Kofeina, teobromina, anandamid, fenyloetyloamina. To substancje psychoaktywne występujące w czekoladzie. To dzięki nim, a może raczej, to z ich powodu czekolada jest uzależniająca a jedzenie jej daje uczucie szczęścia. Lubimy ją w każdej postaci. Kostek z tabliczki, w formie pitnej czy w cieście. A właśnie dzisiaj chciałem przedstawić fajny pomysł na wykorzystanie tabliczki gorzkiej czekolady. Polecam wszystkim amatorom ciast(...)szczególności czekoladowym łasuchom. Składniki: 100g masła 100g gorzkiej czekolady 150ml mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło kroimy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Do roztopionego masła wkładamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę
Jacob Tastessamo wspomnienie o nim. Nie wiem czy to zasługa złocistych moreli, których kolor przypomina mi słońce (a ostatnio zdecydowanie go brakuje), czy może delikatnego, puszystego ciasta z kawałkami czekolady, czy wreszcie lekkiej serowej pianki oblanej czekoladą. Jedno jest pewne to fantastyczna kompozycja smaków, która zachwyci każdego. Dlatego spróbujcie koniecznie. Ciasto: tabliczka czekolady gorzkiej (jeśli ktoś nie lubi może być(...)mąkę z proszkiem i wlewamy mleko tak (ciasto ma być gęste, ale na tyle by dało się je bez problemu mieszać mikserem). Na koniec wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Przekładamy do blaszki do pieczenia (23x35 cm) i układamy odsączone z kompotu/zalewy morele. Pieczemy w 170 st. C przez ok 35-40 minut do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy
Cynamonowe szczęścieMoje dzieci i zapewne nie tylko moje są miłośnikami czekolady. A że miałam jeszcze śmietanę kremówkę przyrządziłam im mus czekoladowy. Wystarczyły dwa składniki aby zrobić szybki, ale za to jaki smaczny deserek. Składniki: 200ml śmietanki 2 tabliczki gorzkiej czekolady wiórki czekolady Przygotowanie(...)Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno i dolewać wolnym strumieniem lekko wystudzoną rozpuszczoną czekoladę. Dobrze wymieszać za pomocą łyżki (można mikserem, ale na najwolniejszych obrotach). Przełożyć do pucharków ozdobić wedle uznania. W moim przypadku były to wiórki czekolady i truskawki (każdą truskawkę zanurzyłam do 1/3 wysokości w roztopionej czekoladzie
Amatorka kuchennaNiesamowicie pyszne czekoladowe babeczki z bezą oblaną rozpuszczoną czekoladą. Błyszczące czekoladowe babeczki na niedzielę. Słodka beza przypomina ciepłe lody, więc babeczki można najpierw zlizać, a potem zjeść resztę. Dla bardziej eleganckich proponuję łyżeczkę i talerzyk. Uwielbiam piec babeczki , a jeszcze bardziej je dekorować. Waniliowe cupcakes z kiwi czy szafranowe babeczki z borówką lub babeczki polane czekoladą… Co tu dużo(...)łyżki zimnej kawy 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 100 ml kwaśnej śmietany 50 g masła szczypta soli 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 100 g czekolady , u mnie 70% kakao papierowe foremki do babeczek Beza 6 białek 750 g cukru sok z jednej dużej cytryny Polewa czekoladowa 250 g czekolady 2 łyżki oleju Nastaw piekarnik
codojedzeniazapomnę. Dzień, w którym Dziadek umarł, był najgorszym w moim życiu. Ten sernik po raz pierwszy upiekłam będąc na wakacjach w Polsce. Na sklepowej półce zobaczyłam nowość: czekoladę karmelową, i nie mogłam jej się oprzeć. Na targu kupiłam rabarbar, i stwierdziłam, że to będzie połączenie idealne. Nie pomyliłam się; słodki, kremowy, rozpływający się w ustach sernik i kwaskowy(...)rabarbarowy, to naprawdę wyśmienity duet. Oczywiście, zdjęć nie zdążyłam zrobić. Postanowiłam więc ten smak odtworzyć po powrocie do Danii (przezornie zaopatrzyłam się w kilka tabliczek bajecznie pysznej karmelowej czekolady i całą siłą woli powstrzymałam się przed zjedzeniem ich solo ); niestety, sezon na rabarbar się skończył. Na szczęście na swoją kolej czekają słoiczki wypełnione letnimi smakołykami, a wśród nich znajduje się
