: 100g czekolady z nadzieniem miętowym 400ml śmietanki kremówki polewa: 50g gorzkiej lub deserowej czekolady 60ml mleka do nasączenia: 3 łyżki likieru miętowego + 50ml kawy do dekoracji: listki mięty, wiórki czekoladowe i pralinki(...)ciasto wyjąc z formy, studzić na kratce. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Czasem ciasto może wyrosnąć z niewielką górką - należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty. Przygotować krem: czekoladę połamać. Szklankę śmietanki mocno podgrzać, dodać czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Pozostałą śmietankę również dobrze schłodzić. Obie śmietanki połączyć, ubić na puszysty

Obiad gotowy
Zdrowe słodkości - wegańskie, surowe :) 214

Podczas zdrowych zakupów spożywczych w sklepie Edena moją uwagę przykuły dwie pysznie zapowiadające się słodkości. Baton oraz czekolada. Oba produkty próbowałam po raz pierwszy, ale już teraz wiem, że na pewno nie ostatni. Zainteresowanych zapraszam poniżej do krótkiej recenzji, a także zachęcam za zakupów w sklepie Edena 😃 Z pewnością znajdziecie tam coś dla siebie. Dla przypomnienia moje zakupy prezentowały się(...)KLIK  BIAŁA CZEKOLADA Z PISTACJAMI I SOLĄ cukier z kwiatu palmy kokosowej * tłuszcz kakaowy * migdały * pistacje (16%) * sól himalajska *  wanilia Bourbon Pierwsze, co zauważyłam to nieszablonowy kolor czekolady. W końcu biała czekolada jest biała, a nie w barwie mlecznej. Pewnie jest to spowodowane dodatkiem cukru jak i tłuszczu kokosowego, których kolor jest właśnie brązowy. Mimo to takie zabarwienie

Zdrowie na języku :P
Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami Lusette 271

Mocno czekoladowy sernik, który jest lekki pomimo sporej ilości czekolady. Znaczącego smaku nadają mu wafelki Lusette z mlecznym nadzieniem, które osładzają i jednocześnie ciekawie wyglądają. Wafelki są zarówno w serniku, jak i w śmietankowej, delikatnej piance, tworząc swoisty rodzaj stracciatelli. Wszystko polane czekoladową polewą, ozdobione bezami oraz wafelkami. Temu deserowi ciężko się oprzeć :) CZEKOLADOWY SERNIK: ok 100 g biszkoptów okrągłych(...)twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody zimnej 2 wafelki mleczne Lusette 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% STRACIATELLA LUSETTE: 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 kopiasta łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody 1 wafelek czekoladowy Lusette POLEWA: 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki wody 25 g masła 50 g czekolady

https:KKuchniaMniam
Obłędnie aksamitny krem czekoladowy, czyli czas trochę walentynkowo pogrzeszyć ;p 354

wyobrażam sobie walentynek bez czekolady, owoców i tego błogiego uśmiechu na ustach, kiedy je się coś obłędnie rozkosznego. I oto przedstawiam idealny przepis na deser na walentynki i aksamitne, czekoladowe doznanie w jednym <3 Uwielbiam desery podawane w kieliszkach. Taki mały trik a nadaje to chwili przyjemności jakiejś nieopisanej wyjątkowości. Do tego pięknie widać warstwy, czy konsystencję zawartości kieliszka(...)Wykonanie Oddziel żółtka od białek. Posiekaj czekoladę na kawałki. W niedużym garnuszku pogrzej lekko mleko ze szczyptą soli i cukrem. Dodaj żółtka i połowę przygotowanej śmietanki kremówki – czyli 1/3 szklanki. Ciągle mieszaj trzepaczką. Uważaj, żeby nie zagotować masy, która wraz ze wzrostem temperatury powinna gęstnieć. Gdy zgęstnieje, zdejmij ją z palnika i zalej nią posiekane kawałki czekolady. Dokładnie wymieszaj

Eat me! Fit me!
Gorąca czekolada z chili 196

Gorąca czekolada z chili dziś rozgrzeje moje zmarznięte paluszki, wprawiając w dobry nastrój na przekór mrozom i zimnu. Wolę nie myśleć, ile taki kubek czekolady ma kalorii, a mimo to zrezygnowałam z czapy bitej śmietany. Pełny kubek = pełnia szczęścia;) Składniki: 1 szklanka mleka 30g gorzkiej czekolady 1 płaska łyżka kakao 1 łyżeczka cukru szczypta płatków chili szczypta kardamonu szczypta cynamonu(...)Kakao wymieszać z cukrem i przyprawami. Czekoladę posiekać. Mleko zagotować, do mleka wsypać czekoladę i kakao, mieszać rózgą, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy jednolity gładki płyn. Czekoladę przelać do kubka, udekorować chili. Ciepłego dnia

Obiad gotowy
Czekoladowe ptasie mleczko – czyli pyszna „mamałyga” :-) 324

łyżka żelatyny (korzystam z żelatyny w płatkach i wykorzystałam 2 płatki, było za mało, więc polecam wziąć 3) – 2 łyżki cukru pudru – 50 g gorzkiej czekolady (70%) – 200 ml śmietany kremówki 36% Foremkę wykładamy folią spożywczą. Z żelatyną postępujemy według instrukcji na opakowaniu. Tą w proszku rozpuszczamy w gorącej wodzie, a tą w płatkach moczymy w zimnej(...)napęczniała. Białka ubijamy i do ubitych dodajemy cukier puder, ciągle miksujemy, piana będzie gęsta i lśniąca. Osobno ubijamy śmietankę kremówkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną żelatynę wlewamy powoli do ubitych białek, miksujemy je delikatnie (w przypadku żelatyny w płatkach, odsączamy ją z zimnej wody i delikatnie podgrzewamy, rozpuszczoną wlewamy do białek). Następnie wlewamy ostudzoną ale jeszcze płynną czekoladę

Relaxtime