czekolada - 27946 przepisów (strona:112/1864)

Drożdżowe "wulkany" 98

bułki te, to tak naprawdę nieudane donaty z nadzieniem ;) Zamarzyło mi się zrobić takie wiecie, jak w tych wszystkich marketach. Puszyste, z nadzieniem w środku, oblane czekoladą i na życzenie Synów koniecznie obsypane kolorowymi posypkami. Różnica tylko taka, że nie chciałam smażonych w oleju, a pieczone... i chyba tutaj właśnie zaczęły się schody. No bo jak to wyciąć, żeby(...)600g mąki typ 550 do wypieków drożdżowych 70g roztopionego masła szczypta soli Dodatkowo: 1 mały słoiczek dżemu owocowego 1 małe jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem cukier puder lub czekolada ewentualnie ozdobne posypki Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy do temp. 30ºC. Połowę mleka łączymy z drożdżami, dwoma łyżeczkami cukru (odbieramy od odmierzonej ilości) i łyżką mąki. Pozostawiamy na ok 10 minut

Kuchnia w czekoladzie
Sernik Bounty bez pieczenia 139

Poznaj mój sprawdzony przepis na sernik Bounty bez pieczenia. Jest delikatny, nie za słodki z mocną nutą kokosu i przełamującej smak czekolady. Idealny na każdą okazję, a do tego bardzo szybko go przygotujesz, ponieważ nie wymaga pieczenia. Zapewniam Cię, że znika z talerza jeszcze szybciej. Składniki na sernik Bounty na zimno. Sernik Bounty to 3 warstwy: chrupiący spód, kokosowy środek(...)twarogu 3 razy zmielonego 400 g mleczka kokosowego 200 g wiórek kokosowych 150 g cukru pudru 1/3 szklanki wody 3 łyżki żelatyny Składniki na polewę 100 g czekolady (białej lub czarnej) 2 łyżki masła Sposób wykonania sernika Bounty krok po kroku bez pieczenia. Sernik Bounty wykonasz w 1 godzinę, a po kilku godzinach od ostygnięcia polewy czekoladowej będzie gotowy

Ania gotuje
Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji? 99

Polewa to jeden z nieodłącznych elementów wielu ciast i deserów. Polewy, np. z gorzkiej lub mlecznej czekolady, nie tylko nadają niezwykłego wyglądu wypiekom, ale przede wszystkim - dopełniają ich smak. Dowiedz się jak robić polewy by były pyszne i idealne w konsystencji. O czym szczególnie warto pamiętać? Polewy mogą mieć różne smaki i konsystencje. Popularne są zwłaszcza polewy czekoladowe – z czekolady(...)polewa do ciasta? Polewy świetnie nadają się m.in. do ciast przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem ze śliwek oraz delikatny krem budyniowy. Z kolei na serniku

Kuchcik gotuje
Babka hrabina 122

tortowej (250g) ok. 1/3szkl. mąki ziemniaczanej (50g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jaj 200g masła 0,5szkl. cukru (125g) 1 łyżeczka olejku cytrynowego lub pomarańczowego do ciast 150g czekolady mlecznej lub gorzkiej 5 łyżek śmietany 30% Polewa: 100g czekolady 4 łyżki śmietany 30% kolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło i jaja do tego ciasta należy wyjęłam wcześniej z lodówki(...)papier, ale go nie usuwałam. Babkę pokroiłam (na papierze)wzdłuż na 5 pasów mniej więcej tej samej szerokości. 5 łyżek śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Użyłam czekolady gorzkiej i mlecznej po połowie. Może być sama mleczna lub sama gorzka. Odczekałam chwilę i wymieszałam wszystko na jednolitą masę. Czekoladą smarowałam każdy pasek ciasta i sklejałam

Waniliowe Improwizacje
Kapucynek – ciasto bez pieczenia 14164

śmietanki kremówki 2 łyżki żelatyny 30ml wrzątku ok 50g orzechów laskowych Masa śmietankowa: 2 opakowania „Śnieżki” 400ml mleka 2 przezroczyste galaretki 2 szklanki wrzątku Polewa czekoladowa: 1 czekolada deserowa + ok 10 łyżek mleka 1/2 białej czekolady + ok 5 łyżki mleka       *** Dno foremki (moja ma wymiary 22 x 22 cm) wykładamy herbatnikami *** *** Przygotowujemy masę czekoladowo-orzechową(...)opakowaniu. Do ubitej śmietany dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy *** *** Masę delikatnie wylewamy na ptasie mleczko *** *** Na masie układamy warstwę herbatników *** *** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki *** *** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej

Blog z Apetytem
Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy 156

Czekoladowe ciasto z wyrazistą nutą pomarańczy, oblane delikatną czekoladą to świetna propozycja Bożonarodzeniowego wypieku. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 4 jajka 350g mąki pszennej 250g trzcinowego cukru 250g masła extra 1 łyżeczka sody 1/2   łyżeczki proszku do pieczenia 250ml soku wyciśniętego z pomarańczy (2 sztuki) 150g mlecznej czekolady otarta skórka z 2 pomarańczy(...)masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy cukier puder do posypania Polewa: 150g deserowej czekolady 20g masła extra 120ml śmietany 30% Wykonanie: 1. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodać startą czekoladę, rozpuszczone masło, sok i skórkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Tort makowo marcepanowy 174