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną, orzechy, startą czekoladę(...)równomiernie masę bezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. C Krem: 400 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady Miksujemy mascarpone z nutellą, gdy się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy bezowe blaty, górę i brzegi tortu. Polewa: 100 g. czekolady mlecznej 4-5 łyżek
Cynamonowe szczęściezaczynu) + do podsypywania 1 płaska łyżeczka soli 3g drożdży 240ml przegotowanej, ciepłej wody (ale nie gorącej) 80g żurawiny lub rodzynek 1 duża łyżka ciemnego kakao np. Wedel 6 kostek czekolady karmelowej 1 batonik Pierrot (mleczny z orzechami) Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotowujemy zaczyn i pozostawiamy go pod bawełnianą ściereczką w temp. pokojowej na całą noc. 2. Rankiem(...)części. Do każdej dodajemy po połowie podanej ilości mąki i soli (czyli po 150g mąki i po ok 1/2 łyżeczki soli). Do jednej części dodajemy posiekaną drobno czekoladę karmelową, do drugiej ciemne kakao oraz żurawinę lub rodzynki (co kto lubi bardziej- u mnie były to rodzynki). 3. Oba ciasta dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia
Kuchnia w czekoladzieDziś -Muffinki piernikowe z czekoladą Muffinki piernikowe z czekoladą Składniki na muffinki piernikowe z czekoladą: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju jajko 2 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki kakao łyżeczka sody Przepis na muffinki piernikowe z czekoladą(...)jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sody, przyprawy. W drugiej mokre: olej, mleko, miód, jajko. Między czasie kroimy czekoladę w drobną kostkę . Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszając łyżką niezbyt dokładnie. Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 25- 30 minut w temp. 180° C. Artykuł Muffinki piernikowe z czekoladą na święta
Gotowanie-ukłyżeczki kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego 100ml mocno ciepłego mleka 10 truskawek (lub tyle ile wyszło nam pierogów) Sos twarożkowy: 1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette (ok. 65g) 1/3 czekolady mlecznej jagodowo-poziomkowej 1 łyżeczka mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka truskawek kilka listków mięty Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakaem i cukrem waniliowym. Powoli łączymy z gorącym(...)ilości wyszło 10sztuk. Na każdym pierogu nakładamy truskawkę i dokładnie sklejamy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Przecedzamy i przelewamy delikatnie zimną wodą. 2. Czekoladę roztapiamy z łyżeczką mleka. Serek łączymy z cukrem waniliowym, miętą oraz posiekanymi truskawkami. Do gorącej czekolady dodajemy po jednej łyżeczce twarożku i dokładnie mieszamy. Postępujemy tak aż do ostatniej łyżeczki
Kuchnia w czekoladziesmakiem, a w oko wpadła dzięki wyjątkowej barwie. Nie potrafię się oprzeć ani jednej, ani drugiej. W końcu uderzyło mnie, że będą dla siebie doskonałym towarzystwem. Dorzuciłam jeszcze białej czekolady dla zrównoważenia smaku żurawin, i muszę przyznać, że wyszło mi coś niesamowicie pysznego. Cudownie wilgotne, o pięknym kolorze ciasto, naszpikowane kwaśnymi żurawinami i słodkimi kawałkami białej czekolady. Całość pod polewą(...)Dodałam też odrobinę tonki - pięknie pachnie i nadaje ciastu zupełnie wyjątkowego, subtelnego aromatu. Jeśli jej nie macie, łyżeczka ekstraktu z wanilii będzie w sam raz. Ciasto dyniowe z białą czekoladą i żurawiną Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 200 g musu z dyni 115 ml oleju 3 jajka 1 starte ziarno tonki 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzebuzi zaczęła zbierać się ślina. Znacie to uczucie? Sumienie nie dawało mi spokoju, zaczęłam czytać czym jest to cudo. Trufle to wyrób cukierniczy z masła i czekolady. Wyglądem, kształtem i rozmiarem przypominają najdroższe z grzybów. Mają kształt kuleczki, a to co w środku to raj dla podniebienia. A wszystko zaczęło się w cudownej, jakże teraz na topie - Francji(...)ekskluzywnym i niebiańsko pysznym (i kalorycznym :( )deserem! Dlatego postanowiłam stworzyć ich tańszą, zdrowszą i dość ciekawą wersję. Jako dzieciak uwielbiałam śliwki w czekoladzie. Żadnych żelek, galaretek w czekoladzie czy galaretek, tylko właśnie te suszone owocki oblane gorzką, ciemną czekoladą (lub niestety wyrobem czekoladopodobnym). Skończyło się dobre, jedzonko zaczęło iść w boczki więc i ja przerzuciłam się na zdrowszą alternatywę
Czarnawisienkakwietnia to dzień czekolady. Dzisiaj proponuję Wam trochę nietypowe połączenie czekolady i cukinii w tym pysznym cieście. Cukinia sprawia, że jest ono wilgotne i długo zachowuje świeżość. Choć tego nie miałam jak sprawdzić bo szybko znikało z talerza. Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady, możecie zastąpić ją mleczną. Smacznego :) 240g mąki 50g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)kostki masła w temp. pokojowej 3 jajka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszku) 1,5 tabl. gorzkiej czekolady 350g cukinii 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich Dekoracja: tabl. gorzkiej czekolady 1/3 szkl łuskanych orzechów laskowych garść siekanych migdałów W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i kawę. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nadal ucierając
Smakołyki Asimasą. A tacie też trzeba czasem zrobić przyjemność. Składniki: Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej 3/4 drobnego cukru Masa 1 kostka masła 1/2 mlecznej czekolady 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 15 g zmielonych orzechów 300 ml czekośliwki Ganche 300 ml śmietany 30 -36 % 2 gorzkie czekolady (można użyć(...)czekolady gorzkie, ale my z mamą chciałyśmy przełamać nieco gorzki smak) 1 mleczna czekolada Porcja karmelu Orzechy do ozdoby Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem
Lili w kuchnistarczy... A w dzień? W dzień udaję, że to jeszcze lato, słoneczne i przyjemne. Bo kto mi zabroni...? Tymczasem do przekąszenia mam dla Was typowy jesienny pocieszacz: brownie . Mnóstwo czekolady, a do tego soczyste, fioletowe figi. Czy ktoś mógłby się oprzeć...? Przepis znalazłam u Kasi , i westchnęłam do niego ze trzy razy z zachwytem, zanim pobiegłam do sklepu po figi(...)sprawdziłam wcześniej zapasów czekolady, niestety... Okazało się, że większość ciemnej zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach. Użyłam więc mlecznej, zmniejszając jednocześnie ilość cukru i zwiększając gorzkiego kakao. Wyszło idealnie: brownie jest intensywnie czekoladowe, o bardzo kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakiś czas zachowa swoją formę. Ciasto ładnie się kroi i efektownie wygląda, jest więc idealną propozycją na spotkania rodzinne lub ważne uroczystości. Smaki uzupełniają się, zarówno chałwa, jak i czekolada nie grają tutaj pierwszych skrzypiec, choć masa chałwowa, powstała na bazie serka mascarpone, jest tą, która delikatnie wiedzie prym :) Ciasto możecie bez zmiany proporcji składników przygotować w formie o wymiarach(...)chałwy waniliowej 60ml śmietanki 30% 60ml zimnej wody 3 łyżki (30g) cukru pudru 3 łyżeczki (12g) żelatyny ziarenka z 1 laski wanilii masa czekoladowa 500ml śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady 6 łyżek (60g) cukru pudru 60ml zimnej wody 2 i 1/2 łyżeczki (10g) żelatyny 20g startej gorzkiej czekolady do dekoracji ciasta Wykonanie: UWAGA! Na dzień przed rozpoczęciem przygotowań, ze śmietanki
Smakołyki Bereniki