masła 1 łyżeczka cukru 1 jajko duże pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej 1/2 szklanki białego wina 1 cytryna 50 g płatków migdałowych dekoracje: 5 kulek kokosowych 30 g czekolady białej 30 g czekolady gorzkiej Marcepan: Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam(...)cukrem. Do utartego masła dodaję stopniowo jajko i ucieram. Nie dodaję więcej cukru bo marcepan jest słodki.                    Dekoracje: Czekolady białą i gorzką rozpuszczam w osobnych miskach w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia łyżeczką robię kleksy z czarnej czekolady. Białą czekoladę przełożyłam do tylki i na gorzkiej czekoladzie zrobiłam obwódki

wesoła kuchnia
Budyniowe naleśniki z sosem z białej czekolady i migdałami 307

Budyniowe naleśniki z sosem z białej czekolady i migdałami Dziś coś na słodkie rozpoczęcie dnia. Pyszne budyniowe naleśniki ze słodkim sosem z białej czekolady i chrupiącymi migdałami. Ja do tego podaję zawsze jeszcze plasterki pomarańczy. Idealne śniadanie (czasem można zacząć słodko dzień ;)) lub pyszny deser. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy. P.s. Czy do Was też zawitała zima? U nas biało(...)jajka klasy M 3 łyżki mąki pszennej pół szklanki wody / tu szklanka o pojemności 200 ml odrobina oleju Dodatkowo: 3 łyżki mleka 4 i pół łyżki kropelek białej czekolady – polecam białą belgijską czekoladę ze sklepu Brat.pl garść migdałów kalifornijskich – u mnie ze sklepu Brat.pl plastry pomarańczy Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy budyń (proszek), mąkę pszenną i wlewamy

Słodkie okruszki
Tort Raffaello 391

biszkopt: 4 jajka 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany Dodatkowo: 50 g białej czekolada 1 łyżka oleju kokosowego wiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych (lub pokrojonych migdałów) woda z kokosa na poncz (ostatnio dostępna(...)układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki białą czekoladę (100 g) mieszamy do uzyskania jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache – czyli mix kremówki i czekolady musi być zupełnie zimny zanim dodamy

Ciastkozercy
Tort ekstremalnie orzechowy drip cake, a'la ferrero rocher 212

tortowej -5 łyżek oleju -5 łyżek wody -2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) -2 łyżki kakao -3/4 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich KREM -750ml śmietanki 36% -2 czekolady deserowe po 100g każda -0,5 szkl cukru -1 łyżka kakao -3/4 szklanki orzechów włoskich zmielonych DODATKOWO -1 czekolada mleczna 100g -20g masła -2 łyżki mleka -trochę zmielonych(...)Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut) Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody. KREM Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy roztopioną czekoladę, kakao i wszystko miksujemy. Odkładamy trochę masy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Brownie z fasoli (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) 207

ciasto znalazłam na blogu ervegan. Ciasto, mimo że wegańskie, do złudzenia przypomina zwykłe brownie. Bardzo mi smakuje, dodatek z okazji Halloween – czyli duszek z Rafaello, białej i gorzkiej czekolady sprawia, że ciasto smakuje jeszcze lepiej. Składniki na tortownicę 21 cm lub formę kwadratową o bokach 20 cm: 1 puszka fasoli czerwonej, szklanka mąki z migdałów(...)ciasto od góry przykryć folią, aby się nie przypiekło. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Dekoracja – n iewegańska, z cukrem i glutenem: Raffaello – korpus 100 g białej czekolady – prześcieradło 10 g gorzkiej czekolady – oczy Ostudzone ciasto pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat położyć Raffaello. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Każdą

moj przepis na
PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE 174

Fantastyczne powidła śliwkowe o smaku piernikowym, z dodatkiem czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Tylko 4 składniki, bez dodawania cukru. Powidła mają słodko-kwaśny smak z mocno korzenną nutą, a to dzięki połączeniu słodkiej czekolady z kwaśnymi śliwkami oraz przyprawy do piernika. Idealnie sprawdzą się podczas świątecznych wypieków i nie tylko... świetne są również jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek(...)też dodatek do sosów. Smakują rewelacyjnie! Nawet same, prosto ze słoiczka 😉 Składniki: 1,5 kg śliwek 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 100 g mlecznej czekolady (dobrej jakości) 30 g przyprawy do piernika (bez cukru) Wykonanie: Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu

Kuchnia MagdaLeny
Pieguski – pyszne domowe ciasteczka! 295

Pieguski – pyszne domowe ciasteczka! Kruche, maślane ciasteczka z kawałkami czekolady to coś co uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Robi się ja łatwo i szybko, no i niestety równie szybko znikają Polecam!     Składniki: 100g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 100g czekolady deserowej(...)masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** 3/4 ilości czekolady dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Resztę czekolady odkładamy by przyozdobić nią ciasteczka przed pieczeniem *** *** Ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki

Blog z Apetytem
Sernik czekoladowy na zimno 152

Składniki : Spód • 200 g kruchych ciasteczek • 4 łyżki masła Masa • 1 kg twarogu sernikowego • 400 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) • 1 szklanka cukru pudru Polewa • 100 g czekolady deserowej • 1 łyżka masła • 2 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie : Spód Ciasteczka pokruszyć (w melakserze albo tłuczkiem w misce lub zawiązanym woreczku foliowym). Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować aż składniki dokładnie(...)średnicy 25 cm, uklepać i wstawić do lodówki. Masa Twaróg sernikowy należy wyjąć wcześniej z lodówki, przełożyć do miski i ogrzać do temperatury pokojowej. Wymieszać z cukrem pudrem. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić, chwilę przestudzić. Połączyć z serem np. do czekolady dodawać po 2 - 3 łyżki sera cały czas mieszając, aż na koniec uzyskamy gładką masę (jeśli się

KUCHNIA POLSKA